vineri, 22 februarie 2008

Un microbuz a ajuns in raul Bistrita


Un microbuz care circula, vineri dimineata, pe DN 17, Bistrita - Vatra Dornei, a derapat si a ajuns in raul Bistrita, informeaza Antena 3.

Se pare ca soferul masinii nu a adaptat viteza la conditiile de drum, iar intr-o curba a pierdut controlul volanului si s-a oprit in rau.

La fata locului a sosit de urgenta o ambulanta, care i-a acordat primul ajutor barbatului.

Acesta a suferit un traumatism cranio-cerebral minor, ramanand suspendat in centura autoturismului, fapt care i-a salvat viata.

Microbuzul va fi scos din apa de o macara de mare tonaj.

Universitate particulară la Rădăuţi

Primarul Mihai Frunză a anunţat că o universitate particulară din Bucureşti intenţionează să-şi deschidă o filială la Rădăuţi, cu patru facultăţi, pe specializările: inginerie şi management în agricultură şi turism, ingineria produselor alimentare, control şi expertiza produselor alimentare, drept. Primarul a apreciat ca "o binecuvîntare" prezenţa acestei universităţi, cu profiluri de interes pentru zona Rădăuţi, care poate asigura continuitate în pregătirea tinerilor absolvenţi ai Grupului Şcolar Agricol "Andronic Motrescu" din localitate şi nu numai. Cursurile se vor desfăşura, cu acceptul Inspectoratului Şcolar Suceava şi al Consiliului Local, într-una din instituţiile de învăţămînt din localitate.

Ingerul de la fereastra dinspre Falticeni

MARTURII

Aldine - Ingerul de la fereastra dinspre Falticeni

De cand l-am cunoscut am avut o reprezentare umana concreta a legendei hasidice care vorbeste despre cei 36 de intelepti care sustin lumea. Este vorba, se stie, despre un numar, mereu acelasi, de oameni de obicei foarte umili, care trec nestiuti pe langa noi, prin discretia si preocuparile lor banale, dar pe a caror sfintenie se bazeaza echilibrul si supravietuirea acestei lumi.


Am realizat apoi ca deja il stiam demult din diferite conferinte ori cenacluri la care participaseram impreuna, sau cine stie de unde... Dar discretia unui om ca el iti atrage atentia abia dupa minima dezvoltare a simturilor spirituale. Vei inflori launtric "asimtirea" – vorba atat de draga lui Vasile Lovinescu, cel care i-a fost marele indrumator – si-l vei vedea si pe Florin Mihaescu.


Este unul dintre putinii exegeti ai lui Shakespeare din cultura romana. Dar a trecut aproape nestiut pe langa confrati, cartile dedicate marelui dramaturg nu au fost promovate si receptate cum ar fi meritat. Poate si pentru ca au fost editate, deocamdata, la edituri la fel de discrete: Rosmarin si Pontifex. Tot la Editura Pontifex, alaturi de Roxana Cristian, celalalt discipol al maestrului de la Falticeni, a editat aproape integral opera lui Vasile Lovinescu, autor pe cat de putin citit pe atat de barfit.


Cartile sale despre Vasile Lovinescu sunt sine qua non pentru buna calibrare fata de o personalitate si o miscare care nu a lasat indiferenti oameni insemnati ai culturii romane – de la Mircea Eliade si Pr. Mihail Avramescu, pana la Vilgil Candea si Andrei Plesu. Florin Mihaescu nu practica excesele de care sunt acuzati fie pe drept, fie pe nedrept, admiratorii lui Rene Guenon. Este echilibrat in tot ceea ce face. Cartile sale despre Shakespeare ar merita citite si chiar traduse, fiindca autorul face unul dintre rarele eforturi (la noi) de a-l citi pe acesta in cheia esoterismului de cea mai autentica inspiratie. Cartile sale despre crestinism au nevoie de lecturi lipsite de prejudecati, in duhul rugii neincetate, si a si fost apreciat ca atare de o personalitate precum Pr. Andrei Scrima.


Daca vorbesc cuiva despre monahismul alb am in minte imaginea lui Florin Mihaescu. Fiindca arareori in viata ai prilejul sa te intalnesti cu oameni care sa traiasca cu indaratnicie si frumusete in traditia lor, respectand realmente precum un monah exigentele crestine dar care sa vietuiasca in acelasi timp in lume. Viata sa ingereasca a avut parte de orientarea spre marea Traditie, orientare venita, iata, de undeva de la Falticeni, din partea unui alt intelept ascuns, Vasile Lovinescu.
Zilele acestea a implinit 85 de ani am realizat ca el este si ramane ingerul de la fereastra dinspre Falticeni unde spiritul Traditiei continua sa dainuie.

Social-democraţii suceveni vor vota după pofta inimii preşedintele Consiliului Naţional al PSD


Politica



Reprezentanţii organizaţiei sucevene în Consiliul Naţional al PSD vor vota după pofta inimii ce candidat consideră că e bun la preşedinţia consiliului, pentru bătăliile viitoare ale PSD. Vicepreşedintele PSD Suceava, Ovidiu Donţu, a precizat miercuri, într-o conferinţă de presă, că organizaţia Suceava a PSD are 26 de membri în Consiliul Naţional şi că Biroul Permanent Judeţean a discutat despre votul ce va fi acordat în Consiliul Naţional, dar nu a fost stabilită o poziţie comună a organizaţiei. Acesta a declarat că „fiecare membru al Consiliului Naţional are libertatea de a vota cu orice candidat pe care îl consideră bun pentru bătăliile viitoare ale PSD”.

Consiliul Naţional al PSD se va reuni vineri, 22 februarie, ocazie cu care îşi va alege preşedintele şi va desemna trezorierul partidului.

Referindu-se la opţiunea personală, acesta a afirmat că va vota cu Adrian Năstase, pentru că „s-a săturat” ca fiecare lider al PSD să aibă întocmite dosare penale.

Ovidiu Donţu a spus că „nu mai impresionează pe nimeni poliţia politică”, iar în cazul lui Adrian Năstase, procurorii încearcă de patru ani să dovedească faptul că a cumpărat o casă fără ferestre. Vicepreşedintele PSD Suceava a subliniat că până acum anchetatorii au avut suficient timp să facă probatoriul. „Dacă s-au gândit că îl vor putea ţine pe Adrian Năstase blocat două-trei mandate, s-au înşelat”, a afirmat Ovidiu Donţu.

„Adrian Năstase nu mai poate fi ţinut în afara conducerii PSD. Cred într-un PSD cu Ion Iliescu preşedinte fondator, cu Mircea Geoană preşedintele poporului PSD şi Adrian Năstase, preşedintele Parlamentului PSD, aşa cum plastic poate fi asemuit Consiliul Naţional. Împreună cu toţii să construim mesajul PSD pentru cele patru tururi de scrutin care urmează”, a adăugat vicepreşedintele PSD Suceava.

Secretarii din localităţi indică termeni legali „din burtă” la emiterea documentelor


Administratie



Prefectul de Suceava, Orest Onofrei, a declarat marţi, că au fost depistate mai multe nereguli în activitatea secretarilor localităţilor din judeţ, cea mai gravă fiind că la emiterea unor documente indică termeni legali „din burtă” pentru a avea acoperire pentru actele respective. Prefectul Onofrei a spus într-o conferinţă de presă că, potrivit Legii 215/2001 privind administraţia publică locală, secretarul unităţii administrativ teritoriale asigură transparenţa şi comunicarea către autorităţile, instituţiile publice şi persoanele interesate a dispoziţiilor primarului şi ale preşedintelui Consiliului Judeţean, hotărârilor Consiliului Local, respectiv Consiliului Judeţean.

Acesta spune că acelaşi act normativ prevede expres că dispoziţiile primarului se comunică în mod obligatoriu prefectului judeţului, în cel mult cinci zile lucrătoare de la semnarea lor, subliniind că în mai multe cazuri secretarii trimit doar de două ori pe an actele emise de primar sau hotărârile Consiliului Local.

Secretarul comunei Horodniceni a comunicat Prefectului, la data de 21.12.2007, dispoziţiile emise de primarul comunei în perioada 26.04.2007 – 27.08.2007, iar la data de 10.01.2008 dispoziţiile emise în perioada 27.08.2007 – 15.12.2007.

Precizăm că hotărârile adoptate de Consiliului Local al comunei Horodniceni adoptate în perioada 27.04.2007-28.11.2007 au fost comunicate Prefectului la data de 21.12.2007, iar cele adoptate în perioada 08.11.2007 – 20.12.2007 la data de 10.01.2008.

La capitolul activităţi deficitare se află şi cea a secretarului comunei Cârlibaba, care transmite hotărârile şi dispoziţiile cu depăşirea termenului legal. Precizăm că la comunele Cârlibaba şi Bosanci şedinţele de consiliu nu se ţin lunar, fiind convocate la mari intervale de timp.

Aceleaşi deficienţe s-au constatat şi în cazul secretarului comunei Moara, care a comunicat Instituţiei Prefectului la data de 18.12.2007 hotărârile adoptate de Consiliul Local din data de 22.10.2007, şi a secretarului comunei Mitocu Dragomirnei, care a comunicat Prefectului, la data de 20.12.2007 hotărârile adoptate de Consiliul Local în perioada 27.07.2007 – 30.10.2007, hotărârile adoptate în lunile noiembrie şi decembrie nefiind comunicate până în prezent.

Motivat de faptul că, după republicarea Legii nr. 215/2001 în Monitorul Oficial al României nr. 123 din 20.02.2007 nu toţi secretarii unităţilor administrativ teritoriale au indicat aceste prevederi legale în preambulul actelor administrative, Prefectul Judeţului Suceava a atenţionat secretarii comunelor Ciprian Porumbescu, Mănăstirea Humorului, Calafindeşti, Ilişeşti, Stroieşti, Rădăşeni, Pojorîta, Comăneşti, Arbore, Iaslovăţ, Moldova-Suliţa, Buneşti, Todireşti, Boroaia, Volovăţ, Şerbăuţi, Bogdăneşti, Horodniceni şi Moara să ia măsuri pentru intrarea în legalitate în sensul modificării preambulului tuturor actelor administrative emise după republicarea Legii nr. 215/2001.

S-a constatat că, primarii şi secretarii unităţilor administrativ-teritoriale nu cunosc prevederile Legii nr.188/1999, privind statutul funcţionarilor publici, republicată, potrivit cărora ocuparea funcţiilor publice vacante se face prin promovare, transfer, redistribuire şi concurs, fapt ce a dus la angajarea unor persoane fără concurs.

Din exercitarea controlului de legalitate al actelor administrative s-a constatat necunoaşterea legislaţiei muncii şi a prevederilor HG nr. 281/1993, procedându-se la angajări fără concurs sau examen, după caz, aşa cum s-a procedat la Primăria oraşului Salcea, precum şi la Primăriile comunelor Grămeşti, Fundu Moldovei, Ciocăneşti şi Drăguşeni, sau procedându-se la constituirea unei comisii comune de examen pentru funcţionari publici şi personal contractual.

S-a constatat că se emit/adoptă acte administrative cu termen de intrare în vigoare retroactiv, încălcându-se prevederile art. l din Codul civil şi ale art. l5 alin.(2) din Constituţia României, republicată, ( Primăriile comunelor Vadu-Moldovei şi Fântânele). În legătură cu dispoziţiile emise în baza prevederilor Legii nr.416/2001 cu modificările şi completările ulterioare, precum şi a Normelor metodologice de aplicare a acesteia, s-a constatat faptul că, în mod frecvent, acestea sunt emise retroactiv, încălcându-se art.15 alin. (2) din Constituţia României şi art.1 din Codul civil; acelaşi aspect se poate sublinia şi la stabilirea dreptului de a beneficia de alocaţii complementare şi monoparentale; Vadu-Moldovei.

Necunoaşterea Legii nr. 215/2001, republicată:

a) Deşi potrivit prevederilor art. 57 alin. 2 din Legea nr. 215/2001, privind administraţia publică locală, republicată, viceprimarul este subordonatul primarului şi înlocuitorul de drept al acestuia, care îi poate delega atribuţiile sale, primarul comunei Păltinoasa, prin Dispoziţia nr. 251/2007, avizată pentru legalitate de secretarul comunei a delegat atribuţiile sale, pe perioada concediului de odihnă, consilierului său personal, motiv pentru care s-a solicitat revocarea actului administrativ.

b) Deşi, potrivit prevederilor art. 39 alin. (3) din Legea nr, 215/2001, republicată, convocarea Consiliului Local se face în scris, prin intermediul secretarului unităţii administrativ-teritoriale, cu cel puţin 5 zile înaintea şedinţelor ordinare sau cel puţin 3 zile înaintea şedinţelor extraordinare, s-a constatat că secretara comunei Vereşti nu a respectat acest termen, fiind atenţionată în acest sens..

c) Precizăm că art. 55 alin. (1) litera (a) din Legea nr. 215/2001, republicată, prevede expres că, Consiliul Local se dizolvă de drept în cazul în care acesta nu se întruneşte timp de două luni consecutive, la alin. (2) al aceluiaşi articol prevăzându-se că primarul, secretarul unităţii administrativ-teritoriale sau orice persoană interesată sesizează instanţa de contencios administrativ cu privire la cazurile prevăzute la alin. (1). Instanţa analizează situaţia de fapt şi se pronunţă cu privire la dizolvarea Consiliului Local. Hotărârea instanţei este definitivă şi se comunică prefectului.

Ca urmare a exercitării controlului de legalitate, motivat de faptul că nu au convocat lunar Consiliul Local, în şedinţe ordinare, s-a procedat la atenţionarea unui număr de 29 primari (Bălăceana, Ciprian Porumbescu, Dumbrăveni, Frasin, Grăniceşti, Mitocu Dragomirnei, Muşeniţa, Breaza, Burla, Bogdăneşti, Cornu Luncii, Drăgoieşti, Forăşti, Fundu Moldovei, Gălăneşti, Grămeşti, Slatina, Şaru Dornei, Valea Moldovei, Bosanci, Vereşti, Zvorîştea, Hănţeşti, Pătrăuţi, Siminicea, Straja, Ulma, Volovăţ, Cârlibaba).

d) Deşi potrivit prevederilor art. 30 alin (1) din Legea nr. 215/2001, privind administraţia publică locală, republicată, validarea alegerii consilierilor se face de către judecătoria în raza căreia se află unitatea administrativ-teritorială, de către un judecător desemnat de preşedintele instanţei, consiliile locale ale comunelor Rădăşeni şi Boroaia au validat mandatele de consilieri locali prin hotărâre, motiv pentru care s-a solicitat revocarea actelor administrative emise cu încălcarea legii.

e) La consiliile locale ale comunelor Bosanci, Rîşca, Siminicea şi Putna s-a constatat faptul că sunt aprobate mai multe procese-verbale la începutul unei şedinţe, încălcându-se prevederile art.42 alin. (5) din Legea nr.215/2001, republicată, aspect sesizat în dispoziţia de convocare a Consiliului Local, în şedinţă de lucru.

Actul administrativ trebuie redactat cu respectarea tehnicilor juridice prin care i se atribuie acestuia claritate, concizie şi eficienţă, fiind supus regimului juridic specific, adică regulilor de formă şi fond stabilite prin acte normative superioare şi exterioare, reguli care trebuie respectate sub sancţiunea nulităţii. Legalitatea actului administrativ presupune deci respectarea tuturor condiţiilor cerute de lege pentru valabilitate şi oportunitate. Având în vedere că actele administrative sunt emise de autorităţi ale administraţiei în regim de putere publică, trebuie să îmbrace forma scrisă pentru validitate, proba drepturilor şi obligaţiilor născute din cuprinsul său, publicitate şi control.

În legătură cu tehnica de redactare a actelor administrative s-a constatat că, la comunele Drăguşeni, Fântânele, Vatra Moldoviţei, Siminicea ,Panaci, Horodniceni şi Vereşti nu se respectă condiţiile de formă ale acestora, secretarii acestor unităţi administrative fiind atenţionaţi în acest sens.

În cazul actelor administrative prin care se soluţionează notificările formulate în baza Legii nr. 10/2001, republicată s-a constatat că aceste acte administrative nu sunt redactate potrivit modelelor aprobate prin HG nr. 250/2007.

În cursul anului 2007, în cadrul celor 6 şedinţe la care au fost convocaţi secretarii unităţilor administrativ-teritoriale şi primarii s-a analizat activitatea desfăşurată de către aceştia şi s-au făcut instruiri cu privire la actele normative apărute şi care au impact asupra autorităţilor. Tot cu aceste ocazii s-au stabilit măsuri pentru intrarea în legalitate acolo unde a fost cazul .

Privatizarea Termica: vânzarea activelor către o firmă care să o eficientizeze


Administratie



Strategia termoficării în municipiul Suceava prin privatizarea societăţii de termoficare Termica SA, trebuie dezbătută şi aprobată în scurt timp, astfel încât, cel târziu în luna octombrie a acestui an să existe o decizie clară în acest sens, a afirmat joi primarul Sucevei, Ion Lungu, precizând că de anul viitor, orice intervenţie de sprijin a statului pentru activitatea de termoficare se anulează, iar municipalitatea trebuie să se ocupe de acest serviciu.

Edilul municipiului reşedinţă de judeţ a precizat că, aşa cum este realizată acum centrala electro-termică, nu poate fi rentabilă, întrucât a fost construită pentru a produce energie electrică în cogenerare şi pentru a furniza abur tehnologic societăţilor sucevene, de aproximativ 200 de tone/zi.

Primarul Lungu a menţionat că furnizarea căldurii pentru populaţie era o activitate secundară, iar acum societatea funcţionează la 37 la sută din capacitate.

Raportul întocmit de firma de consultanţă Schnecker van Wyk & Pearson, stipulează că cea mai bună soluţie pentru activitatea de termoficare este vânzarea activelor actualei centrale electro-termice unei firme, care să preia personalul aferent şi să continue investiţiile, în special pentru conformarea pe programul de mediu, cu creşterea gradului de utilizare la 80 la sută din capacitate.

Ion Lungu a mai afirmat că Termica SA urmează să rămână în subordinea Consiliului Local şi să administreze cele două instalaţii de producere a agentului termic care erau folosite pentru încălzirea oraşului înainte.


Primăria Suceava vrea o derogare de un an pentru construcţia gropii ecologice de gunoi


Actualitate



LUNGU Ion Primăria Suceava solicită Ministerului Mediului să fie de acord cu prelungirea cu un an a termenului privind închiderea actualei gropi de gunoi a oraşului, care expiră pe 31 decembrie 2008, şi speră că răspunsul instituţiei de la Bucureşti va fi unul pozitiv.

Primarul Sucevei, Ion Lungu, a declarat în cadrul unei conferinţe de presă, că cererea are la bază şi faptul că noua groapă ecologică nu poate fi construită în timp util, deoarece din cauza unor contestaţii, Ministerul Mediului a întârziat cu un an desemnarea consultantului pentru realizarea investiţiei.

Pentru a răspunde cerinţelor Uniunii Europene, până la finele anului, în judeţul Suceava ar trebui închise actualele depozite de deşeuri menajere şi înfiinţate altele, ecologice. Locaţiile avute în vedere sunt situate pe raza comunelor Moara şi Pojorâta. Investiţiile sunt estimate la aproximativ 50 de milioane de euro.

Primarul sucevean Ion Lungu cere amanarea infiintarii gropii ecologice


Primarul Sucevei, Ion Lungu, a solicitat Ministerului Mediului si Dezvoltarii durabile (MMDD) acordul de a prelungi cu un an termenul de inchidere a actualei gropi de gunoi a municipiului, care expira pe 31 decembrie 2008, si spera ca raspunsul responsabililor de mediu va fi pozitiv.

Ion Lungu a spus ca cererea are la baza faptul ca noua groapa ecologica nu poate fi construita in termenul stabilit, deoarece, din cauza unor contestatii, MMDD a intarziat cu un an desemnarea consultantului pentru realizarea investitiei. Pentru a raspunde cerintelor Uniunii Europene, pana la sfarsitul acestui an, in judetul Suceava ar trebui inchise actualele depozite de deseuri menajere si infiintate altele ecologice.
Locatiile avute in vedere sunt situate pe raza comunelor Moara si Pojorata, investitiile fiind estimate la aproximativ 50 de milioane de euro.

Dezvoltarea oraselor, subiect de discutii intre oamenii de afaceri si autoritati


La lucrarile Forumului National al Oraselor, ce a avut loc pe 21 februarie la sala Ronda a Hotelului Intercontinental din Bucuresti, au fost prezenti ai multi oameni de afaceri si reprezentanti ai autoritatilor statului care au vorbit despre rolul factorului investitional in dezvoltarea urbana.

Discutiile s-au axat pe problemele de la nivel local ale autoritatilor, dar si ale sectorului privat, multe dintre ele acuzand lipsa de profesionalism a unor angajati din administratie, lipsa fondurilor, deficientele legislative. Directorul general al directiei de dezvoltare teritoriala a Ministerului Dezvoltarii Lucrarilor Publice si Locuintelor, Gheorghe Patrascu, a aratat cu aceasta ocazie ca, in ultimii 20 de ani, in Romania s-a manifestat o mare neglijenta in ceea ce inseamna planificarea urbana, fapt ce va conduce, in opinia sa, la o marire a distantelor fata de punctele de servicii, cumparaturi, unitati de invatamant.
Omul de afaceri Maria Grappini a dorit sa sublinieze insa ca o parte a responsabilitatilor pentru situatia existenta o poarta in mare masura si reprezentantii institutiilor statului. Ea a cerut ca atunci cand se fac planuri de dezvoltare a oraselor la discutii sa fie invitata si societatea civila. "Cei care au raspundere in ministere au si ei o parte de vina. Mereu se spune ca, de vina, sunt guvernantii si primarii, dar se uita ca sunt si oameni la nivele mai mici care trebuie sa creeze. Cred ca unor urbanisti le convin actualele confuzii legislative", a spus, in aceeasi ordine de idei, primarul municipiului Iasi, Gheorghe Nichita.
Reprezentantul Autoritatii de management pentru Programul Operational Regional din cadrul MDLPL a anuntat ca fondurile statului alocate pentru dezvoltarea durabila a oraselor se acorda pentru dezvoltarea unor centre urbane mari, cum ar fi Zona Metropolitana, iar in luna martie, 100 de proiecte ar putea avea primele contracte de finantare. "Domeniile proiectelor aprobate sunt cele de transport local si regional. Regiunea Nord-Est a tarii este pe primul loc in ce priveste proiecte elaborate - 32-, desi este cea mai slaba din Europa. Proiectele depuse au o valoare totala de 800 milioane euro", a spus el.
Lucrarile Forumului National al Oraselor au mai evidentiat, printre altele, necesitatea regenerarii urbane, constientizarea comunitatilor locale asupra importantei realizarii conditiilor favorabile atragerii de investitori, derularea parteneriatelor public-private, valorificarea potentialului autohton, si stabilirea unor strategii de marketing pentru definirea conceptului de oras european.

200 milioane USD pentru modernizarea sistemelor centralizate de incalzire


Guvernul a elaborat o noua hotarare prin care se prevede alocarea anuala de la bugetul de stat, echivalentul in lei a 200 milioane USD, in intervalul 2008-2015 pentru modernizarea sistemelor centralizate de incalzire, a declarat Ilie Stefan, director general al Directiei pentru Comunitati Locale, Zone Asistate, Ajutor de Stat si Parteneriat cu Structurile Administrative.

"Banii vor fi obtinuti atat de la bugetul de stat, cat si de la bugetele locale (50% din fonduri). Daca, pana acum, am investit in diminuarea pierderilor, acum vom actiona pentru modernizarea surselor", a spus el.
Ilie Stefan a mentionat ca hotararea in cauza prevede incurajarea energiilor alternative, deja folosite cu succes in Oradea, Vatra Dornei sau Targoviste, obtinute prin prelucrarea rumegusului si a altor deseuri din lemn, precum si a culturilor de porumb sau soia. De asemenea, el a precizat ca, in intervalul 2005-2007, Guvernul a investit in sistemele centralizate de incalzire echivalentul in lei a peste cinci sute de milioane dolari, fapt ce a condus la diminuarea pierderilor de agent termen de la 45% la 22%, la nivel national.

Înşelăciuni la transferurile de bani prin Western Union

inselaciuni-la-transferurile-de-bani-prin-western-union.jpg•mai mulţi suceveni “şi-au luat ţeapă” aşteptând în zadar să primească bani de la rudele care munceau în străinătate • cazurile sunt cercetate şi de Direcţia de Investigaţii Criminale din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei, întrucât şi în alte zone din ţară au fost semnalate astfel de fraude • poliţiştii au un cerc de bănuiţi în care se pare că sunt implicaţi cetăţeni români din străinătate şi funcţionari bancari
Poliţiştii suceveni anchetează de mai multă vreme cazuri de fraude la transferurile de bani prin Western Union. Este vorba de suceveni care au aşteptat în zadar să primească banii de la rude care lucrează în străinătate, întrucât sumele de bani respective fuseseră ridicate de alte persoane, din alte localităţi din ţară. Din câte se pare, este vorba de o reţea de persoane care au comis astfel de fraude la nivelul întregii ţări şi nu este exclus ca să aibă complici în străinătate, fie printre cetăţenii români, care sunt apropiaţi ai păgubiţilor, fie în rândul funcţionarilor bancari care aveau acces la unele date ale persoanelor care au trimis banii în Suceava.
Conform şefului Serviciului de Investigaţii Criminale din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Suceava, comisar şef Ioan Mihalache, în judeţul Suceava au fost patru astfel de cazuri, două din ele în municipiul Suceava, unul în Fălticeni şi altul la Rădăuţi. Ioan Mihalache nu a intrat în detalii, întrucât cercetările nu sunt finalizate. Totuşi, el a precizat că Direcţia de Investigaţii Criminale din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române face cercetări în aceste cazuri, întrucât se pare că şi la alte secţii de poliţie din alte localităţi din ţară au fost făcute reclamaţii privind asemenea înşelăciuni. Sumele de bani trimise la Suceava şi care nu au mai ajuns la destinaţia dorită nu sunt chiar mari, însă arată anumite slăbiciuni ale sistemului respectiv care se manifestă nu doar la nivelul Sucevei, ci şi în alte zone ale ţării.
Deocamdată, pista pe care anchetatorii merg este aceea că “este o înşelătorie făcută prin exploatarea bazelor de date din interiorul unităţilor bancare unde s-a operat transferul de bani”. În aceste condiţii, sunt vizate persoanele care aveau acces la parole sau la bazele de date din Western Union sau de la unităţile prin care Western Union opera transferurile de bani. Motivele pentru care se optează pentru o astfel de ipoteză de lucru ar fi modul în care se face acest transfer de bani. Astfel, expeditorul primeşte un cod de la funcţionarul care se ocupă de transferul de bani, după care îl sună pe destinatar şi îi transmite codul respectiv. Totodată, expeditorul mai trebuie să completeze o fişă de securitate a transferului, unde sunt trecute şi date de identitate a persoanei. Destinatarul se poate prezenta în câteva ore la orice sediu bancar sau al altei unităţi prin care se fac transferuri de bani din străinătate şi, prezentând cartea de identitate şi completând codul pe care i l-a dat expeditorul, poate ridica suma trimisă din străinătate. Ei bine, se pare că motivul pentru care sucevenii nu au putut să îşi ridice banii trimişi de apropiaţii lor prin Western Union ar fi tocmai acela că altcineva a avut acces la cod şi a dirijat suma spre alte conturi. “Majoritatea cazurilor cercetate sunt, în prezent, cu AN (autor necunoscut - n.red.). Poliţia are un cerc de suspecţi. Există indicii că ar fi vorba de o reţea de criminalitate organizată din care fac parte cetăţeni români din străinătate, precum şi unii funcţionari bancari. Nu este exclus ca din reţea să facă parte şi persoane specializate în domeniul IT”, ne-a declarat Ştefan Istrătoaie, subinspector în cadrul Serviciului de Investigaţii Criminale al IPJ Suceava. El susţine că are cunoştinţă de două cazuri din Suceava asupra cărora se fac cercetări. Unul este al unei persoane din cartierul Burdujeni, reclamaţia fiind făcută la Secţia de Poliţie din acest cartier. Potrivit comisarului şef Petru Aramă, poliţiştii de la secţia Burdujeni au făcut cercetări preliminare la unitatea prin care s-a operat transferul, iar apoi cazul a fost preluat de Seviciul de Investigaţii Criminale. Într-un caz de înşelăciune semnalat la Rădăuţi, banii au fost trimişi prin Western Union din Italia şi nu au mai ajuns la destinatar. În schimb, suma de bani în cazul de la Burdujeni a fost trimisă din Grecia şi trebuia să ajungă la două familii destul de nevoiaşe din cartierul sucevean. Se pare că banii au fost ridicaţi de o persoană, care conform actelor strânse până în prezent la dosar, ar fi din Râmnicu Vâlcea, însă anchetatorii nu sunt 100% siguri de acest fapt, existând şi alte ipoteze ce ar putea fi luate în calcul.

Eurodeputatul Catalin Nichifor se intereseaza de gradul de absorbtie al fondurilor pentru Romania

Eurodeputatul socialist sucevean Catalin Nechifor a solicitat, miercuri, Comisiei Europene o situatie privind stadiul actual al absorbtiei fondurilor structurale si de coeziune, transmite corespondentul AMOS News.

La baza acestei solicitari sta faptul ca, in privinta fondurilor puse la dispozitia statelor membre, obiectivele Uniunii Europene sunt convergenta, competitivitatea regionala si angajarea fortei de munca, respectiv cooperarea teritoriala. Catalin Nechifor, membru al Comisiei pentru buget al PE, respectiv membru supleant al Comisiei pentru control bugetar, atrage atentia ca, la mai mult de un an de la începerea actualei perioade de programare, alocarile financiare pentru perioada 2007-2013 trebuiau sa produca deja rezultate, dar ca acest lucru nu se întâmpla.

Executivul comunitar mai are de raspuns si la alte întrebari ale eurodeputatului sucevean, si anume: care este procentul de absorbtie a fondurilor structurale si de coeziune în fiecare din statele membre ale UE si care sunt masurile pe care Comisia Europeana le preconizeaza, pentru a asigura îndeplinirea obiectivelor majore ale Uniunii Europene, în eventualitatea în care gradul de absorbtie este scazut, iar în unele cazuri, egal cu zero.

Catalin Nechifor spune ca astfel vom vedea cu exactitate unde ne situam în comparatie cu celelalte tari ale Uniunii, în special cele integrate în ultimii ani, si vom putea corecta ceea ce s-a gresit. Aceasta, pentru ca, în continuare, România are sase dintre cele mai sarace regiuni ale Europei. Aceste regiuni reprezinta 80% din teritoriul Romaniei.

Şoferiţă la al treilea accident cu un tir


Seria accidentelor spectaculoase a continuat ieri dimineaţă. La ieşirea din Gorbăneşti, un Ford Focus, condus de o tânără de 26 de ani s-a izbit violent într-un tir care circula regulamentar din sens invers. Potrivit poliţiştilor, accidentul s-a produs pe fondul unui carosabil umed, dar şi al neatenţiei Mihaelei D., din Suceava, care se îndrepta spre Truşeşti împreună cu tatăl ei. Oamenii legii susţin că tânăra nu a reuşit să frâneze la timp după o depăşire şi, pentru a evita impactul cu o Dacie parcată regulamentar, a intrat pe contrasens, de unde venea însă un tir. "Nu aveam niciunul viteză, dar ea nu a frânat deloc, iar eu am frânat puţin şi am tras tare dreapta de volan, dar nu am mai putut evita impactul. Eu am ajuns în şanţ ", a povestit Adrian Ş. şoferul tirului
În urma impactului, tatăl şoferiţei a fost rănit destul de grav. Acesta a fost preluat de un echipaj al Serviciului Judeţean de Ambulanţă şi transportat la Spitalul Judeţean. "Pacientul a fost diagnosticat cu un traumatism cranio-facial şi de coloană cervicală, hematom şi plagă în regiunea arcadei drepte, fractură de rotulă dreaptă. I s-a recomandat internarea, dar a preferat să se interneze la Iaşi, unde are rudele ", a precizat Petre Rădăuceanu, medic şef al Unităţii de Primire a Urgenţelor.
La faţa locului au ajuns mai multe echipaje ale poliţiei, care au început o anchetă pentru a stabili cu exactitate cauzele producerii accidentului. "Din primele cercetări, se pare că e vorba de nerespectarea normelor de efectuare a manevrelor de depăşire în condiţiile unui carosabil umed ", a precizat Mihai Romanescu, subofiţer în cadrul Poliţiei Rutiere.
Tânăra, scăpată doar cu câteva zgârieturi şi o sperietură zdravănă, le-a povestit poliţiştilor că, în ciuda vârstei fragede, nu este la prima experienţă de acest gen. "Acesta e al treilea accient al meu cu un tir, dar e prima oară când e vina me ", le-a povestit tânăra poliţiştilor prezenţi la faţa locului.

PROGNOZA METEO

Astăzi vremea va fi mai caldă decât ieri. Cerul va fi variabil în sudul ţării şi temporar noros în rest. Mai ales după-amiaza şi seara, va ploua local în regiunile nordice şi pe arii restrânse în vest şi centru. La munte vor fi din nou precipitaţii mixte, iar vântul va continua să sufle mai tare pe creste. Maximele vor fi cuprinse între 6 şi 16 grade. Cele mai ridicate valori se vor înregistra în Oltenia.

În Banat şi în sudul Crişanei, vremea va fi frumoasă şi caldă. Soarele va străluci întreaga zi şi temperatura va urca până la 12-13 grade.

Timp destul de bun va fi şi în cea mai mare parte a Transilvaniei, iar maximele vor ajunge la 10 grade la Cluj Napoca, 11 la Sibiu şi 8 în Braşov. În schimb, în nordul Transilvaniei, în Maramureş şi în nordul Crişanei vor fi şi ploi. Dar şi aici va fi cald, cu maxime de 9-10 grade.

În sudul ţării, astăzi va fi o zi perfectă de primăvară. Pe cer vor fi doar câţiva nori de decor, iar soarele ne va zâmbi cu generozitate. În Oltenia, se vor atinge cele mai ridicate temperaturi: 16 grade la Drobeta Turnu Severin şi Târgu Jiu şi 15 la Craiova. În Muntenia, vor fi 13 grade la Giurgiu, 14 la Slobozia şi 12 la Călăraşi şi Buzău.

În Dobrogea, tot vreme frumoasă de primăvară, cu 11-12 grade la amiază, valori cu aproape 10 grade mai mari decât mediile climatologice. Soarele este prezent şi aici toată ziua.

În Moldova, maximele depăşesc şi cu 12 grade normalele acestei perioade. 14 grade vor fi la Focşani şi Bacău, 11 la Iaşi şi 12 la Suceava şi Botoşani. Pe parcursul zilei, soarele va împărţi cerul cu câţiva norii inofensivi, care nu aduc precipitaţii.

În capitală avem un grad cu plus în centru. Temperatura va creşte rapid, pentru că soarele va fi generos. Vântul abia va adia, aşa că maxima va ajunge pe la 13 grade, valoare ce se atinge, de regulă, după jumătatea lunii martie.

La munte, cerul se va înnora trecător şi vor fi precipitaţii mixte, pe arii restrânse, mai ales în masivele din nordul ţării. Vântul va fi mai puternic în zona înaltă. Temperatura va continua să crescă uşor. La amiază vor fi 3 grade la Păltiniş, Semenic şi la Sinaia, 5 la Predeal şi 6 la Stâna de Vale. Doar pe Vârful Toaca din masivul Ceahlău maxima rămâne sub pragul de îngheţ. Minus 2 grade vor fi aici.

Mâine, precipitaţiile se înmulţesc şi vântul se intensifică peste 35 de km/h. Se aşteaptă ploaie, lapoviţă şi ninsoare, local în Carpaţii Orientali şi pe arii restrânse în rest. Temperatura se va menţine la valori ridicate.

Duminică, aspectul vremii se îmbunătăţeşte. Cerul va fi variabil şi vor cădea precipitaţii slabe doar în nordul Orientalilor. Vântul se mai domoleşte, dar tot mai sunt posibile unele intensificări trecătoare.

Amenzi pentru furnizarea caldurii


Actualitate - Amenzi pentru furnizarea caldurii
Furnizorii de agent termic din Bucuresti, Brasov, Iasi, Alexandria, Suceava si Craiova au fost amendati cu cate 2.000 de lei fiecare pentru neregulile constatate de inspectorii de la ANRSC.

"Abaterile constatate sunt legate de lipsa bilanturilor energetice, a contractelor de furnizare incheiate intre operator si utilizatori, precum si a unei proceduri de stabilire si facturare a energiei electrice", a precizat Laurentiu Gavrila, director adjunct la Autoritatea Nationala de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilitati Publice (ANRSC). Controlul a fost facut in urma sutelor de sesizari primite de autoritati de la cetatenii care s-au plans ca platesc facturi prea mari la caldura. Concluzia controlului nu a fost cea asteptata de cetatenii nemultumiti care doreau sa-si recupereze banii platiti in plus fata de vecinii lor. Inspectorii ANRSC au precizat ca ei au competente de control numai pana la gigacalorimetrul de la scara, iar mai departe se ocupa asociatiile de proprietari si primariile. Nici plangerile legate de modul cum firmele care au montat repartitoarele au calculat facturile nu au primit un raspuns favorabil. Inspectorii au constatat cauzele ce au dus la incarcarea facturilor achitate de cetatenii din anumite orase. De exemplu, la Brasov pierderile reale pe reteaua de transport si distributie ajung la 43%, fata de 21% cat este aprobat de ANRE pentru calcularea tarifului. De asemenea, consumurile mari se explica si prin instalatiile interioare defecte, dezechilibrate ca urmare a debransarilor ilegale si prin lipsa de implicare a primariei. In plus, furnizorul de agent termic din Brasov nu are o procedura proprie de facturare, aprobata de ANRSC, ceea ce a dus la emiterea unor facturi incorecte. "In Bucuresti, in 2007, consumul mediu pentru un apartament de 50 de metri patrati a fost de 8,9 gigacalorii, iar pretul platit de o familie pe intregul an a fost de aproximativ 900 de lei, fapt constatat si la Timisoara, Cluj, Iasi, Miercurea-Ciuc, unde se inregistreaza consumuri sub 8 gigacalorii, in timp ce in Brasov, unde controlul continua, consumul a fost de 13,5 gigacalorii", a afirmat secretarul de stat al MIRA, Marian Petrache. Acesta a precizat ca factura pe luna ianuarie nu o va depasi pe cea din decembrie si va fi cuprinsa intre 150 si 250 de lei, iar cea din martie va fi mai mica. Cei fara repartitoare vor plati cu 10-20% in plus pentru caldura fata de cei care au aparate, proportia exacta fiind stabilita de asociatia de proprietari.

Csibi Istvan, achitat intr-un dosar judecat la Suceava



Omul de afaceri harghitean Csibi Istvan a fost achitat de Tribunalul Suceava, intr-un dosar in care era cercetat din decembrie 2004, dupa ce s-a stabilit ca faptele din dosar nu exista. Istvan era judecat alaturi de alte sase persoane, printre care si doi fosti sefi ai Garzii Financiare Harghita, pentru ca ar fi constituit un grup infractional cu scopul de a-si proteja afacerile ilegale. Initial, mai multi notari au depus declaratii impotriva afacerilor ilegale ale omului de afaceri, insa, ulterior, acestia si-au retras plangerile. Totodata, judecatorii Tribunalului Suceava au hotarat sa revoce si masura prin care Csibi Istvan era obligat sa nu paraseasca Romania.

Getting Acquainted on an International Scale


We were in Poland for a "Getting Acquainted Conference." This was a European Union (EU) funded project to bring together agencies from different countries to see if they could create projects to encourage youth participation.

Our agencies/teams were: two environmental groups, one from Poland and one from Hungary; a team of college students from Bucaresti, Romania; and our agency which works with teachers and kids in Suceava, Romania.

During the three days of the conference, we mostly played games: egg drop (we had the engineer on our team so it took us longer to develop the perfect catching structure, but of course, it was the best), curtain (where we have to shout out each other's names), snail (the group winds into a human ball and tried to negotiate stairs (!). We also drew pictures, learned each other's dances (I really loved the Polish dance), and showed off stuff from our cultures. Narcisa (nahr-chee-sah) wore a traditional Romanian costume that had been embroidered by her grandmother.
Photobucket

The most fun activity was a drum class. It was totally cool! Some people (like the nerdy engineer and the nerdy philologist) had the hardest time keeping time. But by the end of a few hours, they were playing right along with the rest of us. Very nice!

Photobucket

A Project I Can Love!

Weather: sunny today, few clouds. Early morning the sky was overcast, but it is blue now. Yesterday was also mostly sunny, and we saw a lot of people out including skateboarders!

Health: Still fighting colds. This particular variety goes into our lungs and makes us cough like starving seals for a few weeks. Dennis is mostly well now, I'm at the tail end.

A few days ago, I went to Bucovina Ladies Society and they were very excited. They had an idea for a project that they want me to help with. So far, I've been trying to help them set up a shelter for victims of domestic violence. As you can imagine, there are tons of obstacles to such a project, not the least of which was the reluctance of the BLS director to set up a women's support group that she considered might be controversial. So, I've done a lot of research about domestic violence, and had not found really good funding sources. I was glad to hear they had another project idea.

The idea is to start childbirth classes in Suceava County. Right now, about 40% of births here are done by Caesarian. Most women have NO prenatal care at all. They show up at the hospital, they're in pain, they're scared. The doctor gives options, which includes Caesarian which they describe as "painless." The women "choose" to have the Caesarian. According to a newspaper article here, there is some debate about whether the women are choosing or the doctors are choosing. The doctors get more money for a Caesarian, so most people agree that they are motivated to encourage the procedure.

Well, anyway, an definite need is for women to receive some sort of information about childbirth, specifically about natural childbirth. Lamaze has an office in Romania and has trained people to be Lamaze teachers. There are also other childbirth class options that are not so heavy on the medical stuff. Lamaze, as some of you may know, trains a coach to be with the woman during labor and delivery. I was told that the hospital here does not allow ANYONE into the hospital EVER. So much for the coach idea!

As I talked with the BLS people, I realized that this may actually be the seed of the support groups that they were interested in. If women come to BLS for childbirth info, and feel a sense of trust with the BLS agency, they may come back when they're having trouble in their family.

Childbirth classes are definitely a place to discuss good parenting practices, signs of abuse, care for every family member. AND, they stress involvement of BOTH parents. Excellent!

So I'm pretty excited today. I feel confident I can get funding for this project because the need is so obvious and the group so ready to meet it. Also, I think once we get it started, they'll be able to continue the childbirth classes with fees or other grants. So, it's also sustainable.

I hope this works for Bucovina Ladies.

Dragobetele la Muzeul Satului


333 magnify

Muzeul Naţional al Satului „ Dimitrie Gusti ” sub patronajul Ministerului Culturii şi Cultelor, organizează duminică, 24 februarie 2008, începând cu orele 11.00, DRAGOBETELE, ziua îndrăgostiţilor la români. Cunoscut şi sub numele de “Cap de primăvară”, obiceiul de Dragobete marchează începutul primăverii, renaşterea naturii, a dragostei şi a apropierii.

Din program nu vor lipsi spectacole de datini, muzică populară, etno şi folk, concursuri, teatru şi multă voie bună.

În haine de sărbătoare, Muzeul Satului vă aşteaptă să-i treceţi pragul dăruindu-vă iubirea pentru păstrarea tradiţiilor şi obiceiurilor.

http://ro.altermedia.info/eveniment/dragobetele-la-muzeul-satului_8346.html

Dragobete

Fiu al Babei Dochia, 'Dragobetele' era sărbătorit pe 24 februarie. Sărbătoarea de Dragobete este echivalentul românesc al sărbătorii Valentine's Day, sau ziua Sfântului Valentin, sărbătoare a iubirii. Probabil că 24 februarie însemna pentru omul arhaic începutul primăverii, ziua când natura se trezeşte, ursul iese din bârlog, păsările îşi caută cuiburi, iar omul trebuia să participe şi el la bucuria naturii.

Entitate mitologică asemănătoare lui Eros sau Cupidon, Dragobetele se diferenţiază de blajinitatea Sfântului Valentin din tradiţia catolică, fiind un bărbat chipeş, un neastâmpărat şi un năvalnic. Preluat de la vechii daci, unde Dragobetele era un peţitor şi un naş al animalelor, românii au transfigurat Dragobetele în protectorul iubirii celor care se întâlnesc în ziua de Dragobete, iubire care ţine tot anul, aşa cum şi păsările "se logodesc" în această zi.

În această zi satele româneşti răsunau de veselia tinerilor şi de zicala : Dragobetele sărută fetele. Sunt multe credinţele populare cu referire la Dragobete. Astfel se spunea că cine participa la această sărbătoare avea să fie ferit de bolile anului, şi mai ales de febră, şi că Dragobetele îi ajută pe gospodari să aibă un an îmbelşugat. Îmbrăcaţi de sărbătoare, fetele şi flăcăii se întâlneau în faţa bisericii şi plecau să caute prin păduri şi lunci, flori de primăvară. În sudul României (Mehedinţi), fetele se întorceau în sat alergând, obicei numit zburătorit, urmărite de câte un băiat căruia îi căzuse dragă. Dacă băiatul era iute de picior şi o ajungea, iar fata îl plăcea, îl săruta în văzul tuturor. Sărutul acesta semnifica logodna celor doi pentru un an, sau chiar pentru mai mult, Dragobetele fiind un prilej pentru comunitate pentru a afla ce nunţi se mai pregătesc pentru toamnă.

Nici oamenii mai în vârstă nu stăteau degeaba, ziua Dragobetelui fiind ziua în care trebuiau să aibă grijă de toate orătăniile din ogradă, dar şi de păsările cerului. În această zi nu se sacrificau animale pentru că astfel s-ar fi stricat rostul împerecherilor. Femeile obişnuiau să atingă un bărbat din alt sat, pentru a fi drăgăstoase tot anul. Fetele mari strângeau de cu seara ultimile rămăşiţe de zăpadă, numită zăpada zânelor, iar apa topită din omăt era folosită pe parcursul anului pentru înfrumuseţare şi pentru diferite descântece de dragoste.

O altă tradiţie spune că Dragobetele a fost transformat într-o buruiană, numită Năvalnic, de Maica Precistă, după ce nesăbuitul a îndrăznit să îi încurce şi ei cărările.

MES Suceava cere 3,4 mil. euro de la actionari


Producatorul de masini-unelte portabile actionate electric MES Suceava (MEVA) intentioneaza sa isi majoreze capitalul cu 12,5 mil. lei (3,4 mil. euro), pana la 15,2 mil. lei, prin aportul in numerar al actionarilor. MES Suceava are in prezent un capital social de 2,7 mil. lei, iar majorarea se va realiza prin emiterea a 5 mil. actiuni, cu valoarea nominala de 2,5 lei pe titlu. Majorarea va fi discutata de actionari la adunarea generala programata pentru 20 martie, potrivit raportului remis pietei RASDAQ. Actionarul majoritar al firmei este A.S.C. MES, care detine o participatie de 72,09% din titluri, in timp ce SIF Moldova controleaza 14,61% din actiuni, iar restul titlurilor apartine altor actionari.