luni, 18 februarie 2008

Santier-scoala de arheologie medievala la Suceava


Moldova - Santier-scoala de arheologie medievala la Suceava

Primul santier-scoala de arheologie medievala din Romania a fost organizat la Suceava sub conducerea profesorului Ion Nestor, a declarat directorul Complexului Muzeal Bucovina din municipiu, Constantin Emil Ursu.

Sapaturile arheologice intreprinse la Cetatea de Scaun a Sucevei au adus noi informatii privind istoria acestui monument istoric, fiind facute, totodata, cateva interesante si spectaculoase descoperiri.
Directorul CMB Suceava a spus ca, din 1952, au fost initiate lucrari de consolidare a zidurilor, atat a celor scoase la lumina de Romstorfer, cat si a celor nou-descoperite, fondurile provenind de la Comitetul Asezamintelor Culturale.
Dupa organizarea, in cadrul nou-infiintatului Comitet de Stat pentru Arhitectura si Constructii, apartinand Directiei Generale a Monumentelor Istorice, lucrarile de consolidare au fost realizate de specialistii acestei institutii. Coordonate initial de arhitectul Nicolae Diaconu, lucrarile de restaurare au fost continuate sub coordonarea arhitectilor Virgil Antonescu si Gheorghe Sion.
Lucrarile de restaurare au fost sistate in februarie 1978, imediat dupa desfiintarea Directiei Monumentelor Istorice.
Directorul CMB Suceava a precizat ca, dupa Revolutia din decembrie 1989, au fost intreprinse doar lucrari de mica amploare, fara incercarea continuarii operatiunii de restaurare sistate in 1978. Fondurile alocate au fost mereu insuficiente pentru demararea unor lucrari consistente de conservare si restaurare. Daca in 2004, atunci cand a avut loc marea comemorare semimilenara a binecredinciosului voievod stefan cel Mare si Sfant, Cetatea de Scaun a beneficiat de suma cea mai substantiala, 650.000 de lei, anul trecut monumentul a avut parte de o finantare simbolica. La 10 februarie 1388, in ziua de luni a Postului Mare, domnitorul de atunci al Moldovei, Petru Musat, a trimis o scrisoare regelui Vladislav al Poloniei, prin care il ruga sa aprobe construirea Cetatii de Scaun si mutarea capitalei Moldovei de la Siret la Suceava.

0 comentarii: