marți, 28 aprilie 2009

Absenţa reformelor dăunează grav finanţării

Uniunea Europeană pregăteşte tactica “biciul şi zăhărelul” pentru a convinge autorităţile române să reformeze justiţia. Între timp românii combat criza cu shopping de fitze.

Criza îi scoate românului maşina din cap, susţine Evenimentul Zilei care citează o cercetare făcută de o companie privată. Potrivit studiului, zilele acestea românii sunt preocupaţi mai degrabă de siguranţa locului, de cursul valutar sau de posibile scumpiri. Se miră cineva? Pe de altă parte, însă, aceeaşi cercetare relevă faptul că doar 9% dintre concetăţeni au renunţat să mai cumpere produse „de firmă”. Cum ar veni, snobismul bate criza.

Tot un sondaj citează şi Gândul dar orientat spre teme politice. Ziarul remarcă un aşa-numit “efect puşcărie” concretizat printr-o creştere a intenţiilor de vot pentru „renăscuţii” Corneliu Vadim Tudor şi George Becali şi o scădere în cazul preşedintelui Traian Băsescu.
Publicitate

De asemenea, după cum observă maliţios Gândul, PSD depăşeşte PD-L cu ajutorul Elenei Băsescu, cea care trece pragul electoral stabilit pentru europarlamentare cu voturi care probabil ar fi mers, în mod normal, la partidul din care provine şi tatăl candidatei.

Adevărul avertizează că, în absenţa reformei justiţiei, România poate să îşi ia adio de la miliardele de euro care ar trebui să vină de la Uniunea Europeană. Asta după ce, la Bruxelles, a fost dat publicităţii un document care propune continuarea procedurii de monitorizare pe justiţie pentru încă cel puţin trei ani. Iar, în cazul în care acest lucru se va întâmpla, autorii propun şi introducerea unor criterii de tip biciul şi zăhărelul. Adică se vor da bani pentru reformă şi se vor lua dacă reforma lipseşte. Şi aşa apare întrebarea: dacă fondurile UE vor fi blocate, cine îşi asumă responsabilitatea? PSD, PD-L, preşedintele...

Fantoma Securităţii încă mai bântuie prin multe din locuinţele private din România. Urmele pot fi lesne identificate, susţine România Liberă, sub forma aparaturii de ascultare care a rămas în fix aceleaşi locuri în care a fost instalată în vremurile în care se construia de zor socialismul. Aparatura ar fi rămas în funcţiune şi după ‘89 până la epuizarea “tehnică şi biologică”. Păi cum să se piardă o asemenea comoară. Vă daţi seama cât au muncit la instalarea ei, cale de 50 de ani?

Bună dimineaţa!

0 comentarii: