vineri, 30 noiembrie 2007

Mîrza sugerează Ministerului Dezvoltării să ceară daune firmei STRABAG

Preşedintele Consiliului Judeţean, Gavril Mîrza, şi-a revărsat din nou nemulţumirea asupra firmei austriece STRABAG care execută lucrări de reabilitare a sistemelor de alimentare cu apă în şase localităţi sucevene, lucrări finanţate prin programul SAMTID.

Mîrza a acuzat ritmul total nesatisfăcător în care se derulează lucrările şi depăşirea termenului de dare în funcţiune a investiţiilor, care a fost 20 septembrie 2007.

Şeful administraţiei judeţene a solicitat Ministerului Dezvoltării, care este titularul investiţiilor, să revadă contractele de execuţie a lucrărilor şi să ceară daune materiale firmei austriece.

„Termenul de dare în funcţiune după o amânare de anul trecut era data de 20 septembrie 2007, şi la această dată doar 60% din lucrări sunt executate. Sigur, de aici toate celelalte consecinţe, populaţia nu beneficiază de apă de calitate, iar creşterea unor preţuri la materiale pe plan mondial face ca acest proiect să devină mai scump, şi am în vedere mai ales materialele din oţel şi cimentul. Or toate aceste lucruri au consecinţe negative asupra judeţului nostru şi solicit Ministerului Dezvoltării să revadă contractul şi eventual să se îndrepte cu solicitări de daune materiale firmei STRABAG care nu şi-a îndeplinit condiţiile contractuale stabilite iniţial”, a declarat Mîrza.

De menţionat că localităţile beneficiare ale programului SAMTID sunt: Fălticeni, Siret, Gura Humorului, Vatra Dornei, Câmpulung Moldovenesc şi Solca.

Costul total eligibil al proiectului este de 10,527 de milioane de euro, la care se adaugă TVA de un milion de euro. Aproape 4 milioane de euro, echivalentul a 37,5% din costurile totale, sunt asigurate din fonduri PHARE, 1,315 milioane de euro, însemnând 12,5% din costuri, de la bugetul de stat, iar diferenţa de 5,263 de milioane de euro, adică 50% din costurile totale dintr-un împrumut pe care fostul Minister al Integrării Europene l-a angajat de la Banca Europeană de Investiţii.

0 comentarii: