marți, 16 octombrie 2007

"Verde 003"



La Vatra Dornei, la începutul lunii octombrie, peste 100 de voluntari au reîmpădurit cu 10.000 de puieţi un versant defrişat din munţii Călimani, în comuna Dorna Candrenilor. Demersul a fost inclus în proiectul "Verde 003", susţinut de Coca-Cola HBC România, Asociaţia "Tăşuleasa Social" şi Asociaţia "Salvaţi Delta – AC".

"Verde 003"

Prin acest proiect, derulat sub sloganul "Plantează! Nu vegeta!", cei trei parteneri vor să ecologizeze şi să protejeze cursul apei Dorna de la izvor pînă la vărsare. După cum spuneau iniţiatorii proiectului, "se urmăresc două dimensiuni: o dimensiune educaţională şi de voluntariat şi o dimensiune practică, de ecologizare, curăţare şi împădurire". Cei peste 100 de voluntari care au participat la împăduriri sînt tineri din Vatra Dornei, Bistriţa şi din comunele învecinate. Lor li s-au alăturat 10 voluntari din Germania, care au împărtăşit tinerilor români din experienţa lor internaţională. Proiectul s-a bucurat de sprijinul necondiţionat al autorităţilor din localitatea Dorna Candrenilor.

Proiectul a fost lansat în luna august, cînd a avut loc şi o simulare a unui dezastru ecologic. Voluntarii au construit un model din lut al unui sat de munte şi au răsturnat asupra lui o tonă de apă, pentru a atrage atenţia asupra legăturii dintre defrişări şi inundaţii. Actor Marcel Iureş a plantat pe locul "dezastrului", în mod simbolic, primul copăcel dintre cei 10.000. "Noi credem cu tărie că ceea ce este bun pentru angajaţii noştri, pentru comunităţile în care lucrăm şi pentru mediul înconjurător este benefic şi pentru activitatea noastră. Sîntem responsabili faţă de resursele naturale şi în special faţă de apă, deoarece pe calitatea ei se bazează întregul sistem Coca-Cola", a spus directorul general al Coca-Cola HBC România, Călin Drăgan. "Trebuie să fim conştienţi că un brad controlează o tonă de apă, iar tăierea a 300 de brazi înseamnă 300 de tone de apă care vor ajunge într-o albie şi vor lua o casă. Noi, la Tăşuleasa, nu plantăm copaci. Puieţii noştri sînt, de fapt, aceşti tineri, noi plantăm oameni", a spus preşedintele Asociaţiei "Tăşuleasa Social", Alin Ulhman Uşeriu. "A sosit momentul să înţelegem că distanţa dintre drujbă şi inundaţii e mai scurtă decît distanţa dintre drujbă şi acatist", a avertizat directorul Asociaţiei "Salvaţi Delta – AC", Dragoş Bucurenci. Următoarea etapă a proiectului "Verde 003" va reuni acţiuni de curăţenie şi ecologizare de-a lungul întregului curs al rîului Dorna.

0 comentarii: