marți, 7 august 2007

Furtuni şi viituri în nordul Moldovei

Furtuni şi viituri în nordul Moldovei
de Laura Toma

Podul de beton din localitatea Vama, judeţul Suceava, a fost ...
După ploile torenţiale din ultimele două zile, apele învolburate au rupt podurile din mai multe sate ale judeţului Suceava

Ploile torenţiale din ultimele două zile au inundat mai multe zone din ţară, între care Suceava, Alba şi Neamţ au fost cele mai afectate. În 13 localităţi din Suceava s-au înregistrat ieri pagube importante, aproape o sută de gospodării fiind inundate de viituri, un drum judeţean blocat şi un acoperiş de şcoală surpat.

Numai în satul Sasca Mare din comuna Cornu Luncii au fost inundate 50 de gospodării, iar în Ostra şi Vama, peste 30 de gospodării. În Ostra, cinci gospodării au rămas izolate din cauza unui pod de beton care a fost rupt de ape.

În mai multe localităţi sucevene incendiile produse de trăsnete au distrus adăposturi de animale şi depozitele de furaje. Şi în Alba o casă a fost dărâmată de o explozie a unei pungi de gaz metan. Dezastrul a fost provocat din cauza unei erori a celor de la Electrica. Unul dintre stâlpii aflaţi în apropierea casei avea sudat cablul de împământare direct de conducta de gaz. Un trăsnet a lovit stâlpul, ţeava a fost fisurată şi gazul metan a ieşit pe lângă pereţii casei, acumulându-se în bucătăria acesteia. Când proprietarul a aprins lumina, suflul exploziei a spulberat întreaga clădire, dar oamenii au scăpat cu răni uşoare.

Tot ieri s-a aflat numele tânărului care a dispărut duminică sub apele furioase ale torenţilor. Ştefan Ichim, 21 de ani, din Grinţieş este unica victima omenească din Neamţ. Se afla într-o căruţă împreună cu alte două persoane.

Însoţitorii au coborât din căruţă, iar Ichim a rămas să ducă atelajul în curte. Însă la trecerea peste podeţ, caii s-au speriat din cauza zgomotului făcut de pârâul Grinţieşul Mare, s-au tras brusc într-o parte şi au răsturnat căruţa. Ştefan Ichim a fost luat de viitură şi "îngropat" sub trunchiuri de copaci, tuburi de la poduri şi podeţe sau grinzi. Ultimul bilanţ din Neamţ numără 320 de gospodării inundate, două poduri din beton rupte şi 340 de podeţe din lemn avariate.

Potrivit ANM, începând de astăzi şi până în noaptea de miercuri spre joi, în Muntenia, Dobrogea, sudul Moldovei şi Carpaţii de Curbură vor cădea ploi torenţiale, iar cantităţile de apă vor depăşi 20-25 de litri pe metrul pătrat. Pe arii restrânse, cantităţile de apă vor fi cuprinse între 45 şi 50 de litri pe metrul pătrat, ceea ce impune codul galben în aproape jumătate de ţară.

0 comentarii: