marți, 28 aprilie 2009

Grecia va contracta credite de 50 miliarde euro în 2009, spune ministrul Finanţelor

Grecia va împrumuta în total 50 miliarde euro anul acesta, peste ţintele anterioare de 43,7 miliarde euro, a declarat ministrul Finanţelor.

"Pentru a ne proteja în faţa unei posibile înrăutăţiri a climatului economic, deşi nu avem nevoie de bani, împrumuturile totale se vor ridica la 50 miliarde euro", a declarat Yannis Papathanassiou, ministrul elen al Finanţelor.

Grecia este cel de-al doilea stat din zona euro după mărimea datoriilor, după Italia. Datoriile publice au crescut la 97,6% din produsul intern brut (PIB) anul trecut, de la 94,8% în 2007, potrivit Eurostat, biroul de statistică al Uniunii Europene (UE).

La mijlocul lunii aprilie, guvernatorul băncii centrale, George Provopoulos a declarat că economia Greciei ar putea intra în acest an în prima recesiune din 1993, în contextul în care criza economică mondială afectează comerţul maritim şi veniturile din turism.

Economia Greciei înregistrează o încetinire bruscă, după o creştere economică medie de 4% în ultimii ani, susţinută de ajutoarele din partea Uniunii Europene.

0 comentarii: