duminică, 23 decembrie 2007

Bugetarii vor primi primele de concediu de odihnă restante


Guvern



Guvernul a reglementat în şedinţa de miercuri, prin Ordonanţă de Urgenţă, modalitatea de plată a primelor acordate cu ocazia plecării în concediu de odihnă, care au fost suspendate în perioada 2001-2006 prin legile bugetare anuale succesive şi prin actele normative anuale de salarizare, se precizează într-un comunicat al Biroului de presă al Guvernului. Vor beneficia de aplicarea Ordonanţei de Urgenţă funcţionarii publici, funcţionarii publici cu statut special, personalul auxiliar din sistemul justiţiei, membrii corpului diplomatic şi consular al României, precum şi alte categorii de personal care beneficiază de prima de concediu de odihnă, în baza legilor speciale.

Personalul din sectorul bugetar, căruia până la data intrării în vigoare a ordonanţei de urgenţă nu i s-a acordat primele de concediu de odihnă pentru perioada 2001-2006, urmează să primească aceste drepturi în anul 2008, în mod eşalonat, în trei tranşe, după cum urmează:

- în luna martie-pentru anii 2001 şi 2002;

- în luna iunie – pentru anii 2003 şi 2004;

- în luna octombrie – pentru anii 2005 şi 2006.

Drepturile stabilite prin hotărâri judecătoreşti executorii neplătite până la data intrării în vigoare a ordonanţei de urgenţă se plătesc într-o singură tranşă. De asemenea, drepturile stabilite după data intrării în vigoare a Ordonanţei de Urgenţă prin hotărâri judecătoreşti executorii se plătesc într-o singură tranşă.

Pentru personalul angajat care a obţinut hotărâri judecătoreşti executorii privind acordarea primelor de concediu de odihnă pentru perioade mai scurte decât cea prevăzută în actul normativ, plata primelor de concediu de odihnă pentru perioada necuprinsă în aceste hotărâri se face eşalonat.

Pentru personalul pensionat înainte de data intrării în vigoare a Ordonanţei de Urgenţă, care este îndreptăţit să primească prime de concediu de odihnă, plata acestora se face într-o singură tranşă. De asemenea, pentru personalul care se pensionează înainte de a primi integral primele de concediu de odihnă, potrivit eşalonării prevăzute, plata primelor se face într-o singură tranşă.

Pentru persoanele decedate în perioada 2001-2006, plata primelor de concediu de odihnă se acordă într-o singură tranşă moştenitorilor de drept ai acestora. În cazul în care există mai mulţi moştenitori, aceştia transmit, în original, procura notarială prin care împuternicesc pe unul dintre ei să primească plata, împreună cu numărul de cont al acestuia, precum şi o copie legalizată a certificatului de moştenitor.

În situaţia în care în perioada 2001-2006 au intervenit modificări ale raporturilor de serviciu ale persoanelor îndreptăţite să primească prime de concediu de odihnă, plata acestor drepturi va fi făcută de către instituţiile la care acestea au fost angajate în perioada respectivă.

Ordonanţa de Urgenţă prevede că plata drepturilor prevăzute pentru personalul pensionat sau care se pensionează înainte de a primi integral primele de concediu de odihnă, pentru persoanele decedate sau pentru cei pentru care au intervenit modificări ale raporturilor de serviciu în perioada 2001-2006, se face la cererea beneficiarilor acestor drepturi.

Primele de concediu de odihnă, plătite în temeiul Ordonanţei de Urgenţă adoptate de Guvern, se actualizează cu indicele de inflaţie publicat în luna în care se face plata pentru care se calculează, pe baza datelor comunicate de institutul naţional de statistică.

Pentru persoanele îndreptăţite, care trebuie să facă cerere pentru acordarea acestor primele de concediu, dacă cererea se face ulterior datei de 31 octombrie 2008, sumele restante vor fi actualizate cu indicele de inflaţie prevăzut pentru luna octombrie 2008, indiferent de data la care se face cererea.

Calculul impozitelor şi contribuţiilor datorate de angajat şi angajator, aferente primelor de concediu, se face în baza reglementărilor legale la data efectuării plăţilor.

Ordonatorii principali de credite au obligaţia să asigure aplicarea prevederilor ordonanţei de urgenţă cu prioritate, din economiile obţinute la cheltuielile de personal din posturile vacante.

0 comentarii: