vineri, 21 decembrie 2007

Brazii din Bucovina, izgoniti din piete

Brazii din padurile Bucovinei nu mai sunt de gasit in patria lor, la Suceava, fiind inlocuiti cu brazi din Danemarca, chiar si de zece ori mai scumpi.
Declinul brazilor autohtoni a inceput in urma cu trei ani, cand a intrat in vigoare o reglementare silvica cel putin ciudata, prin care, pentru a putea vinde brazi de Craciun, toate pietele, inclusiv cele cu profil agroalimentar, trebuie sa se autorizeze special in acest scop. Daca partea de delimitare clara a spatiului in care pot fi vanduti brazii se poate rezolva destul de usor, o alta obligatie, de angajare de personal silvic specializat, este considerata aberanta de cei care administreaza activitatea pietelor.
"Nu putem sa angajam personal silvic specializat doar pentru a vinde cativa brazi in saptamana de dinainte de Craciun. Nu doar ca posturile din cadrul Administratiei Pietelor sunt limitate si trebuie aprobate anual de Consiliul Local, dar nici nu e posibil sa ceri unei piete agroalimentare sa se autorizeze pentru comercializarea materialului lemnos", a explicat seful unei piete din Suceava lipsa totala a brazilor din piete.
Diferentele dintre preturile practicate pentru brazii "Made in Danemarca" si cei autohtoni sunt imense. Daca cei straini sunt vanduti, in medie, cu 150 – 200 de lei, cei din zona costa cam intre 16 si 30 de lei. Sucevenii care vor totusi sa cumpere brazi de Craciun din padurile noastre pot face acest lucru doar de la ocoalele, cantoanele si districtele Directiei Silvice Suceava, la preturile modice pe care le-am amintit.

0 comentarii: