duminică, 9 martie 2008

Meleşcanu: După alegeri, va trebui construită o majoritate care să facă din PDL partid de opoziţie


Meleşcanu: După alegeri, va trebui construită o majoritate care să facă din PDL partid de opoziţie (Imagine din arhiva Mediafax Foto)


Vicepreşedinţii PNL Teodor Meleşcanu şi Norica Nicolai au declarat, sâmbătă, la Suceava, că după alegerile viitoare va trebui constituită o majoritate de guvernare fără PDL, partid care în opinia lor este conflictual şi nu are proiecte politice pentru România.

Referindu-se la declaraţiile vicepreşedintelui PNL Crin Antonescu, privind posibilitatea unei viitoare colaborări PNL-PSD-PC-UDMR, Meleşcanu a declarat că o asemenea variantă nu a fost discutată oficial în Biroul Politic al partidului, iar Antonescu a exprimat o opinie personală, care este însă "o opinie cu foarte mare greutate", având în vedere că acesta este şi liderul grupului parlamentar PNL din Camera Deputaţilor şi vicepreşedinte pe probleme de strategie politică.

"Un lucru este clar. În funcţie de rezultatele care vor fi la alegeri, noi considerăm că va trebui construită o majoritate care să facă din PDL cel mai important partid de opoziţie în perioada 2008 - 2012", a spus Meleşcanu.

"Faptul că PDL este deja izolat şi că nicio forţă politică din România nu se asociază nici la iniţiativele lui, nici la proiectele pe care încearcă să le prezinte în Parlament, dovedeşte că aici nu este vorba despre a lua o decizie. Este vorba despre o reacţie naturală, firească, prin care cei care vedem un altfel de Românie decât o Românie a gâlcevii, a scandalurilor, a urmăririlor, a arestărilor la televizor şi ameninţărilor, o Românie în care instituţiile funcţionează, în care fiecare îşi face datoria, în mod firesc ne vom afla de aceeaşi parte a baricadei", a spus Meleşcanu.

Vicepreşedintele PNL a subliniat că formaţiunea liberală nu are niciun fel de rezerve să creeze o majoritate care să permită României să evolueze într-o perioadă extrem de complicată în care, pe de o parte, sunt problemele de adaptare la Uniunea Europeană, iar pe de altă parte are de făcut faţă şi unei crize economice care se manifestă pe plan internaţional.

"Noi avem nevoie ca oamenii politici să se unească în jurul unor proiecte. Nu avem nevoie în România de instituţii care nu funcţionează din cauza disputelor şi a confruntărilor", a mai spus Meleşcanu.

La rândul său, vicepreşedintele PNL Norica Nicolai a declarat că formaţiunea liberală "exclude o colaborare de guvernare cu PDL".

Ea a arătat că, după alegerile parlamentare, toate forţele politice care se alătură unui proiect liberal viabil, de consolidare instituţională şi de stabilitate politică, pot fi luate în calcul ca parteneri de discuţie.

"Este absolut normal ca partidele care nu au proiecte, ci doar limbaj viu colorat, să rămână în afara actului de decizie, mai ales că în perioada în care au guvernat cu noi au dovedit de ce sunt capabili", a spus Nicolai.

Vicepreşedintele PNL Crin Antonescu susţine că proiectul politic real al lui Traian Băsescu face imposibilă o relaţie între PNL şi PDL, astfel că este posibilă o majoritate parlamentară PNL-PSD-PC şi UDMR, după alegeri.