marți, 21 aprilie 2009

Industria auto lovita din greu de criza financiara si economica.

Intr-un comunicat de presa Asociatia producatorilor auto europeni - European Automobile Manufacturers Association (ACEA), fondata in 1991 si care reprezinta interesele a 15 producatori europeni a anuntat ca vanzarile de autoturisme au scazut cu 17,2% (la nivel european) in primul trimestru din 2009, (PASSENGER CARS: European market down 17.2% in first quarter 2009 3,439,720 new registrations compared to 4,154,778 units). Realmente au disparut 715000 masini noi!!! Productia lui Dacia Pitesti pe aproape 3 ani.

Deci cu toata protectia guvernului Tariceanu, mostenita si continuata acum de guvernul Boc, industria autohtona este pe butuci. Toate creditele garantate guvernamental, nu vor reusi sa ridice din nou in picioare acest colos !, pentru ca au o mare problema cu mentinerea imaginii si a preturilor exagerate pe o piata cu mari probleme de lichiditati. Degeaba vor intra sute de milioane intr-un sac fara fund iar guvernul ar trebui ca inainte de a garanta ceva sa verifice planurile si potentialul pe termen scurt si mediu al pietei auto. Este a 11 a luna consecutiva in care se inregistreaza scaderi in comparatie cu anul precedent (sursa ACEA - press release/16 apr. 2009):

acea-inregistrari-autoturisme-noi-in-ultimele-12-luni1

In trei luni, ianuarie - martie, inmatricularile de masini noi in Romania au scazut cu 60,7 % fata de aceeasi perioada a anului trecut. In Europa de Vest (EU15) , vanzarile in aceeasi perioada au scazut cu doar 16,2 %, asta datorita pietei din Germania , cea mai mare piata a regiunii, unde o schema de ajutor guvernamental a demarat in ianuarie si a adus o crestere a vanzarilor cu 18% pe cele teri luni analizate.

Scheme similare, care ofera prime pentru inlocuirea automobilelor vechi cu unele noi, mai putin poluante, au dus la cresterea vanzarilor in luna martie pe piata franceza cu 8% si in Italia cu 0,2%.

In Europa, ca marci si producatori, performerul este Hyundai - singurul producator care a inregistrat o crestere a vanzarilor in UE pe primele 3 luni ale lui 2009. Ex. Vanzarile Renault - Dacia Pitesti au scazut cu 11% in aceeasi perioada.

0 comentarii: