miercuri, 22 august 2007

Raportările de la medici şi laboratoare, verificate de o comise CAS

Medicii şi laboratoarele îşi vor putea primi banii pentru serviciile efectuate în cadrul acestui program deoarece Ministerul Sănătăţii a pus la dispoziţie aplicaţiile informatice pentru raportarea datelor de la pacienţi

Medicii de familie şi laboratoarele din judeţ care participă la programul naţional de evaluare a stării de sănătate vor putea să îşi primească în curând banii pentru serviciile prestate. Anunţul a fost făcut ieri de către directorul general al Casei de Asigurări de Sănătate Suceava, doctor Cristina Iordăchel (foto), care a declarat că
medicii şi reprezentanţii laboratoarelor pot extrage de pe site-ul Ministerului Sănătăţii Publice sau pot obţine de la CAS borderourile şi aplicaţiile informatice pe care vor prezenta raportările.
Cristina Iordăchel a precizat că sunt bani pentru decontarea acestor servicii şi că totul depinde acum de cât de repede vor depune medicii şi laboratoarele raportările cu datele pacienţilor şi dacă acestea s-au efectuat corect.
În acest sens, la nivelul CAS Suceava a fost constituită o comisie care să verifice corectitudinea raportărilor şi să le valideze. Cristina Iordăchel a spus că în mare parte comisia este formată din cadre de la Biroul de Control al CAS Suceava.
„Comisia are sarcina de a face această verificare cât mai repede şi eficient în vederea efectuării decontărilor către medicii de familie şi furnizorii de servicii medicale paraclinice”, a subliniat directorul general al CAS Suceava.
Deşi există fondurile necesare, medicii de familie din judeţ şi laboratoarele care efectuează analizele gratuite în cadrul programului naţional de evaluare a stării de sănătate nu au putut până acum să îşi primească banii pentru servicii deoarece CAS nu deţinea programul informatic prin care să preia şi să verifice corectitudinea datelor furnizate de aceştia.
Responsabilii CAS Suceava spun că din cauza lipsei de adresabilitate, o mare parte din fondurile alocate de CNSA pentru trimestrul trei 2007 judeţului Suceava în vederea derulării programului riscă să rămână necheltuite şi să fie virate înapoi Casei Naţionale. În luna iulie medicii de familie din judeţ au consultat 6.000 de persoane (deşi în perioada menţionată peste 31.000 de persoane din judeţ au primit taloane şi ar fi trebuit să se prezinte la medic), iar la laboratoare s-au prezentat 4.939 de persoane. În total, la nivel de judeţ, ar trebui decontaţi pentru luna iulie medicilor şi laboratoarelor 280.814 lei, sub valoarea alocată de CNAS.

0 comentarii: