joi, 28 august 2008

Guvernul a decis să majoreze pensiile

Guvernul a decis, în ultima şedinţă, majorarea pensiilor din sistemul public începând cu 1 noiembrie 2008. „Am luat astăzi o decizie importantă, respectiv majorarea pensiilor de la 1 noiembrie, devansând astfel creşterea prevăzută iniţial pentru 1 ianuarie 2009”, a anunţat primul-ministru Călin Popescu-Tăriceanu.
Punctul de pensie va fi majorat cu aproximativ 20%, de la 581,3 lei, cât este în prezent la 697,5 lei noi. Şeful Executivului a precizat că înainte de această majorare, pensia medie din sistemul public era de 514 lei noi, comparativ cu 211 lei cât era la sfârşitul anului 2004.
“Guvernul pe care îl conduc s-a angajat să majoreze pensiile cu 30% şi să asigure pensionarilor un trai decent. Faţă de anul 2004, am majorat până în prezent pensiile cu 93,7%, fără a lua în calcul majorarea care se va aplica începând cu 1 noiembrie”, a afirmat premierul Tăriceanu.
Primul-ministru a subliniat că majorarea pensiilor se bazează pe o creştere economică solidă, arătând că în primul semestru al acestui an România a înregistrat 8,5% creştere economică.

Guvernul a adoptat şi un act normativ prin care vor fi înlăturate unele inechităţi pentru pensionarii care anterior datei de 1 aprilie 2001 au desfăşurat activităţi în grupa I şi a II – a de muncă, a anunţat Tăriceanu. Şeful Executivului a precizat că prin această decizie, pensionarii care se încadrează în această categorie vor primi o majorare a punctului de pensie în funcţie de grupa în care au lucrat. Este vorba de creşterea cu 0,5% din punctul de pensie pentru grupa I de muncă şi 0,25% pentru grupa a II de muncă, pentru fiecare an lucrat în grupa respectivă.
„Este o decizie necesară, o corecţie care trebuia făcută. Am avut numeroase solicitări. Această măsură se va aplica eşalonat, pe măsură ce cărţile de muncă se vor analiza”, a explicat primul-ministru.