vineri, 2 noiembrie 2007

Balul Bobocilor – „Călătorie prin Europa”

Colegiul Tehnic „Petru Muşat”



Balul Bobocilor organizat, miercuri seara, la Casa de Cultură, de Colegiul Tehnic „Petru Muşat” Suceava, a avut ca temă o „Călătorie prin Europa”. Destinaţiile celor 7 perechi de boboci au fost România, Italia, Grecia, Anglia, Germania, Franţa şi Spania. Ideea prezentării bobocilor a fost una originală: fiecare pereche care şi-a ales destinaţia de vacanţă a prezentat în faţa publicului date generale despre ţara respectivă, obiectivele turistice, oameni importanţi.

O frumoasă lecţie de cultură generală, doar că nu s-a prea văzut dialogul dintre parteneri. Fiecare îşi spunea rolul (ca pe o poezie), dar nu reuşea să capteze atenţia publicului, destul de absent la aşa zisa „oră de geografie”.

Body – painting, folk, umor

Ca la orice bal, liceenii îşi cumpără un bilet (în acest an au scos din buzunar 25 de lei) pentru a urmări un program artistic captivant. Au avut parte de foarte mult dans, puţină muzică şi umor. Liceenii au putut urmări un moment artistic de body – painting, coregraf Loredana Sofian, muzică folk cu Grupul „Simbol”, condus de profesorul Valentin Ianos, umor cu Trupa „Zburliţii”, aplaudaţi îndelung de colegii din sală după ce au prezentat „un dialog între Sf. Petru şi doi cetăţeni plecaţi pe lumea ailaltă, ajunşi în Rai”.

Un moment bun din spectacol a fost şi prezentarea de modă, ţinute elegante de seară, purtate de elevi din clasele a XII- a. Chiar dacă adolescenţii nu ascultă folclor, nu dansează muzică populară în mod frecvent (la show-urile pe care le organizează), totuşi, când este invitată o formaţie de muzică populară într-un spectacol, spiritul românesc parcă se trezeşte la viaţă. Aşa s-a întâmplat şi la Balul de la „Petru Muşat”.

Dansul sportiv, aplaudat îndelung

Grupul „Glas Dornean” (solişti instrumentişti şi solişti vocali) au reuşit să ridice o parte din public în picioare, unii prinzându-se în hore, alţii aplaudând pe ritmuri moldoveneşti. Pentru ca juriul, al cărui preşedinte a fost directorul Colegiului „Petru Muşat”, profesoara Maria Teodoreanu, să poată alege bobocii „din fruntea” balului, aceştia au fost supuşi la trei probe de dans (vals, rock, sincron).

Spectatorii au apreciat şi evoluţia reuşită (dans clasic şi modern) a Trupei „Hands Up” din Fălticeni, dar şi momentul muzical cu Trupa „Autentic”.

Finalul spectacolului a fost dominat tot de dans: dans modern, ţigănesc, unguresc, dar şi dans sportiv. Trei perechi de copii, campioni naţionali la dans sportiv, coordonaţi de coregraful Dorin Mârnea, au adunat aplauze la scenă deschisă: graţie, pricepere, costume ca pe marile scene de concurs şi foarte multă muncă.

Alex, în concert la Suceava

Invitatul special al liceenilor de la „Petru Muşat” a fost Alex, alături de DJ şi patru dansatori foarte pricepuţi. Pentru aproape jumătate de oră, publicul a fost cuprins de vraja unei voci bune, de muzica hip-hop, combinată cu pop şi R&B, interpretată live. S-a dansat, s-a cântat, lumea s-a simţit bine. Nu au fost bis-uri.

Alex a cântat la Suceava câteva piese de pe primul său album „YAMASHA”, piese care, după cum a spus chiar Alex: „mă descoperă în faţa publicului... Aşa sunt eu... Am încercat să pun pe note gânduri, sentimente trăiri”.

Pentru YAMASHA, Alex a colaborat cu Smiley, Marius Moga, Connect- R, Mattteo, Don Baxter, Byga de la CIA, adică cu mare parte din prietenii săi.


Pe scurt:

  • Miss Boboc 2007 a fost aleasă Andreea Tiron, din clasa a IX –a E, iar Mister Boboc este Ionuţ Titiene (clasa a IX –a C). Toţi ceilalţi participanţi la concursul de frumuseţe au primit câte un premiu. Din acest motiv, s-a creat o „nebunie” la decernarea premiilor şi a diplomelor. Concurentul de pe locul al III-lea a primit banderola celui de pe locul I, iar la îndemnul publicului schimbarea „locurilor” s-a făcut live, pe scenă.
  • Miss şi Mister au fost numiţi chiar la sfârşitul premierii, după ce toţi ceilalţi 12 concurenţi au primit câte un titlu de popularitate, pentru dans, spontaneitate sau premiile I, II sau III.
  • Prezentatorii balului au fost destul de stângaci, dar perseverenţi... Oftau, uşuraţi că au mai prezentat un moment din spectacol, sau îşi muşcau buzele atunci când se bâlbâiau niţel.
  • Bobocii au fost anunţaţi că vor trebui să treacă şi prin proba rock, dar de fapt era vorba de muzică dance. Poate doar fustele de blugi ale boboacelor, puţin franjurate, scurte, trase peste colanţi negri, aduceau a ceva ţinute rock.

Primele femei pompier



Femei la stins incendii şi la salvat persoane aflate în situaţii limită. Pentru prima dată, în acest an, posturile de pompier scoase la concurs de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Suceava nu au mai fost destinate exclusiv bărbaţilor, femeile având şansa să se lupte şi ele pentru un post de subofiţer servant (cel care intervine la incendii, la inundaţii, alunecări de teren, intervenţii pe linie de protecţie civilă sau alte misiuni din categoria situaţilor de urgenţă).

Cum nu au avut şansa să concureze pentru posturi scoase la concurs special pentru ele, femeile au fost nevoite să se lupte de la egal la egal cu bărbaţii, trecând prin aceleaşi probe fizice. Dacă la primul concurs din acest an nici una dintre candidate nu s-a dovedit suficient de bună pentru a ocupa un post de subofiţer servant, la al doilea concurs datele problemei s-au schimbat, trei fete reuşind să obţină note mai bune decât zeci de băieţi şi fiind admise în cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Suceava.

Locul 2 din 65 de candidaţi, majoritatea bărbaţi

Maria Pomohaci, în vârstă de 25 de ani, Anca Răstoacă, de 22 de ani şi Mihaela Vizitiu, de 24 de ani, sunt cele trei sucevence, toate domnişoare, care vor lucra ca subofiţeri servanţi. Îşi vor exercita misiunile la subunităţile din Rădăuţi, Gura Humorului şi Siret, locaţiile cele mai apropiate de domiciliul lor. Toate au avut parte de o concurenţă acerbă, minimum 4-5 candidaţi pe loc, însă au ieşit printre primele, devansând zeci concurenţi de sex masculin.

Maria Pomohaci, de exemplu, s-a clasat pe locul 2, din 65 de candidaţi care s-au luptat pentru posturile de subofiţer servant la Detaşamentul Rădăuţi al Inspectoratului.

Interesant este că toate candidatele s-au înscris şi la concursul din august, primul din acest an, însă nu au reuşit, picând la proba fizică sau cea scrisă. Nu au renunţat, s-au pregătit cu mai multă sârguinţă, şi au reuşit să obţină rezultate deosebite.

„Au fugit fetele astea la probele fizice, nu vă puteţi da seama. Fără îndoială au avut o ambiţie ieşită din comun, altfel nu puteau să ajungă aici”, ne-a povestit colonelul Mircea Gospodaru, adjunctul şefului ISU Suceava. Toate cele trei fete au studii superioare, una fiind chiar licenţiată în drept.

Îndemnate la cumpătare

Ieri a fost prima zi de lucru a celor trei fete. Au fost chemate la Inspectorat pentru a li prezenta normele de protecţie a muncii şi un instructaj general. În următoarele zile vor începe un stagiu de pregătire de 8 săptămâni, după care vor începe munca efectivă în cadrul unităţii în care au fost încadrate. La unitate, timp de patru luni, vor fi sub tutela unor colegi cu experienţă, după care, dacă vor avea o prestaţie cel puţin satisfăcătoare, îşi vor continua activitatea fără nici o supraveghere.

Ieri, la prima întâlnire cu superiorii în grad, a fost o zi de acomodare. Totuşi, întrebările capcană nu au lipsit. Căpitanul Emil Ţehaniuc, purtătorul de cuvânt al ISU Suceava, le-a întrebat pe fete dacă au leşinat vreodată când au văzut o persoană rănită sângerând sau când au fost într-o situaţie extremă. Toate au spus că nu au avut niciodată astfel de probleme. Mai mult, una dintre fete a subliniat că nu are frică de nimic, răspuns care nu i-a plăcut căpitanului.

„Cine nu are frică de nimic este un om periculos, imprevizibil, care poate acţiona impulsiv în momente nepotrivite. Un bun subofiţer servant trebuie să aibă o doză de frică, aşa putând să-şi controleze mai bine acţiunile pe care le întreprinde”, le-a explicat Ţehaniuc.

Au ales meseria de pompier pentru bani

Fetele recunosc că salariul bun, în jur de 1500 de lei, şi stabilitatea locului de muncă, sunt principalii factori care le-au făcut să se hotărască să aleagă această meserie. Bineînţeles că există şi alte motive.

„Până acum am lucrat în străinătate şi sunt sigură că o să mă descurc în noua meserie. A fi pompier e o menire pe care eu cred că o am”, ne-a spus Maria Pomohaci.

Mihaela Vizitiu, licenţiată în drept, spune că a deprins dragoste de tot ceea ce ţine de uniformă, după ce fratele său i-a povestit cum a fost în armată. „La primul concurs am picat la sport. Nu am cedat, m-am pregătit şi mai temeinic, şi la a doua încercare am reuşit să intru, deşi am fost 6 candidaţi pe 25 de locuri”, îşi aduce aminte Mihaela Vizitiu.

Deşi această variantă este puţin luată în calcul, dacă nu se vor dovedi capabile să stingă incendii sau să facă faţă altor situaţii de urgenţă, fetele vor fi „retrogradate” pe un alt post, tot în cadrul ISU Suceava.

„Cu siguranţă, au mult, foarte mult de muncă, un asemenea post fiind solicitant. În timp însă pot acumula forţa fizică şi psihică necesară acestei meserii”, a concluzionat colonelul Gospodaru. Alte 5 tinere, doamne sau domnişoare, prezente şi ele ieri la prima zi de lucru, vor lucra ca subofiţeri operativi pe ambulanţe sau subofiţeri pază la unităţile de pompieri din judeţ.

Brăţările de aur, o zi în plus la Suceava

Expoziţie prelungită


Expoziţia cu genericul „Brăţările de aur ale regilor daci”, programată la Muzeul de Istorie din cadrul Complexului Muzeal Bucovina (CMB) Suceava, în intervalul 24 octombrie - 4 noiembrie a.c., se va prelungi cu încă o zi.

Directorul general al CMB Suceava, Constantin-Emil Ursu, a declarat ieri că, având în vedere impactul la public al expoziţiei (într-o săptămână numărul vizitatorilor înregistraţi a fost de peste 2000), prin bunăvoinţa şi cu acordul Muzeului Naţional de Istorie a României, în custodia căruia se află o parte din exponate, expoziţia va putea fi vizitată şi în ziua de 5 noiembrie a.c., între orele 8:00 - 22:00.



Brăţările nu vor mai fi expuse în provincie



Brăţările fac parte dintr-un tezaur descoperit prin braconarea sitului Căprăreasa de pe Dealul Grădiştei din preajma fostei capitale a statului dac, Sarmizegetusa. Ele au fost scoase ilegal din ţară, dar adoptarea de către România a convenţiei UNIDROIT, din 24 iunie 1995, privind bunurile culturale furate sau exportate ilegal, a creat condiţiile juridice necesare demersului de recuperare.

Aflate parţial în custodia Muzeului Naţional de Istorie a României şi parţial la dispoziţia Parchetului de pe lângă Curtea de Apel şi a Poliţiei din Alba Iulia, brăţările sunt clasate în inventarul patrimoniului cultural naţional la clasa „Tezaur”.

Cele 9 brăţări de aur, care cântăresc împreună cca. 12 kg, au fost asigurate pentru suma de 1,8 milioane lei, prima de asigurare achitată fiind de 3.500 lei.

Ele se află expuse în „Sala Tezaur” a muzeului sucevean de istorie şi se află permanent sub paza şi supravegherea Jandarmeriei, a serviciului de pază propriu al muzeului şi a unei firme specializate racordată la sistemul de alarmă al instituţiei muzeale.

Constantin-Emil Ursu a făcut precizarea că şi alte instituţii muzeale din ţară (Bârlad, Brăila...) şi-au manifestat dorinţa de a prezenta expoziţia, dar se pare că după Suceava brăţările nu vor mai fi expuse în alt muzeu de provincie.

Victoria, singura variantă

Volei



Mâine, în ultima etapă a turului diviziei A2 la volei masculin, echipa locală are meci acasă cu MCV Târgovişte. Partida va începe la ora 11.00, şi va fi găzduită de sala Unirea. Cu patru înfrângeri şi doar două victorii la activ, CSMU LPS Suceava este pe locul 6 în serie, din opt echipe, fiind destul de departe de obiectivul stabilit la începutul sezonului: locul 4, care asigură calificarea în faza a doua a campionatului. „Pentru noi începe o perioadă hotărâtoare în ceea ce priveşte îndeplinirea obiectivului. Pentru meciul cu echipa din Târgovişte nu luăm în calcul decât victoria”, ne-a declarat antrenorul Victor Pancu. El are probleme serioase de lot, patru jucători fiind accidentaţi sau răciţi.

Meci greu pentru CSM Bucovina

Rugby



Mâine, de la orele 10.00, în cea de-a şaptea etapă a Diviziei Naţionale de Rugby, echipa locală CSM Bucovina Suceava va avea o partidă destul de dificilă, pe teren propriu, în compania uneia din pretendentele la titlu în acest an, Farul Constanţa, echipă care cu o lună în urmă a fost la un pas de a câştiga titlul naţional al Campionatului de Rugby în 7. Cu toate că au câştigat doar câte un punct bonus în ultimele două partide, sucevenii rămân în lupta pentru ocuparea locului trei în grupă, cel care le-a aduce prezenţa în turneul play-off, acolo unde se va stabili campioana. După şase etape disputate până în prezent, elevii lui Constantin Vlad au acumulat 10 puncte, aflându-se doar la două puncte de locul trei, ocupat în prezent de echipa din Timişoara. În meciul tur, de la Constanţa, CSM Bucovina a pierdut în faţa unei echipe locale mult mai puternică decât în sezonul trecut, cu scorul de 10 – 54.

Clasamentul seriei a II-a din Divizia Naţională

1. Steaua 5 5 0 0 291-41 4pbonus 24puncte
2. Farul 6 5 0 1 176-35 4pb 24p
3. Timişoara 6 2 0 4 98-165 4pb 12p
4. Poli Iaşi 5 2 0 3 40-52 2pb 10p
5. Suceava 6 2 0 4 114-221 2pb 10p
6. Braşov 6 1 0 5 45-260 0pb 4p

CSS Rădăuţi, singura echipă neînvinsă

Fotbal – juniori C



Etapa a X-a a adus şi prima înfrângere pentru liderul clasamentului, AS Juventus. În ciuda insuccesului consemnat la Rădăuţi în confruntarea cu Clubul Sportiv Şcolar, fălticenenii şi-au păstrat prima poziţie în ierarhie. Elevii lui Viorel Stoica s-au apropiat însă la 3 puncte, mai având totodată de disputat şi un meci restanţă. Pe ultima treaptă a podiumului, la egalitate de puncte cu CSS Rădăuţi, se află echipa LPS I Suceava, care în ultima rundă a trecut la pas de Bucovina Fundu Moldovei, scor 11-0.

Dar iată care sunt rezultatele complete înregistrate în etapa cu numărul X:

Dorna Vatra Dornei – Sporting Buneşti 9-2

CSS Rădăuţi – AS Juventus Fălticeni 2-0

CS Gura Humorului – Cetatea Suceava 0-0

Şcoala de Fotbal Rădăuţi – Rarăul Câmpulung Moldovenesc 1-3

Voinţa Iaslovăţ – LPS II Suceava 2-8

Viitorul Arbore – CN Nicu Gane Fălticeni 2-1

LPS I Suceava – Bucovina Fundu Moldovei 11-0

Cetatea - Pambac, derbiul Seriei I

Liga a III-a


Judecând prin prisma locului ocupat de Pambac în clasament, partida de astăzi de pe Areni poate fi catalogată drept cel mai dificil examen al Cetăţii din acest sezon. „Pare a fi un meci mai important, pentru că întâlnim formaţia de pe poziţia secundă. Acest lucru însă nu reprezintă o presiune suplimentară pentru noi. Am mare încredere că jucătorii se vor mobiliza la maximum şi vor trece şi de acest hop. Despre băcăuani ştiu că alcătuiesc o echipă masivă şi experimentată, care încearcă să speculeze în special fazele fixe. Chiar şi aşa însă, nu cred că sunt în stare să ne pună probleme deosebite”, a declarat plin de optimism antrenorul principal al FC Cetatea, Marian Pană. Cei mai cunoscuţi fotbalişti de la Pambac sunt uriaşul portar Ursachi, al cărui tată a apărat în trecut şi buturile CSM-ului, dar şi Bolfă şi Petcu, jucători care au evoluat ani mulţi în primul eşalon pentru FCM Bacău sau FC Naţional. Tehnicianul formaţiei oaspete este un personaj în lumea fotbalului românesc şi anume celebrul Costel Câmpeanu, poreclit Burebista datorită longevităţii sale pe gazon. Sucevenii nu vor putea conta în acest meci pe serviciile atacantului Vespazian Colban, care este în continuare accidentat. Nici Streinu nu este apt de joc pentru că a lipsit de la antrenamente aproape trei săptămâni. Şi-au revenit în schimb Iordache şi Dimas şi este foarte probabil ca ei să fie aruncaţi în luptă dacă jocul o va cere. Meciul dintre ocupantele locurilor unu şi doi va începe de la ora 14.00, şa cum se va întâmpla în toate celelalte meciuri programate în luna noiembrie. Celelalte reprezentante ale judeţului în Liga a III-a, Juventus Fălticeni şi Rarăul Câmpulung Moldovenesc evoluează în această rundă în deplasare cu Willy Bacău şi respectiv Politehnica Galaţi.

Suceava: Un bărbat s-a sinucis în spital

Şi-a dorit moartea cu orice preţ! Un bărbat de 40 de ani s-a aruncat de la etajul şapte al Spitalului de Urgenţă din Suceava.

Omul fusese internat luni după ce mai încercase de două ori să se sinucidă.

Bărbatul a ajuns la secţia de urgenţă a spitalului din Suceava cu o plagă la gât în urma unei tentative de sinucidere. Era însoţit de mama sa care le-a spus medicilor că fiul său mai încercase în aceeaşi zi să-şi pună capăt zilelor.

Doctorii i-au acordat îngrijirile de care avea nevoie şi în timp ce-i întocmeau actele de internare, bărbatul a cerut să meargă la baie.

A profitat de faptul că era singur şi s-a aruncat de la etaj. Medicii au intervenit imediat, însă, era prea târziu. Deocamdată nu se cunosc motivele pentru care omul şi-a luat viaţa, dar se pare că avea nişte probleme în familie.

Pierderile Ambro Suceava au crescut de peste patru ori in primele noua luni

Producatorul de hartie si carton ondulat Ambro Suceava a inregistrat in primele noua luni o pierdere de 23,2 milioane lei(circa 6,92 milioane euro), de peste patru ori mai mare decat rezultatul negativ inregistrat in perioada similara a anului trecut, de 4,9 milioane lei, informeaza Mediafax.

Pierderile provenite din activitatile de exploatare au reprezentat 19,5 milioane lei, in timp activitatea financiara a generat o pierdere de 3,6 milioane lei, cauzata in principal de dobanzile aferente creditelor in valuta pe termen scurt si mediu, precum si de diferentele de curs valutar de la imprumuturile in valuta, se arata in raportul financiar al firmei.

Pierderile Ambro Suceava au urcat la 23,2 milioane de lei

Producatorul de hartie si carton ondulat Ambro Suceava a inregistrat in primele noua luni o pierdere de 23,2 mil. lei, de peste patru ori mai mare decat rezultatul negativ inregistrat in perioada similara a anului trecut, de 4,9 mil. lei. Pierderile au provenit in principal din activitate de exploatare, acestea cifrandu-se la 19,5 mil. lei si au fost cauzate de majorarea preturilor la gaz metan si energie electrica, precum si de cresterea pretului la materii prime si produsi chimici. Cifra de afaceri a Ambro a avansat de trei ori in acest interval, de la 39,4 mil. lei la 130,1 mil. lei.

Profitul producatorului de bere Bermas Suceava a scazut la noua luni cu 33%

Producatorul de bere Bermas Suceava a inregistrat in primele noua luni o cifra de afaceri de 20,5 milioane de lei (6,2 milioane de euro), in scadere cu 6,5%, iar profitul net s-a diminuat cu 33%, la 3,03 milioane de lei (918.000 euro), informeaza Mediafax.

Veniturile firmei au scazut in intervalul ianuarie-septembrie 2007 cu circa 3%, la 22,9 milioane de lei, iar cheltuielile au urcat cu 6%, la 19,3 milioane de lei, potrivit raportului financiar al Bermas transmis, astazi, pietei Rasdaq.

Ministrul Cristian Adomniţei a promis sprijin conducerii Universităţii „Ştefan cel Mare” din Suceava


Ministrul Cristian Adomniţei a vizitat astăzi, 1 noiembrie 2007, Universitatea „Ştefan cel Mare” din Suceava. Ministrul a solicitat firmei constructoare urgentarea lucrărilor pentru Corpului E al universităţii, proiectat să găzduiască săli de cursuri şi laboratoare.

„Lucrările trebuiau finalizate înainte de 1 octombrie, astfel încât cursurile să fi început deja acolo. Sunt foarte dezamăgit de modul în care se lucrează acolo şi fac un apel pentru urgentarea construcţiei”, a declarat Cristian Adomniţei. Ministrul Educaţiei a adăugat că, deşi MECT a alocat banii necesari finalizării lucrărilor - 96 de miliarde de lei numai în 2007- acestea sunt foarte întârziate.

Pe de altă parte, Cristian Adomniţei a promis conducerii universităţii atribuirea terenului necesar construirii Laboratorului pentru Securitatea Alimentelor din cadrul Facultăţii de Inginerie Alimentară. „Vom atribui universităţii 1680 de mp de teren pentru construirea laboratorului, atât de necesar facultăţii. Laboratorul pentru Securitatea Alimentelor va putea fi utilizat şi de universitate, dar şi de către reprezentaţii Autorităţii Sanitar Veterinare”, a mai spus Cristian Adomniţei. Ministrul Educaţiei a adăugat ca va sprijini toate demersurile universităţii sucevene pentru a-şi duce la bun sfârşit proiectele desfăşurate în beneficiul studenţilor.

Botoşănenii, invitaţi la Suceava să vadă brăţările din aur ale regilor daci

Botoşănenii care doresc să vadă brăţările de aur ale regilor daci sunt invitaţi la Suceava pentru că expoziţia găzduită in aceste zile de suceveni nu va fi adusă la muzeul botoşănean. Conducerea Muzeului Judeţean Botoşani susţine că acest lucru e prea costisitor avand in vedere perioada scurtă de timp in care poate fi vizitată. "Pentru 6 -10 zile cat stă e costisitor să aducem expoziţia aceasta la Botoşani de aceea ii invităm pe botoşănenii care doresc să o vadă cand au un drum cu maşina la magazinele de acolo să se oprească şi la Muzeul Bucovina din Suceava",a declarat Lucica Parvan, directorul Muzeului Judeţean Botoşani. Expoziţia "Comorile dacilor: Brăţările de aur ale regilor daci acum la Suceava" a fost adusă in judeţul vecin pe data de 28 octombrie şi va ramane aici pana pe data de 4 noiembrie. Pentru ca expoziţia aceasta să fie adusă la Botoşani este nevoie de cel puţin 40 de milioane de lei pentru plata asigurării şi nu e rentabilă avand in vedere perioada scurtă de timp pentru vizitare. Expoziţia cuprinde brăţări din aur masiv care erau purtate de regii daci peste veşminte pentru a le susţine imbrăcămintea. Expoziţia a fost adusă de al Muzeul Naţional mai intai la Iaşi şi acum se află la Suceava. Preţul de intrare este de 4 lei.

Majorete Campulung Moldovenesc Dragos Voda

Colegiul National 'Dragos VodA' si-a sarbatorit, timp de trei zile, centenarul. La manifestari au fost invitati sa participe toti fostii elevi si profesori ai institutiei cimpulungene, alaturi de oficiali si alti prieteni adevarati pe care liceul i-a avut de-a lungul timpului.

Sarbatoarea a avut loc in zilele de 26, 27 si 28 octombrie 2007, de la ora 10 iar in program au fost incluse o sesiunede comunicari si referate, adunarea festiva a tuturor participantilor, dar si intreceri sportive dedicate evenimentului.

Hrebenciuc atenţionează cu privire la cheltuirea fondurilor pentru dezvoltare

Hrebenciuc atenţionează cu privire la cheltuirea fondurilor pentru dezvoltare


Vicepreşedintele Organizaţiei Judeţene PD Suceava şi candidat din partea acestui partid pentru alegerile europarlamentare, Florin Hrebenciuc, a atras atenţia primarilor din judeţ asupra modului în care vor cheltui fondurile europene pe care le vor atrage pentru dezvoltarea localităţilor pe care le conduc. El a subliniat faptul că în condiţiile în care România va beneficia de importante sume de bani destinate realizării unor proiecte de dezvoltare, problema care se pune este cea a modului în care acestea vor fi folosite. "Vor veni fondurile structurale, iar acestea trebuie folosite astfel încât comunităţile locale să rămână cu investiţii de calitate. Din acest motiv consider că primarii trebuie să dea o importanţă deosebită modului în care concep proiectele, şi să fie foarte atenţi ca lucrările executate să fie de calitate. Şi asta deoarece nu cred că ne permitem să facem lucrări de proastă calitate cu fonduri europene, la care ulterior ar fi necesare alte intervenţii pentru a fi reabilitate", a declarat Florin Hrebenciuc.

El consideră că primarii ar trebui să fie preocupaţi de promovarea unor proiecte pentru dezvoltarea infrastructurii locale, iar realizarea lor ar trebui făcută cu ajutorul unor specialişti. Hrebenciuc a explicat că astfel de investiţii în infrastructură, cum ar fi modernizarea drumurilor sau dezvoltarea reţelelor de iluminat, ar trebui să se realizeze în special în localităţile din mediul rural, ele putând contribui la atragerea unor investitori. "Toate aceste lucrări trebuie să fie de calitate, realizate cu firme de construcţie profesioniste. Şi din acest motiv primarii suceveni ar trebui, pe cât posibil, să evite subcontractările. Aceasta deoarece avem deja experienţa unor proiecte de infrastructură realizate în judeţul Suceava care înregistrează întârzieri foarte mari, iar una din cauze este subcontractarea lucrărilor către diverse firme care nu îndeplineau condiţiile impuse pentru executarea investiţiilor", a spus Florin Hrebenciuc. Vicepreşedintele PD Suceava a spus că un exemplu privind modul necorespunzător de folosire a fondurilor pentru realizarea unor proiecte este cel din municipiul Suceava, unde se realizează lucrări de reabilitare a reţelelor de termoficare. "Sunt lucrări care se execută rapid şi de proastă calitate. Din discuţiile pe care le-am avut cu unii specialişti în domeniu, lucrările trebuiau să se realizeze altfel, în sensul că toate ţevile prin care se transportă agentul termic trebuiau îngropate în şanţuri cu pereţii acoperiţi cu plăci de beton. În acest fel se putea interveni mai uşor în situaţia apariţiei unor defecţiuni, dar şi mai important, ţevile ar fi rezistat o perioadă mai îndelungată, deoarece nu erau aşezate direct în pământ", a încheiat Florin Hrebenciuc.

S-au "umflat" costurile la proiectul ISPA

S-au


Costurile pentru implementarea proiectului ISPA în municipiul Suceava, care vizează reabilitarea sistemului de alimentare cu apă, au crescut din cauză că firmele care au adjudecat licitaţiile de execuţie au avansat sume mai mari decît cele prevăzute iniţial prin bugetul proiectului. Primarul Ion Lungu a declarat că valoarea investiţiei a crescut de la 44,5 milioane de euro la 52,7 milioane de euro diferenţa urmînd a fi acoperită de la bugetul de stat. Deci, din cele 52,7 milioane de euro 33,4 reprezintă fonduri europene nerambursabile, 12,5 milioane fondurui alocate de guvern iar diferenţa de 6,6 milioane de euro reprezintă un credit pe care municipiul Suceava l-a contractat de la banca germană KFW. Lucrările de reabilitare a reţelelor de apă vor fi executate de consorţiul format din firmele bucureştene TMUCB şi Energorom, cele de reabilitare a canalizării de firma germană Ludwig Pfifer iar lucrările de modernizare a staţiei de tratare a apei de firma spaniolă Ditras. Primarul Ion Lungu a spus că investiţia va fi demarată oficial în această toamnă la eveniment urmînd a fi invitaţi şi ambasadorii Germaniei şi Spaniei. Termenul de execuţie a lucrărilor este 2008-2010. „Vor fi afectate 91 de străzi din centru pînă în Burdujeni-sat”, a mai spus Lungu.

La "Petru Muşat" bobocii au călătorit prin Europa

La


Miercuri seară pe scena Casei Culturii din municipiul Suceava s-a consumat Balul Bobocilor organizat de Colegiul Tehnic „Petru Muşat”. În concurs au intrat şapte perechi care au fost nevoite să facă faţă mai multor probe. Balul a avut ca temă „Călătorie prin Europa” destinaţiile celor şapte perechi de boboci fiind România, Italia, Grecia, Anglia, Germania, Franţa şi Spania. Fiecare pereche care şi-a ales destinaţia de vacanţă prezenta în faţa publicului date generale despre ţara respectivă, obiectivele turistice cele mai importante, oameni importanţi. În final Miss Boboc 2007 a fost aleasă Andreea Tiron, din clasa a IX –a E, iar Mister Boboc Ionuţ Titiene (clasa a IX –a C). Toţi ceilalţi participanţi la concursul de frumuseţe au primit câte un premiu. S-au mai acordat câte un titlu de popularitate, pentru dans, spontaneitate sau premii I, II sau III. Spectacolul pregătit de elevii claselor a XII- a de la „Petru Muşat” a beneficiat de foarte mult dans dar şi de folk, umor, body-painting sau muzică populară. Trei perechi de copii, campioni naţionali la dans sportiv, coordonaţi de coregraful Dorin Mârnea, au adunat aplauze la scenă deschisă. Invitatul special al liceenilor de la „Petru Muşat” a fost Alex, alături de DJ şi patru dansatori foarte pricepuţi.

Apa caldă din 15 noiembries

Apa caldă din 15 noiembrie


Apa caldă va reveni la robinetele locuitorilor din municipiul Suceava pînă pe data de 15 noiembrie. Acesta este termenul limită dat societăţii Termica de către primarul Ion Lungu pînă la care trebuie reluată furnizarea apei calde, furnizare care a fost sistată pentru a se pueta executa lucrările de modernizare a unui număr de nouă puncte termice. Primarul a arătat că în prezent doar 20% dintre suceveni dispun de apă caldă mai exact 81 de scări de bloc dintr-un total de 426. Lungu a menţionat că furnizarea căldurii a fost reluată la majoritatea scărilor de bloc. „Au rămas 37 de scări unde căldura va fi furnizată de la sfîrşitul acestei săptămîni”, a precizat Lungu. El a spus că lucrările de reabilitare a sistemului de termoficare din municipiu a presupus efectuarea de săpături la un număr de 41 de străzi care vor fi aduse la starea inţială în perioada următoare. Spaţiiile verzi, a subliniat primarul, vor fi refăcute cel mai probabil la primăvară. „Să nu uităm partea benefică a acestor investiţii şi anume scăderea facturilor la încălzire”, a mai spus primarul.

Primul loc pe lista PNL testează electoratul sucevean

Primul loc pe lista PNL testează electoratul sucevean


Ocupanta primului loc pe lista PNL pentru alegerile europarlamentare, Renate Weber, s-a aflat joi în judeţul Suceava ( vezi foto ) pentru a-şi promova proiectele pe care intenţionează să le susţină în Parlamentul European. Programul vizitei sale în judeţ a cuprins două întâlniri cu membrii şi simpatizanţii PNL din Suceava şi Rădăuţi, ambele evenimente bucurându-se de o participare extrem de numeroasă din partea celor care susţin această formaţiune politică. Însoţită de preşedintele PNL Suceava, Ion Lungu, de ministrul educaţiei, Cristian Adomniţei, de preşedintele organizaţiei municipale Suceava a PNL, Angela Zarojanu, eurocandidatul sucevean Aurel Burciu, dar şi de alţi lideri locali ai liberalilor, Renate Weber, a prezentat primele trei proiecte prioritare pe care le are de îndeplinit în calitate de membru al Parlamentului European, respectiv „Uniunea Europeană – un spaţiu al libertăţii de mişcare a persoanelor şi al siguranţei individuale”, „Dezvoltarea rurală – condiţia esenţială a modernizării României” şi „Un mediu sănătos – condiţia dezvoltării durabile a României”. „Am venit aici la Suceava pentru a vă transmite ceea ce ne dorim noi să facem în calitate de europarlamentari, proiectele pe care vrem să le avem astfel încât să venim în sprijinul românilor. Şi vreau să vă spun că sunt extrem de bucuroasă că sunt acum în judeţul Suceava, deoarece am rădăcini aici în Bucovina, părinţii mei fiind din zona Rădăuţi. Şi mai mult, primul meu an de stagiatură în profesia de avocat l-am făcut în acest municipiu”, a ţinut să precizeze Renate Weber în faţa sucevenilor veniţi la aceste întâlniri.

Nu merg în Parlamentul European să mă reprezint pe mine, ci pe dumneavoastră”

Prezentă în rândul sucevenilor, Renate Weber le-a transmis acestora că principalul ei obiectiv pe care îl va avea în calitate de membru al Parlamentului European va fi de a reprezenta populaţia României, iar proiectele sale fac referire şi prezintă soluţii la o serie de probleme cu care aceasta se confruntă. „Eu nu merg în Parlamentul European să mă reprezint pe mine, ci pe dumneavoastră. Iar de câte ori voi apăsa pe un buton pentru a vota pentru un anumit proiect, voi fi conştientă că decizia mea va avea influenţe directe asupra dumneavoastră”, a subliniat Renate Weber la întâlnirea cu membrii PNL şi simpatizanţii acestui partid de la Casa de Cultură din Suceava.

În acest context ea a precizat că în ceea ce o priveşte va avea trei priorităţi pe care le va susţine în calitate de europarlamentar. Pentru început, Weber a făcut referire la proiectul „Uniunea Europeană – un spaţiu al libertăţii de mişcare a persoanelor şi al siguranţei individuale”. Ea a explicat că prin acest proiect susţine libertatea de mişcare a forţei de muncă pe teritoriul Uniunii Europene. „Cred în libertatea fiecărei persoane de a se stabili, de a învăţa şi de a munci acolo unde se simte mai bine. Din acest motiv voi susţine o legislaţie europeană fermă care să asigure protecţia drepturilor celor care, deşi se află şi muncesc legal pe teritoriul unui stat membru, sunt trataţi şi ţinuţi de angajatorii lor într-o stare de semi-sclavie. Simpla sancţionare a acestora de către guvernele respective nu este suficientă, fiind necesara o intervenţie mai energică şi mai fermă la nivelul întregii Uniuni”, a explicat Renate Weber.

Renate Weber a declarat că va susţine alocarea de fonduri europene pentru dezvoltarea rurală

Candidatul PNL a adăugat că în calitatea sa de europarlamentar va susţine menţinerea pe viitor a fondurilor alocate României pentru dezvoltare rurală. Renate Weber a spus că acţiunile pentru dezvoltarea satelor româneşti şi a agricultorilor nu trebuie să vizeze doar acordarea de subvenţii, ci şi promovarea şi finanţarea unor proiecte pentru dezvoltare rurală. „Vreau ca ţăranii români să devină fermieri comparabili cu cei din alte state membre ale Uniunii. Cred că România, recent intrată în Uniunea Europeană, având o populaţie rurală de 47% din totalul populaţiei, şi circa 37% din forţa de muncă în agricultură, are nevoie de tipul de finanţare de care au beneficiat celelalte ţări înainte. Indiferent că vor continua subvenţiile sau că plăţile directe le vor lua locul, rostul acestora va fi, într-o prima etapă, acela de a ajuta la transformarea ţăranilor agricultori români în fermieri adevăraţi”, a declarat Renate Weber. Ea a subliniat faptul că va susţine alocarea de fonduri pentru dezvoltarea infrastructurii, a serviciilor din mediul rural, pentru asigurarea unor condiţii de trai decente prin investiţii în reţelele de apă curentă, electricitate sau canalizare. La toate acestea, susţine candidatul PNL se adaugă şi promovarea unor proiecte pentru creşterea calităţii asistentei medicale şi educaţiei. „Mai mult, cred în păstrarea tradiţiilor rurale, alături de folosirea pe scară largă a tehnologiilor moderne. De asemenea, cultura populară, de la cântece, la dansuri, trebuie păstrată în paralel cu asigurarea accesului locuitorilor din zonele rurale la informaţii culturale sau ştiinţifice prin folosirea tehnologiei secolului în care trăim”, mai spune Weber. Nu în ultimul rând, ea a precizat că în Parlamentul European va milita şi pentru luarea unor măsuri care să vizeze protecţia mediului în România. „Nu putem fi egoişti faţă de generaţiile care vor urma şi să distrugem ceea ce avem”, a subliniat Renate Weber, care a adăugat că personal se va opune realizării proiectului de la Roşia Montană.

Renate Weber a înmânat carnetele de membru PNL tinerilor care s-au înscris în acest partid

Prezentă la sediul PNL Suceava, Renate Weber a participat la un moment festiv prilejuit de primirea în acest partid a mai multor tineri suceveni. Evenimentul a avut loc în prezenţa membrilor Biroului Municipal Suceava a PNL, şi a preşedintelui Angela Zarojanu, cei care au aprobat înscrierea în partid a peste 40 de noi membri. „Mă bucur să fiu prezentă aici, ţinând cont că şi eu, sunt membră a PNL de doar o lună. Sunt încântată că văd atât de mulţi tineri că se înscriu în PNL, singurul partid din care aş fi putut să fac parte. Şi asta pentru că PNL e partidul cu valorile în care am crezut în permanenţă”, a subliniat Renate Weber în faţa noilor membri ai PNL Suceava.

Weber a apreciat investiţiile realizate la universitatea suceveană

Profitând de prezenţa sa în judeţul Suceava, Renate Weber a efectuat o vizită şi la Universitatea „Ştefan cel Mare”, subliniind faptul că aceasta nu a avut caracter electoral. Cadru universitar şi avocat specializat în apărarea drepturilor omului, Renate Weber, a apreciat în special investiţiile făcute pentru modernizarea universităţii sucevene. „Îmi aduc aminte, din perioada în care am locuit în judeţul Suceava că aici era un Institut Pedagogic, care acum a devenit o instituţie de învăţământ superior de forţă”, a spus Renate Weber, care a vizitat o parte o parte din sălile de curs de la facultăţile de Ştiinţe Economice şi Inginerie Electrică, pentru ca în final să ia masa alături de studenţi în cantina universităţii.

Decapitare "in integrum" la Spitalul Judeţean

Decapitare


Comisia numită de prefect pentru a verifica activitatea din acest an a echipei de conducere a Spitalului Judeţean Suceava şi-a încheiat treaba. La nivelul celei mai mari unităţi spitaliceşti din judeţ există foarte mari deficienţe de management. Aceasta este concluzia raportului comisiei care a fost prezentat de prefectul Orest Onofrei ieri într-o conferinţă de presă. S-au depistat nereguli la toate compartimentele dar cel mai grav este că au rămas necheltuite circa 70 de miliarde de lei vechi în condiţiile în care au existat cereri pentru executarea de reparaţii capitale la mai multe secţii ale spitalului sau în condiţiile în care banii alocaţi pentru hrana bolnavilor au fost la jumătatea nivelului prevăzut de lege. Nereguli mari s-au depistat şi la farmacia spitalului unde nu există documente clare cu privire la achiziţiile de medicamente. În acelaşi timp, s-a concluzionat că proporţia pacienţilor decedaţi la 24 sau 48 de ore de la internare, ori a celor reinternaţi în 30 de zile de la externare, este cu mult peste valoarea medie naţională pentru spitalele judeţene. "Există foarte multe probleme la compartimentul economic unde se dă dovadă de incompetenţă, există probleme la nivelul farmaciei şi acolo se poate suspecta de fraudă, există apoi probleme la comapartimentul de achiziţii unde este o evidenţă insuficientă şi întîmplătoare şi probabil intenţioant este aşa şi nu în ultimul rînd faptul că nu s-a ţinut un concurs pentru angajarea unui director administrativ a condus la problemele cu care se confruntă acum Spitalul Judeţean", a declarat Onofrei. Prefectul a spus că va trimite raportul Comisiei de control Ministerului Sănătăţii pentru a decide măsurile care se impun. El a precizat că va sugera ministerului să judece lucrurile după evidenţe şi documentele existente şi nu după interesele care mişună în jurul Spitalului Judeţean. "Există interese care nu mi-am putut închipui că sunt aşa de mari şi că o parte din neregurile sesizate sub o formă sau alta nu au vizat neapărat îmbunătăţirea calităţii actului medical sau managementul spitalului ci au vizat schimbara conducerii care probabil a şi deranjat anumite interese acolo în Spital", a declarat prefectul. Orest Onofrei este de părere că pentru neregulile constatate trebuie demisă întreaga conducere a Spitalului Judeţean şi nu numai managerul Costică Dăscăliuc. De menţionat că şi ASP a efectuat un audit la Spitalul Judeţean Suceava în urma căruia a propus Ministerului Sănătăţii destituirea lui Dăscăliuc pentru management defectuos.

Universitatea Suceava trebuie „să se dezvolte cât mai puternic şi în cât mai scurt timp”


Invatamant



Ministrul Educaţiei Cristian Adomniţei Ministrul Educaţiei Cristian Adomniţei a declarat joi, la Universitatea „Ştefan cel Mare”, că săptămâna viitoare, pe ordinea de zi a Guvernului va fi prezentat un proiect de ordonanţă de urgenţă, iniţiat de minister, referitor la atribuirea unei suprafeţe de peste 1600 de mp universităţii, teren pe care se va construi Laboratorul de securitate alimentară. Pentru acest obiectiv universitatea suceveană are deja fonduri europene de 3 milioane de euro. „MEC va sprijini cu tot ce va mai fi nevoie, eu, personal, mai rămân dator către universitate cu obiectivul numit Observatorul Astronomic pe care vrem să-l trecem în patrimoniul universităţii şi, evident, să începem proiectarea şi construcţia noului campus, lucrul care pe mine mă bucură cel mai mult pentru că universitatea este motorul dezvoltării regionale. Într-o regiune în care universitatea merge bine există absolvenţi, există forţă de muncă calificată, deci dezvoltare. De aceea este imperios necesar ca Universitatea Suceava să se dezvolte cât mai puternic şi în cât mai scurt timp”, a declarat ministrul Adomniţei.

Acesta a vizitat joi şi câteva locuri din universitate – laboratoare, amfiteatre, noul auditorium „Joseph Schmidt” şi expoziţia itinerantă George Cotos. Ministrul Educaţiei a mai spus că, în prezent, „Universitatea Suceava arată foarte bine”, dar a adăugat că nu este mulţumit de ritmul unor lucrări: „Sunt trist că lucrările la corpul E nu au continuat în ritmul pe care ni l-am fi dorit. La ora aceasta Universitatea Suceava este, cred, cel mai bun client al acelei firme de construcţii, pentru faptul că avem toţi banii, dar nu avem motive să-i dăm firmei pentru că aceasta nu şi-a terminat treaba. Termenul de 1 octombrie, care părea foarte realizabil la prima mea vizită, din primăvară, a fost depăşit şi nici la 1 ianuarie 2008 nu cred că se va realiza. Până la urmă, sper, pentru binele universităţii, al oraşului, că această firmă îşi va termina treaba şi noi vom avem şi motive să-i dăm toţi banii, ca să poată studenţii şi profesorii să intre în corpul E”.

Ministrul Adomniţei a mai spus că, din păcate, firmei nu i se pot aplica penalizări fiindcă nu ar avea de pierdut din asta decât universitatea.

Universitatea Suceava trebuie „să se dezvolte cât mai puternic şi în cât mai scurt timp”


Invatamant



Ministrul Educaţiei Cristian Adomniţei Ministrul Educaţiei Cristian Adomniţei a declarat joi, la Universitatea „Ştefan cel Mare”, că săptămâna viitoare, pe ordinea de zi a Guvernului va fi prezentat un proiect de ordonanţă de urgenţă, iniţiat de minister, referitor la atribuirea unei suprafeţe de peste 1600 de mp universităţii, teren pe care se va construi Laboratorul de securitate alimentară. Pentru acest obiectiv universitatea suceveană are deja fonduri europene de 3 milioane de euro. „MEC va sprijini cu tot ce va mai fi nevoie, eu, personal, mai rămân dator către universitate cu obiectivul numit Observatorul Astronomic pe care vrem să-l trecem în patrimoniul universităţii şi, evident, să începem proiectarea şi construcţia noului campus, lucrul care pe mine mă bucură cel mai mult pentru că universitatea este motorul dezvoltării regionale. Într-o regiune în care universitatea merge bine există absolvenţi, există forţă de muncă calificată, deci dezvoltare. De aceea este imperios necesar ca Universitatea Suceava să se dezvolte cât mai puternic şi în cât mai scurt timp”, a declarat ministrul Adomniţei.

Acesta a vizitat joi şi câteva locuri din universitate – laboratoare, amfiteatre, noul auditorium „Joseph Schmidt” şi expoziţia itinerantă George Cotos. Ministrul Educaţiei a mai spus că, în prezent, „Universitatea Suceava arată foarte bine”, dar a adăugat că nu este mulţumit de ritmul unor lucrări: „Sunt trist că lucrările la corpul E nu au continuat în ritmul pe care ni l-am fi dorit. La ora aceasta Universitatea Suceava este, cred, cel mai bun client al acelei firme de construcţii, pentru faptul că avem toţi banii, dar nu avem motive să-i dăm firmei pentru că aceasta nu şi-a terminat treaba. Termenul de 1 octombrie, care părea foarte realizabil la prima mea vizită, din primăvară, a fost depăşit şi nici la 1 ianuarie 2008 nu cred că se va realiza. Până la urmă, sper, pentru binele universităţii, al oraşului, că această firmă îşi va termina treaba şi noi vom avem şi motive să-i dăm toţi banii, ca să poată studenţii şi profesorii să intre în corpul E”.

Ministrul Adomniţei a mai spus că, din păcate, firmei nu i se pot aplica penalizări fiindcă nu ar avea de pierdut din asta decât universitatea.

Ansamblul „Bucovina” invitat special la Festivalul „Crenguţa de fag” din Cernăuţi


Timp Liber



Ansamblul „Bucovina” al Şcolii Populare de Artă „Ion Irimescu” Suceava a fost invitat de Administraţia Regională Cernăuţi să participe la Festivalul „Crenguţa de fag”, care va avea loc acolo în perioada 2-4 noiembrie. „Ansamblul Bucovina va fi membru fondator al acestei acţiuni culturale care se pare că va fi subvenţionată de Uniunea Europeană. În afară de participarea în concurs, ansamblul va susţine 5 spectacole, 3 în Cernăuţi şi două în localităţi cu populaţie română – Pătrăuţii de Jos şi Boian.

Ocazie cu care oficialităţilor le vor fi înmânate, din partea CJ, materiale informative, care vin în sprijinul organizării unor acţiuni culturale pentru românii de acolo. Pentru noi e o mândrie că am fost remarcaţi şi invitaţi la acest festival. Pe de altă parte, ne bucurăm că vom oferi un spectacol folcloric şi românilor de acolo”, a declarat directorul Şcolii Populare de Artă „Ion Irimescu” Suceava, Petre Horvat.

Acesta a mai adăugat că, în perioada următoare, vor avea loc şi nişte schimburi de profesori şi elevi cu Cernăuţi-ul, şi anume participarea unor reprezentanţi ai Centrului Bucovinean de Artă din Cernăuţi, la cursurile secţiei de muzică de la Şcoala Populară de Artă şi deplasarea unor profesori ai şcolii în Ucraina. „Practic este un sprijin pe care şcoala încearcă să-l ofere celor din Ucraina pentru păstrarea tradiţiei”, a mai spus Petre Horvat.

Expoziţia „Comorile dacilor” prelungită cu o zi


Timp Liber



bratara.dacicaExpoziţia „Comorile dacilor” aflată în Sala „Tezaur” a Muzeului de Istorie din cadrul Complexului Muzeal „Bucovina” Suceava, va putea fi vizitată până în seara zilei de 5 noiembrie, la ora 22,00, cu o zi în plus faţă de programul iniţial, datorită succesului. Conducerea Complexului Muzeal „Bucovina” a primit acordul Muzeului Naţional de Istorie al României ca cele nouă brăţări de aur ale regilor daci să mai stea o zi în vitrinele instituţiei de cultură, după ce s-a constatat că exponatele au un impact mare asupra publicului.

Conducerea CMB a apreciat în mod special interesul manifestat de Colegiul de Informatică „Spiru Haret” Suceava, pentru promovarea istoriei în rândul tinerilor, menţionând că peste 500 de elevi ai acestei şcoli au vizitat expoziţia „Comorile dacilor”. Cele nouă brăţări dacice din aur, recuperate până acum de autorităţile române, au fost aduse săptămâna trecută la Suceava.

Preţul biletului de intrare este de 4 lei, respectiv 2 lei pentru copii, elevi şi pensionari.

Sistemul de acordare a ajutoarelor pentru încălzire se va menţine până la sfârşitul anului


Guvern



Sistemul de acordare a ajutoarelor pentru încălzire se va menţine până la 31 decembrie 2007, cu toate că pensiile au crescut, a declarat primul-ministru Călin Popescu-Tăriceanu după şedinţa de Guvern. Potrivit unui comunicat al Biroului de presă al Guvernului, Executivul a luat decizia ca beneficiarii acestor ajutoare să fie scutiţi de depunerea de noi declaraţii de venituri la primării, în condiţiile în care, începând cu 1 noiembrie aceştia au beneficiat de indexarea pensiilor.

Conform legii ei ar fi trebuie să meargă din nou la primărie şi să îşi actualizeze declaraţiile de venit.

Conform actului normativ adoptat în şedinţa de astăzi, rămân în vigoare declaraţiile cu veniturile depuse în cursul lunilor septembrie şi octombrie 2007.

Noile declaraţii vor fi depuse doar după 1 ianuarie 2008, când veniturile vor include şi majorarea integrală a pensiei, respectiv valoare punctului de pensie va fi de 5.810.000 lei vechi (respectiv 37,5% din salariul mediu brut).

Renate Weber crede că legislaţia privind expulzarea infractorilor străini ar putea fi o măsură discutabilă


Actualitate



Renate WeberLegislaţia adoptată în regim de urgenţă de Consiliul de Miniştri italian privind expulzarea infractorilor străini, ar putea fi discutabilă dacă afectează drepturile omului, a afirmat, în cadrul unei conferinţe de presă, la Suceava, candidatul PNL pentru PE, Renate Weber, precizând însă că nu a văzut deocamdată această lege.

Aceasta a precizat că de 17 ani lucrează efectiv în domeniul protecţiei drepturilor omului şi crede că legislaţia privind expulzarea infractorilor străini ar putea fi o măsură discutabilă din această perspectivă.

„A expulza pe cineva care este prezumtiv infractor este una, şi a expulza pe cineva care are o condamnare definitivă că este infractor este cu totul altceva”, a spus Renate Weber. Aceasta a mai adăugat că în ceea ce priveşte imigranţii români a fost şi o exagerare în modul în care o parte a presei italiene a prezentat lucrurile.

Renate Weber a mai spus că acestea sunt fenomene pe care sociologii le-ar explica mai bine şi care ţin de momentele acestea, ale unui început de migraţiune mai masiv. „În timp se aranjează”, a mai spus Renate Weber.

Toate aceste afirmaţii au fost făcute în contextul în care, miercuri seară, Guvernul italian s-a întrunit, în şedinţă extraordinară, pentru a adopta de urgenţă pachetul de măsuri menite să faciliteze expulzarea infractorilor străini, în urma scandalului de proporţii generat de violarea şi uciderea soţiei unui ofiţer din marina militară italiană de către un român de etnie romă.

Proiectul pentru PE a Renatei Weber nu include şi răspunsurile la declaraţiile preşedintelui Băsescu


Actualitate



Aflată joi la Suceava, Renate Weber fostul consilier prezidenţial pe probleme juridice nu a dorit să comenteze afirmaţiile făcute miercuri seară, de preşedintele Traian Băsescu la postul de televiziune B1 TV. Acesta a spus că a fost şocat de comportamentul fostului său consilier. Traian Băsescu a fost întrebat ce părere are despre faptul că mulţi dintre foştii săi consilieri şi apropiaţi îl critică în prezent, fiind dat ca exemplu cazul Renatei Weber, devenită candidat al PNL pentru Parlamentul European. „A fost un şoc pentru mine comportamentul ei”, a spus Traian Băsescu, adăugând că aceasta a plâns la despărţire.

Renate Weber a declarat într-o conferinţă de presă că nu ştie ce a spus preşedintele Traian Băsescu şi nu comentează aceste declaraţii.

„Nu intră în proiectul meu pentru Parlamentul European”, a spus Renate Weber.

Deficientele constatate la nivelul managementului Spitalului Judetean reconfirmate

Deficientele constatate la nivelul managementului Spitalului Judetean reconfirmate  Prefectul de Suceava, Orest Onofrei a prezentat joi, raportul comisiei mixte - CAS Suceava, ASP Suceava si reprezentanti ai Prefecturii Suceava in urma controlului efectuat la Spitalul Judetean Suceava, concluzia exprimata de acesta fiind aceea ca „exista foarte mari deficiente la nivel de management”. „Daca trebuie schimbat acolo ceva, trebuie schimbata toata echipa. Asa cum am mai spus si alta data, nu poti sa faci performanta cu o echipa care nu s-a dovedit performanta si a dus la destituirea altor manageri. S-a constatat existenta unor mari deficiente la nivel de management. Ca s-au intamplat si lucruri pozitive este adevarat, dar sunt mari deficiente si nereguli in indeplinirea prerogativelor” a declarat prefectul Onofrei, in cadrul unei conferinte de presa.

Acesta a mai spus ca Ministerul Sanatatii este cel care va decide ce masuri trebuie luate iar „judecata” trebuie sa se faca pe baza de documente si nu in functie de interesele evidente care „misuna” pe acolo. Referindu-se la interese, prefectul de Suceava a spus ca acestea provin atat din interior cat si din exterior. „In sectorul medical incompatibilitatile nu sunt separate ca la functionarii publici. Sunt medici care lucreaza si la stat in domeniul privat, iar cand lucrurile amesteca sunt interese foarte mari” a afirmat Orest Onofrei, care a mai adaugat ca interesele sunt evidentiate si de numarul mare de propuneri de externalizari si concesionari de terenuri. „Caietele de sarcini sunt intocmite „tintit” pentru anumite persoane” a spus prefectul de Suceava.