duminică, 13 iulie 2008

Cîmpulung Moldovenesc, codaş la verdeaţă

Staţiunea montană Cîmpulung Moldovenesc, renumită pentru peisajele de vis şi considerată de turişti veritabilă "baie de verdeaţă", are, paradoxal, prea puţin spaţiu verde. Conform unor recente situaţii întocmite de Garda de Mediu Suceava, municipiul Cîmpulung Moldovenesc are acum, în intravilan, doar 28,14 ha de spaţii verzi. La o populaţie declarată oficial de 2.0144 locuitori, asta înseamnă că fiecărui cîmpulungean îi revine, în oraş, o suprafaţă de 13,94 mp de verdeaţă. Potrivit normelor europene şi OUG 114/2007, administraţia locală trebuie să asigure cîmpulungenilor cel puţin 20 mp de verdeaţă în spaţiul intravilan pînă la finele anului 2010 şi minim 26 mp înainte de sfîrşitul anului 2013. Deocamdată, în judeţul Suceava, municipiul Cîmpulung Moldovenesc se află pe penultimul loc la asigurarea necesarului de spaţii verzi, mai tristă fiind situaţia doar la Fălticeni, unde se află 33,56 ha spaţii verzi la o populaţie de 30.000 de locuitori. Autorităţile locale cîmpulungene susţin însă că situaţia se va schimba, şi în perimetrul intravilan municipiul va deveni, treptat, poate chiar mai verde decît îl vrea Europa. Municipalitatea are un proiect pentru amenajarea a încă 24,23 hectare de spaţii verzi pînă în 2013. Acestea se vor găsi în zonele Runc, Sîhla şi Bodea, cartiere ale municipiului. (Iuliana Popescu)

Luni încep înscrierile la Universitatea „Ştefan cel Mare”

Învăţământ superior



Universitatea „Ştefan cel Mare” din Suceava organizează, începând de pe 14 iulie 2008 şi până pe 20 iulie (în cazul Facultăţii de Educaţie Fizică şi Ştiinţe ale Educaţiei) şi până pe 25 iulie în cazul celorlalte facultăţi, prima sesiune de admitere din acest an.

Perioada de admitere la Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport şi la Ştiinţe ale Educaţiei este diferită faţă de restul facultăţilor deoarece candidaţii trebuie să susţină probe de concurs, iar admiterea nu e doar pe bază de dosare.

Pentru admiterea la facultate din această vară, Universitatea Suceava va scoate la concurs peste 3000 de locuri. Peste 2300 dintre aceste locuri sunt cu taxă, în timp ce numărul de locuri fără taxă aprobat de Ministerul Educaţiei este de 878. Dintre acestea, zece locuri sunt pentru absolvenţii de liceu de etnie romă care doresc să urmeze cursurile unei facultăţi.

2000 de locuri la masterat

Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport va scoate la concurs 83 de locuri fără taxă şi 210 locuri cu taxă. Facultatea de Inginerie Electrică şi Ştiinţa Calculatoarelor scoate la admitere 175 de locuri fără taxă şi 240 de locuri cu taxă. Alte 128 de locuri fără taxă şi 40 de locuri cu taxă sunt scoase la concurs de către Facultatea de Inginerie Mecanică, în timp ce Facultatea de Istorie şi Geografie oferă viitorilor studenţi 117 locuri cu taxă şi 695 de locuri fără taxă.

Facultatea de Litere şi Ştiinţe ale Comunicării va scoate la concursul din vară un număr de 116 locuri fără taxă şi 357 de locuri cu taxă. Absolvenţii de liceu care doresc să urmeze cursurile Facultăţii de Silvicultură vor avea la dispoziţie 47 de locuri fără taxă şi 30 de locuri cu taxă. Facultatea de Ştiinţe Economice şi Administraţie Publică pune la dispoziţia viitorilor studenţi un număr de 145 de locuri fără taxă şi 595 de locuri cu taxă. Facultatea de Litere şi Ştiinţe ale Educaţiei va scoate la concurs 42 de locuri fără taxă şi 100 de locuri cu taxă.

Toate aceste locuri sunt pentru categoria studiilor de licenţă la zi, la acestea adăugându-se 775 de locuri la Învăţământ la distanţă.

De asemenea, Universitatea „Ştefan cel Mare” mai scoate la concurs 580 de locuri fără taxă şi 1559 de locuri cu taxă la masterat.

Scutiri de la taxa de înscriere

În ceea ce priveşte numărul de locuri pentru doctorat, pentru anul universitar viitor se scot la concurs 30 de locuri fără taxă şi 44 de locuri cu taxă şi fără frecvenţă.

Taxele de înscriere sunt cuprinse între 50 de lei şi 150 de lei, în funcţie de facultăţi, dar şi de numărul de specializări pentru care optează candidatul.

Orfanii de ambii părinţi, candidaţii proveniţi din casele de copii sau de plasament, copiii eroilor martiri ai Revoluţiei, copiii personalului didactic, candidaţii bolnavi de TBC, sau cei cu deficienţe motorii, copiii salariaţilor universităţi sau angajaţii instituţiei beneficiază de scutiri de plată a taxei de înscriere, dar numai pentru un singur domeniu.

Toate informaţiile legate de admitere, taxele de înscriere şi de înmatriculare, numărul de locuri scoase la concurs, actele necesare înscrierii şi taxele de şcolarizare se găsesc afişate la Universitatea „Ştefan cel Mare” şi pe site-ul instituţiei, la adresa www.admitere.usv.ro.

Proiect de 17 milioane de euro pentru reabilitarea Cetatii de Scaun a Sucevei



Imagine Proiect de 17 milioane de euro pentru reabilitarea Cetatii de Scaun a SuceveiConsiliul Judetean Suceava a aprobat joi proiectul „Cetatea medievala a Sucevei, un monument de arhitectura al Europei creştine”, prin care se are in vedere reabilitarea acestui obiectiv. Cetatea este in pericol de prabusire din cauza alinecarilor de teren, iar pana acum au fost alocate fonduri insuficiente pentru reabilitarea monumentului. Valoarea proiectului aprobat de CJ se ridica la peste 17 milioane de euro. Acesta va fi depus spre finantare prin Programul Operational Regional, la Agentia Regionala de Dezvoltare Nord-Est. Preşedintele CJ Suceava, Gheorghe Flutur, spune ca proiectul este foarte important, Cetatea de Scaun reprezentand „kilometrul zero in strategia de dezvoltare a turismului din judet”.

Şedinţă comună ale Consiliilor din Suceava şi Cernăuţi

Consiliile regiunii Cernăuţi şi judeţului Suceava se vor reuni într-o şedinţă comună pentru stabilirea colaborării în mai multe domenii. Aşa au convenit vineri la Cernăuţi şeful Administraţiei Regionale Cernăuţi, Vladimir Culiş şi preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur. Flutur a declarat că în principal se vor stabili mai multe proiecte transfrontaliere, de colaborare în domeniul cultural, economic, de afaceri şi în turism. În ceea ce priveşte această şedinţă comună, Ministerul Afacerilor Externe va fi informat privind data de desfăşurare şi tematica abordată. Gheorghe Flutur a subliniat că unul dintre subiectele importante dezbătute la întâlnirea de vineri a fost cel privind infrastructura rutieră în zonă, în special pe coridorul IX. El a mai spus că ambele părţi au convenit să identifice surse de finanţare pentru modernizarea punctelor de frontieră de la Izvoarele Sucevei şi Vicovu de Sus, ultimul urmând să fie accesibil şi transportului internaţional de mărfuri.

A uşurat-o de 7.000 de euro

O tânără din municipiul Suceava a rămas fără 7.000 de euro după ce a fost jefuită în propria locuinţă. Potrivit Inspectoratului Judeţean de Poliţie, joi, 1 iulie, 20.00-22.00, autori necunoscuţi au forţat sistemul de închidere al uşii de acces al unei garsoniere situată pe strada Eroilor din municipiul Suceava, în care locuieşte F. Alina de 22 ani, şi dintr-o borsetă au sustras 7.000 Euro. Poliţia a dispus măsuri adecvate pentru identificarea autorilor şi recuperarea prejudiciului.

3.000 de locuri la Universitatea "Ştefan cel Mare"

Universitatea “Ştefan cel Mare” pune la dispoziţie pentru noul an universitar aproximativ 3000 de locuri la învăţământul de zi sesiunea de admitere începând de pe 14 iulie şi până pe 25 iulie excepţie făcând Facultatea de Educaţie Fizică şi Ştiinţe ale Educaţiei unde sesiunea de admitere se desfăşoară până pe 20 iulie. Peste 2300 dintre aceste locuri sunt cu taxă, în timp ce numărul de locuri fără taxă aprobat de Ministerul Educaţiei este de 878 de locuri. Dintre acestea, zece locuri sunt pentru absolvenţii de liceu de etnie rromă care doresc să urmeze cursurile unei facultăţi.


În ceea ce priveşte numărul de locuri pentru doctorat, pentru anul universitar viitor se scot la concurs 30 de locuri fără taxă şi 44 de locuri cu taxă şi fără frecvenţă.
Taxele de înscriere sunt cuprinse între 50 de lei şi 150 de lei, în funcţie de facultăţi, dar şi de numărul de specializări pentru care optează candidatul. Toate informaţiile legate de admitere, taxele de înscriere şi de înmatriculare, numărul de locuri scoase la concurs, actele necesare înscrierii şi taxele de şcolarizare se găsesc afişate la Universitatea „Ştefan cel Mare” şi pe site-ul instituţiei, la adresa www.admitere.usv.ro.

CS Universitatea Suceava vrea să joace "acasă" meciurile din Challenge Cup

Formaţia de handbal masculin CS Universitatea Suceava a reuşit la finele sezonului precedent al Ligii Naţionale probabil cea mai mare performanţă la nivel de echipă din istoria sportului sucevean. După un parcurs de excepţie, sportivii pregătiţi de Petru Ghervan, Leonard Bibirig şi Florin Leuciuc, au reuşit să se claseze pe pocul V, loc care le-a permis accesul în Challenge Cup.


Pentru a putea evolua în cupele europene de handbal masculin, sala Liceului cu Program Sportiv din Suceava necesită câteva modificări, absolut normale pentru o partidă la acest nivel. În sala LPS Suceava trebuie montate scaune de plastic, iluminarea sălii trebuie să aibă 820 de lucşi la nivelul terenului, delimitarea accesului publicului faţă de oficiali trebuie să fie absolut separată, vestiarele pentru jucători şi toaletele pentru public fiind construcţii obligatorii.


Cum timpul până la debutul sezonului oficial este scurt şi la sala LPS nu s-a mişcat un “deget”, evoluţia grupării sucevene în propirul fieff a produs îngrijorare în lumea sportivă.


În cadrul unei conferinţe de presă organizate ieri de CS Universitatea Suceava, purtătorul de cuvânt al grupării, Mihai Chira, a făcut un apel la responsabilitate către autorităţile locale şi judeţene, lucru legat direct de participarea echipei în cupele europene. După ce a mulţumit pentru sprijinul acordat în sezonul precedent, purtătorul de cuvânt al CS Universitatea Suceava a dorit să aducă din nou în atenţie necesitatea ca toate “forţele” să conlucreze în scopul de a oferi publicului sucevean un lucru care nu s-a mai întâmplat, meciuri de cupă europeană.


Antrenorul principal al echipei CS Universitatea Suceava şi secund al naţionalei României de handbal masculin, Petru Ghervan a ţinut să menţionize faptul că primele meciuri din Challenge Cup vor avea loc în zilele de 15 şi 22 noiembrie, tragerea la sorţi a adversarei urmând a fi realizată în data de 22 iulie.


“Pentru echipa noastră, participarea în cupele europene este un lucru deosebit pentru care am muncit un sezon întreg. Ştim că este dificil pentru autorităţile sucevene de a purcede la după campania electorală, însă timpul este destul de scurt şi problemele destul de complicate.


Nu reprezintă niciun secret faptul că toată echipa noastră mizează pe faptul că va juca în Challenge Cup la Suceava şi nici nu concepe altă locaţie. Faptul că principalii susţinători ai noştri Primăria Municipiului şi Consiliul Local, Consiliul Judeţean, Universitatea “Ştefan cel Mare” şi Consiliul Sponsorilor s-au aşezat la masa discuţiilor, reprezintă o dovadă a faptului că Suceava doreşte o echipă, în cupele europene şi o reprezentare la nivel european.


Cum partidele oficiale din cupele europene vor avea loc în noiembrie, mai este timp de reglementat probleme legate de sala LPS, nu mult însă pentru că aceleaşi condiţii de joc au fost adoptate şi în Liga Naţională care debutează pe 6 septembrie.


CS Universitatea Suceava a fost şi este un club care se bazează în mod clar pe sportivii născuţi şi crescuţi pe aceste meleaguri. Nu trebuie omis faptul că 11 dintre sportivii noştri au fost ofertaţi de cluburi mult mai puternice ca noi, CS Universitatea Suceava fiind, în pofida suplimentării bugetului, unul dintre cele mai sărace cluburi din Liga Naţională de handbal masculin.


Ca orice sportiv şi handbaliştii de la CS Universitatea Suceava îşi doreşte să ajungă să joace la o echipă de top şi să câştige atâta cât merită şI cât poate în perioada scurtă în care activează. Noi avem contracte destul de ferme cu sportivii noştri, însă în mod normal nu poţi opri un jucător care pleacă spre marea performanţă. Logic, în lumea marii peformanţe handbalistice la nivel european şi mondial, clubul şi conducerea acestuia trebuie să ajungă la un asemenea nivel de maturitate sportivă şi organizatorică încât să facă în aşa fel încât un investitor cu capital privat să considere că este profitabil şi logic să investescă aici.


Noi doar ne gândim la acest lucru, dar mizăm pe suportul celor care ne-au fost alături şi până acum. Handbalul sucevean a demonstrat că are posibilităţi, că are valoare şi că meită toată încrederea.


Echipa noastră, din cauza dificultăţilor legate de finanţare în ultima perioadă, nu a reuşit transferuri spectaculoase şi se bazează pe unitatea de grup ca în sezonul precedent. Oricum, clubul nostru vizează organizarea pe baze solide, moderne care să rămână în timp. Nu reprezintă niciun secret faptul că din toamnă, se va plăti intrarea la meci, o sumă absolut rezonabilă pentru iubitorii sportului sucevean. Cei care intră în sală vor avea numărul scaunului pe biletul de intrare şI vor putea participa la festivităţile legate de fiecare joc în parte” a declarat antrenorul principal al formaţiei CS Universitatea Suceava, Petru Ghervan.

FC Cetatea Suceava se "înneacă" în disputa cu cei de la FC Panciu

Înainte de plecarea în stagiul de pregătire centralizată de la Vatra Dornei, FC Cetatea Suceava va disputa câteva partide amicale cu FC Panciu, Steaua II în 15 iulie la Câmpulung şi Poli Iaşi, ultimul joc având loc în data de 17 iulie pe stadionul “Areni”.


În prima dispută din serie gruparea suceveană a cedat în faţa celor de la FC Panciu, proaspăt promovată în Liga a III-a, cu scorul de 1-2. Oaspeţii au condus cu 2-0 la pauză după două erori de portar, sucevenii marcând golul de onoare prin Guriţă. Deşi au atacat cu toate “liniile” în partae secundă, sucevenii nu au putut străpunge apărarea oaspeţilor care au făcut un titlu de glorie din Victoria asupra sucevenilor.


FC Cetatea Suceava a început meciul cu FC Panciu în următoarea alcătuire: Gh.Viorel – Cotolan, Zaharie, Streinu, I.Ionescu – Moldovan, Celpan, Martin, Negru – Drăgan, Homneac. Au mai evoluat: Roheţki – Ungureanu, Bernard, Nicolau, Apetri, Cojenel, Onciu, Colban, Aileni, Galiarski, Guriţă.

Copil dispărut căutat de poliţişti

Poliţiştii suceveni caută un minor în vîrstă de 14 ani dispărut de la domiciliul său din satul Frătăuţii Vechi în data de 10 iunie. Este vorba de Nicolae Valentin Nănescu, care are următoarele semnalmente: înălţimea 1,50 m, constituţie atletică, tenul deschis, faţa ovală, părul şaten, fruntea lată – medie, ochii albaştri – mici, nasul mijlociu – drept, gura mică – comisuri orizontale, bărbia ascuţită, urechile mijlocii – lob lipit – pavilion apropiat. Ca particularităţi prezintă pistrui pe faţă şi o aluniţă pe bărbie. La data dispariţiei era îmbrăcat cu blue – jeans – culoare albastru deschis, tricou – culoare roşie – cu mâneci scurte, şapcă – culoare albastră cu dungi albe, pantofi tip sport – culoare albastră. Persoanele care pot da relaţii cu privire cu privire la cel în cauză, sunt rugate să sune la telefon 0230 / 203161, 0230 / 203165, 0230 / 203005 sau să ia legătura cu orice unitate de poliţie.

Olărean şi-a tras city-manager fără concurs


Municipiul Rădăuţi va dispune de un city-manager care va prelua o parte din atribuţiile primarului PD-L, Aurel Olărean. Deşi postul respectiv nu a fost încă prins în organigrama primăriei Olărean l-a prezentat pe viitorul city-manager sau administrator public vineri într-o conferinţă de presă. Este vorba de bucureşteanul George Scarlat. Are 44 de ani, este căsătorit, are doi copii şi este membru PD-L. Scarlat care a fos consilier de stat în guvernul Radu Vasile, director FPS, director adjunct la Primăria Municipiului Bucureşti a declarat că a decis să vină la Rădăuţi „fiind tentat de proiectele şi perspectivele primarului Olărean”. De menţionat că potrivit legii postul de administrator public trebuie scos la concurs. În condiţiile în care Aurel Olărean l-a prezentat pe viitorul ocupant al funcţiei este clar că acel concurs va fi unul de faţadă care să mimeze respectarea legii. Olărean a prezentat şi trei potenţiali consilieri personali, Florin Stan, Petrea Ciobanu şi Gică Năstase.

Au apelat la un preot, pentru a da de urma afaceristului dispărut în pădure

Căutări fără rezultat



În cazul afaceristului dispărut de aproape cinci zile, mai mulţi săteni care l-au cunoscut pe Ştefan Belmega (45 de ani), din Izvoarele Sucevei, au apelat, ieri, la un preot din Ulma, vestit pentru prezicerile sale.

Faţa bisericească le-a spus sătenilor că omul de afaceri ar fi decedat, corpul neînsufleţit al acestuia aflându-se într-o prăpastie de pe raza satului Bobeica.

Deşi au scotocit întreaga zonă, aşa cum le-a spus preotul, sătenii nu au reuşit să dea de urma lui Ştefan Belmega.

Nici poliţişti, jandarmii, silvicultorii şi poliţişti de frontieră plecaţi în căutarea acestuia nu au reuşit să găsească nimic, deşi au căutat aproape toată ziua, de data aceasta în zona Argel-Modoviţa-Izvoarele Sucevei.

În total, mărturiseşte comisarul şef Constantin Alistar, adjunctul şefului Poliţiei Rădăuţi, în ultimele două zile, aproape 200 de oameni au periat pădurile din zonă, pe o rază de aproximativ 25-30 de kilometri, însă nici urmă de Ştefan Belmega.

Deşi toate indiciile duc spre o sinucidere, anchetatorii acestei misterioase dispariţii nu exclud nici variantele unei înscenări sau ale unui act criminal.

Datorii de aproape 250.000 de lei

Aşa cum reiese din biletul de adio lăsat de afacerist, în ultimul an şi jumătate Ştefan Belmega acumulase datorii de aproape 250.000 de lei, din cauză că, susţinea acesta, a fost înşelat de mai multe persoane, care fie au lucrat pentru el, fie au făcut afaceri cu acesta. Poliţiştii spun însă că Ştefan Belmega, tată a patru copii, avea destule proprietăţi prin care să-şi rezolve probleme financiare.

Belmega, spun cei care l-au cunoscut, era o persoană foarte credincioasă şi, de-a lungul timpului, a donat sume semnificative de bani lăcaşurilor de cult pe care le frecventa.

Comisarul şef Alistar a anunţat, ieri după-amiază, că, la începutul săptămânii viitoare, vor fi aduşi de la Inspectoratul de Poliţie Judeţean Galaţi doi câini specializaţi în identificarea cadavrelor. Căutările, a mai spus adjunctul şefului Poliţiei Rădăuţi, vor fi reluate în cursul zilei de luni.

Dispariţie misterioasă

Ştefan Belmega, care deţine o societate de prelucrare a lemnului, a plecat marţi dimineaţă de acasă şi de atunci nu s-a mai întors. Familia a anunţat dispariţia acestuia la poliţie abia în cursul zilei de miercuri, maşina afaceristului (un autoturism de teren marca Hyundai) fiind găsită în seara acelei zile abandonată, pe un drum forestier, la aproape 200 de metri de Drumul Judeţean 176 A, ce face legătura dintre Brodina şi Moldoviţa.

În interiorul autoturismului, poliţiştii au găsit cheile în contact, un telefon mobil, o servietă tip diplomat în care se afla o sumă de bani (aproximativ 1000 de lei), o agendă şi actele de identitate ale proprietarului şi cele ale societăţii acestuia. În agenda cu pricina, era şi un bilet de adio, bilet prin care bărbatul lăsa să se înţeleagă că se va sinucide, din cauza datoriilor pe care le avea.

La câţiva metri de maşina lui Ştefan Belmega, între copaci, anchetatorii au găsit o pungă de sodă caustică desfăcută şi aproape golită. În apropiere, au fost descoperite şi urme de vomă amestecată cu sânge.

Concert Cargo şi Viţa de vie la Cetatea de Scaun a Sucevei

Distracţie



Muzică, spectacole, mici şi multă bere, asta li se pregăteşte sucevenilor, pentru luna august, la Cetatea de Scaun. Primarul Sucevei, Ion Lungu, a anunţat că platoul Cetăţii de Scaun va fi locul de desfăşurare al celei de a doua ediţii a Sărbătorilor Timişoreana, care se face la Suceava, după ce anul trecut a avut loc în aceeaşi perioadă cu Festivalul Medieval.

Evenimentul, organizat de Millenium Image, împreună cu Primăria Suceava, se va desfăşura în perioada 22 – 24 august.

„Vor fi trei zile de spectacole, cu Viţa de Vie, Cargo, Claudiu Mirică, Mircea Baniciu şi alţi artişti, iar pe lângă spectacole, în ultima zi vom avea şi un frumos foc de artificii. Sperăm să avem o acţiune reuşită, aşa cum a fost şi anul trecut”, a declarat primarul Ion Lungu.

De la Cornu Luncii, profesor pentru copii de milionari englezi

O altfel de şcoală



De la şcoala generală din comuna Cornu Luncii, o tânără profesoară din Fălticeni a ajuns să predea la unul dintre cele mai scumpe colegii particulare din Marea Britanie, printre elevii săi numărându-se şi copiii unor milionari în euro.

Sanda Elena Mocanu, de 27 de ani, a avut parte de o experienţă inedită în Anglia, la Framlingham College, într-o unitate de învăţământ întinsă pe zeci de hectare, cu bazine de înot, terenuri de tenis, de rugby, de cricket, de hochei pe iarbă, de cros, cu o sală de teatru, un bar pentru elevii din clasele terminale şi multe altele.

O şcoală cu reguli foarte stricte, în care o oră ţine doar 35 de minute, iar, lunar, elevii au parte de o săptămână de vacanţă. În timpul şcolii, elevii fac teatru, muzică, pictură etc., iar, de multe ori, profesorii îşi încep orele cu fragmente din desene animate sau filme.

Reguli stricte

Sanda Elena Mocanu a ajuns la Framlingham College în luna septembrie a anului trecut, ca profesoară de geografie, printr-un program lansat în România prin British Council, prin care profesorii din Europa de Est aveau ocazia să predea timp de un an la în Anglia.

Îşi aminteşte că, la început, primele lucruri care i s-au spus au fost legate de regulile şcolii, mai ales în ceea ce priveşte protecţia copilului. A fost informată că nu are voie să atingă vreun student şi i s-a pus în vedere să se ferească de situaţia în care ar rămâne singură în aceeaşi încăpere cu un elev.

„Mi-au spus că, în astfel de situaţii, uşa trebuie să fie larg deschisă. Nu ai voie să te pui în nici o postură care ar putea să ducă mai târziu la discuţii... Dacă, de exemplu, se lovea cineva, trebuia să o chemi pe şefa de cămin...”, începe să povestească tânăra profesoară.

Luatul peste picior în relaţia profesor-elev era interzis. Regulile erau clare în această privinţă, profesorii fiind chiar obligaţi să informeze responsabilii şcolii dacă observau că un elev îl tachinează pe un altul sau îl pune într-o situaţie stânjenitoare.

Televizor, dvd-player, video-proiector, în fiecare clasă

Fosta profă de engleză de la Cornu Luncii a fost cazată într-un apartament din clădirea principală a colegiului, situat în apropierea oraşului Ipswich, şi spune că s-a acomodat foarte repede, mai ales că toţi profesorii erau cât se poate de prietenoşi cu noii veniţi.

Când a văzut prima oară impresionantele clădiri ale colegiului a avut impresia că are în faţă un castel de genul celui în care Harry Potter învăţa tainele vrăjitoriei. „Cancelaria era formată din patru camere imense, mobilier nou, foarte confortabil, calculator la dispoziţie, imprimantă, laminator, xerox... era şi o cameră de relaxare, unde să citeşti ziarul, să te uiţi la televizor...”, îşi aminteşte Sanda.

Peste tot erau tablouri cu cei care au fost directori acolo, profesori, cu sponsori, cu personalităţi.

În clase, continuă să povestească profesoara, mobilierul este normal, ca şi la noi, diferenţa fiind aceea că fiecare sală de curs are câte un proiector, calculator, televizor, dvd-player, video şi tot ce ai nevoie.

„Majoritatea claselor au ataşat un laborator de informatică şi, atunci când situaţia o cere, imediat după oră, elevii merg acolo să-şi caute informaţiile de care au nevoie…”, explică Sanda.

Elevii din ultimul an, singuri în cameră, bobocii, la grămadă

Pasionată de teatru, tânărul cadru didactic din Fălticeni a găsit la Framlingham College o adevărată sală de teatru, în care, zi de zi, elevii repetă pentru spectacolele pe care le dau periodic şi pentru care conducerea şcolii alocă bugete impresionante, de mii de lire sterline.

De altfel, la acest colegiu, teatrul este pe lista materiilor obligatorii în primul an de curs. De altfel, cu timpul, Sanda a predat şi literatura engleză şi chiar ore de teatru, regizând la un moment dat, aproape de una singură, o piesă de Shakespeare.

Deşi numărul de elevi este de aproape două ori mai mic decât cel de la liceele sucevene (n.r.- la Framlingham College învaţă în jur de 450 de elevi), colegiul are nu mai puţin de şapte cămine, patru pentru băieţi şi trei pentru fete. Interesant este că, ne povesteşte Sanda, în primul an de curs, bobocii, în funcţie de clasele la care sunt repartizaţi, stau în aceeaşi cameră. Pe măsură ce trec dintr-un an în altul, numărul colegilor de cameră se împuţinează, ajungând ca în ultimul an de colegiu (n.r.-se fac cinci ani, din clasa a IX-a în clasa a XIII-a) să stea singuri în camere. „Mi-am dat seama că ideea e să-i facă să socializeze, să se adapteze mai uşor, să vorbească mai mult unii cu alţii...”, explică Sanda.

Mărturiseşte că a fost impresionată şi de cantina colegiului, o sală impozantă, care, deşi construită nu tare de mult, dădea impresia unei clădiri vechi, de sute de ani, cu o arhitectură deosebită.

„Am aflat foarte târziu cam cât de bogaţi sunt unii”

Părinţii fiecărui elev care urmează cursurile Framlingham College trebuie să scoată anual din buzunar cel puţin 18.000 de lire sterline. La această taxă, însă, se adăugau şi alte costuri legate de excursiile care se organizau sau alte activităţi extraşcolare în care elevii erau implicaţi.

„Erau şi activităţi plătite de şcoală, de exemplu unele excursii erau asigurate, altele nu şi trebuiau plătite… Dacă cineva cerea meditaţii, de exemplu, trebuia să plătească în plus…”.

Sanda Elena Mocanu spune că a rămas impresionată încă de la început şi de atitudinea elevilor de acolo, mulţi dintre ei adolescenţi de bani gata.

„Sunt foarte civilizaţi şi cu bun simţ... niciodată nu s-a pus problema că tu eşti din România, ia du-te..., n-ai ce să-mi predai mie, că tata are bani şi... nu există. Repet, sunt foarte modeşti, eu am aflat foarte târziu cam cât de bogaţi sunt unii. Pentru că sunt învăţaţi să fie foarte modeşti... nu au voie la ore cu telefoane mobile ca la noi şi nimeni nu încalcă această regulă. Nu au competiţia asta sau, chiar dacă o au, nu e evidentă. ‘Băi că uite tata e mai bogat decât al tău...’, nu vezi acolo aşa ceva”, susţine fălticeneanca.

Elevii din anii terminali au propriul lor bar

O alt lucru inedit faţă de sistemul nostru de învăţământ este acela că, ne mai spune Sanda, la Framlingham College se fac cursuri pentru elevii din anii terminali despre cum să-i ajute pe boboci să se integreze, să se adapteze, să nu-i ia peste picior, să nu-i privească superior.

„Mi s-au părut extraordinar de utile aceste cursuri... fac jocuri despre cum s-ar simţi cei de clasele XII-XIII în anumite situaţii stânjenitoare în care ar fi putut fi puşi ei când au venit prima oară la colegiu... cred că aici e de fapt secretul, de ce e atâta armonie între toţi...”.

Pentru elevii din ultimii doi ani există chiar şi un bar, în care, pe baza unui tichet, aceştia pot să meargă acolo câte o oră, miercurea şi sâmbăta, şi să bea cel mult două beri.

Uniforma obligatorie, cu excepţia celor din ultimul an

Cât despre regulamentul pe care elevii trebuie să-l respecte, acesta este unul forte strict. Nu au voie să iasă în oraş în timpul săptămânii, nu au voie să fumeze nicăieri pe raza colegiului, iar la lecţii trebuie să fie ochi şi urechi. În caz contrar, primesc „detenţie”, însemnând că, o oră –o oră şi jumătate din timpul lor liber, trebuie să lucreze în plus la clasă.

Regulamentul e ferm şi în privinţa temelor pe care le fac seara, de la 19:00 la 21:00, în căminele lor.

Dacă în timpul liber se pot îmbrăca cum îi taie capul, atâta timp cât ţinuta e una decentă, la ore, cu excepţia celor din ultimul an, fiecare elev trebuie să poate uniforma şcolară.

Elevii care sunt cazaţi la căminele colegiului trebuie să se întoarcă în camere, atunci când au voie să iasă în oraş, la cel mult 21:30, bobocii, şi la 23:00, elevii de-a XIII-a.

„Uneori aveam impresia că predau la grădiniţă”

Sanda Elena Mocanu mărturiseşte că există o diferenţă uriaşă între modul de predare a materiilor de la noi şi cel de la Framlingham College.

„Într-un an de zile am predat, la geografie, de exemplu, trei definiţii... totul este foarte practic, nu-i interesează ca elevul să ştie teoria chibritului, dacă el nu ştie practică”, spune fălticeneanca.

Sanda îşi aminteşte că, la un moment dat, o profesoară de acolo i-a sugerat să-şi înceapă lecţia despre ecosistem, la geografie, cu desenul animat „The Lion King”. „Când am pus o parte din desenul animat am văzut cât e de relevant pentru lanţul trofic...la geografie de exemplu, au învăţat despre geografia infracţiunilor, geografia modei, despre avalanşe, despre cutremure, cum să te protejezi în fel de fel de situaţii... geografia jocurilor olimpice... nu m-am gândit în veci că poţi să faci aşa ceva la geografie. Mi-au arătat că nu e important numai să ştii capitalele sau continentele... tot ce fac teoretic, fac şi practic, iar materialele sunt foarte bine structurate”, completează Sanda.

Îşi aminteşte că atunci când au discutat despre geografia infracţiunii s-au dus în Framlingham, au studiat mai multe case din localitate şi au discutat despre modul în care proprietarii lor şi-au luat măsuri împotriva hoţilor.

„Când au învăţat despre avalanşe li s-a pus o parte din nu ştiu ce serie din „Agentul 007”... era o avalanşă şi agentul nu ştiu ce face, la geografia infracţiunii li s-a pus un fragment din Indiana Jones... era foarte practic... Uneori aveam senzaţia că predau la grădiniţă”, zâmbeşte fosta profă de engleză de la Cornu Luncii.

Sanda s-a întors de câteva zile acasă, la Fălticeni. Vrea să îşi continue activitatea de cadru didactic la unul dintre colegiile din municipiul Suceava, însă nu exclude nici varianta întoarcerii la Framlingham College.

La şcoală, de dimineaţa până seara

La Framlingham College, elevii fac ore de luni până sâmbătă inclusiv.

Programul unui elev de la Framlingham College este destul de încărcat, începând dimineaţa la 8:15 şi terminându-se, de regulă, seara, în jurul orei 21:00. Majoritatea sunt cazaţi în căminele colegiului, restul fiind elevi care locuiesc în zonă sau care au şoferi personali care să-i ducă şi să-i aducă de la şcoală.

Prezenţa e la 8:15, iar orele încep la 8:55 şi, la fiecare materie, schimbă clasele. La 11 fără 10 au pauza mare (20 de minute), apoi iarăşi 35 de minute de şcoală. Prânzul la 12 şi jumătate, iar apoi liber până la 13:50. La 16:00 se sună de ieşire, după care urmează două ore de sport, în funcţie de profilul pe care şi l-a ales fiecare elev. Unii rugby, alţii tenis, înot, cros, hochey pe iarbă etc. Miercurea, obligatoriu, îmbrăcaţi în uniforme speciale, fac tot felul de jocuri de-a armata menite să le dezvolte capacităţile.

După cină, elevii se împart care la teme, care la cluburile de teatru, pictură, muzică, fotografie, artă vestimentară etc., activităţi pe care şi le-au ales la începutul anului.

Dacă la începutul colegiului, programa e destul de încărcată, în ultimul an, elevii ajung să se canalizeze doar pe patru obiecte de bază, în funcţie de ceea ce vor să facă după absolvire.

Pe roşu la semafoare pentru a scurta drumul spre Vatra Dornei

Grabă


Timpul îndelungat în care se parcurge cu maşina traseul Suceava – Vatra Dornei, precum şi condiţiile grele de trafic îi determină pe şoferi să ignore semafoarele montate de firmele care execută lucrările de modernizare a DN 17.

În condiţiile în care cei puţin peste 100 de kilometri de la Suceava la Vatra Dornei sunt parcurşi cu maşina în aproximativ trei ore, şoferii preferă, de multe ori, să treacă pe culoarea roşie a semafoarelor amplasate în zonele în care o bandă a drumului este blocată de lucrări.

La Iacobeni, de exemplu, la semaforul amplasat în apropierea intersecţiei DN 17 cu drumul spre Ciocăneşti, zeci de şoferi preferau să treacă pe culoarea roşie a semaforului, deşi nu aveau vizibilitate pentru a observa dacă din sens opus veneau alte maşini. După maxim un minut de aşteptat la semafor, dacă şoferul primei maşini pleacă pe culoarea roşie, este urmat imediat de ceilalţi care aşteaptă în spatele acestuia. Astfel se face că deşi culoarea semaforului este roşie, coloane de maşini intră pe singurul sens de mers disponibil, existând riscul apariţiei unor blocaje în trafic. Situaţii care de altfel apar în mod frecvent, şi în Iacobeni, dar şi pe alte porţiuni din drumul de la Suceava spre Vatra Dornei.

Deşi ştiu că există şoferi care nu respectă culoarea roşie a semaforului, poliţiştii spun că este extrem de greu să-i sancţioneze pe toţi. Şeful Biroului pentru Siguranţa Circulaţiei în Mediul Urban din cadrul Serviciului de Poliţie Rutieră Suceava, Laurenţiu Hermeniuc, ne-a declarat că poliţiştii pot supraveghea în special semafoarele amplasate pe raza localităţilor.

„Şoferii care au fost prinşi că au trecut pe culoarea roşie au fost sancţionaţi. Iar sancţiunea în acest caz este suspendarea permisului de conducere”, a declarat Hermeniuc.

Siguranţa şoferilor şi a pietonilor este pusă în pericol

O altă problemă cu care se confruntă atât şoferii, dar şi populaţia din localităţile străbătute de DN 17 este lipsa semnalizărilor şi a mijloacelor de protecţie din zona şantierele unde se execută lucrările de modernizare.

Cele mai mari pericole sunt podurile aflate în modernizare, asta în condiţiile în care semnalizările montate de constructori se rezumă, de cele mai multe ori, la câteva balize semnalizatoare amplasate pe marginea gropilor adânci de câţiva metri şi la indicatoarele limitatoare de viteză.

Dacă pentru şoferi siguranţa este dată de atenţia cu care circulă, gropile descoperite reprezintă adevărate pericole pentru pietoni, şi în special pentru copii.

Un astfel de caz se întâlneşte şi la ieşirea din Câmpulung Moldovenesc spre Vatra Dornei, într-o zonă locuită, unde în jurul unei gropi adânci de câţiva metri semnalizarea lipsea aproape în totalitate.

La astfel de exemple se mai adaugă şi lucrările la podurile aflate în incinta localităţilor, unde din betoanele turnate de constructori „răsar” sârme din fier, fără ca zona respectivă să fie împrejmuită.

În Valea Putnei de exemplu, la un pod în construcţie, acoperit momentan de sârme din fier, existau doar balize de semnalizare rutieră, însă orice pieton care trecea pe lângă şantier, într-un moment de neatenţie ar fi putut să cadă peste acestea.

Toate acestea în condiţiile în care constructorii au obligaţia, atât potrivit legii, cât şi indicaţiilor date de poliţie, să asigure semnalizarea şi marcarea şantierelor astfel încât să blocheze accesul şoferilor şi a pietonilor în zonele de lucru.

Poliţia este nemulţumită de semnalizarea făcută de constructori

Laurenţiu Hermeniuc ne-a mai declarat că de la începutul acestui an poliţiştii au aplicat aproape 20 de sancţiuni firmelor care execută lucrări de construcţie în judeţul Suceava, cele mai multe fiind aplicate constructorilor de pe DN 17.

El a explicat că amenzile au fost date pentru nerespectarea indicaţiilor privind asigurarea semnalizării corespunzătoare în zonele în care se execută lucrări.

„Nu sunt mulţumit de modul în care constructorii semnalizează şantierele, în special acolo unde există risc pentru şoferi şi pietoni. Şi din acest motiv vom continua să verificăm dacă aceste firme respectă indicaţiile date de poliţie şi vom aplica sancţiuni acolo unde se impune”, a mai spus Hermeniuc.

Patronul firmei Cosadel Rădăuţi, acuzat de furt şi tulburare de posesie

Scandal la balastieră



Mai multe maşini de mare tonaj care transportau produse de balastieră aparţinând firmei SC Cosadel SRL Rădăuţi au fost blocate ieri, timp de mai multe ore, pe malul râului Suceava, în zona localităţii Gura Solcii. Scandalul s-a iscat după ce Dumitru Morhan a interzis accesul autovehiculelor care transportau balast pe terenul aflat în proprietatea sa şi pe care maşinile firmei Cosadel îl traversează de mai bine de 3 ani fără nici un acord.

Activitatea firmei Cosadel a fost blocată ieri până la prânz după ce maşinilor de mare tonaj încărcate cu balast, pentru un centru comercial din municipiul Suceava aflat în construcţie, li s-a interzis să traverseze proprietatea omului de afaceri Dumitru Morhan.

Până ieri dimineaţă, maşinile firmei Cosadel treceau pe un drum neautorizat tăiat pe malul râului Suceava, de unde traversau un drum comunal şi apoi ieşeau în drumul european 85, Siret - Suceava.

Iritat că îi este încălcată proprietatea, Dumitru Morhan a blocat maşinile celor de la Cosadel, iar pentru aplanarea tensiunilor la faţa locului a fost chemat viceprimarul din Grăniceşti, dar şi poliţiştii din comună.

După ce viceprimarul a studiat actele lui Dumitru Morhan şi a efectuat măsurători la faţa locului a ajuns la concluzia că într-adevăr maşinile firmei Cosadel nu respectă legea.

„Am delimitat zonele pe unde maşinile firmei Cosadel au acces şi din acest moment acestea nu mai pot trece peste terenul proprietate personală a lui Dumitru Morhan. Am găsit o soluţie provizorie, printre casele oamenilor, deşi acest lucru este interzis. De mâine (n.r. – azi), maşinile cu balast ale firmei Cosadel nu vor mai putea să transporte marfă decât dacă vor avea un alt drum”, a precizat Constantin Gutău, viceprimarul din Grăniceşti.

Morhan: „Oamenii de la Cosadel mi-au furat marfă din balastieră”

Dumitru Morhan a precizat că va înainta plângere penală împotriva lui Constantin Lazăr, patronul SC Cosadel SRL Rădăuţi.

„Mi-a încălcat proprietatea, iar aceasta este o încălcare gravă a Constituţiei. Timp de trei ani a trecut pe terenul meu fără a avea nici o aprobare, iar acum trebuie să răspundă”, a spus Morhan.

Acesta a menţionat că tulburarea de posesie nu este singura infracţiune pentru care va face plângere penală împotriva reprezentantului firmei Cosadel.

„Oamenii de la Cosadel mi-au furat marfă din balastieră. Ei nu mai exploatează din albia râului Suceava de mai bine de două săptămâni, dar muntele de balast pe care-l cară creşte mereu”, a precizat Dumitru Morhan.

Lazăr: „Îmi cer scuze că i-am încălcat proprietatea domnului Morhan”

Pus în faţa evidenţelor, Constantin Lazăr a spus că va respecta delimitarea terenurilor şi că va căuta să-şi facă un alt drum pentru maşinile care transportă balast.

„Îmi cer scuze că i-am încălcat proprietatea domnului Morhan. Eu cred însă că drumul de pe marginea apei este drum public şi cred că aveam şi eu dreptul să circul pe acolo. Dar dacă s-a hotărât că încalc o proprietate mă voi supune şi voi intra în legalitate”, a spus Constantin Lazăr.

Patronul firmei Cosadel a respins însă acuzaţiile că ar fi furat produse din balastiera lui Dumitru Morhan.

„Contractul meu cu Sistemul de Gospodărire a Apelor Suceava a expirat pe 28 iunie 2008 şi de atunci nu mai exploatez nimic din albia râului Suceava. Am depus documentaţia şi sper să primesc din nou dreptul de a exploata balast în cel mai scurt timp. Pot spune că de la mine s-a furat, mai exact din plajele pe care le-am exploatat până pe 28 iunie am găsit utilaje ale firmei lui Morhan care nu aveau dreptul să sape şi să ia balast”, a declarat Constantin Lazăr.

Primaria Campulung Moldovenesc va desemna un operatorul local de gaze in municipiu

serban_gabriel.jpeg Primarul municipiului Campulung Moldovenesc, Gabriel Constantin Serban, a declarat ca va initia procedurile necesare desemnarii operatorului local de gaze naturale, fara de care locuitorii acestui oras nu pot beneficia de investitiile de aproape 20 de milioane de euro la centrala termica de cogenerare, cat si a aductiunii de gaze naturale.

"Am fost inclusi in aceasta licitatie cu 34 de localitati care, se pare, nu a fost atractiva pentru firme de operare in acest domeniu si riscam sa nu putem pune in functiune centrala termica si nici sa putem incepe lucrarile pentru distributia in localitate a gazelor naturale", a spus Serban.
El a subliniat ca s-au pierdut patru ani in care solutia pe care el a propus-o initial, in 2004, de organizare de licitatii pentru operatorul de gaze naturale pentru fiecare localitate in parte, a devenit acum o recomandare a MEF. "Daca se initia din 2004 aceasta licitatie individuala pentru Campulung Moldovenesc, locuitorii acestui oras nu ar fi trebuit sa suporte frigul iernilor din ultimii ani", a mai adaugat Serban, exprimandu-si speranta ca MEF va selecta, in aceasta vara, operatorul de gaze naturale pentru acest municipiu.
Vicepresedintele CJ Suceava, Daniel Cadariu, a declarat luni ca MEF nu va mai scoate la licitatie desemnarea unui operator de gaze naturale in judetul Suceava pentru retelele construite prin proiectul "Suceava-Utilitati si mediu la standarde europene", ci doar pentru localitati separate sau grupuri mai mici de localitati. Acesta a spus, in cadrul unei sedinte a CJ Suceava, ca la licitatia organizata saptamana trecuta de MEF pentru desemnarea operatorului de gaze naturale in 34 de localitati din judet nu s-a prezentat nici o firma. Mai mult, din discutiile telefonice purtate cu reprezentanti ai MEF, a reiesit ca nu va mai fi organizata o licitatie in aceeasi forma pentru desemnarea unui operator de gaze naturale. "Daca se doreste, se poate scoate la licitatie pe pachete mai mici sau chiar individual", a afirmat Cadariu.

Majoritatea primariilor din judetul Suceava nu au accesat fonduri europene

Majoritatea primariilor din cele 114 localitati din judetul Suceava nu au accesat vreodata fonduri europene.

Presedintele Consiliului Judetean Suceava, Gheorghe Flutur, a declarat ca majoritatea primarilor din judet nu au realizat vreodata un proiect prin care sa acceseze fonduri europene de preaderare si, de aceea, se va implica in ajutarea lor, prin consiliere, la intocmirea a cel putin cate un proiect pentru atragerea de fonduri structurale pe componentele deja aprobate.
Flutur a spus ca se impune implicarea in sprijinul acestor primarii, cu atat mai mult cu cat sansele de eligibilitate a proiectelor in aceste cazuri sunt crescute, deoarece neaccesand fonduri de preaderare beneficiaza de punctaje suplimentare la evaluare.
In opinia lui Flutur, este nefiresc ca un primar sa nu reuseasca sa intocmeasca macar un proiect pentru localitatea sa, dar spera ca motivele din care nu a facut-o, oricare ar fi ele, sa dispara in urma consilierii si colaborarii cu angajatii din CJ responsabili de accesarea fonduri europene.
Presedintele CJ Suceava s-a aratat optimist, dupa intalnirea de joi cu primarii, in ceea ce priveste progresele pe care le vor face acestia la capitolul integrare europeana si accesare de fonduri structurale.

Noua organigrama CJ Suceava a fost votata in unanimitate

Noua organigrama a Consiliului Judetean Suceava a fost aprobata pe 10 iulie cu unanimitate de voturi. Organigrama include 95 de functii publice si 98 de posturi cu regim contractual si mai prevede infiintarea functiei de administrator public si a doua noi compartimente - de turism si de dezvoltare rurala si locala.

Presedintele CJ Suceava, Gheorghe Flutur, a declarat ca postul de administrator public va fi ocupat prin concurs, iar in fisa acestui post vor intra atragerea de fonduri europene si sectorul turistic.
Referindu-se la serviciul de dezvoltare rurala, Flutur a precizat ca acesta va avea sase puncte de lucru in teritoriu, in localitatile urbane importante, puncte deservite de specialisti care vor ajuta zonele respective sa promoveze proiecte eligibile pentru atragerea de fonduri structurale, in special de dezvoltare rurala.
In privinta turismului, Flutur a spus ca doreste sa realizeze un proiect integrat prin care sa permita dezvoltarea turismului religios, in circuitul caruia sa fie incluse toate manastirile si monumentele istorice din Bucovina, incepand cu Cetatea de scaun.
Totodata, presedintele CJ Suceava a spus ca la nivelul administratiei judetene va fi constituit un ghiseu unic, pentru ca problemele cetatenilor sa fie solutionate mai rapid.

Sistemul de iluminat public din Suceava va trece in administrarea Primariei

Iluminatul public al municipiului va trece, pana la sfarsitul acestui an, in administrarea Primariei, urmand ca sistemul sa fie preluat de la compania germana E.ON Moldova.

Primarul Sucevei Ion Lungu a declarat ca acest transfer reprezinta singura solutie pentru ca municipiul sa beneficieze de ''un iluminat performant''.
Lungu a precizat ca a avut discutii cu reprezentanti din conducerea E.ON Moldova si a primit asigurari ca sumele de transfer nu vor fi mai mari decat cele inregistrate in contabilitatea companiei la preluarea Electrica, in momentul privatizarii. Potrivit lui Ion Lungu, in prezent, E.ON, in prezenta reprezentantilor Primariei, lucreaza la inventarierea corpurilor de iluminat.
Totodata, primarul a spus ca nu poate face, deocamdata, public nici inventarul si nici costul acestui transfer.
El a precizat ca, dupa finalizarea inventarierii si a procedurilor de transfer, intentioneaza sa incheie un parteneriat public privat prin care sa realizeze modernizarea infrastructurii de iluminat public.
Potrivit lui Lungu, delegarea de gestiune a iluminatului public se va face dupa organizarea unei licitatii prin care se va desemna operatorul ce va ocupa reabilita si moderniza iluminatul public in municipiu.

Căderi de stânci pe drumul Suceava-Vatra Dornei

Pericol



Drumul european E 576 a fost blocat de stânci, în noaptea de sâmbătă spre duminică, în zona localităţii Prisaca Dornei. Bolovanii au fost îndepărtaţi, dar zona este monitorizată în continuare, în eventualitatea în care alte stânci se vor desprinde de pe versant.Subprefectul de Suceava, Orest Onofrei, a declarat că, în noaptea de sâmbătă spre duminică, mai multe stânci au căzut pe E 576 în zona localităţii Prisaca Dornei, între Gura Humorului şi Câmpulung Moldovenesc şi că s-au luat imediat măsuri pentru îndepărtarea lor şi deblocarea traficului rutier.El a precizat că nu au fost surprinse autovehicule de această cădere de stânci.Onofrei a afirmat că în zonă se efectuează lucrări la versant în vederea lărgirii şoselei şi că lucrările de consolidare urmează a fi făcute.Conform subprefectului Onofrei, există pericolul să se producă şi alte căderi de stânci, situaţie în care circulaţia rutieră ar putea fi închisă în noaptea de duminică spre luni. „Dacă va fi necesar vom închide circulaţia pentru a evita producerea unor incidente”, a declarat subprefectul. Despre situaţia de la Prisaca Dornei a fost informată şi SNCFR deoarece în zona unde s-a înregistrat căderea de stânci, în apropierea şoselei, trece şi calea ferată.

Vila unui candidat la Primăria Suceava ar putea fi demolată

Premieră



Urbanismul din municipiul Suceava ar înregistra o premieră, dacă magistraţii Curţii de Apel Suceava vor menţine deciziile Judecătoriei şi Tribunalului în ceea ce priveşte vilele construite ilegal de familia fostului candidat la Primăria Suceava, Ovidiu Ilisei, pe terenul pe care îl deţine în strada 6 Noiembrie nr.16.

Primele vile demolate în municipiul Suceava pe motiv că au fost construite ilegal ar putea fi cele ale familiei unuia dintre candidaţii la fotoliul de primar, Ovidiu Ilisei, la alegerile locale de luna trecută.

Tatăl lui Ovidiu Ilisei, Traian, este în proces din anul 2005 cu Primăria Suceava pentru că a construit cu încălcarea legislaţiei în domeniul disciplinei în construcţii.

Prin hotărârea nr. 2043 din 6 iunie 2005, Judecătoria Suceava l-a obligat pe Traian Ilisei să demoleze construcţia supraetajată şi construcţia anexă- fundaţie de beton, cu zidărie BCA şi acoperiş tip şarpantă, în termen de 3 luni de la rămânerea definitivă şi irevocabilă a hotărârii.

Traian Ilisei a făcut apel la Tribunal, apel respins prin decizia nr.182 din 20 mai 2008, ca nefondat. Nemulţumit, tatăl celui care a dorit să devină primar al Sucevei a formulat recurs împotriva deciziei, la Curtea de Apel, iar recursul se va judeca în data de 2 septembrie a.c. Dacă şi Curtea va menţine hotărârea primei instanţe, clădirile care între timp s-au transformat în două vile impozante vor trebui demolate în termen de 3 luni.

Şapte ani de procese cu o văduvă şi doi orfani

Până să ajungă la instanţă, familia Ilisei a intrat în conflict atât cu rudele cu care ani la rând a împărţit aceeaşi curte, cât şi cu autorităţile locale.

Văduva fratelui vitreg al lui Traian Ilisei, Iadviga Droboş, s-a judecat şapte ani cu acesta pentru partea de moştenire care i se cuvenea, din imobilul de pe strada 6 Noiembrie.

„Deşi expertiza ne dădea un drept legal în această casă cu zece încăperi şi un beci, plus terenul aferent, fratele vitreg, Traian Ilisei şi nepotul, Ovidiu Ilisei, ca mandatar al acestuia, nu ne-au recunoscut ca moştenitori ai unei părţi din casă”, ne-a declarat Iadviga Droboş.

După proces, femeii şi celor doi copii ai ei le-au revenit o cameră din cele zece ale casei şi o construcţie mică, un fel de bucătărie de vară, şi o baie, dar fără acces la stradă din imobil. Poarta a fost sudată de proprietarii majoritari, aşa că Iadviga a fost nevoită să ajungă la căsuţa din curte prin gardul unui vecin.

„În acest timp, fratele vitreg şi nepotul Ovidiu au construit o vilă lipită de peretele camerei mele. Căsuţa mea este acum distrusă, au mers pe acoperişul meu, au pus schele, au stricat toată tabla şi acum plouă mereu în casă. Traian şi Ovidiu şi-au atins scopul, au construit ce au vrut, au ocupat tot terenul şi nouă ne-au dat o sultă de nimic, intrarea şi un mic triunghi de pământ, în spatele casei, îngrădit ca la închisoare. Acum iar au ridicat schele, muncitorii umblă pe acoperişul meu şi nimănui nu-i pasă de nimic”, ne-a mai spus Iadviga Doboş.

Ovidiu Ilisei s-a abţinut de la a-şi prezenta punctul de vedere

Sătulă de şicane, femeia s-a mutat împreună cu cei doi fii ai ei într-un apartament de două camere, în cartierul Burdujeni, dar nu a renunţat pentru partea ei de moştenire din centrul Sucevei.

De-a lungul anilor, ea a sesizat cele ce se întâmplă atât la Primăria Suceava, cât şi la Prefectură şi la Inspectoratul de Stat în Construcţii. Instituţiile menţionate au verificat cele sesizate şi Primăria l-a amendat contravenţional pe Traian Ilisei, în noiembrie 2004, cu 10 milioane de lei pentru că a construit fără a avea autorizaţie.

De asemenea, l-a obligat să sisteze lucrările şi să obţină autorizaţie de construire. Ilisei a contestat procesul verbal de amendă, instanţa l-a respins şi el a scos o autorizaţie de construcţie, pe care însă nu a respectat-o. De atunci se judecă cu primăria şi construieşte mai departe.

Dacă va pierde din nou, municipalitatea îl va obliga pe Traian Ilisei să demoleze tot ceea ce a construit ilegal, dând totodată şi un exemplu despre linia pe care o va urma politica de urbanism în ceea ce priveşte disciplina în construcţii şi atitudinea faţă de sfidarea legii, cel puţin în următorii 4 ani.

Contactat, miercuri, pentru a-şi exprima punctul de vedere asupra acestui subiect, Ovidiu Ilisei, proprietarul celei de-a doua vile din strada 6 Noiembrie nr.16, a afirmat că ne va spune versiunea lui în perioada imediat următoare. Până vineri, la ora închiderii ediţiei, aceasta nu ne-a parvenit.

Lungu vrea să schimbe tehnologiile de asfaltare a străzilor Sucevei

Inovaţie



Confruntat cu problema acută a străzilor care au fost reparate an de an, dar care se deteriorează foarte repede, primarul Sucevei intenţionează să aducă la Suceava o tehnologie nouă, care promite străzi fără probleme, cel puţin vreme de 10 ani.

“Suntem obligaţi să căutăm noi soluţii de asfaltare a municipiului Suceava, în special pentru arterele principale. Suntem într-o zonă în plină dezvoltare, oraşul e traversat zilnic de foarte multe maşini agabaritice, care distrug şoselele reparate de noi în ultimii patru ani.

Cred că este o problemă şi cu structura de rezistenţă a străzilor, iar specialiştii ar trebui să-şi pună întrebări, ce se poate face, acum că maşinile care circulă nu mai corespund vechilor norme luate în calcul la asemenea lucrări”, a declarat Ion Lungu, edilul şef al Sucevei.

Drumuri garantate 10 - 15 ani

O posibilă soluţie ar fi o tehnologie nouă, recent pusă în aplicare în ţara noastră.

“Am văzut că în alte zone ale ţării, de exemplu la Timişoara, este pus în practică un nou procedeu de asfaltare, care presupune frezarea a doi cm de asfalt, peste care se pune o plasă de oţel, după care se toarnă asfalt. Am înţeles că este o metodă destul de rapidă, eficace. Chiar dacă este mai scumpă cu 10-15% decât metoda clasică, are marele avantaj că perioada de garanţie este de 10 -15 ani.

Este un lucru extraordinar, având în vedere faptul că la actualele metode de asfaltare, la lucrările de plombare garanţia este de 6 luni, adică ţin numai o vară, iar la reabilitările cu covor asfaltic, termenul de garanţie este de doi ani”, a explicat Ion Lungu, care va merge personal să vadă lucrări făcute după această metodă.

“Dacă voi fi mulţumit de calitatea lucrărilor, voi solicita firmelor care vin să execute lucrările de asfaltare în Suceava să fie capabile să execute asemenea asfaltări. Avem nevoie de străzi mai bune, mai ales că avem un oraş intens circulat, în care se construieşte mult şi maşinile mari distrug uşor ceea ce s-a făcut”, a concluzionat primarul Sucevei.

Doua echipe pentru Universitatea Suceava






Universitatea Suceava va participa cu două echipe la Memorialul "Mihai Mironiuc", organizat la Suceava în perioada 7- 9 august.


„O a doua echipă era proiectată de acum câţiva ani şi ne bucurăm că am reuşit s-o realizăm anul acesta”, a declarat pentru Sport365 antrenorul sucevean Petru Ghervan. Echipa a doua se va numi tot Universitatea Suceava şi, conform regulamentului, nu va avea drept de promovare în liga naţională, ea urmând să evolueze în Divizia A. „Vom participa cu ambele echipe la Memorialul „Mihai Mironiuc”, unde am mai invitat şi pe Universitatea Cluj, Minaur Baia Mare, CSM Medgidia şi CSM Oradea”, a anunţat Ghervan. „În acest moment avem un total de 23 de jucători, la care vom mai adăuga 2-3 juniori de la LPS”, explică antrenorul sucevean, care a adăugat că de pregătirea celei de a doua echipe se va ocupa secundul său din Liga Naţională, Leonard Bibirig. „Leonard vrea foarte mult, este foarte ambiţios, aşa că şi-a asumat şi această chestiune”, spune Petru Ghervan.

Numeroase turnee

Cât priveşte programul de pregătire din această vară, handbaliştii suceveni se află în această perioadă în cantonament montan, la Dorna, unde se vor antrena sub comanda secundului Leonard Bibirig până pe 19 iulie. Imediat după aceea, Universitatea Suceava va pleca într-un turneu mai lung, un periplu ce va conţine escale în Baia Mare, Debrecen, Szeged, Oradea şi Bistriţa, ba chiar şi un amical cu Veszprem, dacă Lajos Mocsai va suna adunarea lotului în jurul datei la care Suceava va fi prezentă în zonă. La scurt timp după recantonarea la Suceava pentru Memorialul „Mihai Mironiuc”, universitarii lui Ghervan & Bibirig se vor deplasa la Piteşti, pentru Cupa „Dan Ionescu”, ce se va desfăşura pe 16-17 august şi va reuni echipele din Piteşti, Tg. Jiu, Suceava şi Dinamo sau Reşiţa. În week-end-ul următor este programat un alt turneu, la Cluj, alături de Bacău şi Odorhei. Ultimul turneu înainte de debutul Ligii Naţionale va fi cel de la Odorhei, anunţat a găzdui 6 echipe: Reşiţa, Odorhei, Bacău, Minaur Baia Mare, dar şi două echipe ungureşti, printre care şi Dunaferr. Tot ca noutate, de menţionat şi transferul pivotului Marius Ismail, revenit la Suceava dupa o perioadă în care a fost plecat din ţară. Potrivit tehnicianului Petru Ghervan, lotul este complet şi nu a suferit modificări majore faţă de sezonul trecut, cu excepţia noilor achiziţii, dar antrenorii suceveni iau totuşi in calcul înca un transfer, pe postul de inter stânga.