duminică, 11 ianuarie 2009

PD-L şi PSD încep marea împărţeală


Începând cu săptămâna viitoare, PD-L şi PSD vor demara negocierile pentru împărţirea funcţiilor de conducere la nivelul instituţiilor deconcentrate din judeţul Suceava. Potrivit algoritmului anunţat de liderul PD-L Suceava, Gheorghe Flutur, democrat liberalii vor avea prima opţiune în desemnarea unui şef de instituţie, după care PSD va alege două funcţii de conducere ale altor deconcentrate. Potrivit înţelegerii, funcţiile rămase după prima împărţire vor fi distribuite în mod egal, fiecare partid alegându-şi câte doi şefi de instituţii deconcentrate. Încă de pe acum se anunţă o luptă strânsă pentru preluarea conducerilor celor mai importante instituţii din judeţ, respectiv Direcţia Generală a Finanţelor Publice, Direcţia Silvică, Inspectoratul Şcolar Judeţean, Garda Financiară sau Direcţia Sanitar Veterinară.

Potrivit spuselor liderului PSD Suceava, Gavril Mîrza, discuţiile între comisiile de negocieri ale celor două partide vor începe în cursul acestei săptămâni, fără a preciza care vor fi instituţiile care sunt în atenţia social democraţilor. În ceea ce-l priveşte pe preşedintele PD-L Suceava, Gheorghe Flutur, acesta a precizat că nu îşi propune să politizeze conducerile instituţiilor publice din judeţul Suceava, iar acolo unde actualii directori au dovedit că sunt performanţi, nu vor interveni modificări în structurile de conducere. „Nu dorim să politizăm funcţiile de conducere. Dacă unii dintre actualii directori sunt specialişti şi au dovedit că pot să facă performanţă, îi vom păstra în funcţie”, a spus Gheorghe Flutur.

PSD vrea „crema” instituţiilor deconcentrate

Surse din cadrul PSD Suceava au declarat că instituţiile vizate de social democraţii vizează instituţii precum Direcţia Silvică, Direcţia Generală a Finanţelor, Inspectoratul Şcolar, Garda de Mediu, Agenţia de Protecţie a Mediului şi Oficiul Judeţean pentru Protecţia Mediului. Oricare ar fi planurile PSD Suceava, alegerea uneia dintre aceste instituţii este condiţionată de opţiunea PD-L, care în mod sigur nu va fi dispus să renunţe la anumite funcţii importante la nivel judeţean. De altfel, deputatul PD-L de Suceava şi membru în comisia de negociere la nivel judeţean, Ioan Bălan, a declarat în cursul zilei de ieri, că democrat liberalii vizează „instituţiile importante, de impact la nivel judeţean”.

Bălan a nominalizat aici Direcţia Generală a Finanţelor Publice Suceava, Inspectoratul Şcolar Judeţean şi Direcţia Silvică, instituţii care se află şi în preferinţele social democraţilor. În acelaşi timp, Bălan a mai arătat că în perioada imediat următoare mai multe instituţii deconcentrate ar putea să treacă în subordinea Consiliului Judeţean, lăsând să se înţeleagă că acestea ar putea să revină PD-L. „Acest proces de descentralizare se va produce foarte rapid, urmând să se stabilească care vor fi instituţiile care vor ajunge în subordinea Consiliului Judeţean. Oricum, vreau să precizez că PD-L va promova doar profesionişti, şi nu să preluăm anumite instituţii doar pentru unii oameni. Acolo unde sunt profesionişti la conducerea instituţiilor nu vom face nici o schimbare”, a spus deputatul PD-L de Suceava.

DGFP Suceava ar putea fi prima opţiune a PD-L

Ioan Bălan a lăsat să se înţeleagă că prima opţiune a PD-L, la alegerea şefilor de instituţii, va fi Direcţia Generală a Finanţelor Publice Suceava. În aceste condiţii, luând este posibil ca şefia acestei instituţii să rămână la actual director Petrică Ropotă, având în vedere că după alegerile parlamentare nu s-a vehiculat nici un alt nume pentru această funcţie. În ceea ce priveşte şefia Inspectoratului Şcolar, în situaţia în care actual inspector şef Petru Carcalete va fi promovat într-o altă funcţie de conducere, respectiv prefect al judeţului, aşa cum se vehiculează, este posibil ca PSD să revină la conducerea acestei instituţii, prin şeful organizaţiei din Suceava, Virginel Iordache.

În acelaşi timp, în situaţia în care Direcţia Silvică ar fi preluată de democrat liberali, este posibil ca actualul director, Valerian Solovăstru să-şi păstreze funcţia. Un alt şef de instituţie deconcentrată care are şanse mari să rămână în funcţie este Petru Dulgheru, la Direcţia Sanitar Veterinară, democrat liberalii insistând să preia această instituţie.

În domeniul sănătăţii publice, PSD şi PD-L îşi dispută Casa de Asigurări de Sănătate, conducerea fiind vizată de doctorii Cristina Iordăchel – PDL şi Mihai Creţeanu – PSD, în condiţiile în care ambii au mai fost la şefia acestei instituţii.

Trei pentru funcţia de prefect al judeţului

Potrivit declaraţiilor făcute la sfârşitul anului 2008 de către preşedintele PD-L Suceava, Gheorghe Flutur, funcţia de prefect al judeţului a reveni democrat liberalilor. Deşi până în momentul de faţă nu există o nominalizare oficială, fotoliul de prefect ar urma să fie ocupat de fostul şef al Direcţiei Silvice Suceava, Sorin Popescu, de actualul inspector şef al învăţământului sucevean, Petru Carcalete, sau de vicepreşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Vasile Ilie. În condiţiile în care PD-L va prelua funcţia de prefect, PSD ar urma să desemneze două persoane pentru funcţiile de subprefect.

PD-L şi PSD Suceava vor avea câte un secretar de stat

Organizaţiile judeţene din Suceava ale PD-L şi PSD vor avea şi câte un reprezentant în structurile de conducere ale ministerelor. Dacă PSD a anunţat încă de la începutul anului trecut că fostul deputat Mirela Adomnicăi va ocupa o funcţie de secretar de stat în Ministerului Turismului, este de aşteptat ca în cursul zilei de astăzi, democrat liberalul Cristian Irimie să fie nominalizat în funcţia de secretar de stat la Ministerul Sănătăţii Publice.

Irimie a candidat pentru o funcţie de deputat din partea PD-L Suceava, pierzând mandatul în faţa lui Eugen Bejinariu.