marți, 28 aprilie 2009

Atentionare europeana: Virusul H1N1 va lovi Romania in trei saptamani

Panica si haos in America si Europa din cauza asa-numitei "gripe porcine". Desi in Romania nu exista nici un caz inregistrat, expertii epidemiologi si de boli infectioase din Europa au atentionat deja autoritatile romane asupra unui potential risc de contaminare in urmatoarele doua-trei saptamani.

Intre timp, virusul a intrat si pe teritoriul Europei, cu un prim caz confirmat, ieri, in Spania. Alte zeci de persoane sunt suspecte si tinute sub observatie in mai multe tari din estul Europei. Virusul de tip A/H1N1 a afectat in majoritate, pana in prezent, tineri care se bucurau de o stare de sanatate buna, potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS).

Aceasta a precizat ca nu exista un vaccin adaptat la aceasta boala, tratamentul fiind cu antivirale, sub supraveghere medicala.

Romania ar putea sa se confrunte, din toamna, cu probleme grave cauzate de gripa porcina, asa ca pe 1 octombrie va incepe campania de vaccinare a populatiei, a declarat Adrian Streinu Cercel, directorul Institutului de Boli Infectioase "Matei Bals". Surse avizate spun insa ca nu este exclus ca gripa porcina sa intre pe teritoriul Romaniei inca de saptamana aceasta.

Organizatia Mondiala a Sanatatii avertizeaza ca este posibil ca virusul sa evolueze si sa devina "mult mai periculos", informeaza AFP. Este important de stiut ca gripa umana cu tulpina porcina nu se transmite prin consumul de carne de porc preparata termic, ci de la om la om, precizeaza Ministerul Sanatatii.

Expresia "gripa porcina" nu este potrivita, in conditiile in care virusul nu a fost pus in evidenta la animale, se arata intr-un comunicat de presa al Organizatiei Mondiale a Sanatatii Animalelor (OIE), citat de AFP. Aceasta propune folosirea expresiei "gripa nord-americana".

"Virusul nu a fost, pana in acest moment, izolat la animale. Nu se justifica, deci, denumirea acestei maladii drept gripa porcina", explica OIE. De altfel, nici un porc nu a fost identificat ca fiind infestat cu virusul gripei aviare.
Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) a stabilit un set de zece masuri pentru prevenirea aparitiei virusului de gripa porcina. Autoritatea va asigurara monitorizarea permanenta a sistemului rapid de alerta pentru alimente si furaje, dar si controlul preventiv pentru transporturile cu animale vii in Punctele de Inspectie la Frontiera (PIF).

Presedintele ANSVSA, Marian Zlotea, a precizat ieri ca, din informatiile primite, intre Mexic si Romania nu exista comert direct cu animale vii. Totodata, si reprezentantii ANSVSA au precizat ca virusul gripei porcine nu se transmite prin consumul de carne sau produse din carne, ci doar pe cale aerogena, de la animal la om sau de la om la om.



Amenintarea se extinde asupra Europei

Gripa aviara s-a extins in Statele Unite, Spania, Italia, Elvetia si Marea Britanie. De altfel, in Mexic, Arhidieceza de Ciudad de Mexico a anulat toate Liturghiile duminicale in concordanta cu eforturile guvernului de a opri o epidemie mortala de gripa, informeaza Catholica.

Aceasta actiune este fara precedent in oras si in localitatile invecinate, unde populatia totala este de peste 22 de milioane de oameni. Cardinalul Norberto Rivera a publicat si o rugaciune catre Fecioara de Guadalupe, in care se cere mijlocirea ei pentru "oprirea acestei epidemii care afecteaza natiunea noastra".

"Acopera-ne cu mantia ta", se spune in rugaciune, "elibereaza-ne de aceasta epidemie". Dupa inchiderea scolilor, liceelor si universitatilor, teatrelor si muzeelor, s-au inchis si gradinile zoologice din oras, barurile de noapte si discotecile. Mai mult decat atat actiunile celor mai mari companii aeriene din Europa s-au depreciat, ieri, intre 6,5% si 12%.

Pretul petrolului a scazut cu doi dolari, pe fondul temerilor privind o scadere a traficului aerian. Si actiunile lanturilor hoteliere s-au depreciat cu 5%, iar cele ale operatorilor de vase de croaziera din zona Golfului Mexic, cu 8%.
(Steliana Bancu)

Masuri de aparare impotriva virusului. Cum prevenim transmiterea gripei

• Gripa asa-numita "porcina" este o maladie respiratorie, produsa de un virus gripal de tip A, care se transmite de la om la om, avand potential pandemic (tulpina este agresiva, nou-aparuta, nu exista imunitate naturala).

• Deocamdata nu exista un vaccin impotriva acestei boli pentru om. Un eventual vaccin ar putea fi dezvoltat in minimum 6 luni, dar este posibil sa nu se poata realiza o terapie preventiva.

• Medicamentele Tamiflu si Relenza au fost eficiente in tratarea cazurilor de pana acum, dar nu sunt vaccinuri si deci au efect numai in perioada administrarii. Consumul "preventiv" nu este indicat, fiind inutil la o contaminare ulterioara si generand rezistenta.

• Simptomele de gripa H1N1sunt similare cu cele ale gripei obisnuite, de sezon: febra, tuse, dureri de gat, disconfort muscular, frisoane si oboseala, dar se pot adauga si simptome digestive (voma, diaree).

• Se poate consuma carne de porc. Gripa porcina nu este transmisibila prin consumul de carne provenind de la animale infectate. Virusul gripal rezista in aer 2-8 ore si este distrus prin gatirea la cel putin 70 de grade Celsius, cateva minute.

• Pandemia din 1918 a implicat, de asemenea, un virus H1N1, de tip porcin, si a facut 40-50 de milioane de victime. Virusul din Mexic si SUA, considerat ca avand potential pandemic, contine secvente genetice de om, porc si pasare, ceea ce ingrijoreaza Organizatia Mondiala a Sanatatii.
Specialistii recomanda:
- evitarea atingerii ochiilor, nasului sau gurii cu mainile murdare;
- spalatul frecvent al mainilor cu apa si sapun;
- acoperirea gurii si a nasului in cazul unui stranut, folosirea mastilor cu 6 straturi;
- inchiderea servetelelor folosite intr-o punga de plastic;
- evitarea automedicatiei;
In cazul aparitiei unei boli acute febrile se recomanda: Izolarea la domiciliu;
Purtarea de masca care sa acopere atat gura, cat si nasul (inclusiv la domiciliu);
Anuntarea medicului de familie sau prezentarea de urgenta la camera de garda a unui spital de boli infectioase.
(Tibi Comanescu)

0 comentarii: