marți, 19 februarie 2008

Incompetenţă crasă la Poliţia de Frontieră



Decizii curioase. Toneta amplasată la intrarea în Punctul de Trecere a Frontierei Siret unde îşi desfăşoară permanent activitatea un agent al acestei instituţii a fost mutată de curând în mijlocul drumului european 85.

Povestea mutării tonetei de pe marginea carosabilului, unde a fost amplasată ani în şir, în mijlocul şoselei dovedeşte o incompetenţă crasă din partea conducerii Poliţiei de Frontieră.

Totul s-a petrecut la solicitarea verbală a lui Mihai Fediuc, un preot controversat din Rădăuţi, care a mai avut probleme cu instituţiile statului după ce a fost depistat tăind brazi de Crăciun în zona Suceviţa.

Într-o bună zi de pe la sfârşitul anului trecut, Mihai Fediuc şi-a luat în desagă harul preoţesc şi a purces la drum. A poposit direct în biroul comisarului şef Ion Pop, şeful Direcţiei Poliţiei de Frontieră Rădăuţi. Printre cele sfinte, preotul şi-a amintit că are ceva teren în apropierea Punctului de Trecere a Frontierei Siret şi a cerut ca toneta instituţiei, aflată pe proprietatea lui, să fie mutată.

Sedus de harul preotului, directorul Pop şi-a chemat subalternii şi după scurt timp toneta a dispărut de pe marginea carosabilului. A răsărit în schimb în mijlocul drumului european 85, acolo unde se afla şi ieri.

Chiar dacă preotul trebuia să depună o notificare la Poliţia de Frontieră, însoţită de un act de proprietate asupra terenului, acest lucru nu s-a mai întâmplat.

O recunosc cu nonşalanţă atât directorul Direcţiei Poliţiei de Frontieră Rădăuţi, comisarul şef Ion Pop, cât şi şeful Inspectoratului Judeţean al Poliţiei de Frontieră Suceava, comisarul şef Gheorghe Robu.

„Eram convinşi că terenul nu este al nostru şi din acest motiv am cedat. Nu am găsit înţelegere din partea preotului să menţinem toneta pe terenul său”, a declarat şeful IJPF Suceava.

Acesta a precizat că nu există vreo notificare depusă de preotul Fediuc, lucru confirmat şi de comisarul şef Ion Pop.

„După ce preotul a venit în audienţă am urgentat procedurile de a muta toneta. Preotul nu a depus nici o notificare şi nici un act, dar am verificat noi şi am stabilit că terenul este proprietatea lui. Şi oricum, aceasta nu este problema mea, ci a altor persoane care au atribuţii pe această linie”, a fost răspunsul halucinant al şefului Direcţiei Poliţiei de Frontieră Rădăuţi.

Preotul Fediuc, recalcitrant vizavi de acest subiect

Dacă şefii Poliţiei de Frontieră s-au întrecut în a găsi motivări pentru faptul că au mutat toneta fără să fi primit vreo hârtie scrisă, preotul Mihai Fediuc a avut o atitudine insolentă.

„Nu eram obligat să le arăt nici un document. Nu am nimic altceva de declarat despre acest subiect”, a fost declaraţia preotului Fediuc.

Cum a devenit preotul Fediuc proprietar pe 4,11 hectare de teren

Toneta buclucaşă se află, într-adevăr, pe terenul preotului Mihai Fediuc. Acesta a ajuns proprietar pe o suprafaţă de 4,11 hectare de teren, aflată în vecinătatea Punctului de Trecere a Frontierei Siret, după un schimb cu Primăria Siret.

În baza a trei titluri de proprietate emise pe 2 septembrie 2003, preotului i s-a reconstituit dreptul de proprietate în urma unor bunici şi mătuşi în mai multe locuri din oraşul Siret.

„Erau locuri de casă în intravilanul oraşului Siret şi Primăria avea nevoie de ele. Aşa că, am ajuns la o înţelegere cu părintele şi i-am dat teren, în compensaţie, lângă Punctul de Trecere a Frontierei Siret. Acolo este un teren pe care Primăria l-a primit de la Agenţia Domeniilor Statului şi pe care l-am putut oferi la schimb”, a precizat Ioan Rebenciuc, secretarul Primăriei Siret.

Totuşi, acesta nu a avut nici o explicaţie vizavi de faptul că preotul Fediuc a acceptat un teren cotat la o valoare de piaţă foarte mică şi a cedat Primăriei Siret terenurile din intravilan, cu o valoare net superioară.

De exemplu, Mihai Fediuc a devenit proprietar pe 6 ari de teren pe locul unde se află acum piaţa agroalimentară din Siret, iar vânzarea acestuia i-ar fi adus în jur de 18.000 de euro, la valoarea actuală de piaţă.

Toneta din mijlocul drumului european 85

Şi pentru că toneta de acces în Punctul de Trecere a Frontierei Siret trebuia să-şi găsească un alt amplasament, cineva a venit cu ideea de a fi mutată în mijlocul drumului european 85. Zis şi făcut. Între cele două bariere, de intrare şi ieşire din punct, se află acum toneta de aproximativ 2 mp, acolo unde îşi desfăşoară activitatea câte un agent al Poliţiei de Frontieră.

Problema securităţii personalului care lucrează în această tonetă a fost ridicată de mai multe ori în şedinţele cu conducerea Inspectoratului Judeţean al Poliţiei de Frontieră Suceava, dar până acum nu s-a schimbat nimic.

„E o cursă de şoareci pentru cei care lucrează acolo”

Liderul de sindicat al poliţiştilor de frontieră, agentul Florin Rădăcină, a declarat că ia în considerare şi o plângere pentru nerespectarea normelor de protecţie a muncii în cazul agenţilor care lucrează în toneta de pe drumul european 85.

„E o cursă de şoareci. În condiţii de carosabil umed, zăpadă sau alte fenomene meteo un accident este foarte probabil. În plus, există şi antecedente, bariera din acel loc fiind distrusă de un şofer care nu a putut frâna în timp util”, a declarat agentul Florin Rădăcină.

În schimb, şeful Direcţiei Poliţiei de Frontieră Rădăuţi nu vede nici un pericol pentru agenţii postaţi în tonetă.

„În zona respectivă nu se circulă cu viteză mare, aşa încât nu cred că este vreun pericol. Dacă ar fi să vorbim, şi agenţii de circulaţie de la Poliţia Rutieră sunt expuşi aceloraşi pericole”, a fost răspunsul comisarului şef Ion Pop.

0 comentarii: