marți, 7 august 2007

O furtună a rupt Bucovina în două!

O furtună a rupt Bucovina în două!


Sinistră şi neagră, aşa descriu localnicii din comuna suceveană Vama noaptea de duminică spre luni.

Autorităţile locale din zonă ştiau că s-a primit avertizarea "cod galben" şi că e posibil să fie furtună, dar nu se aşteptau ca efectele să atît de devastatoare. Problemele au început cu o pană de curent. Comuna a rămas în beznă vreme de trei ore. "Cînd e întuneric, parcă mai cumplite se văd fulgerele. Urît a mai fost, a tunat de se zguduiau munţii şi tremurau geamurile. Nu a plouat peste tot la fel de tare, în unele părţi din comună era ca o ploaie de vară obişnuită, în rafale, de nu erau tunetele nici nu credeam că e furtună", ne-a spus o localnică.

Apele pîrîului Fundoi din satul Strîmtura au crescut şi s-au revărsat. Au fost afectate cel puţin 10 gospodării, apa a intrat în case şi a cuprins fîntînile. Cea mai grea lovitură a primit-o însă podul rutier din comună, de peste rîul Moldova, ce face legătura între oraşul Gura Humorului şi municipiul Cîmpulung Moldovenesc, care s-a surpat în jurul orei 3 dimineaţă. "A venit apa mai mare şi s-a auzit zgomot mai puternic, dar am crezut că e de la tunete, ca atunci cînd se rup norii la fulgerele mari. Noi ne făceam cruce în casă cu ochii la cer şi podul era surpat", ne-a spus o gospodină căreia încă nu-i vine să îşi creadă ochilor grozăvia. Primarul comunei, Dorin Preutescu, ne-a spus că numai printr-o minune nu s-a produs o nenorocire. "Era un autocar pe pod atunci. Omul a trecut, a simţit că se mişcă podul şi a sunat la 112. Imediat m-au sunat pe mine şi Poliţia. Împreună am luat măsuri şi s-a oprit circulaţia, aşa că nu au fost victime. Dacă nu se putea interveni imediat, vă daţi seama că, fiind acolo o porţiune semaforizată, puteau să se afle cîteva maşini pe pod în orice clipă", ne-a spus primarul. Localnicii dau vina pe constructorul podului, însă acesta nu era decît o construcţie provizorie, menită să asigure fluidizarea circulaţiei pînă la finalizarea noului pod rutier. Acesta urma să înlocuiască vechiul pod construit de austrieci, care a rezistat nu mai puţin de un secol. Localnicii povestesc şi acum că, la trecerea a 100 de ani de la ridicarea podului, constructorul a trimis autorităţilor din comună o scrisoare prin care anunţa că a expirat garanţia şi că nu îşi mai asumă răspunderea pentru calitatea construcţiei. "Lucrul făcut nemţeşte e pe o sută de ani. Cel românesc pe 100 de ceasuri", spun cu amărăciune vămenii. Podul vechi a avut şi el probleme de rezistenţă, sesizate din timp de autorităţile locale şi judeţene. Pentru a nu fi pus în pericol, o vreme a fost semaforizat şi s-a limitat traficul. Ulterior, podul urma să fie refăcut integral, concomitent cu reabilitarea DN 17. Vechiul pod impozant a fost desfăcut bucăţi şi circulaţia rutieră se făcea pe un singur fir, pe podul provizoriu care tocmai s-a prăvălit duminică noapte. "Situaţia este gravă. Podul vechi trebuie refăcut integral, întrucît specialiştii au estimat că pilele nu ar rezista la o simplă reparaţie. De aceea s-a recurs la podul provizoriu. Apa a săpat, a dărîmat o pilă şi s-a rupt podul provizoriu. Nu a fost viitură foarte mare, dar a fost destul ca să distrugă. Din cîte am vorbit cu specialiştii ieşeni care se ocupă de construcţia podului mare, va dura cam trei săptămîni pînă se va putea relua circulaţia pe vechiul traseu", ne-a mai spus primarul.

În prezent, circulaţia rutieră este deviată pe două rute. Cei ce vin dinspre Vatra Dornei şi vor să ajungă la Suceava trebuie să meargă prin Sadova, pe DN 17A, pe traseul Trei Movile-Palma-Rădăuţi sau prin Vama, pe DJ 176 pe traseul Frumosu-Vatra Moldoviţei-intersecţia cu DN 17ABRădăuţi. Ocolul este de circa 50 kilometri, iar comuna Vama şi municipiul Cîmpulung Moldovenesc, precum şi firmele cu activitate în zonă vor resimţi în următoarele zile efectele costurilor suplimentare. "Am avut opt localităţi inundate, Stulpicani, Ostra, Iacobeni, Şchie, Gura Humorului, peste 100 de gospodării sînt afectate în această zonă. Bucovina este ruptă în două, de fapt, varianta de lucru a podului este ruptă în două, podul era oricum în lucru pe DN 17", ne-a spus prefectul Orest Onofrei. Şi podul provizoriu care face legătura între oraşul Gura Humorului şi comuna Cacica, la intrare în Cacica, lîngă staţia Peco, stă să cadă.

Case trăsnite şi drumuri blocate

Şi în comuna Ostra drumul judeţean 177A a fost blocat cu aluviuni pe o porţiune de 15 metri, aduse de pîrîul Băişescu. Acelaşi curs de apă a inundat 17 gospodării şi anexe din comună, fiind înecate două bovine şi peste 100 păsări, iar în satul Tărnicioara sub apele pîrîului au ajuns 5 gospodării. Tot în comuna Ostra alimentarea cu energie electrică este întreruptă. În municipiul Suceava ploile au inundat subsolul Blocului Union din centru, o hală în construcţie de la Centru Comercial Metro şi terasa blocului T96. Potrivit Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă "Bucovina", la Sasca Mare, comuna Cornu Luncii, circa 50 gospodării au fost inundate şi se lucrează la evacuarea apei, la Iacobeni un podeţ a fost colmatat în urma căruia au fost inundate două gospodării, iar la Gura Humorului au fost inundate 6 curţi şi grădini. Descărcările electrice înregistrate în timpul furtunii au provocat şi incendii în trei gospodării din satele Vornicenii Mari şi Liteni şi în comuna Moara.

Nota de plată, la Neamţ

Ieri, Prefectura Neamţ a anunţat bilanţul prăpădului care s-a abătut asupra judeţului în seara zilei de 4 august şi au prezentat soluţia provizorie pentru scoaterea din izolare a celor 300 de case din satul Grinţieşul Mare. Peste podul distrus de viituri se va improviza o platformă din lemn rotund de aproximativ 12 metri lungime, care se va prelungi pe cele 2 maluri. "Echipele de specialişti au evaluat pagubele produse în comunele Farcaşa, Grinţieş şi Poiana Teiului la valoarea de 2.380.000 lei, dintre care 2.170.000 lei reprezintă infrastructura afectată, iar 210.000 lei, gospodăriile populaţiei", ne-a spus prefectul Toader Mocanu.

• • •

Acesta ar putea fi doar începutul. Meteorologii au instituit cod galben de furtună în Moldova, cu instabilitate atmosferică accentuată pentru astăzi şi mîine. Astăzi vor fi ploi cu caracter torenţial, cantităţile de apă depăşind local 20-25 l/mp, iar vîntul va avea intensificări de pînă la 50-70 km/h. Mîine va ploua abundent. (ASIS)

0 comentarii: