duminică, 16 decembrie 2007

CAPITOLUL 1.Despre Constantinopol



De la inceput Constantinopol numit si Bysantium a fost un loc important pentru traficul de marfuri,migratii de popoare si dominatii,pentru ca se gasea in partea estica a Traciei,care nu era altceva decat o provincie a Daciei sud-Dunarene.
Pentru importanta ei a fost ocupata de greci,a fost obiectul de cuceriri ale persilor in secolul IV a.C.,a fost reclamata de Sparta si Atena,fiind aleata si cu Teba din Egipt,legandu-se la sfarsit cu Filip din Macedonia.
A fost tot timpul amenintata de catre Rodi si de catre regele Bitiniei din centrul Anatoliei,fiind mereu protejata de dacii sud-dunareni,numiti si traci.
In anul 196,in timpul imperiului roman de apus,Pescennio Nigro-un roman,a inteles importanta strastegica a locului si o reclama ca cetatea lui.Acest lucru insa nu a facut placere lui Septimui Severiu,care era deja ajuns guvernatorul tuturor provinciilor Daciei devenita romana,iar in urma unei batalii memorabile a reusit sa aduca din nou localitatea si zona in sanul celorlalte provincii ale Daciei .
In anul 313 odata cu Edictul de stat pentru crestini al imparatului Constantin,cetatea Constantinopolului a fost ocupata de Licinio cu armatele Romei,iar in 323 a fost reocupat de Constantin,care pentru motive politice si strategice ,in anul 330 o ridica la rang de capitala crestina a Romaniei.
Devenita capitala a ajuns sa numere o populatie de peste 500.000 de locuitori,ocupand un loc important din punct de vedere politic si religios crestin,avand universitate,iar din punct de vedere comercial,artizanatul si marfurile din orient si occident aveau aici un punct de intalnire.De mentionat ca la Constantinopol a functionat prima bursa de marfuri din lume.Exista si astazi la putina distanta in sudul Constantinopolului o localitate numita Bursa.
Constantinopolul dupa caderea Romei in anul 475,ramane unica capitala a lumii romane,a fost tot timpul bine aparata impotriva invaziilor hunilor,gotilor,slavilor,avarilor,arabilor,bulgarilor,serbilor,normanilor,dar cade pentru prima data in mana cruciatilor,asa numitilor crestini catolici occidentali,care nu au dovedit nici un fel de comportament crestin cu romanii intre anii 1204 si 1261,perioada de ocupatie al Imperiului Latin din Orient.
Cu ajutorul imparatului Coman(zis si Comnen)Constantinopolul a fost redobandit si a fost din nou guvernat de Romania,continuand sa fie capitala Romaniei pana in anul 1453,cand ultimul sef de stat al Romaniei medievale,adica Constantin XI Paleologu,a fost asasinat de catre sultanul Mahomed in ziua de 29 mai a aceluiasi an.
De mentionat ca doar in anul 1465 Constantinopolul devine si capitala sultanilor Turciei.
Sultanii turci au transformat catedrala Sfanta Sofia intr-o moschee.Romanii erau o populatie numeroasa si majoritara,motiv pentru care a fost imposibil pentru turci de a interzice cultul crestin orotdox romanesc si functionarea patriarhatului romanesc in Constantinopol.
Prezenta sultanilor turci in capitala Romaniei nu a reprezentat un element de progres,pentru ca schimburile cu lumea europeana au fost reduse,pentru motive strategice de a putea tine sub control numeroasa populatie romana.Doar in 1846 a fost deschisa la Constantinopol prima universitate turca.
In anul 1877 provinciiile Valahiei din nordul Dunarii si Moldova reunite in noul stat modern Romania,obtin independenta politica fata de influienta Turciei,iar in urma luptelor si a victoriei trupelor romane la Plevna,Vidin,etc, si Rumelia romanilor cu capitala la Tarnovo din sudul Dunarii obtine independenta,constituind baza reorganizarii Bulgariei,devenita si aceasta independenta odata cu adeziunea ei la Rumelia.
Astfel o parte din Romania libera de politica Turciei obtine si controlul politic al Bulgariei in urma razboiului balcanic din 1913,precum si controlul teritorial al Cadrilaterului pana la Varna,localitate aproape de Adrianopol si Constantinopol.
Dupa primul razboi mondial,in anul 1923 Constantinopolul si zona celor sapte cetati ale Apocalipsei a fost ocupata de catre trupele Intelegerii,motiv pentru care a obligat Turcia sa transbordeze la Ankara atat Adunarea Nationala cat si guvernul,proclamand republica in data de 29 octombrie 1923.Este si pentru Romania un moment politic important in acea perioada pentru ca a avut loc prima reunire politica a restului provinciilor nord-Dunarene(Banat,Transilvasnia,Crisana,Bucovina,Maramures,estul provinciei Moldovei ocupata de rusi in 1812.
De mentionat faptul ca in baza tratatului de pace de la Sevres din data de 10 august 1920 toate regiunile care au apartinut Romaniei,adica zona Adrianopolului,peste Constantinopol pana la Izmit,pe linia Bursa catre Erdemit,Pergamo,Magnezia,Smirne,impreuna cu zonele Muglas,Benzili cu Adalia,adica regiunea Panfilia,au fost zone autonome libere pana in anul 1936.
Acelasi tratament a fost acordat si provinciei romanesti din Trebizonda care avea granita cu Turcia incepand din nord dupa Ordu catre Erzincan,Bingol,Mardin catre Antiochia pe linia Urla,Ganziantep,pana la Tarso si Mersin.
In est ,provincia Antiochia ,care avea capitala la Alexandreta,a fost sub protectoratul Frantei pana in anul 1939.Doar dupa aceasta data a fost anexata ilegal de Turcia.
De fapt,odata cu inceperea celui de-al doilea razboi mondial Turcia,aliati cu Hitler,nu a mai recunoscut aceste granite si autonomia acestor teritorii si au ocupat ilegal toate teritoriile sus mentionate.
O alta ocupatie turca se inregistreaza in data de 20.07.1974 in nordul Ciprului pe linia Nicosia Farmagosta.
Astazi Turcia este o tara NATO si putem multumi Turcilor pentru atentia de a proteja teritorii si zone traditionale romanesti si de a revizui politica sa de aderare la Europa prin redarea autonomiei tuturor acestor zone sus mentionate ca liber pana in 1936.

0 comentarii: