marți, 7 august 2007

Sucevenii nu vor să-şi crească prin telefon copiii

Sucevenii nu vor să-şi crească prin telefon copiii


(ASIS) - Judeţul Suceava se află pe un loc fruntaş în topul migraţiei elevilor în străinătate, respectiv pe locul 5. Din evidenţele Inspectoratului Şcolar Judeţean, numărul copiilor pentru care părinţii plecaţi la muncă au solicitat transferul la şcoli din Italia şi Spania a trecut de 400. An de an, părinţii conştientizează că educaţia celor mici nu se poate face într-o vacanţă de o lună, pe Internet sau la telefon, şi, pe măsură ce situaţia lor materială s-a echilibrat, au hotărît să-şi ia copiii aproape.

Sucevenii nu vor să-şi crească prin telefon copiii

"E o treabă bună ca părinţii să-şi ia copiii cu ei, chiar dacă se micşorează numărul elevilor din şcolile noastre. Este ştiut că aceşti copii aveau mari probleme, aveau performanţe scăzute, pentru că nu prea le mai poartă cineva de grijă. Nu puţine au fost cazurile cînd elevii sufereau de depresii, de dorul părinţilor plecaţi, şi de aici, o serie de consecinţe deloc fericite asupra prestaţiei lor la şcoală", ne-a spus inspectorul adjunct Daniel Hrenciuc.

Foarte mulţi dintre elevii suceveni învaţă în clase special organizate în zona oraşului Torino din Italia, unde s-a constituit o comunitate puternică, de circa 250.000 de români, majoritatea din localităţile Bucovinei. Echivalarea studiilor din România cu cele din Italia este floare la ureche pentru copiii români. Un elev de clasa a VII-a de la noi poate urma lejer cursurile clasei a IX-a în Italia, de aceea integrarea lor în noul sistem de învăţămînt se face foarte uşor. (O.Ş.)

0 comentarii: