duminică, 11 ianuarie 2009

Dacă nu la Palatul Victoria, măcar la Casa Poporului...

Lăsaţi pe-afară la împărţeala Guvernului, moldovenii se pot lăuda, în schimb, cu poziţii de frunte la nivel parlamentar. De la reprezentare în Birourile Permanente ale celor două Camere, pînă la preşedinţi sau vicepreşedinţi în Comisiile de specialitate, majoritatea celor aleşi speră că vor putea promova mai bine proiectele pentru judeţele din care provin.

Sucevenii Orest Onofrei şi Gavril Mîrza, din nou în frunte

Senatorul de Suceava Orest Onofrei, care deţine şi funcţia de prim-vicepreşedinte al Organizaţiei PD-L Suceava, a fost ales în funcţia de secretar al Senatului. Orest Onofrei a cîştigat mandatul de senator din primul tur al alegerilor uninominale din 30 noiembrie. Şi pentru funcţia de secretar al Senatului României Onofrei a fost validat cu majoritate de voturi. La rîndul său, deputatul PD-L de Suceava Dumitru Pardău a fost ales secretar la Camera Deputaţilor.

În cealaltă tabără a "Parteneriatului pentru România", la PSD, fostul preşedinte al CJ Suceava, Gavril Mîrza (senator PSD de Fălticeni), a fost ales în funcţia de vicepreşedinte al Comisiei de privatizare din Senat.

Ioan Chelaru, chestor al Senatului

În rîndul parlamentarilor nemţeni, senatorul PSD are cea mai înaltă poziţie, prin funcţia de chestor al Senatului. Democrat-liberalul Toader Mocanu este vicelider al grupului PD-L din Senat, în vreme ce la Camera Deputaţilor se poate spune că supremaţia aparţine PD-L. Democrat-liberalii Marius Rogin şi Mihaela Stoica sînt vicepreşedinţi la comisiile pentru politică externă, respectiv, pentru reformă economică şi privatizare. De asemnea, ca reprezentant al comunităţii evreieşti din România, dl Aurel Vainer este vicepreşedinte la comisia pentru reformă şi privatizare.

Chiar dacă nu a obţinut funcţie de conducere, tînărul democrat-liberal Marius Neculai, promite că va sprijini proiectele care vizează dezvoltarea Romanului, din postura de membru al Comisiei pentru administraţie publică. "M-am orientat către această comisie tocmai pentru a fi mai aproape de ceea ce înseamnă administraţia publică locală. Aşa cum am spus în campanie, vreau să fiu alături de primarul Leoreanu şi vreau să îi sprijin proiectele. Cu siguranţă vom identifica proiectele pe care le vom transmite la Bucureşti şi le vom susţine acolo pentru a putea primi finanţarea necesară oraşului", a declarat deputatul PD-L de Neamţ.

PNL Iaşi, cel mai cîştigat în comisii

Deputatul PNL de Iaşi Cristian Adomniţei susţine că, deşi formaţiunea politică pe care o reprezintă este în opoziţie, liberalii ieşeni au reuşit să se impună în alegerile pentru comisiile de specialitate ale Parlamentului. Adomniţei susţine că singurii deputaţi ieşeni care au obţinut locuri importante în comisiile Camerei Deputaţilor sînt cei ai PNL. "Relu Fenechiu a fost ales cu o majoritate covîrşitoare preşedinte al Comisiei pentru tehnologia informaţiei şi comunicaţiilor. Eu am fost ales secretar la Comisia pentru industrii şi servicii, iar dna Cristina Dobre a fost desemnată secretar al Comisiei pentru sănătate şi familie", a explicat deputatul Cristian Adomniţei. De asemenea, fostul ministru al Economiei şi Finanţelor, Varujan Vosganian, a obţinut preşedinţia Comisiei economice din Senat.

Liberalul Adomniţei mai susţine că, deşi se visau miniştri sau secretari de stat, foştii europarlamentari de Iaşi, actualmente senatori PD‑L, abia au primit funcţiile în eşalonul doi, în comisii "marginale". Astfel, senatorul Dumitru Oprea a fost desemnat secretar al Comisiei pentru petiţii şi abuzuri, iar Mihaela Popa este vicepreşedinte al Comisiei pentru egalitate de şanse. "La Camera Deputaţilor, nici unul dintre cei patru deputaţi PD‑L nu a obţinut o poziţie de conducere, care să sporească şansele de a trece mai uşor proiectele Iaşului prin Parlament", a completat Adomniţei.

În ciuda celor afirmate de liberal, senatorul PD-L Mihaela Popa consideră că a păşit cu dreptul în noua calitate, iar din postura de vicepreşedinte al Comisiei pentru egalitate de şanse va putea să continuie proiectele sociale începute în mandatul de europarlamentar. "În atribuţiile Comisiei intră eliminarea oricăror forme de discriminare socială, promovarea egalităţii între grupurile dezavantajate şi promovarea femeii în societate. Toate acestea reprezintă angajamente asumate de către PD‑L prin programul de guvernare, dar şi proiecte personale cu care am venit în faţa ieşenilor în campania pentru Parlament, cînd am propus, spre exemplu, înfiinţarea de centre sociale în cartiere, pentru persoanele dezavantajate", a precizat Mihaela Popa.

Cît priveşte PSD, aceasta e reprezentată în conducerea comisiilor de specialitate prin deputaţii Luminiţa Iordache şi Vasile Mocanu, secretari ai comisiilor pentru abuzuri şi petiţii, respectiv, pentru agricultură, silvicultură şi industrie alimentară. La nivelul grupurilor parlamentare, Anghel Stanciu este vicepreşedinte al grupului PSD de la Camera Deputaţilor, iar colegul său de la Senat Sorin Lazăr este secretar.

Vasluienii, în umbra lui Marian Sîrbu

Dacă democrat-liberalii şi liberalii nu puteau emite pretenţii la mai mult, avînd în vedere scorul obţinut de aceste formaţiuni în judeţ, onoarea vasluienilor a fost spălată de social-democraţi, care fac tot posibilul să ţină pasul cu ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale, Marian Sîrbu, ales în Colegiul Murgeni. Fostul viceprimar Adrian Solomon a fost ales secretar al Comisiei pentru Muncă şi Protecţie Socială, în vreme ce Doina Silistru a acces în funcţia de secretar al Senatului, fiind totodată membru în comisia pentru învăţămînt.