miercuri, 9 iulie 2008

Chipul Mântuitorului pe fereastra unei biserici din Putna

Minune?



Pe una din ferestrele Bisericii „Naşterea Maicii Domnului” din comuna Putna se poate vedea chipul Mântuitorului Iisus Hristos. Primul care a văzut această minune a fost pictorul Marcel Humă, care vineri, 4 iulie, în jurul orei 18:45, pe când lucra la curăţarea picturii interioare, a observat pe una din ferestrele bisericii ilustrat chipul Mântuitorului. El l-a anunţat şi pe preotul paroh Constantin Croitoru. În acea seară, mai mulţi oameni din localitate, trecând pe lângă biserică, au văzut „semnul”. Aşa numesc sătenii această „icoană” apărută peste noapte pe o fereastră a bisericii parohiale.

Asemeni chipului Mântuitorului de pe Giulgiu

Preotul Croitoru ne-a spus că, de vineri şi până acum, mii de oameni au văzut chipul Mântuitorului pe fereastra exterioară a bisericii. Această fereastră are grilaj metalic şi este din sticlă mată.

„Asta este minunea cea mai mare. Mântuitorul nu s-a arătat numai unora. Cei care s-au oprit şi au aruncat privirea spre fereastră au văzut minunea. Dacă este privită dintr-o parte se distinge chipul Mântuitorului Iisus Hristos. Alţii, însă, spun că dacă lumina cade din alt unghi pot distinge chipul Maicii Domnului. Nu este foarte clar, foarte pronunţat, dar se distinge, asemeni chipului Mântuitorului imprimat pe Sfântul Giulgiu ”, ne-a spus părintele paroh Croitoru.

A doua minune

Din spusele oamenilor, am aflat că sâmbătă, spre seară, s-au mai adăugat câteva elemente noi pe fereastra bisericii. Deasupra Mântuitorului, se puteau observa cu ochiul liber câteva cifre: o cifră de unu, după care alte câteva cifre grupate, doi de doi, doi de şapte, un opt şi un cinci. Au fost turişti care au imortalizat aceste imagini şi au plecat mai departe povestind şi altora cele văzute.

Vestea s-a împrăştiat cu repeziciune şi oameni din toată ţara vor să ajungă la Putna să vadă imaginea. În această biserică se mai află şi o bucată de lemn, care poartă semnul sfintei cruci, considerată tot o minune, la momentul descoperirii.

Mai întâi a plâns Maica Domnului

Pictorul care a văzut prima dată chipul Mântuitorului pe o fereastră a bisericii parohiale din Putna i-a povestit preotului Croitoru că, în noaptea de joi spre vineri, pe când el lucra în biserică (în jurul orei 2:00), a avut parte de o altă minune, care, la acel moment, l-a cutremurat.

Pictorul a povestit că pe când curăţa pictura cu chipul Maicii Domnului din biserică, a văzut un şuvoi de lacrimi curgând pe chipul Fecioarei Maria. În acel moment s-a speriat şi a renunţat să mai muncească în acea noapte. A doua zi, vineri, a fost cel care a descoperit primul chipul Mântuitorului pe o fereastră a biserici, semn văzut de toţi cei care au trecut pe la locaşul de închinăciune, săteni sau turişti.

Îndemn la rugăciune

Agentul agricol din Primăria Putna, P. Procopiu, ne-a spus că a fost la biserică şi a văzut minunea cu ochii ei. „Există. Se vede. Mai mult, ce să zic? Fiecare crede şi vede lucrurile din punctul său de vedere. Eu cred că este o minune”, ne-a spus femeia.

Ca şi părintele Croitoru, care a afirmat că „acest semn este un îndemn la rugăciune, pentru că mulţi ne rugăm cu gura, cu vorbe, dar sufletul este în altă parte”, oamenii cu care am stat de vorbă ne-au confirmat că apariţia acestei minuni îndeamnă credincioşii să aibă şi mai mare încredere în puterea lui Dumnezeu, în puterea rugăciunii.

Un semn pozitiv

Sătenii, dar mai ales turiştii, interpretează în fel şi chip acest „semn”. Unii spun că ar fi o reflectare (o oglindire transfigurată) a unei alte icoane aflate în biserică, alţii că ar fi o închipuire, totul alimentat de razele soarelui. Un bucureştean aflat în vizită la Mănăstirea Putna ne-a povestit că a văzut mai multă lume adunată în curtea Bisericii „Naşterea Maicii Domnului” şi s-a oprit din curiozitate. „Nu se vedea foarte clar, dar era ceva. Parcă îşi schimba forma. Lumea era fericită. Se făceau fotografii, se filma. Fiecare se ruga în felul său. Se poate să fie un semn, o minune. Oricum, eu şi colegii mei de grup am rămas impresionaţi. Nu în fiecare zi ai parte de o astfel de experienţă spirituală”, ne-a spus turistul.

Părintele Croitoru a completat că „este o mărturie văzută. M-am bucurat să văd acest chip pe fereastra bisericii. Eram destul de obosit, de îngrijorat şi pentru lucrările de la biserică, pentru ceea ce trebuie să organizăm în viitor, centenarul, dar acum sunt mult mai liniştit. Nu mai sunt trist. Parcă am prins putere. Eu nu-l privesc ca pe un semn negativ, ci ca pe unul pozitiv”, ne-a mai spus părintele Croitoru.