duminică, 9 decembrie 2007

Parcul Zoo din Rădăuţi va fi reamenajat


Actualitate



Gradina zoologicaUn număr de 14 grădini zoologice din ţară printre care şi cea de la Rădăuţi, vor primi focduri de la Guvern pentru lucrări de modernizare, astfel încât acestea să corespundă standardelor europene de mediu, a anunţat Lucia Varga, secretar de stat la Ministerul Mediului şi Dezvoltării Durabile, joi, la finalul şedinţei Executivului.

Potrivit unui comunicat al Biroului de Presă al Guvernului, valoarea totală a investiţiilor pentru modernizarea grădinilor zoologice este de 130 milioane lei (aproximativ 38 milioane euro). Finanţarea va fi asigurată în proporţie de 75% de la bugetul de stat, iar restul de 25% va fi asigurat de către autorităţile locale, a precizat secretarul de stat.

Ministerul Mediului îşi propune să susţină, prin această acţiune, eforturile de educare şi conştientizare a publicului pentru protecţia şi conservarea biodiversităţii, a declarat Lucia Varga.

Potrivit actului normativ aprobat de Guvern, vor fi realizate următoarele obiective de investiţii care sunt cuprinse în programul multianual prioritar de mediu şi de gospodărire a apelor :

-Amenajarea şi modernizarea Grădinii Zoologice Oradea, judeţul Bihor

-Reamenajarea Grădinii Zoologice şi a parcului Braşov, judeţul Braşov

-Modernizarea Grădinii Zoologice – Profesor Ion Crişan, Reşiţa, judeţul Caraş Severin

-Extinderea şi reamenajarea Parcului Zoologic şi de Agreement Turda, judeţul Cluj

-Reamenajarea Grădinii Zoologice Craiova, judeţul Dolj

-Modernizarea Parcului Zoo, Pădurea Gârboavele, judeţul Galaţi

-Modernizarea Grădinii Zoologice Hunedoara, judeţul Hunedoara

-Reamenajarea şi modernizarea Grădinii Zoologicedin Târgu Mureş, judeţul Mureş

-Reabilitarea şi modernizarea Grădinii Zoologice Slatina, judeţul Olt

-Reabilitarea Grădinii Zoologice din cadrul Parcului Memorial “Constantin Stere” din Ploieşti, judeţul Prahova

-Reamenajarea Parcului Zoo Rădăuţi, judeţul Suceava

-Clădire educaţională multifuncţională la Grădina Zoologică Timişoara, judeţul Timiş

-Reabilitarea Grădinii Zoologice Bârlad, judeţul Vaslui

-Amenajarea şi modernizarea Grădinii Zoologice – Râmnicu Vâlcea, judeţul Vâlcea

În prezent, în România sunt 41 de grădini zoologice, din care 32 de grădini zoologice propiu-zise, 6 acvarii publice, 1 delfinariu şi 2 terarii.

Autorităţile publice locale au în proprietate un număr de 28 de grădini zoologice, celelalte grădini zoologice fiind deţinute de Muzee de Ştiinţele Naturii şi de către proprietari privaţi.

Grădinile zoologice din România deţin un număr semnificativ de animale sălbatice, din care 4756 mamifere, 5242 de păsări, 437 de reptile şi 5222 de peşti. Unele dintre acestea nu asigură condiţiile minime de deţinere a animalelor în captivitate conform prevederilor europene, existând riscul ca grădinile să fie închise.

Modernizarea grădinilor zoologice şi acvariilor a fost sistată timp de câţiva ani din cauza nivelului redus al surselor de finanţare la nivel local.

Realizarea acestor obiective de investiţii va contribui la dezvoltarea locală a acestor zone, în special în cele cu potenţial turistic. Totodată, va fi încurajată activitatea de cercetare, prin implicarea reprezentanţilor unităţilor administrativ teritoriale şi ai administratorilor în activităţi de cercetare proprii şi în comun cu alte instituţii de profil.

0 comentarii: