luni, 3 martie 2008

A murit cu o săptămână înainte de a ieşi din închisoare

După 12 ani de detenţie



Un tânăr din Ilişeşti a murit în Penitenciarul de Maximă Securitate Târgu Jiu, cu o săptămână înainte de a fi eliberat condiţionat, după ce executase aproape 12 ani din pedeapsă.

Neculai Bidirel avea 37 de ani şi a murit, în urma unui infarct, la sfârşitul săptămânii trecute, în închisoare la Târgu Jiu. Tocmai aflase că în data de 5 martie trebuie să se prezinte în faţa comisiei pentru eliberare condiţionată. Apucase să-şi anunţe familia că pe 11 martie vine acasă.

Sâmbătă dimineaţă rudele l-au adus acasă, la Ilişeşti, dar în sicriu.

Ieri, toată familia se pregătea de înmormântare. Pentru că toţi banii pe care i-au putut aduna, 15 milioane de lei vechi, s-au dus pe transportul de la Tîrgu Jiu la Ilişeşti, fratele lui Neculai Bidirel încerca să obţină o păsuire de la preot pentru a putea face înhumarea marţi.

„N-am putut-o face azi, părinte, că n-am avut bani. Tot ce-am strâns am dat ca să-l aducem acasă. Lăsăm pe marţi, sfinţia ta, că acum n-avem bani”, îi explica, în stradă, unui preot mai în vârstă, fratele lui Neculai Bidirel.

„Nu ştiu, vorbiţi cu părintele celălalt, aţi pus două înmormântări într-o zi. Şi voi şi ceilalţi... Nu ştiu cum facem”, se lăsa greu preotul.

„Îngăduiţi, părinte, că n-am avut cum azi. Sâmbătă dimineaţă, la 6.00, am ajuns cu el acasă”, insista bărbatul. Ieri la amiază familia nu avea încă un răspuns ferm din partea feţelor bisericeşti.

Soţia, însărcinată în luna a noua

În casa modestă de pe o uliţă din Ilişeşti, la căpătâiul lui Culiţă, cum îi spuneau acasă, vegheau mama lui, în vârstă de 72 de ani, cei trei fii, fratele lui şi soţia însărcinată în luna a noua.

„Era cuminte, n-a avut conflicte cu nimeni, nici cu ceilalţi deţinuţi, nici cu gardienii. Şi-a văzut de treabă, a muncit, s-a comportat bine şi acum trebuia să-l libereze. N-a murit 11 ani şi 3 luni, a murit acum, cu câteva ore înainte de a veni acasă”, ne-a spus Lăcrămioara, actuala lui soţie.

Mama lui Culiţă ne povesteşte că prima soţie l-a părăsit la doar un an după ce a plecat la închisoare. „După ce a fost arestat soţia l-a părăsit. A lăsat copiii la mine şi a plecat, e pe undeva prin Constanţa. În 10 ani nu le-a adus un pachet de biscuiţi. I-am crescut aici, numai eu ştiu cum”, spune bătrâna.

Cei trei băieţi, de 17, 15 şi 13 ani, stau acum pe lângă mama lor vitregă, Lăcrămioara, care aşteaptă să nască din clipă în clipă.

Până în data de 3 februarie a.c., Neculai Bidirel a stat în penitenciarul din Botoşani şi Lăcrămioara l-a vizitat mereu.

Condamnat pentru omor

La începutul lunii februarie, Neculai a fost transferat la Târgu Jiu pentru evaluare în vederea eliberării condiţionate.

„Pe 28 februarie ne-au anunţat că a făcut infarct şi a murit. Numai ce vorbisem cu el şi ne-a spus că vine acasă. Era tare bucuros şi i s-a făcut rău, cine ştie... Aşa i-a fost, să nu mai apuce să se întoarcă”, conchide fratele lui Neculai.

„Să nu mai apuce să-şi vadă copilul, că acum trebuia să nasc, când venea el acasă”, completează Lăcrămioara.

Neculai Bidirel a fost condamnat la 15 ani închisoare pentru omor. Conform fratelui lui, în urmă cu 12 ani, într-un conflict între tineri Neculai s-a apărat aruncând cu pietre în cei care îl atacau. O piatră l-ar lovit în cap pe unul dintre combatanţi şi acesta a murit la o săptămână de la scandal. Familia Bidirel spune că a fost legitimă apărare, dar judecătorii n-au fost de aceeaşi părere. După 11 ani şi 3 luni autorităţile au considerat că îl pot lăsa „la vatră”, dar n-a fost să fie. A venit cu picioarele înainte şi cu mâinile pe piept.

Avea probleme cardiace grave

Potrivit cotidianului Gazeta de Sud, medicii legişti au confirmat faptul că deţinutul care a murit în Penitenciarul de Maximă Securitate Târgu Jiu a decedat în urma unui infarct. Aceştia au constatat că Neculai Bidirel avea probleme cardiace grave. Necropsia efectuată de medicii legişti a scos la iveală şi faptul că bărbatul avea pancreatită şi un colesterol foarte ridicat. Specialiştii au spus că boala cardiacă a bărbatului nu mai putea fi tratată.