duminică, 9 decembrie 2007

Guvernul vrea să stimuleze înfiinţarea şi dezvoltarea întreprinderilor mici şi mijlocii


Economie



Guvernul a aprobat, în şedinţa de joi, o Ordonanţă de Urgenţă pentru completarea Legii 346/2004 privind stimularea înfiinţării şi dezvoltării întreprinderilor mici şi mijlocii. Potrivit actului normativ, ajutoarele financiare nerambursabile acordate pentru realizarea investiţiilor în sectorul producţie şi servicii, acordate întreprinderilor mici şi mijlocii, se derulează prin intermediul organizaţiilor ori instituţiilor de drept privat. Aceste organizaţii se selecţionează cu respectarea reglementărilor în vigoare privind achiziţiile publice şi au calitatea de agenţii de implementare a ajutoarelor acordate, pentru a căror derulare încheie contracte cu Ministerul pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii, Comerţ, Turism şi Profesii Liberale.

O altă prevedere vizează sumele corespunzătoare ajutoarelor financiare nerambursabile, contractate pentru realizarea investiţiilor în sectorul de producţie şi servicii. Sumele de acest tip rămase neutilizate la finele fiecărui an urmează să fie reportate în anul următor.

Aceste sume urmează a fi utilizate pentru acoperirea obligaţiilor ce decurg din contractele de credit încheiate de către direcţiile ministerului cu atribuţii de agenţii de implementare a programelor de finanţare şi companiile beneficiare ale ajutoarelor financiare nerambursabile.

Dezvoltarea şi consolidarea întreprinderilor mici şi mijlocii depind în mod esenţial de achiziţia de noi echipamente, tehnologii şi know how care să permită adaptarea producţiei la cerinţele Pieţei Interne. Extinderea activităţilor înalt tehnologizate, realizarea de produse cu valoare adăugată ridicată în industria prelucrătoare răspund dezideratului de coeziune economică, necesitând însă investiţii considerabile.

Ministerul pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii, Comerţ, Turism şi Profesii Liberale a elaborat şi derulat mai multe programe de finanţare în vederea dezvoltării sectorului IMM prin susţinerea investiţiilor, cu următoarele obiective:

-promovarea produselor şi serviciilor întreprinderilor mici şi mijlocii pe pieţele interne şi externe;

-stimularea comunicării şi a parteneriatului în afaceri;

-pregătirea întreprinzătorilor în domeniul tehnicilor de promovare a exportului, dar şi a propriilor activităţii;

-dezvoltarea aptitudinilor antreprenoriale bazate pe cunoaşterea şi gestionarea optimă a resurselor, în vederea adaptării rapide la rigorile determinate de globalizarea pieţelor şi integrarea României în Uniunea Europeană;

-promovarea investiţiilor în producţie şi servicii prin creşterea potenţialului de accesare a surselor de finanţare;

-implementarea şi certificarea sistemelor de management al calităţii/mediului/sănătăţii şi securităţii muncii/siguranţei produselor alimentare;

-facilitarea accesului la achiziţionarea de maşini, utilaje şi instalaţii pentru circulaţia mărfurilor;

susţinerea investiţiilor realizate de întreprinderile nou-înfiinţate, precum şi de întreprinderile mici şi mijlocii (IMM) în anumite sectoare de activitate, în special cele de producţie.

0 comentarii: