duminică, 16 decembrie 2007

Bradul românesc, izgonit din pieţe de brazii nordici



Brazii din pădurile Sucevei nu mai sunt bine primiţi în casele sucevenilor, cu ocazia sărbătorilor de iarnă.

Pe de o parte, e tot mai greu să îi găseşti, din cauza unor norme făcute parcă în batjocură, prin care nici măcar Direcţia Silvică nu mai poate vinde brazi în pieţele din municipiu, în vreme ce particularii care scot la vânzare brazi aduşi de peste hotare pot împânzi întreg oraşul.

Pe de altă parte, se pare că mulţi preferă să scoată din buzunare sume care ajung chiar şi la jumătate dintr-un salariu (150 – 200 de lei), pentru a lua un brad „made in Danemarca”, în loc să plătească o sumă modică, cuprinsă între 16 şi 30 de lei, pentru un brad “made in Suceava”, adus de la Gura Humorului ori Moldoviţa.

Vânzarea bradului, interzisă în pieţe

Declinul brazilor suceveni a început în urmă cu trei ani, când a intrat în vigoare o reglementare silvică cel puţin ciudată, prin care, pentru a putea vinde brazi de Crăciun, toate pieţele, inclusiv cele agroalimentare din Suceava, trebuie să se autorizeze special în acest scop.

Dacă partea de delimitare clară a spaţiului în care pot fi vânduţi brazii se poate rezolva destul de uşor, o altă obligaţie, de angajare de personal silvic specializat, este considerată aberantă de cei care administrează activitatea pieţelor.

“Nu putem să angajăm personal silvic specializat doar pentru a vinde câţiva brazi în săptămâna de dinainte de Crăciun. Nu doar că posturile din cadrul Administraţiei Pieţelor sunt limitate şi trebuie aprobate anual de Consiliul Local, dar nici nu e posibil să ceri unei pieţe agroalimentare să se autorizeze pentru comercializarea materialului lemnos, când acest lucru îl poate face numai o piaţă precum cea din Vereşti, unde pe tot parcursul anului se vând şi se cumpără cantităţi mari de lemne. Dacă legea nu se va schimba, înseamnă că niciodată nu vom mai putea oferi sucevenilor posibilitatea de a cumpăra de la piaţă brazi ieftini, pentru Crăciun”, a declarat şeful Administraţiei Pieţelor municipiului Suceava, Gelu Greceanu.

Brazii suceveni, solicitaţi mai mult în alte judeţe

În prezent, sucevenii care vor totuşi să cumpere brazi de Crăciun din pădurile noastre pot face acest lucru doar de la ocoalele, cantoanele şi districtele Direcţiei Silvice Suceava, la aceleaşi preţuri ca şi acum trei ani.

Practic, pentru un brad cu dimensiuni de până la 1,30 metri, au de plătit doar 16 lei, pentru unul cu dimensiuni cuprinse între 1,31 şi 2 metri – 22,6 lei, iar pentru unul de până la 3 metri – 29,75 lei. Pentru cei care solicită brazi mai mari de 3 metri, preţul va creşte cu câte 12 lei pentru fiecare metru în plus.

Directorul comercial al Direcţiei Silvice Suceava, George Celsie, a precizat că pentru anul acesta sunt puşi la dispoziţia sucevenilor 13.500 de brazi, dar, până acum, cele mai multe solicitări au venit din partea unor agenţi economici, dar mai ales din alte judeţe, unde farmecul brazilor autohtoni este încă apreciat.

Pentru că cererile de brazi au scăzut tot mai mult, de la an la an, este posibil ca nu peste mult timp Direcţia Silvică să renunţe total la această activitate, iar singurii brazi de pe piaţă să rămână cei nordici.

0 comentarii: