duminică, 13 iulie 2008

Lungu vrea să schimbe tehnologiile de asfaltare a străzilor Sucevei

Inovaţie



Confruntat cu problema acută a străzilor care au fost reparate an de an, dar care se deteriorează foarte repede, primarul Sucevei intenţionează să aducă la Suceava o tehnologie nouă, care promite străzi fără probleme, cel puţin vreme de 10 ani.

“Suntem obligaţi să căutăm noi soluţii de asfaltare a municipiului Suceava, în special pentru arterele principale. Suntem într-o zonă în plină dezvoltare, oraşul e traversat zilnic de foarte multe maşini agabaritice, care distrug şoselele reparate de noi în ultimii patru ani.

Cred că este o problemă şi cu structura de rezistenţă a străzilor, iar specialiştii ar trebui să-şi pună întrebări, ce se poate face, acum că maşinile care circulă nu mai corespund vechilor norme luate în calcul la asemenea lucrări”, a declarat Ion Lungu, edilul şef al Sucevei.

Drumuri garantate 10 - 15 ani

O posibilă soluţie ar fi o tehnologie nouă, recent pusă în aplicare în ţara noastră.

“Am văzut că în alte zone ale ţării, de exemplu la Timişoara, este pus în practică un nou procedeu de asfaltare, care presupune frezarea a doi cm de asfalt, peste care se pune o plasă de oţel, după care se toarnă asfalt. Am înţeles că este o metodă destul de rapidă, eficace. Chiar dacă este mai scumpă cu 10-15% decât metoda clasică, are marele avantaj că perioada de garanţie este de 10 -15 ani.

Este un lucru extraordinar, având în vedere faptul că la actualele metode de asfaltare, la lucrările de plombare garanţia este de 6 luni, adică ţin numai o vară, iar la reabilitările cu covor asfaltic, termenul de garanţie este de doi ani”, a explicat Ion Lungu, care va merge personal să vadă lucrări făcute după această metodă.

“Dacă voi fi mulţumit de calitatea lucrărilor, voi solicita firmelor care vin să execute lucrările de asfaltare în Suceava să fie capabile să execute asemenea asfaltări. Avem nevoie de străzi mai bune, mai ales că avem un oraş intens circulat, în care se construieşte mult şi maşinile mari distrug uşor ceea ce s-a făcut”, a concluzionat primarul Sucevei.