duminică, 9 martie 2008

O scrisoare trimisa


Scrisoare deschisa catre Guvernul Romaniei
Domnului Prim Ministru Calin Popescu Tariceanu

Stimate domnule Prim Ministru,
Au trecut 432 de zile de cand Romania a fost acceptata in Uniunea Europeana, dupa un parcurs complicat, cu multe dificultati, cu satisfactii dar si cu deziluzii. Insa, mai inainte de toate, cu sprijinul nedisimulat al majoritatii romanilor, al celor care au crezut in destinul european al tarii noastre, cei care, atunci cand li s-a cerut, au strans cureaua si au acceptat reformele tranzitiei. Acestor oameni, circa 15 milioane – asa numitii euro optimisti, precum si tuturor celorlalti cetateni, le datoram un viitor mai bun, o Romanie in care sa traiasca mai bine.

In calitate de membru al Parlamentului European si de membru al comisiei pentru bugete, am participat la numeroase intalniri la care am discutat importanta fondurilor structurale, precum si impactul pe care proiectele ce urmeaza a fi finantate din aceste instrumente l-ar avea in privinta dezvoltarii durabile a Romaniei. Nu de putine ori, am primit semnale in ceea ce priveste necesitatea absorbirii acestor fonduri acum, in conditiile in care cunoastem alocarile financiare si regula jocului pana in 2013. Ce va fi dupa acest an, este greu de preconizat acum, insa cu siguranta batalia pentru a obtine banii europeni nu va fi simpla. In urma cu doua zile, am asistat la o dezbatere pe tema fondurilor structurale, organizata de deputatul european Giovanni Pittela, in cadrul careia a fost adusa in discutie importanta parteneriatului public privat in implementarea proiectelor finantate din fondurile europene. Cunoscand faptul ca acest instrument al politicilor economice a fost eliminat prin Ordonanta de Urgenta nr. 34, din 19 aprilie 2006, va adresez rugamintea, domnule Prim Ministru Calin Popescu Tariceanu, sa analizati oportunitatea reintroducerii parteneriatului public privat (PPP), ca vector de promovare a dezvoltarii de proiecte din fonduri europene.

Considerand ca societatea civila si mediul de afaceri privat trebuie sa participe mai activ la constructia Romaniei europene, alaturi de institutiile statului si de autoritatile administratiei publice locale, judetene si centrale, va rog, domnule Prim Ministru Calin Popescu Tariceanu, sa primiti expresia celei mai inalte consideratii.

Catalin-Ioan Nechifor
Membru al Parlamentului European

Suceava, 07 martie 2008