marți, 15 iulie 2008

Dans şi voie bună până în miez de noapte, în încheierea Zilelor Humorului

Chef



Timp de patru zile oraşul Gura Humorului a „clocotit” de veselie, muzică şi dans. Atmosfera a fost incendiară la Zilele Gura Humorului, iar festivalul festivalurilor din inima Bucovinei a strâns un public numeros, dornic de distracţie şi bună dispoziţie, dar şi de a participa la manifestări culturale deosebite, concursuri hipice şi spectacole aviatice inedite.

Duminică a fost ultima zi de sărbătoare în cadrul aniversării oraşului Gura Humorului, iar staţiunea a fost „invadată” de mii şi mii de oameni, care au uitat de canicula de afară din miezul zilei, dar şi de oboseala pe care au început să o resimtă seara, şi au ales să petreacă, să cânte şi să danseze până târziu în noapte.

Expoziţie live a vieţii tradiţionale din Bucovina

Manifestările ultimei zile din cadrul sărbătorii Humorului au debutat duminică, înainte de orele prânzului, la Muzeul Obiceiurilor Populare din Bucovina, unde a avut loc festivitatea de premiere a Festivalului Naţional de Grafică Satirică şi Literatură Umoristică „Umor la ...Gura Humorului”, ediţia a XVIII-a.

Şirul evenimentelor culturale a continuat pe Aleea Artiştilor, unde timp de două ore au fost deschise ateliere de grafică satirică, unde caricaturişti şi portretişti talentaţi realizau pe loc caricaturi vizitatorilor atelierelor, interesaţi să fie caricaturizaţi.

Parcul Central al oraşului a găzduit întreaga zi o expoziţie live a vieţii tradiţionale din Bucovina, iar cei interesaţi au putut achiziţiona podoabe sau obiecte de decor specific bucovinene. Şi pentru că la un eveniment de o asemenea importanţă, organizat într-un loc atât de pitoreasc din inima Bucovinei, nu a putut să lipsească portul popular şi muzica locului, organizatorii au oferit miilor de oameni care au trecut duminică prin Gura Humorului o paradă a portului popular, a cailor şi câinilor de rasă.

De asemenea, pe scena mare amplasată în Piaţa Republicii, Nicolae Furdui Iancu, Laura Lavric, Viorica Macovei, Alexandru Brădăţan, acompaniaţi de Ansamblul Folcloric „Rapsozii Botoşanilor” au oferit un spectacol de folclor pe cinste, care a încins atmosfera printre oameni şi astfel, în plină stradă, oamenii s-au prins la dans.

Cupluri „de aur”, năşite de primarul Marius Ursaciuc

Expoziţiile de câini de rasă, demonstraţiile hipice şi concursurile forestiere au invitat un număr impresionant de spectatori pe stadionul din oraş, unde au avut loc aceste demonstraţii.

Cel mai aşteptat moment al zilei l-au reprezentat demonstraţiile aviatice şi de paraşutism. Mii de ochi au stat ridicaţi spre cer, preţ de jumătate de oră, când avioanele au invadat cerul.

De la o adevărată sărbătoare, în mijlocul veseliei şi distracţiei, nu putea să lipsească nunta. Şi nu a fost o nuntă oarecare la Gura Humorului, ci una în care zeci de cupluri aflate la 50 de ani de trai conjugal şi-au jurat iubire, iar naşii fericiţilor miri au fost primarul din Gura Humorului, Marius Ursaciuc, şi soţia sa, Mihaela Ursaciuc. Cuplurilor li s-a oferit o petrecere pe cinste, cu muzică şi dans la Restaurantul Moldova.

După nuntă, toţi oaspeţii din Gura Humorului au fost invitaţi la promenadă. Elevi ai Colegiului de Artă „Ciprian Porumbescu” din Suceava au susţinut un recital „La promenadă, în acorduri de... cafe concert”.

Deşi era spre orele serii, miile de omeni veniţi la Gura Humorului au continuat să petreacă. Terasele erau pline, micii sfârâiau pe grătare, parcurile de distracţie erau neîncăpătoare.

Seara de concerte a fost deschisă de trupa Axiome, care a adus în jurul scenei mii de oameni şi le-a redeschis apetitul pentru dans.

Spectacol pirotehnic deosebit

După un moment umoristic susţinut de maeştrii de ceremonii ai Zilelor Humorului, Daniel Buzdugan şi Cătălin Mireuţă, în scenă a fost invitat Smiley, care a stârnit aplauzele publicului în momentul în care a început să cânte piesa „Prea ocupat cu gura ta”.

De la muzica dance cântată de Smiley, spectatorii au fost invitaţi să petreacă pe acorduri latino, să danseze şi să cânte alături de Pepe.

Exoticul serii a fost adus de trupa Goombay Dance Band. Deşi în programul iniţial al manifestărilor, Zilele Humorului trebuiau să se închidă cu concertul trupei Bad Boys Blue, o intervenţie chirurgicală de urgenţă a unuia dintre membrii trupei a făcut imposibilă deplasarea artiştilor la Gura Humorului.

Alegerea organizatorilor s-a dovedit a fi una inspirată, iar Goombay Dance Band a oferit un spectacol de zile mari. Muzica disco a anilor ’80 a creat o atmosferă deosebită printre spectatori, care au cântat alături de artişti până târziu în miez de noapte. „Sun of Jamaica”, „Seven Tears” sau „Until we meet again” sunt doar câteva dintre piesele care au stârnit aplauze frenetice şi au creat o atmosferă extraordinară printre spectatori.

Noaptea s-a făcut zi la Gura Humorului când focurile de artificii au invadat cerul oraşului. Un spectacol pirotehnic deosebit cu focuri concomitente sau în cascadă au reprezentat o adevărată atracţie pentru cei prezenţi în Piaţa Republicii din Gura Humorului.

Sărbătoarea humorenilor s-a încheiat după miezul nopţii, când în centrul oraşului a fost inaugurată o fântână arteziană.