duminică, 11 ianuarie 2009

Iată cum va arăta stâna de oi cu etaj


Suceveanca Mioara Bocănici a făcut macheta şi în primăvară începe construcţia

Noul model de stână seamănă cu o cabană turistică de lux şi are şapte încăperi, apă curentă, generator electric, cabină de duş pentru angajaţi, instalaţie de muls, gresie, faianţă, fosă septică. La intrare este o cameră de dezinfectare, platformă pentru aparate de muls, cameră pentru depozitarea brânzei şi laptelui, chiuvete din inox, bucătărie şi sală de mese, precum şi apă caldă.

Oierii din satul sucevean Broşteni vor avea, din primăvară, o stână cu etaj. O suceveancă a făcut macheta viitoarei construcţii, care va costa cât o garsonieră.

Federaţia Agricultorilor de Munte din Vatra Dornei a iniţiat proiectul unei stâne la standarde europene. Aceasta va fi construită în scop turistic, dar şi pentru a le da o mână de ajutor oierilor din zona de munte a Sucevei. Directoarea Centrului de Formare şi Inovaţii pentru Dezvoltare în Carpaţi (CEFIDEC) Vatra Dornei, Mioara Bocănici, a făcut macheta stânei ecologice pentru construcţia căreia se vor cheltui 10.000-15.000 de euro.

La această sumă se adaugă costurile pentru instalaţiile de muls şi prelucrare, ceea ce duce preţul final al stânei la 25.000-30.000 €. “Ideea unei astfel de construcţii mi-a venit după o vizită în Spania. Am făcut macheta şi în localitatea harghiteană Tulgheş s-a construit prima stână de acest fel. În primăvară, la Broşteni va începe construcţia celei de-a doua stâne ecologice.