marți, 28 aprilie 2009

Am fi evitat criza daca erau femeile la conducere?

Criza economica a provocat multe intrebari legate de managementul unor corporatii, in special din domeniul financiar, specialistii intrebandu-se daca un numar mai ridicat de femei in randul directorilor n-ar fi dus la un rezultat diferit.

Potrivit unor studii, echipele de management mixe au rezultate mult mai bune decat cele formate exclusiv din barbati sau cele in care femeile au o pondere foarte scazuta, relateaza Reuters.

Echipele formate din barbati au tendinta de a risca mult prea mult, fapt care a dus la criza fianciara actuala.

"Un echilibru mai bun intre sexe in posturile de decizie ar fi produs, probabil, un rezultat diferit", a spus Alice Eagly, prefesor de psihologie la Universitatea Northwestern. "Studiile psihologice au demonstrat ca femeile sunt mai putin inclinate spre risc, fata de barbati", a adaugat ea.

Studiile realizate de Scoala de Business din Londra sprijina ideea ca o echipa cu un numar egal de femei si barbati este benefica pentru promovarea inovatiei. De asemenea, avand in vedere ca, de obicei, femeile sunt cele care gestioneaza si problemele din familie, acestea au mai multe aptitudini, care pot fi folosite si in cariera.

De la inceputul crizei, din ce in ca mai multi analisti, dar si companii, au pus la indoiala calitatile de lider traditionale, asociate cu barbatii, indreptandu-se catre un nou stil de management.

Acesta ar urma sa fie nu doar mai echilibrat din punct de vedere al sexelor, dar si mai diversificat in privinta raselor reprezentate.

"Mai avem mult de lucrat pentru a ne asigura ca marile corporatii, care au fost formate de barbati albi din Occident, pentru barbati albi din Occident, sa ofere mai multa flexibilitate, pentru ca toata lumea sa-si poata atinga adevaratul potential", a spus Josefine van Zanten, sef al departamentului pentru diversitate la compania petroliera Shell, care are mai multe planuri pentru a atrage si chiar promova femeile manager.

0 comentarii: