duminică, 16 decembrie 2007

Apă potabilă colcăind de microbi, în trei localităţi

Pericol la robinet



Apă de băut maro, cu conţinut de pământ, la robinetele populaţiei din Vatra Dornei.

Apă potabilă proastă, cu cantităţi mari de germeni, şi în reţelele publice din Suceava şi Stulpicani.

Asta au descoperit reprezentanţii Inspecţiei Sanitare de Stat din cadrul Autorităţii de Sănătate Publică (ASP) în urma unor controale recente. Verificările privind calitatea apei destinate consumului uman s-au lăsat deocamdată cu avertismente pentru cei responsabili de distribuirea ei către populaţie, dar în cazul în care neajunsurile nu vor fi eliminate, se va trece la sancţiuni drastice.

Ieri, şeful Inspecţiei Sanitare de Stat, doctorul Ludovic Abiţei, a anunţat că au fost emise avertismente pentru SC ACET SA Suceava, Agenţia din Vatra Dornei a acestei societăţi şi Primăria Stulpicani, deoarece ultimele măsurători privind calitatea apei potabile au ieşit necorespunzătoare.

Sănătatea populaţiei, în pericol

Potrivit sursei citate, la Suceava, în urma verificărilor întreprinse la unul din rezervoarele de apă care deserveşte cartierul Burdujeni, probele chimice au demonstrat o încărcătură mare de germeni, din cauza cantităţii insuficiente de clor, care punea în pericol sănătatea consumatorilor, prin apariţia bolii diareice acute.

Apă neclorinată a fost depistată şi în reţeaua din care este alimentată populaţia din Stulpicani, numai că aici analizele bacteriologice au scos la iveală un număr şi mai mare de agenţi patogeni, inclusiv cu E.coli, o bacterie ce poate cauza infecţii serioase.

La Vatra Dornei, inspectorii sanitari au descoperit că din cauza deselor întreruperi în furnizare, la robinetele populaţiei curgea apă plină de reziduuri. Practic, apa potabilă avea o culoare maro şi era amestecată cu pământ, fiind un real pericol de îmbolnăvire pentru locuitori.

„Noi monitorizăm regulat calitatea apei distribuite populaţiei prin reţelele publice. Dacă şi luna următoare vom constata probleme, este foarte posibil ca cei care au în grijă furnizarea apei potabile să cotizeze serios la bugetul statului, în sensul că vor suporta amenzi usturătoare”, a punctat şeful Inspecţiei Sanitare de Stat din cadrul ASP Suceava.

0 comentarii: