miercuri, 3 octombrie 2007

Cîmpulungenii au probleme cu puricii!



Locuitorii oraşului, indiferent dacă stau la blocuri în oraş sau la case la ţară, se plîng că au probleme cu puricii. Soluţiile, prafurile şi spray-urile împotriva acestor insecte au devenit printre cele mai solicitate produse ale farmaciilor veterinare şi au început să fie cerute şi de cei care nu au animale acasă.

În acelaşi timp, crescătorii de păsări de curte au constatat că aripatele s-au umplut de păduchi. Specialiştii au o explicaţie pentru fenomenul care pare că acum a luat amploare. De vină este vremea foarte caldă, care a favorizat eclozarea mai multor generaţii de insecte parazite decît de obicei, precum şi praful de pe drumuri, care se pare că le prieşte de minune puricilor.

Elev accidentat de o profesoară



O profesoară a Colegiului Tehnic Alimentar a dat cu maşina peste un elev al şcolii, luni seara, după care şi-a văzut de drum. Iuliana C. (32 de ani), profesoară de informatică, s-a urcat la volanul Matiz-ului pentru a pleca acasă.

În urma unei manevre l-a lovit pe Bogdan M. (16 ani). Adolescentul a ajuns la spital, iar poliţiştii au aflat de accident de la medici şi nu de la dascăl. Profesoara susţine că nu şi-a dat seama că a lovit pe cineva.

Exponate tradiţionale la Muzeul Satului Bucovinean



Astăzi, Secţia Etnografie din cadrul Complexului Muzeal Bucovina vernisează la Muzeul Satului Bucovinean expoziţia "Mijloace de transport tradiţionale".

"Printre materiale tradiţionale expuse se numără: traista, bărbînţa, fedeleşul şi burduful. În curtea muzeului sînt expuse cîteva dintre atelajele utilizate de ţărani din cele mai vechi timpuri: căruţă, sanie, trăsură", ne-a spus muzeograful Aurel Prepeliuc. Expoziţia va fi deschisă pînă la sfîrşitul lunii octombrie.

Veşti bune

Ministrul Agriculturii, Decebal Traian Remeş, consideră că problema suprafeţei de pădure revendicată la Suceava în numele Fondului Bisericesc are şanse să se rezolve în curînd.

Nu vreau să mă pronunţ asupra soluţiei, dar cu actele în faţă cred în ceea ce a spus premierul Tăriceanu, că problema e mai aproape ca oricînd de rezolvare", a spus dl Remeş.

După divorţ, un bărbat şi-a ucis fosta nevastă



Ieri, la 9,42, sătenii din Fîntînele au anunţat la 112 că Leonte Carmen, de 34 de ani, zace în comă, într-o baltă de sînge, în casă. În cele din urmă, femeia a decedat.

La faţa locului s-a prezentat un echipaj operativ format din procuror criminalist, judiciarişti şi un medic legist. Acesta a stabilit că femeia a murit în urma mai multor lovituri de cuţit. Poliţiştii au întocmit un cerc restrîns de suspecţi, printre aceştia aflîndu-se şi ex–soţul femeii, Gabriel Grigore, de 38 de ani, cunoscut ca un individ extrem de agresiv, care, în ultima perioadă locuia în Suceava. Cîteva ore mai tîrziu, chiar în timpul în care echipajul operativ se afla la Fîntînele în plină anchetă, bărbatul s-a predat IPJ, recunoscînd că el a omorît-o pe fosta nevastă.

Femeia, care a fost plecată o perioadă de timp la muncă, în Italia, intentase proces de divorţ şi pentru încredinţarea copilului, o fetiţă de 8 ani. Mama ar fi dorit să plece din nou la muncă şi să-şi ia şi copilul cu ea. Alaltăieri, instanţa hotărîse desfiinţarea legăturii matrimoniale a celor doi şi încredinţarea mamei a minorei. Înnebunit de furie, bărbatul, care a vizitat-o ieri pe fosta nevastă, a dat frîu liber pornirilor de bestie (în trecut, nu se puţine ori, acestea lăsaseră urme adînci pe corpul şi în sufletul femeii) omorînd-o cu sînge rece pe mama copilului său. Au fost nu mai puţin de 10 lovituri de cuţit.

Care va rămîne al nimănui, tatăl riscînd ani grei de puşcărie. În momentul comiterii crimei, fetiţa era la şcoală. Anchetatorii iau în calcul mai ales premeditarea, caz în care bărbatul riscă închisoarea de la 15 la 25 de ani.

Focare de hepatită virală A

Fălticeni



Ieri, directorul Autorităţii de Sănătate Publică (ASP), Odette Nicolae, a anunţat că în judeţ sînt 18 copii cu hepatită virală A. Unul din focare, cu 11 cazuri, a fost depistat în satul Gulia şi a avut debutul la începutul lunii august.

Din totalul cazurilor de hepatită acută virală de tip A, 7 s-au înregistrat la elevi şi un preşcolar care frecventează Şcoala Generală şi Grădiniţa Gulia. În aceste cazuri, perioada de incubaţie se situează anterior datei începerii acestui an şcolar, astfel încît, cei mici s-au îmbolnăvit în comunitate şi nu în colectivitatea şcolară. În ultima săptămînă, 76 de şcolari şi preşcolari au fost vaccinaţi anti-hepatita A, iar ASP a efectuat dezinfecţia, în focar, cu substanţe clorigene şi a distribuit tablete de dezinfectant clorigen în şcoală, la domiciliul tuturor bolnavilor, precum şi în alte două grădiniţe care funcţionează neautorizat în case particulare ale rromilor. Cel de-al doilea focar de hepatită acută virală de tip A, cu 7 cazuri, s-a depistat în satul Mironu, din comuna Valea Moldovei. În urma deplasării în la faţa locului, reprezentanţii ASP au constatat că la domiciliul bolnavilor nu există apă curentă, canalizare, apa utilizată provenind din fîntîni neigienizate, cu debit mic.

A "parcat" autobuzul în stratul cu flori



Ieri, cîţiva suceveni au tras o sperietură soră cu moartea. Şoferul unui autobuz al societăţii de transport public a făcut un viraj în stratul cu flori din pricina unui autoturism care i-a tăiat calea.

A "parcat" autobuzul în stratul cu flori
"Noi veneam din centru, iar o maşină care venea dinspre strada Petru Rareş ne-a tăiat calea. Pentru a evita impactul, şoferul autobuzului a virat şi a intrat în stratul cu flori. Bine că nu s-a urcat pe trotuar, se putea întîmpla o nenorocire", ne-a spus taxatorul.

Bucovina aurie



Toamna i-a adus Bucovinei o mantie aurie. Ieri, sucevenii au avut parte de o zi de toamnă superbă, cu temperaturi de peste 20 de grade Celsius. De vremea frumoasă s-au bucurat cel mai mult copiii, care s-au jucat în parc, dar şi bunicii lor, care au încins partide de table.

Bucovina aurie

Marian Pană: „Mai avem mult de muncă”






Sport

Parcursul excelent al Cetăţii Suceava în prima parte a campionatului Ligii a III-a îl menţine totuşi cu picioarele pe pământ pe tehnicianul grupării galben-albastre. Lider cu formaţia sa în Seria I cu 21 de puncte şi un golaveraj de 26-0, Marian Pană este conştient că mai este încă de lucru. “Mai avem mult de muncă, chiar dacă suntem lideri în Seria I. Vineri am întâlnit o echipă organizată, bine aşezată în teren, care nu ne-a lăsat să ne facem jocul nostru obişnuit.

Chiar şi aşa, diferenţa de pe tabela de marcaj putea fi mult mai mare dacă reuşeam să punctăm încă din prima repriză, la una din cele 3-4 mari ocazii de gol pe care ni le-am creat. Ştiam că o să apară şi asemenea momente grele, însă important este că am reuşit să cucerim toate cele trei puncte puse în joc”, a declarat Marian Pană pentru Pro Sport.

Marian Pană, antrenor european cu acte


Sport


marian pana Antrenorul Cetăţii Suceava a primit luni licenţa UEFA Pro Comisia Tehnică a FRF şi Şcoala Federală de Antrenori au organizat luni, 1 octombrie, în sala Peluza a Casei Fotbalului, festivitatea de înmânare a licenţelor UEFA Pro celei de-a treia promoţii, 2006-2007. Cei 18 antrenori care au absolvit cursurile Pro sunt: Eduard Bădescu, Marin Barbu, Miodrag Belodedici, Lucian Burchel, Mihai Ciobanu, George Ciorceri, Constantin Gâlcă, Adrian Falub, Leo Grozavu, Ion Viorel, Lucian Marinof, Iulian Mihăescu, Viorel Moldovan, Eugen Neagoe, Marian Pană, Basarab Panduru, Marian Rada, Cristian Sava. Din cauza absenţelor şi a slabei pregătiri, zece antrenori nu au primit licenţa Pro şi vor fi trimişi la restanţe. Este vorba de Ştefan Stoica (Gloria Buzău), Alin Artimon, Stelian Gherman, Adrian Matei, Dorin Mateuţ, Cătălin Necula, Valeriu Răchită, Bogdan Stelea, Ion Vlădoiu şi Ionuţ Chirilă. “Un criteriu este vizitarea unui club reprezentativ din Occident, iar la întoarcere cursantul trebuie să întocmească un raport.

Unii au făcut vizita, dar nu au făcut raportul, iar alţii nu au făcut nici măcar vizita. Alţii nu şi-au dat examenul practice”, a declarat directorul Şcolii Federale de Antrenori, Mircea Rădulescu. Marian Pană a fost în această vară în Olanda şi timp de o săptămână a urmărit antrenamentele clubului PSV Eindhoven. Aşadar, Cetatea Suceava are acum antrenor european cu acte.

Fotbal, Liga a III-a - Fără replică!


Sport


FCM Bacău II – CSM Rarăul Câmpulung Moldovenesc 4 – 0
.Raraul.Epilogul etapei a VII-a din cadrul Seriei I a Ligii a III-a s-a disputat luni, la Bacău, şi a opus formaţia locală FCM II respective CSM Rarăul Câmpulung Moldovenesc.
Succesul din runda precedentă obţinut în dauna Juventusului nu a resuscitat echipa lui Relu Buliga, care a suferit un eşec usturător la Bacău, scor 0 – 4.
În prima parte a meciului, jocul a fost destul de echilibrat, dar, chiar şi în aceste condiţii, gazdele şi-au asigurat avantajul în minutul 45, prin reuşita lui Întuneric. Imediat după ieşirea de la vestiare, gazdele şi-au majorat avantajul de pe tabela de marcaj. La 2-0 meciul era jucat. Gazdele au continuat să atace, având în faţă o echipă câmpulungeană rămasă fără replică, şi au mai punctat de două ori, stabilind scorul final, 4-0.
Rarăul a evoluat în formula: Axinte – Plecanciuc, Popescu, Paraschiv, Talancă (Ilie), Andriuc – Mândrilă, Sârbu (Iftimie), Ghiviziu (Lazăr), Ruxandari (Muscar) – Gherine.
În etapa a VIII-a, CSM Rarăul va întâlni pe teren propriu formaţia Bujorul Târgu Bujor, într-un meci cu implicaţii serioase în subsolul clasamentului.

Clasament

1. Cetatea Suceava 7 7 0 0 26-0 21p
2. FCM Bacău II 7 5 1 1 13-3 16
3. Politehnica Galaţi 7 5 1 1 9-1 16
4. Pambac Bacău 7 5 1 1 16-11 16
5. Poli II Iaşi 7 4 1 2 13-6 13
6. Cetatea Tg. Neamţ 7 4 1 2 13-11 13
7. Willy Bacău 7 3 2 2 13-13 11
8. FC Bârlad 7 3 1 3 8-7 10
9. Aerostar Bacău 7 2 3 2 3-7 9
10. CF Brăila 7 2 2 3 12-12 8
11. Laminorul Roman 7 2 2 3 11-11 8
12. Oţelul II Galaţi 7 2 1 4 9-11 7
13. Juventus Fălticeni 7 2 1 4 4-12 7
14. CFR Paşcani 7 2 0 5 6-14 6
15. CSM Rarăul C-lung 7 1 2 4 7-13 5
16. Bujorul Tg. Bujor 7 1 2 4 5-15 5
17. Ceahlăul II 7 1 1 5 4-12 4
18. Leonard Paşcani 7 0 2 5 3-16 2

Handbal - Meciul anului pentru handbaliştii lui Ghervan. Sucevenii sunt pregătiţi să înfrunte vicecampioana României


Sport


CS Universitatea Bucovina Suceava – Steaua MFA Bucureşti, azi, ora 19, LPS, (în direct pe Sport.ro)

meciul anului, 3 octombrieCS Universitatea Bucovina - Steaua MFA Bucureşti este probabil meciul anului pentru iubitorii handbalului sucevean. Amânată pentru azi, datorită partidei pe care Steaua a disputat-o în Cupa Cupelor (28-29 cu Wisla Plock, în deplasare) întâlnirea constituie şi derbiul celei de-a treia etape a Ligii Naţionale de handbal masculin. Elevii lui Petru Ghervan şi cei ai lui Radu Voina sunt singurii care nu au pierdut niciun punct în acest debut de campionat, având înaintea jocului câte 4 puncte şi ocupând locurile 4, respectiv 6. Echipa care se impune în meciul de azi urcă pe primul loc în ierarhia Ligii Naţionale.
Steaua MFA vine la Suceava după înfrângerea înregistrată în weekend în meciul din Polonia şi după ce, joia trecută, şase dintre handbaliştii bucureşteni au evoluat în tricoul naţionalei României. Dacă vor fi obosiţi sau nu, vom vedea la ora jocului care se va disputa în sala de sport de la LPS, începând cu ora 19.
După victoriile cu Dinamo şi Poli Izometal Timişoara, Bibirig &Co. sunt decişi să tranşeze şi acest meci în favoarea lor, conştienţi fiind de valoarea adversarului. Totuşi, surprizele s-au ţinut lanţ în aceste prime trei etape şi clasamentul Ligii are un podium alcătuit din trei formaţii nou promovate.

„Băieţii sunt montaţi să facă o figură frumoasă”

CS Universitatea – Steaua este şi primul joc al lui Leonard Bibirig în faţa suporterilor suceveni care, cu siguranţă, vor arăta încă o dată că sala este neîncăpătoare. Într-o conferinţă de presă susţinută luni, purtătorul de cuvânt al universitarilor a precizat că „echipa are nevoie de susţinerea suporterilor, băieţii fiind montaţi să facă o figură frumoasă”. El a mai adăugat că „Steaua nu trebuie să uite că anul trecut nu a avut deloc viaţă uşoară la Suceava şi, chiar dacă echipa militară porneşte cu statutul de favorită, handbaliştii noştri nu vor capitula”. Faptul că Leonard Bibirig va evolua pentru prima oară într-un meci oficial de pe teren propriu este considerat un atu: „Avem nevoie de el şi sunt convins că va confirma încă o dată valoarea şi potenţialul pe care îl are”, a încheiat purtătorul de cuvânt al CS Universitatea.

100 de suporteri roş-albaştri vor veni la Suceava

Laufceac, Novanc, Mazilu, Rudic, Stavrositu, Şania, Voina, Georgescu sau Buricea vor fi încurajaţi de aproximativ 100 de suporteri roş-albaştri care şi-au anunţat deja prezenţa la Suceava. În premieră pentru echipa locală de handbal, meciul cu Steaua va fi transmis în direct de postul de televiziune Sport.ro, de la ora 19. CS Universitatea Bucovina – Steaua MFA va fi arbitrat de brigada internaţională Pleşa – Pripas din Râmnicu Vâlcea, cei doi fiind consideraţi cei mai buni arbitri din ţară.

Sandu Iacob crede că Suceava se va impune

Internaţionalul Sandu Iacob, component al formaţiei Ştiinţa Municipal Bacău, a declarat într-un interviu acordat unui cotidian băcăuan că, în opinia sa, CS Universitatea va avea câştig de cauză în confruntarea cu vicecampioana României: ”Steaua a avut un program încărcat şi poate acuza oboseala. Eu merg pe victoria sucevenilor în aceste condiţii” a declarat Iacob.

Fotbal, Juniori Liga a IV-a


Sport


Duminică, 30 septembrie s-au disputat meciurile din cadrul etapei a VIII-a din Liga a IV-a – juniori. Rapid CFR Suceava a pierdut derbiul de pe teren propriu cu CS Gura Humorului, scor 0-2, rezultat în urma căruia feroviarii au coborât două poziţii. Humorenii lui Gigi Lazăr sunt lideri cu 22 puncte.
Iată rezultatele complete:

Viitorul Liteni – CS Juventus II Fălticeni 1 – 6
Minerul Iacobeni Ciocăneşti – Foresta Moldoviţa 1 – 2
Rapid CFR Suceava – CS Gura Humorului 0 – 2
Unirea Boroaia – Florconstruct Pătrăuţi 7 – 1
Cetatea II Suceava Arbore – Bradul Putna 3 – 1
Flacăra Roşie Udeşti – CSM Bucovina Rădăuţi 2 – 2
Zimbrul Siret – CSM Dorna Vatra Dornei 1 – 1
Bucovina Bădeuţi – Avântul Todireşti 1 – 0

Clasament

1. CS Gura Humorului 8 7 1 0 50-4 22p
2. Juventus II Fălticeni 8 7 0 1 34-8 21
3. Rapid CFR Suceava 8 7 0 1 32-6 21
4. Cetatea II Suceava Arbore 8 5 3 0 29-8 18
5. Flacăra Roşie Udeşti 8 4 2 2 20-19 14
6. Unirea Boroaia 8 4 1 3 26-22 13
7. Bradul Putna 8 4 1 3 20-17 13
8. Florconstruct Pătrăuţi 8 4 0 4 18-33 12
9. Zimbrul Siret 8 3 2 3 26-16 11
10. Avântul Todireşti 8 3 1 4 23-20 10
11. Bucovina Rădăuţi 8 3 1 4 20-29 10
12. Dorna Vatra Dornei 8 1 3 4 19-16 6
13. Foresta Moldoviţa 8 2 0 6 5-22 6
14. Bucovina Bădeuţi 8 2 0 6 5-39 6
15. Viitorul Liteni 8 0 1 7 13-38 1
16. Minerul Iacobeni 8 0 0 8 5-49 0

Fotbal, Liga a V-a - Seria I - Liderul nu se „joacă”


Sport


Releul Mihoveni – NB Frătăuţii Noi 8 – 1 (3 – 0)
Liderul la zi al Seriei I a dispus într-o manieră categorică de echipa din Frătăuţii Noi, care în vară evolua în barajul de promovare în Liga a IV-a. Releul a tranşat întâlnirea încă de la pauză când conducea cu 3-0, în partea a doua reuşind să mai înscrie de 5 ori. Cu 16 puncte, echipa Mihoveni rămâne pe primul loc al clasamentului la un punct de principala urmăritoarte, Avântul Volovăţ. Au jucat echipele:
Releul: Andrian – Adamovici, Andriciuc, Ioniţă, Bucaciuc, Goraş, Chiş, Nichitean, David, Hrebenciuc, Senciuc. Au mai intrat: Tipa, Cojoc, Poroch şi Tudoreanu.
Nord Bucovina: Doscaliuc – Moisuc, Fraseniuc, Boboc, Bucevschi, Cornea, Păsăilă, Cîrdei, Bocancea, Marocico, Costeniuc. Au mai intrat: Fl. Isopescu şi D. Isopescu.
Golurile au fost marcate de Ioniţă (2, 60), Bucaciuc (22, 47, 58), Goraş (30), Hrebenciuc (82) şi David (87) respectiv Bocancea (73).
Bucurie în familie

Locomotiva Zvoriştea – Avântul Volovăţ 1 – 4 (0 – 1)
Avântul Volovăţ ţine aprope de Releul, echipă de care o desparte un singur punct şi confirmă faptul că este una dintre echipele care vor lupta pentru promovarea în eşalonul financiar. Avântul a deschis scorul în minutul 27 prin Ionuţ Morariu. Bucuria golului a fost celebrată de acesta împreună cu tatăl lui, Florin Murariu, căpitanul echipei din Volovăţ. Au jucat echipele:
Locomotiva: Ştefănescu – Anton, Mihuţă, Răileanu, Dăscălescu, Ghilan, Şindilariu, Cuciureanu, Mihai, Tacu, Şerban. Au mai jucat: Bubenciuc, Puşcaş, Oprea şi Tanţa.
Avântul: Berbenciuc – Fl. Murariu, Grămadă, Clipa, Antonovici, Prutean, Moneaga, Ursachi, I. Murariu, Olenici, Crăciun. Au mai intrat Pânzariu şi Gh. Vicol.
Golurile au fost marcate de Ghilan (76) respectiv I. Murariu (27), Moneaga (53, 60) şi Olenici (86).

Clasamentul Seriei I

1. Releul Mihoveni 6 5 1 0 26-11 16p
2. Avântul Volovăţ 6 5 0 1 20-6 15
3. Ştiinţa Mitoc 6 5 0 1 30-18 15
4. Locomotiva Dorneşti 6 5 0 1 33-12 15
5. Viitorul Adâncata 6 4 1 1 21-13 13
6. Flacăra Vicovu de Jos 6 4 0 2 41-24 12
7. Locomotiva Zvoriştea 6 4 0 2 20-12 12
8. Bucovina Frătăuţii Noi 6 3 1 2 14-22 10
9. Unirea Horodnic 6 2 2 2 18-19 8
10. Recolta Fântânele 6 2 1 3 19-21 7
11. Progresul Fr. Vechi 5 1 1 3 15-11 4
12. Polul Nord Falcău 6 1 1 4 10-14 4
13. FC Marginea 6 1 0 5 10-22 3
14. Construct. Dărmăneşti 6 1 0 5 11-28 3
15. Bucovina Calafindeşti 5 0 0 5 5-18 0
16. Şc. de fotbal Rădăuţi 6 0 0 6 3-46 0

Seria a II-a

Hattrick Pircu!

Progresul Salcea – Avântul Frasin 0 – 6 (0 – 5)
Avântul Frasin îşi continuă parcursul fără greşeală din acest început de campionat. Echipa lui Dragoş Săhlean a încheiat conturile cu cei de la Salcea încă din prima repriză la capătul căreia Avântul conducea cu 5-0. În etapa a şaptea fotbaliştii din Frasin vor avea un alt meci „greu”, acasă cu Forestierul Frumosu, lanterna roşie a Seriei a II-a.
Au jucat echipele:
Progresul: Atănăsoaie – Sava, Ailoaie, Linguraru, Gherasim, Traci, Olariu, Fărtăieş, C. Paiu, Petraru, L. Paiu. A mai intrat Ţibu.
Avântul: Căilean – Bilan, Dranca, Sahlean, Ştefancu, O. Gemănari, Lupaşcu, Pircu, I. Gemănari, Soroceanu, C. Drelciuc. Au mai evoluat: M. Drelciuc, D. Corleciuc, I. Corleciuc şi Luncan.
Golurile au fost înscrise de Pircu (7, 30, 38), C. Drelciuc (18), A. Soroceanu (33) şi I. Corleciuc (87).

„Dubla” lui Beldie a fost decisivă

Bradul Vama – Voinţa Stroieşti 3 – 1(2 – 0)
S-au întâlnit două echipe care anul trecut au participat la barajul de promovare. Bradul Vama, cu o bază sportivă cum nu au mult multe echipe chiar din Liga a IV-a, speră că acest sezon va reuşi promovarea şi ţine aproape de Avântul Frasin. În partida pe teren propriu cu Voinţa, gazdele au deschis scorul prin Beldie (13) iar după cinci minute avantajul a fost mărit de A. Rotaru. A fost 3-0 prin reuşita aceluiaşi Beldie (82) şi tabela a fost închisă de Crainiciuc (90).

Clasamentul Seriei a II-a


1. Avântul Frasin 6 5 1 0 29-7 16p
2. Voinţa Stroieşti 6 4 0 2 19-9 12
3. Bradul Vama 6 4 1 1 19-8 13
4. Pleşul Bogdăneşti 6 3 1 2 14-11 9
5. Victoria Solca 6 3 0 3 18-25 9
6. Steaua Dumbrăveni 6 2 2 2 19-12 8
7. Inter Capu Câmpului 6 3 2 1 18-6 11
8. Victoria Păltinoasa 6 2 2 2 13-10 8
9. Rarăul II 6 2 3 1 14-11 9
10. Moldova Drăguşeni 6 3 1 2 12-9 10
11. Bistriţa Broşeni 6 3 0 3 20-9 9
12. Şomuzul Preuteşti 6 3 0 3 13-17 9
13. FC Pojorâta 6 1 1 4 5-24 4
14. Voinţa Liteni-Moara 5 1 0 4 9-30 3
15. Progresul Salcea 6 0 1 5 8-20 1
16. Forestierul Frumosu 5 0 1 4 4-26 1

Circulaţia rutieră la intrarea în Rădăuţi închisă pe podul peste râul Suceviţa


Actualitate


DRUM_blocatCirculaţia rutieră va fi închisă pe DN 2H, în zona podului de peste râul Suceviţa, la intrare în Rădăuţi începând de joi de la ora 9 şi până sâmbătă la ora 9. Această măsură a fost luată din cauza lucrărilor de reabilitare a podului.

Secţia de Drumuri Naţionale Suceava a informat că în perioada menţionată, traficul în zonă va fi deviat pe traseele Suceava – Ratoş şi Dorneşti-Rădăuţi. Sursa citată sfătuieşte şoferii să respecte semnalizarea rutieră provizorie şi indicaţiile agenţilor de circulaţie.

Angajaţii CJ s-au apucat de şcoală la bătrâneţe


Administratie


Angajaţii CJ s-au apucat de şcoală la bătrâneţe Un număr de 120 de angajaţi ai Consiliului Judeţean Suceava au început un curs intensiv de învăţare a limbajului computerelor cu care sunt dotate birourile unde îşi desfăşoară activitatea cu scopul declarat de a-şi îmbunătăţi simţitor performanţele la locul de muncă. Directorul general adjunct al CJ, Cătălin Nechifor a declarat ieri că respectivele cursuri sunt susţinute de specialişti ai ASSIST Suceava, firmă care se ocupă de mai multă vreme cu acordarea de „carnete de conducere a computerelor”, fiind acreditaţi în acest sens. Cursurile comandate de CJ vor fi susţinute în trei serii iar punctele de interes sunt obţinerea de informaţii în vederea accesării programelor Windows, Corel şi Excel.

Deocamdată, gradul de promovabilitate la primele examene intermediare a fost de aproximativ 95 %. „Sperăm ca până la finele anului majoritatea salariaţilor din Consiliu să aibă acest permis pentru computere mai ales că avem tehnica necesară pe pe care angajaţii să opereze”, a precizat Cătălin Nechifor.

Lungu, acuzat că pune "pumnul în gură" aleşilor locali





Liderul organizaţiei municipale Suceava a PSD, consilierul local Virginel Iordache, reclamă atitudinea neconstructivă a primarului Sucevei, Ion Lungu, faţă de aleşii locali

care au alte păreri faţă de intenţiile edilului.

El consideră că Lungu are un comportament de „director de fabrică, ce are numai subordonaţi şi care sunt obligaţi9 să execute întocmai şi la timp ordinele”. „Îl anunţă că aleşii PSD în Consiliul local nu vor tolera această atitudine, dar vor avea un comportament demn şi vor corecta ori de câte ori este nevoie proiectele primarului prin amendamente”, a arătat Iordache.

El a mai reproşat că edilul-şef al Sucevei a adus la „postulat” tactica de „introducere a pumnului în gură” pe care o foloseşte împotriva celor care nu-i susţin proiectele, şi, mai mult, îi indică „drept duşmani ai cetăţeanului sucevean”. Iordache pune comportamentul primarului Lungu pe seama temerilor la „gândul că cineva îi poate lua locul”.

„Locul lui Ion Lungu a fost în mandatul 2004 – 2008, pentru că de acum înainte Suceava are nevoie de un primar european, cu viziune, şi care să aibă în vedere numai interesul cetăţeanului”, a subliniat preşedintele organizaţiei municipale Suceava a PSD, Virginel Iordache.

Suceava are şanse să scape de „putoarea” metilmercaptanului





Conducerea SC AMBRO SA, firmă care fabrică celuloză şi hârtie, a dat asigurări autorităţilor sucevene şi Comisariatului judeţean al Gărzii de Mediu că nu va relua procesul

de producţie decât după rezolvarea problemei disconfortului olfactiv provocat locuitorilor urbei reşedinţe de judeţ.

Potrivit ultimei adrese înaintate de Ambro către Comisariatul Judeţean al Gărzii de Mediu, respectiv cea din 25 septembrie, activităţile rămase în funcţiune sunt cele de prelucrare a maculaturii şi fabricarea hârtiei din acesteia, care nu generează emisii gazoase cu componenţă de hidrogen sulfurat.

Urmare a actului de control efectuat de comisarii judeţeni de mediu şi recomandărilor stabilite, cei de la fostul Combinat de celuloză şi hârtie spun că aplicarea măsurii privind incinerarea gazelor cu compus de sulf redus, respectiv metilmercaptan, din cuptorul de var, va conduce la emisii diminuate de gaze urât mirositoare.

„În cazul în care Consiliul de administraţie va hotărî reluarea activităţii kraft, pornirea instalaţiilor de fabricare a celulozei se va face doar în condiţiile realizării acestei măsuri”, se arată în adresă. Potrivit şefului Comisariatului Judeţean al Gărzii de Mediu, Constantin Harasim, Ambro şi-a încetat producţia de hârtie kraft pe o perioadă nedeterminată.

Reabilitarea termoficării sucevene se face cu forţă de muncă la negru





Inspectorii de muncă suceveni au descins la societăţile care efectuează lucrări la modernizarea punctelor termice şi reabilitarea reţelelor de termoficare din municipiul reşedinţă de judeţ şi au identificat ilegalităţi comparabile cu cantităţile de pământ dizlocate.

În urma controalelor, lucrătorii Inspectoratului Teritorial de Muncă au constat mai multe deficienţe şi au recurs la măsuri în consecinţă.

Potrivit inspectorului şef al ITM, Mihai Airinei, un număr de 5 operatori au luat câte o amendă de 1500 de lei, fiecare dintre aceştia având un muncitor fără forme legale de angajare. Este vorba despre Bart Com Construcţii Moara, Petrobel Com Salcea, RMS Industrial Bucureşti, Casemela Bucureşti şi Florconstruct Suceava.

Pe aceeaşi linie, a relaţiilor dintre patron şi angajat, s-au dat avertismente pentru nerespectarea regimului privind orele de muncă suplimentare; nedepunerea în termen a actelor privind executarea, suspendarea, modificarea şi încetarea contractelor de muncă; nedepunerea la timp a statelor de plată şi necompletarea registrului de evidenţă a salariaţilor în format electronic.

În cazul a 11 societăţi prestatoare au fost depistate nereguli pe linie de sănătate şi securitate în muncă. Operatorii în cauză au scăpat doar cu avertismente, urmând a lua măsuri de remediere a neconformităţilor privind lipsa instrucţiunilor proprii de securitate şi sănătate în muncă, neefectuarea instruirii lucrătorilor; absenţa controlului medical al salariaţilor; nesemnalizarea riscurilor de accidentare; neasigurarea echipamentului individual de protecţie; neafişarea planului de măsuri de sănătate şi securitate în muncă etc.

CJ Suceava îngrijorat de soarta proiectelor transfrontaliere





Conducerea Consiliului Judeţean Suceava este îngrijorată de situaţia electorală incertă din Ucraina. Aceasta ar putea duce, potrivit purtătorului de cuvânt al instituţiei,

Cătălin Nechifor, la neajunsuri în derularea proiectelor comune, precum şi în accesarea finanţărilor europene.

„Ne exprimăm neliniştea în legătură cu fondurile pe care judeţul Suceava şi Regiunea Cernăuţi din Ucraina le partajează prin Programul PHARE CBC de cooperare transfrontalieră”, a declarat Nechifor. La această dată, Consiliul Judeţean finanţează, împreună cu partenerii din Cernăuţi, un umăr de 6 proiecte care au ca obiectiv dezvoltarea cooperării transfrontaliere dintre cele două părţi.

Nechifor consideră că investiţiile „sunt puse într-o oarecare stare de aşteptare, întrucât autorităţile publice din Cernăuţi nu au încă un statut clar definit”. „Alegerile de duminică din Ucraina nu au un rezultat foarte clar, de formare a unui guvern stabil şi, de aceea, ne punem anumite semne de întrebare vizavi de modul în care vom merge înainte cu proiectele comune”, a mai spus Nechifor.

El a explicat că ar fi păcat să nu fie găsite soluţii, întrucât la mijloc sunt foarte mulţi bani. Până acum, este vorba despre câteva milioane de euro, care trebuie cheltuiţi în vederea îmbunătăţirii relaţiilor dintre România şi Ucraina, implicit dintre judeţul Suceava şi Regiunea Cernăuţi.

„Avem speranţa ca, într-adevăr, în scurt timp, colegii din Ucraina să identifice cea mai bună soluţie pentru ca situaţia politică din ţara vecină să devină una stabilă”, a afirmat Nechifor. În diferite faze, se află proiecte pentru trei drumuri transfrontaliere, proiecte culturale, unul pentru forumul economic de la finele anului, de la Suceava şi altul de schimb de experienţă între administraţiile publice din cele două regiuni.

Laborator zonal de restaurare în valoare de peste un milion de euro





Complexul Muzeal Bucovina (CMB) Suceava a obţinut, în baza unui proiect, suma de 3.870.910 lei pentru construirea şi dotarea unui nou laborator, în condiţiile în care

actuala secţie de restaurare funcţionează, de mai bine de două decenii, într-un imobil vechi, impropriu activităţilor specifice.

Fondurile au fost asigurate de Oficiul Naţional al Monumentelor Istorice şi Inspectoratul de Stat în Construcţii şi vor fi folosite pentru realizarea unei noi construcţii care, pe lângă atelierele deja existente în cadrul laboratorului sucevean, va avea şi o serie de ateliere noi (pentru restaurare carte, documente şi pergament, legătorie şi restaurare piele, dar şi laboratoare de investigaţii biologice pentru vastul patrimoniu de lemn şi textile).

Actualul Laborator zonal de restaurare dispune de o suprafaţă utilă de 354 mp, cu tot cu anexe, iar proiectul noului imobil vizează o suprafaţă totală de 1561 mp. „Practic, faţă de suprafaţa utilă de care dispunem astăzi, vom avea o suprafaţă de patru ori mai mare”, a declarat directorul Complexului Muzeal "Bucovina", Constantin-Emil Ursu. El a precizat că din vechiul imobil va fi păstrată faţada, întrucât clădirea, care este din secolul al XIX-lea, face parte din rezervaţia arhitecturală a Sucevei.

Patrimoniul şi personalul actualului Laborator zonal de restaurare de pe strada Dragoş Vodă se va muta din această lună în Laboratorul de conservare etnografică, situat la marginea Muzeului Satului Bucovinean de pe platoul Cetăţii de Scaun a Sucevei.

Comisarii de mediu suceveni au dat amenzi şi în judeţul Neamţ





Doi comisari de mediu suceveni au făcut parte dintr-o echipă care a întreprins mai multe controale în Neamţ, judeţul vecin, fiind vizat Parcul Naţional „Ceahlăul”, la acţiune participând

şi alţi lucrători specializaţi din structura Comisariatului Regional al Gărzii de Mediu, cu sediul la Suceava.

Şeful Comisariatului Judeţean al Gărzii de Mediu, Constantin Harasim, spune că, în primul rând, în vizor au fost luate exploatările forestiere. Astfel, ca urmare a abaterilor constatate, au fost date 6 amenzi în sumă de 38.500 mii lei. Pe de altă parte, cele două societăţi de debitare a materialului lemnos, găsite cu deficienţe, s-au ales cu sancţiuni contravenţionale de 6000 şi, respectiv, 3000 de lei. Dl. Harasim relevă că nu este prima dată în care se fac verificări mixte, scopul fiind asigurarea caracterului obiectiv al acestora.

„Pentru obiectivitate, ne sprijinim reciproc, astfel încât să nu existe suspiciuni asupra eventualelor interese pe care unii dintre lucrătorii Gărzii de Mediu le-ar putea avea la unele societăţi controlate”, a precizat Harasim, menţionând că, de asemenea, la un control la Ambro Suceava, au luat parte şi colegi de la instituţia similară nemţeană.

Comisariatul Regional al Gărzii de mediu Suceava are în subordine comisariatele judeţene din Suceava, Botoşani, Iaşi, Bacău, Vaslui şi Neamţ.

Căşuneanu, cărăuşul celor pe care trebuia să-i verifice





Comisarul şef interimar judeţean de mediu, Constantin Harasim (foto), a luat atitudine faţă de „remarcile răutăcioase” făcute, într-o conferinţă de presă, de şeful suspendat

al Comisariatului Regional al Gărzii de Mediu, Adrian Căşuneanu.

Harasim a precizat, luni, că intenţionează doar să-şi apere imaginea şi că afirmaţiile referitoare la studiile pe care le-a urmat sunt nejustificate, acestea fiind absolvite meritoriu. „În plus, în aproape 30 de ani de lucru nu am avut nicio sancţiune disciplinară în unităţile în care mi-am desfăşurat activitatea. De asemenea, am relaţii bune cu absolut cu toate structurile, atât timp cât este vorba despre soluţionarea problemelor şi neconformităţilor pe linie de mediu”, a spus comisarul şef interimar judeţean, Constantin Harasim, menţionând că, probabil, este vorba despre o intenţie de discreditare a domniei sale, „în urma unei dorinţe de răzbunare şi a unui orgoliu rănit”.

PSD-iştii strîng semnături pentru a grăbi majorarea pensiilor

Social democraţii din municipiul Suceava strîng semnături pentru a susţine iniţiativa legislativă a PSD de decalare a datei de acordare a majorării pensiilor de la 1 ianuarie 2008 la 1 noiembrie 2007. Preşedintele organizaţiei municipale Suceava a PSD, Virginel Iordache, a declarat că din data de 25 septembrie cînd a demarat acţiunea şi pînă în prezent au fost adunate 2.067 de semnături. El a precizat că pînă pe 15 octombrie data limită de finalizare a campaniei vor fi strînse în jur de 7.000 de semnături. „Rog cetăţenii să nu se simtă lezaţi atunci cînd vor fi abordaţi de reprezentanţi ai PSD în consultarea lor privind decalarea datei de acordare majorării pensiilor. Consider că numărul mare de semnături pe care l-am strîns pînă în acest moment demonstrează încă o dată faptul că cetăţenii Sucevei indiferent de vîrstă sînt alături de pensionarii are au venituri sub limita de subzistenţă”, a declarat Iordache, care a mai adăugat că în această campanie de strîngere de semnături PSD acţionează la nivelul municipiului Suceava cu şapte echipe mobile.

Tranzactie pe piata energieiUn offshore cipriot, asociatul fiului lui Pinalti in Green Energy

Green Energy, una dintre companiile importante de pe piata intermediarilor de energie, si-a schimbat recent structura asociatilor, prin vanzarea unei parti de 40 la suta catre un offshore cipriot, pentru o suma neprecizata de reprezentanii companiei.

In urma tranzactiei, care a avut loc in aceasta vara, trei dintre asociati si-au vandut cotele de 20 la suta: Andrei Ursarescu (fiul deputatului Dorin Ursarescu), Lucian Badescu (fiul unui general SRI in rezerva) si Alexandru Dragoiu (partener al omului de afaceri Silviu Prigoana).

Principalul asociat, Gabriel Stefan, fiul primarului de Piatra-Neamt Gheorghe Stefan, si-a majorat participatia de la 40 la 50 la suta, iar offshore-ul Scucci Limited din Limassol e inregistrat cu 40 la suta. Restul de 10 la suta sunt detinute de Eduard Ciucu, a carui firma, Medieval Grup, asigura administrarea Green Energy.

Ciucu a declarat pentru HotNews.ro ca Scucci Limited reprezinta “un fond de investitii strain”. “Vanzarea efectiva s-a produs acum doua luni, dar negocierile s-au purtat mai demult”, a spus Ciucu, care nu a dat detalii legate de pretul tranzactiei sau de identitatea cumparatorilor.

El a adaugat ca Green Energy a avut, anul trecut, o cifra de afaceri de 50 de milioane de euro si un profit de 3 milioane de euro. Conform administratorului, firma nu a mai derulat in ultimul timp afaceri cu statul, chiar “s-ar fi ferit” de acest lucru.

Green Energy s-a aflat printre firmele ale caror achizitii ieftine de la stat de energie destinata revanzarii au declansat anchete ale procurorilor anticoruptie, in scandalul “baietilor destepti”.

Sancţiuni pentru firmele care lucrează la reabilitarea reţelei de termoficare a Sucevei





muncitor_constructiiUn număr de cinci firme de construcţii care desfăşoară lucrări la reţeaua de termoficare a municipiului Suceava au fost sancţionate cu amenzi de inspectorii de muncă suceveni după ce au constatat că foloseau forţă de muncă fără forme legale. Potrivit ITM Suceava, inspectorii suceveni de muncă au efectuat un control la societăţile care desfăşoară lucrări la reţeaua de termoficare a Sucevei care s-a finalizat cu aplicarea a 26 sancţiuni contravenţionale. Astfel, au fost verificate 13 firme dacă respectă legislaţia în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă fiind constatate deficienţe pentru care s-au aplicat 11 sancţiuni.

Inspectorii de muncă suceveni au constatat, printre altele, că la opt dintre firmele de construcţii controlate personalul angajat nu purta echipament individual de protecţie, iar la altele au sesizat atât lipsa unor instrucţiuni proprii de securitate şi sănătate în muncă, cât şi lipsa semnalizării riscurilor de accidentare. Totodată, inspectorii suceveni au verificat dacă sunt respectate prevederile legale în dpmeniul relaţiilor de muncă în cazul a 16 firme, iar în cazul a 5 societăţi au fost aplicate amenzi contravenţionale în valoare de 1.500 de lei fiecare pentru primirea la muncă a persoanelor fără forme legale.

Primaria Suceava a fost invadata de puricii asistatilor sociali



Primaria Suceava a fost invadata de puricii asistatilor sociali Primaria Suceava s-a umplut de paraziti. Angajatii institutiei au inceput sa aiba mâncarimi tot mai dese, problemele aparând odata cu venirea unui numar tot mai mare de asistati sociali la primarie, pentru a-si incasa banii din alocatiile lunare, cât si ajutoarele pentru caldura. Invazia puricilor s-a facut simtita in principal la parter si la etajele 3 si 4, unde angajatii primariei intra in contact cu tot felul de persoane, mai mult sau mai putin certate cu curatenia, aici fiind atât birourile de Stare Civila, cele de Asistenta Sociala, Serviciul Locativ si ghiseele de incasare a ajutoarelor banesti. “Este pentru prima data când facem aceasta operatiune anul acesta in sediul primariei. Avem contract cu o firma specializata pentru toate spatiile municipalitatii, dar de obicei aceste actiuni se fac periodic in spatiile Administratiei Pietelor si Bazarului si la Cantina de Ajutor Social. Acum ne-am confruntat cu o situatie deosebita, incât s-a mers cu dezinsectia din birou in birou, de sus si pâna la subsol”, a precizat Vasile Moscal, administratorul sediului municipalitatii.

Drumurile devin problema nr. 1 a judeţului


Actualitate



oOnofrei Prefectul de Suceava, Orest Onofrei, a anunţat că pentru autorităţile judeţene dezvoltarea reţelei de drumuri din judeţ a devenit o urgenţă arătând că din 2008 circulaţia rutieră riscă să fie blocată ca urmare a creşterii într-un timp foarte scurt, de cel puţin trei ori, a numărului de autovehicule de mare tonaj care vor circula pe drumurile din judeţ. Onofrei a spus că toate autorităţile judeţene şi primarii principalelor oraşe vor trebui să conceapă o strategie de dezvoltare a infrastructurii rutiere în judeţ privind rute ocolitoare ale oraşelor şi construcţia unei autostrăzi dinspre graniţa cu Ucraina spre Vatra Dornei, pentru că în caz contrar, cel mai târziu în 2009, se va circula bară la bară pe traseele importante. Prefectul de Suceava consideră că această strategie trebuie discutată şi aprobată în cel mai scurt timp, pentru ca apoi să se găsească finanţare, arătând că ţinând cont de aglomeraţia din oraşe şi de pe principalele rute din judeţ, un studiu de trafic ar dovedi că o dezvoltare a reţelei de drumuri trebuia făcută de cel puţin trei ani.

„Acum fiecare şofer face studiu său de trafic, în fiecare dimineaţă, printre dinţi”, a menţionat prefectul. El a avertizat că dacă nu se construiesc cât mai repede rute ocolitoare şi nu se va realiza un drum expres, de genul unei autostrăzi, în cel puţin doi ani „Bucovina va fi în stau”. Orest Onofrei a spus că numărul autovehiculelor de mare tonaj care vor circula pe drumurile din judeţ va creşte de cel puţin trei ori în condiţiile în care va începe producţia la investiţiile firmelor austriece Egger şi Schweighoffer, dar şi pentru aprovizionarea tuturor hypermarket-urilor şi mall-urilor ce se vor deschide în cursul anului 2008 în municipiul Suceava. „Dacă acum se circulă în oraşele din judeţ bară la bară, mă gândesc ce va urma după ce aceste investiţii vor fi finalizate. S-ar putea ca singura soluţie pentru transport să ajungă telegondolele”, a mai spus Onofrei. Prefectul de Suceava consideră că stringentă este construcţia unei rute ocolitoare a municipiului Rădăuţi zonă în care se deschid fabricile de prelucrare a lemnului ale celor două firme austriece şi a arătat că împreună cu Consiliu local Rădăuţi va încerca să atragă finanţare pentru o rută ocolitoare pentru acest municipiu.

Totodată, el a spus că la Suceava ruta ocolitoare este aprobată şi are şi finanţare şi că trebuie începute demersurile pentru construirea de şosele de centură şi la Fălticeni, Gura Humorului, Cîmpulung Moldovenesc şi Vatra Dornei, pentru a debloca circulaţia din aceste oraşe. Orest Onofrei a mai arătat că trebuie stabilit şi un traseu pentru o autostradă de la graniţa cu Ucraina spre Vatra Dornei, care să se lege apoi de autostrada Cluj-Oradea, adăugând că şi autorităţile ucrainene sunt interesate de o asemenea investiţie în această zonă.