marți, 19 februarie 2008

Jandarmul care a plonjat cu maşina de serviciu în apă, găsit nevinovat



Jandarmul care a provocat un accident rutier de tot râsul în luna septembrie a anului trecut, plonjând cu maşina de serviciu în râul Bistriţa, a fost absolvit de vină. Deşi testarea cu aparatul etilotest, făcută de poliţişti după ce jandarmul a fost scos din apă, a indicat că acesta avea o concentraţie de 1,12 miligrame per litru alcool pur în aerul expirat, procurorii Parchetului Militar Iaşi au stabilit că jandarmul nu era băut în momentul accidentului.

Concluzia procurorilor este că acesta ar fi băut în intervalul scurs între producerea accidentului şi momentul recoltării probelor biologice. În aceste condiţii, plutonierul Ciprian Iulian Ghiorghiasa îşi poate păstra liniştit locul de muncă, pe baza deciziei de neîncepere a urmării penale a procurorilor conducerea Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Suceava având acoperire să nu ia nici o măsură împotriva sa.

Purtat în aval de apă, salvat de localnici

La începutul lunii septembrie a anului trecut, plutonierul, angajat la acea vreme la Postul de Jandarmi Montan Broşteni, a luat o Dacie de la sediul unităţii şi s-a îndreptat spre o benzinărie din oraş. La întoarcere, din cauza vitezei mari şi a neatenţiei, plutonierul a pierdut controlul asupra volanului, a derapat şi a plonjat în râu. Maşina a fost luată de ape, fiind purtată în aval mai mult de jumătate de kilometru.

După ce autoturismul s-a oprit într-un mal, ajutat de câţiva localnici, omul legii a reuşit să ajungă la liman, scăpând din aventură fără leziuni. Poliţiştii din oraş, veniţi la faţa locului, l-au verificat pe şofer cu etilotestul, concentraţia de alcool din aerul expirat, 1,12 miligrame per litru, intrând în sfera penalului.

Mutat disciplinar şi pus să repare maşina

La puţin timp după accident, colonelul Eugen Şalar, şeful Jandarmeriei Suceava, anunţa măsurile luate împotriva subalternului care a făcut de râs unitatea. Plutonierul a fost mutat disciplinar la Postul de Jandarmi Montan Cârlibaba şi a fost obligat să achite suma necesară pentru repararea autoturismului.

„Nu vom fi deloc îngăduitori în acest caz grav cu care ne-am confruntat. Totul depinde de ce va stabili Parchetul Militar”, preciza atunci colonelul.

„Dacă se începea urmărirea penală puteam lua orice măsură împotriva plutonierului, inclusiv demiterea din structura Jandarmeriei. Având în vedere soluţia dată de procurori însă, acesta îşi poate continua munca”, a precizat locotenentul Bogdan Cornaci, purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Suceava

Motivaţia procurorului

În motivaţia care a dus la soluţia de NUP, procurorul dă următoarele explicaţii.

„Plutonierului Ghiorghiasa Ciprian Iulian i-au fost recoltate probe biologice în vederea stabilirii alcoolemiei la un interval de aproximativ patru ore (prima probă la ora 20.50, iar cea de a doua la 21.50), de la producerea evenimentului rutier – respectiv părăsirea părţii carosabile şi plonjonul cu autoturismul din dotarea unităţii în albia râului Bistriţa, care s-a produs în jurul orei 17.00. În conformitate cu Normele Metodologice ale IML „Mina Minovici” Bucureşti, având în vedere intervalul de peste 30 de minute de la momentul depistării şi până la momentul prelevării, în cauză s-a dispus o expertiză medico-legală de calcul retroactiv al alcoolemiei, iar conform concluziilor stabilite de medicii specialişti din cadrul Institutului de Medicină Legală Iaşi, la ora producerii accidentului rutier, plt. Ghiorghiasa Ciprian Iulian avea o alcoolemia 0”. Aşadar, omul legii, supărat că ar fi fost implicat într-un accident rutier, ar fi consumat alcool între momentul producerii accidentului şi momentul recoltării de probe biologice.

Şi un pompier care a făcut-o lată a fost iertat

În luna august a anului trecut, subofiţerul Laurenţiu Franţuzu, pompier în cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Suceava, a făcut un scandal monstru după ce a fost prins băut la volan de poliţişti. A înjurat în stânga şi în dreapta şi a refuzat să sufle în alcooltest, circul său fiind filmat şi dat apoi pe un post de televiziune. Până la urmă, acesta nu a trebuit să lepede uniforma de pompier, fiind sancţionat doar simbolic, cu amânarea în grad pe o perioadă de doi ani de zile.

Colonelul Lucel Lulciuc, şeful ISU Suceava, şi-a motivat decizia prin prisma faptului că Franţuzu s-a remarcat în misiunile de urgenţă la care a participat şi în aceste condiţii mai merită o a doua şansă.

0 comentarii: