miercuri, 22 aprilie 2009

Boc: Salariile mari vor fi îngheţate iar salariile mici vor creşte accelerat

Proiectul de lege privind salarizarea unică în sistemul bugetar va fi finalizat până la 30 iunie 2009, a declarat, miercuri, premierul Emil Boc. De asemenea, el a anunţat că salariile mari vor fi îngheţate sau vor creşte foarte puţin, în timp ce, salariile mici vor avea o evoluţie accelerată.


Potrivit lui Boc, întregul proces de regularizare a salariilor se va încheia la trei ani de la data intrării în vigioare.

Salariile mari vor fi îngheţate sau vor creşte foarte puţin în timp ce salariile mici vor beneficia de o evoluţie accelerată pentru a se ajunge într-un final la un raport de 1 la 15 între salariul de bază minim pe economie şi salariul de bază maxim al personalului plătit din fonduri publice. Legea salarizării va intra în vigoare la 1 ianuarie 2010.

Guvernul a decis, miercuri, ca proiectul de lege să fie finalizat până la data de 30 iunie 2009. De asemenea, Emil Boc a mai anunţat că ponderea sporurilor şi câştigul salarial va fi de maxim 30%.

Guvernul s-a angajat la negocierile cu FMI să finalizeze până la 1 octombrie legea salarizării unice şi până la finele anului legea privind sistemul public de pensii, a anunţat recent ministrul Finanţelor Publice, Gheorghe Pogea.

30.000 de români au uitat să plătească ratele în februarie

Numărul restanţierilor la bănci a crescut constant începând cu jumătatea lui 2008 şi a ajuns în februarie să depăşească 500.000.

Peste 500.000 de români au adunat, până la finele lunii februarie, aproape 740.000 de restanţe mai mari de 30 de zile, potrivit datelor Băncii Naţionale a României. Numai în luna februarie, băncile s-au trezit cu peste 30.000 de noi restanţieri, numărul acestora urcând de la 482.992 în ianuarie la 515.506 la finele celei de-a doua luni a anului.

Valoarea totală a restanţelor sare de 1,3 miliarde de lei, în creştere cu 200 de milioane de lei faţă de luna ianuarie şi cu peste 700 de milioane de lei faţă de februarie 2008. Cele mai multe restanţe sunt la împrumuturile în lei, majoritatea credite doar cu buletinul sau credite de nevoi personale cu valoare mică.

Piaţa bursieră de la Bucureşti în creştere, cele europene sunt indecise

După prima jumătate de oră a şedinţei de miercuri, Bursa de Valori Bucureşti îşi menţinea tendinţa ascendentă, sectorul SIF urcând cu 3%.

Indicele BET, care arată evoluţia celor mai lichide zece titluri listate la BVB, crştea cu 1,56%, până la 2.804,35 puncte, în timp ce indicele compozit, BET-C, urca cu 1,20%, până la 1.783,25 puncte.

Indicele BET-FI, al celor cinci societăţi de investiţii financiare (SIF), câştiga 2,95%, până la 14.893,28 puncte, iar indicele ROTX, jucat la Bursa din Viena, creştea cu 2,09%, până la 5.624,42 puncte.

Indicele BET-XT, al celor mai lichide 25 de titluri, urca cu 2,05%, până la 281,61 puncte, iar indicele BET-NG, care reflectă evoluţia a zece titluri din sectorul energetic de la Bursă, câştiga 0,94%, până la 381,19 puncte.

Investitorii la bursele europene sunt precauţi

Bursele europene au deschis şedinţa de miercuri fără o direcţie clară, din cauza incertitudinilor legate de performanţele financiare ale companiilor, în primul trimestru din 2009.

Bursa din Londra a deschis cu indicele Footsie-100 în urcare cu 0,01%, la 3.987,99 puncte, în timp ce DAX, indicele principal al bursei din Frankfurt a crescut cu 0,16%, la 4.508,78 puncte, după ce închisese şedinţa anterioară la 4.501,63 puncte.

Indicele ATX al bursei din Viena a scăzut cu 0,33%, la 1.812,94 puncte, iar indicele CAC 40 al bursei pariziene a pierdut 0,05%, la 2.972,32 puncte.

Bursa din Tokyo închide în creştere uşoară

În Japonia, bursa niponă a închis şedinţa de miercuri fără o direcţie clară, indicele Nikkei 225 al principalelor titluri listate la bursa din Tokyo urcând cu 0,18%, la 8.727,30 puncte, în timp ce indicele Topix a scăzut cu 0,09%, la 829,96 puncte.

Volumul schimburilor a fost ridicat, fiind tranzacţionate 2,6 miliarde titluri.

Cursul de referinţă stagnează la 4,2426 lei/euro

Banca Naţională a României (BNR) a afişat miercuri un curs de referinţă de 4,2426 lei/euro, cu o apreciere nesemnificativă a leului (cu 0,01%) faţă de nivelul din şedinţa precedentă.

Marţi, banca centrală a afişat un curs de referinţă de 4,2430 lei/euro, nivel neatins din 27 martie.

Faţă de moneda americană, cursul de referinţă afişat miercuri este de 3,2769 lei/dolar, uşor peste nivelul de marţi, de 3,2747 lei/dolar.

Economia Bulgariei se va comprima cu 3,5% în 2009, estimează FMI

Economia Bulgariei se va comprima cu 3,5% anul acesta, iar guvernul va trebui să reducă cheltuielile pentru temperarea crizei, a anunţat miercuri Fondul Monetar Internaţional (FMI), arată Reuters.

Astfel, economia Bulgariei s-ar comprima pentru prima dată din 1997, când un colaps economic şi financiar sever a distrus o treime din băncile statului din Balcani. FMI estimase anterior o creştere economică de 1% în 2009, după ce produsul intren brut (PIB) a urcat cu 6% în 2008.

Oficialii Fondului, care se află astăzi la sfârşitul unei vizite de o săptămână în Sofia, au averizat din nou că bugetul pe 2009 al Bulgariei nu este atât de restrâns pe cât ar trebui, în ciuda faptului că guvernul are în vedere un excedent bugetar de 3% din PIB, iar cheltuielile publice ar trebui reduse.

"Fără reduceri ale cheltuielilor, Bulgaria ar putea avea un deficit de 1% din PIB", a declarat şeful delegaţiei, Bas Bakker, în cadrul unei conferinţe de presă.

Acesta a mai spus că guvernul de la Sofia vrea să menţină prudenţa fiscală şi FMI crede că oficialii bulgari vor implementa alte măsuri de reducere a costurilor.
Publicitate

Guvernul a limitat cheltuielile la 90% din buget, ca urmare a condiţiilor impuse de criză.

FMI a confirmat faptul că Bulgaria nu a cerut ajutor financiar pentru a face faţă crizei economice. Totuşi, din ce în ce mai multţi economişti sunt de părere că Bulgaria este următorul stat, după Ungaria, Letonia, Serbia, România şi Polonia, care va cere ajutorul FMI pentru temperarea riscurilor cauzate de dezechilibrele externe.

După ani întregi în care creşterea economică a fost susţinută de împrumuturi şi investiţii străine puternice, statele din estul Europei sunt afectate în contextul în care zona euro, principala destinaţie a exporturilor, a intrat în recesiune, iar investitorii au părăsit pieţele emergente.

Bulgaria a avut o creştere economică anuală de aproximativ 6% în ultimii ani, dar acum se confruntă cu un deficit de cont curent mare şi datorii străine, fiind unul dintre statele expuse crizei globale a creditelor.

Premierul Serghei Stanişev şi unii analişti sunt de părere că anii în care Bulgaria a avut un excedent bugetar şi rezerve fiscale şi valutare puternice protejează statul în contextul condiţiilor economice dure, comparativ cu restul fostelor ţări comuniste, cum ar fi România.

Prognoza FMI pentru România: Creştere de -4,1% pentru PIB şi de 5,9% pentru inflaţie

FMI prognozează pentru România o creştere economică negativă de 4,1% în acest an, cu restrângerea deficitului de cont curent la 7,5% din PIB şi o inflaţie de 5,9%, cifre foarte apropiate de indicatorii pe care este fundamentată rectificarea bugetară operată recent de Guvern.

Rectificarea bugetară realizată de Executiv în urma acordului de finanţare externă cu FMI şi UE este fundamentată pe o creştere economică negativă de 4%, o inflaţie de 5,8% şi un deficit de cont curent de 7,5% din Produsul Intern Brut (PIB).

Pentru 2010, FMI se aşteaptă la îmbunătăţirea principalilor indicatori comparativ cu 2009, astfel că anticipează creştere economică zero, reducerea deficitului de cont curent la 6,5% din PIB şi o inflaţie de 3,9%.

În 2008, rata anuală a inflaţiei a depăşit cu 1,5 puncte pragul superior al intervalului ţintit de BNR, de 2,8%-4,8%, plasându-se la 6,3%.

BNR a stabilit atât pentru 2009, cât şi pentru 2010 ţinte de inflaţie similare, de 3,5%, plus/minus un punct procentual. Cea mai recentă prognoză a BNR indică o rată anuală a inflaţiei de 4,5% pentru finele acestui an şi de 3,2% pentru decembrie 2010.

Rata anuală a inflaţiei din fiecare trimestru va fi criteriu de performanţă în acordul încheiat cu FMI, iar depăşirea cu două puncte procentuale a nivelului central stabilit va necesita adoptarea de măsuri, ca obligaţie de continuare a programului.

Prin înţelegerea cu FMI au fost stabilite criterii de performanţă pentru lunile iunie şi septembrie 2009, când rata anuală a inflaţiei ar trebui să se încadreze într-un interval de plus/minus un punct procentual faţă de nivelul central stabilit la 6,4%, respectiv 5,7%.

În cazul în care inflaţia anuală depăşeşte intervalul amintit, BNR va discuta cu experţii FMI pentru evaluare. Dacă preţurile de consum variază cu peste două puncte procentuale faţă de nivelul central, atunci autorităţile vor avea consultări cu Fondul privind măsurile care trebuie adoptate, fără de care acordul nu poate continua.

Renault va produce in Franta un motor diesel pe care intentionase initial sa-l fabrice in Romania

Renault a anuntat ca va produce la uzina din Cleon, Franta motorul diesel de 1,6 litri pe care initial intentiona sa-l fabrice la Pitesti sau in Spania, noteaza AFP. Productia motorului in Franta va prezerva 450 de locuri de munca, iar Renault, care a primit un ajutor de trei miliarde euro, a mentionat ca nu va inchide nicio uzina de asamblare din Franta in anii urmatori.

Renault spune ca va produce motorul de 1,6 litri dCi - conceput impreuna cu aliatul Nissan - la Cleon, decizie care va conserva 450 de locuri de munca, din cele 4.400 ale uzinei. Producatorul spune ca uzina Cleon ofera cel mai rentabil program pentru ca dispune de utilajele necesare iar investitia ar fi mai mica decat in alta parte.

Uzina va produce circa 200.000 de motoare pe an, iar proiectul a primit subventii de la colectivitatea locala si de la autoritati.

Renault a primit imprumuturi de trei miliarde euro in cadrul programului de salvare a industriei auto declansat de statul francez, insa conditia esentiala a fost sa nu fie inchise uzine din Franta.

In martie Renault a mutat din Slovenia, in Franta, o parte din productia de Clio, ca raspuns la cresterea cererii.

Piaţa moto este blocată de accesul dificil la finanţare

Piaţa moto este blocată de condiţiile impuse clienţilor de către societăţile de leasing şi bănci, iar în acest context este posibil ca vânzările la nivel de piaţă să scadă cu 40-45% în acest an, potrivit estimărilor principalelor companii de profil.

"Din 20 de cazuri, maximum doi se califică în final şi cam nimeni nu mai dă leasing pentru motociclete. Probabil că riscul este prea mare, plus că nivelul de îndatorare al populaţiei este şi el foarte ridicat. (...) Practic piaţa este blocată", a declarat pentru MEDIAFAX directorul general al Suzuki România, Alin Radu.

El a adăugat că cei care se califică pentru finanţare achită de regulă un avans mare, respectiv 40-50%.

"Piaţa merge în jos şi asta se întâmplă în primul rând pentru că finanţările sunt la pământ. Numai cei cu o situaţie financiară foarte bună obţin credite sau leasing. În al doilea rând, motocicleta este văzută ca un produs de lux şi cei care doreau să-şi cumpere una au renunţat la idee după sperietura cu criza financiară", a declarat Radu Toma, director de vânzări la Motodynamics România, importatorul pe plan local al mărcii japoneze Yamaha.

El a adăugat că persoanele care totuşi vor să cumpere motociclete se aşteaptă la preţuri foarte mici şi amână decizia de achiziţionare, fiind în căutarea celei mai bune oferte.

"Merg dintr-o parte în alta în căutarea celei mai bune oferte şi se aşteaptă să cumpere la jumătate de preţ", a spus Toma.

Potrivit lui Alin Radu, piaţa de maxiscutere, dezvoltată în pieţele vestice, este practic inexistentă în România, iar la nivelul cumpărătorilor se poate observa o lipsă de educaţie moto, pentru că achiziţionează tot timpul modelele cele mai scumpe şi cele mai performante.

"Am vândut 4-5 maxiscutere anul trecut. Nu există nici modă şi nici obicei al clienţilor să cumpere maxiscutere. (...) În ceea ce priveşte motocicletele, cel mai ieftin model Suzuki costă 5.500 euro cu TVA inclus, dar lumea nu prea caută modelele entry level. Asta iar este o carenţă de educaţie moto. În cazul anului trecut mult peste 50% au însemnat vânzări de supersport", a arătat oficialul Suzuki România.

Conform estimărilor lui Bogdan Bucurescu, directorul general al Automotive Trading Services (ATS), compania care importă marca Harley Davidson, este posibil ca piaţa moto să scădă în acest an.

"Dacă anul acesta am vândut două motocilete, iar în aceeaşi perioadă a anului trecut am vândut trei, nu putem să ne dăm seama cum vor evolua vânzările. Probabil mai aproape de luna iunie vom avea date mai clare. (...) Cât despre piaţă, este evident că ne aşteptăm la o scădere, dar nu pot estima acum dacă va exista într-adevăr sau cât de mare va fi", a declarat Bucurescu.

Cea mai pesimistă perspectivă o are importatorul Yamaha, care se aşteaptă la o cădere de 40-45% a pieţei de motociclete, însă compania estimează un declin de 35% al vânzărilor proprii, ceea ce se traduce în câştigarea de cotă de piaţă.

"Piaţa moto adevărată (excluzând scuterele - n.r.) o să rămână o piaţă de nişă, de câteva sute de exemplare", a spus Alin Radu.

Vânzările de motociclete, scutere şi mopede au crescut de cinci ori anul trecut, faţă de 2007, la 15.706 unităţi, avansul fiind dat de intrarea în statisticile Asociaţiei Producătorilor şi Importatorilor de Automobile (APIA) din România a mai multor mărci de scutere de volum.

În topul mărcilor, în funcţie de numărul de unităţi livrate anul trecut, prima poziţie este ocupată de Rich Motors, cu 9.537 unităţi, urmată de Peugeot, cu 1.370 unităţi (+11,7%), şi de Kymco, cu 1.106 livrări, potrivit datelor APIA.

Oficialii Ricky Impex, firma care importă scuterele Rich Motors, nu au dorit să prezinte estimări legate de evoluţia vânzărilor proprii şi referitoare la piaţă.

Salariile bugetarilor care castiga mai mult decat seful statului ar putea fi inghetate pana in 2015

Salariile bugetarilor care castiga mai mult decat seful statului ar putea fi inghetate pana in anul 2015 - este una dintre prevederile proiectului legii salarizarii unice, ale carei principii urmeaza sa fie adoptate miercuri de Executiv, sustin surse guvernamentale, citate de NewsIn.

Liderii Coalitiei s-au intalnit miercuri dimineata si au cazut de acord asupra principiilor ce vor sta la baza legii, iar Guvernul urmeaza sa adopte aceste principii in cursul aceleiasi zile. Liderii PD-L si cei ai PSD au stabilit si ca proportia dintre cel mai mic si cel mai mare salariu din sistem sa fie de 1 la 15, fata de 1 la 72, cat este in prezent.

Reprezentantii Coalitiei spun ca termenul-limita pentru intrarea in vigoare a prevederii privind raportul de 1 la 15 intre cel mai mic si cel mai mare salariu din sistem a fost prelungit din 2013 pana in 2015. Ei spun ca, pentru ca aceasta prevedere sa poate fi 100% aplicabila in 2015, este nevoie ca, pana atunci, salariile foarte mari din sistem sa fie inghetate.

"Constructia noului act normativ va urmari ca, la trecerea de la actualul sistem de salarizare la noul sistem de salarizare, nici o persoana sa nu inregistreze o diminuare a salariului brut de care beneficiaza potrivit actualelor reglementari", a precizat Valentin Mocanu, secretar de stat in Ministerul Muncii.

Valentin Mocanu a adaugat ca termenul pana la care trebuie finalizata legea este sfarsitul acestei sesiuni parlamentare, pentru ca ea sa poata intra in dezbaterea Legislativului in luna septembrie si sa fie aplicata incepand cu 1 ianuarie 2010.

"Raportul dintre salariul de baza minim pe economie si salariul de baza maxim al personalului platit din fonduri publice va creste, astfel incat acesta sa se apropie de practicile europene, respectiv 1 la 15, iar implementarea noului sistem de salarizare se va realiza intr-un termen de cinci ani, prin cresteri salariale diferentiate, Legea urmand sa intre in vigoare in anul 2010", se arata in documentul obtinut de agentia NewsIn, ce contine principiile care vor sta la baza legii unitare de salarizare a bugetarilor.

"Miercuri vor fi adoptate principiile care vor sta la baza legii unice de salarizare si cele noua criterii de definitivare a functiilor in sistemul bugetar, respectiv nivelul studiilor si competente; importanta sociala a muncii; complexitatea si diversitatea activitatilor; responsabilitatea si impactul deciziilor; expunere la factori de risc; incompatibilitati si conflicte de interese; dificultatea activitatilor specifice; sfera de relatii - interactiunea cu factorii externi si conditiile de acceptare pe post", a declarat secretarul de stat in Ministerul Muncii, Valentin Mocanu.

Volvo va concedia încă 1.543 de angajaţi, din cauza scăderii cererii

Volvo, cel de-al doilea producător mondial de camioane, a anunţat miercuri că va concedia încă 1.543 de persoane, ca urmare a scăderii cererii pe toate pieţele sale principale de desfacere, relatează Reuters.

Volvo a anunţat printr-un comunicat că angajaţii diviziilor Volvo Trucks,Construction Equipment, Penta şi Powertrain vor fi afectate de noile măsuri.

"Ca urmare a scăderii puternice a cererii pe piaţa mondială a vehiculelor grele, grupul Volvo va trebui să reducă din nou personalul operaţiunilor din Suedia", a anunţat compania.

Anterior, compania anunţase că va disponibiliza mii de angajaţi pentru a face faţă celei mai severe scăderi a cererii de pe piaţa camioanelor.
Publicitate

Un purtător de cuvânt al companiei a anunţat că în urma concedierilor, grupul va reduce costurile, dar nu a specificat suma exactă care ar fi economisită.

Scăderea cererii şi capacitatea de producţie prea mare au dus la pierderi înainte de taxe în ultimul trimestru din 2008, iar mulţi analişti sunt de părere că grupul va avea rezultate asemănătoare şi anul acesta.

Volvo va afişa vineri rezultatele financiare pe primul trimestru.

Economia din zona euro nu da semne de ameliorare

Perspectivele economiei din zona euro raman incerte si nu exista semne clare de ameliorare, a declarat Axel Weber, membru in consiliul guvernator al Bancii Centrale Europene (BCE).

"In opinia mea, este de asteptat o reducere a presiunii factorilor care determina scaderea economica, dar, pana in prezent, nu exista niciun semn clar al unei stabilitati in Europa sau Germania", a spus Weber intr-un articol publicat de Financial Times, citat de Mediafax.

El a adaugat ca evolutia economiei europene si, in particular,
cea a Germaniei, depind de situatia economica mondiala.

"Exista cateva semne pozitive in ultimele statistici, dar niciunul nu indica o revenire", a precizat oficialul.

Weber considera ca relansarea economiei europene, ca si cea din SUA, este legata de stabilizarea sistemului bancar. De asemnea, la reluarea cresterii economice vor contribui si programele guvernamentale sau masurile de politica monetara.

Bancherul a subliniat ca BCE mai are inca spatiu de manevra pentru a reduce dobanda cheie, in prezent de 1,25%.

"Consider nivelul de 1% ca fiind unul rezonabil", a spus el.

Presedintele BCE, Jean-Claude Trichet, nu si-a ascuns reticenta in a reduce dobanda aproape de zero, asa cum au facut institutiile similare din SUA si Japonia.