miercuri, 22 august 2007

Incendiu izbucnit de la o ţigară într-o gospodărie din Stroieşti


Incendiu izbucnit de la o ţigară într-o gospodărie din Stroieşti

Actualitate


incendiu_casa.jpgDetaşamentul de Pompieri Suceava a fost solicitat marţi, dimineaţă la ora 01:10 să intervină la stingerea unui incendiu izbucnit în comuna Stroieşti în gospodăria lui R. Petru. Cele două autospeciale au ajuns la faţa locului în 14 minute, intervenţia desfăşurându-se pe parcursul a două ore. Focul a distrus adăpostul de animale, o magazie pe o suprafaţă de 100 metri pătraţi şi 7 tone de furaje, valoare pagubelor fiind estimată de proprietar la suma de 6.000 lei (60 milioane de lei vechi). Pompierii au reuşit să salveze bunuri însumate la 60.000 lei (600 milioane de lei). În urma cercetărilor s-a stabilit că incendiul a pornit de la o ţigară.

Fotbal. Cupa României - 4 echipe sucevene, neinteresate de Cupă

Fotbal. Cupa României - 4 echipe sucevene, neinteresate de Cupă

Sport


La Negostina, Locomotiva din Dorneşti a zdrobit echipa locală cu 10-2!!!
Duminică, 19 august s-au disputat meciurile din cadrul primului tur al Cupei României – faza judeţeană – ediţia 2007. În această etapă au fost angrenate echipele din cele două serii ale Ligii a V-a.
Aşa cum ne-am obişnuit, „unele” echipe au uitat că au meci şi arbitrii s-au prezentat la stadion, partidele nedisputându-se.
La Vicovu de Jos arbitrii şi echipa oaspete au ajuns la terenul de joc şi au rămas stupefiaţi când au văzut că gazonul avea 30 de centimetri! Gazdele şi-au recunoscut vina şi au achitat baremul de arbitraj, dar urmează campionatul...
Nici Avântul Volovăţ nu a avut adversar. La Milisăuţi, echipa din localitate a declarat forfait pentru această ediţie de campionat. La Drăguşeni, gazdele au aşteptat în zadar venirea oaspeţilor, Pleşul Bogdăneşti, care nu au mai ajuns la meci. La fel s-au întâmplat şi la Frasin, unde FC Pojorâta nu s-a prezentat la meciul de Cupă.
Iată care au fost rezultatele:

Progresul Fătăuţii Vechi – Bucovina Frătăuţii Noi 4-3 d.p.
Progresul Milişăuţi – Avântul Volovăţ 0-3 (neprezentare)
Unirea Horodnic – Victoria Solca 6-1
Eusadi Negostina – Locomotiva Dorneşti 2-10
Flacăra Vicovu de Jos – Polul Nord Falcău 0-3 (neprezentare)
Constructorul Dărmăneşti – Bucovina Calafindeşti 4-5
Progresul Salcea – Locomotiva Zvoriştea 3-4
Moldova Drăguşeni – Pleşul Bogdăneşti 3-0 (neprezentare)
Steaua Dumbrăveni – Recolta Fântânele 3-2
Ştiinţa Mitocu Dragomirnei – Viitorul Adâncata 3-9
Voinţa Liteni Moara – Şomuzul Preuteşti 3-4
Voinţa Stroieşti- Releul Mihoveni 3-2
CSM Rarăul II C-lung – Bistriţa Broşteni 2-1
Inter Capu Câmpului – Victoria Păltinoasa 2-0
Bradul Vama – Forestierul Frumosu 8-1
Avântul Frasin - FC Pojorâta 3-0 (neprezentare)
Jocurile din această fază a competiţiei s-au desfăşurat în sistem eliminatoriu, într-o singură manşă, pe terenul echipelor organizatoare, acestea fiind trecute în program primele la fiecare joc. Cele 16 echipe calificate vor evolua în faza a II-a a competiţiei împotriva celor 16 echipe din Liga a IV-a.

Fotbal. Liga a IV-a - Cetatea II a început campionatul în forţă

Fotbal. Liga a IV-a - Cetatea II a început campionatul în forţă

Sport
Stire introdusa in 21-08-2007
Stiri >> Sport

Cu trei „plombe” de la prima echipă, Constantin, Homneac şi Apetri, satelitul Cetăţii a mai adunat 3 puncte şi pare una dintre candidatele serioase la promovarea în Liga a III-a.
Bucovina Bădeuţi – AFC Cetatea II Suceava- Arbore 1-4 (0-1)
Duminică, 19 august, echipa satelit a Sucevei a susţinut un meci foarte dificil, în faţa unui adversar decis să nu părăsească învins terenul. „Copiii” lui Vichente Popescu şi-au dorit mult victoria dar deşi meciul s-a disputat la Rădăuţi (terenul din Bădeuţi nefiind încă adus la parametrii regulamentari) până în minutul 30a fost aprig disputat. A fost practic minutul în care oaspeţii au deschis scorul prin Tudor Homneac, jucător venit de la echipa mare, gazdele reclamând un fault la centru terenului, maniera prin care aceştia şi-au exprimat frustrarea limitele regulamentului. Ca atare,
Gh. Hunceac a văzut cartonaşul roşu şi a fost nevoit să părăsească terenul, lăsându-şi echipa în inferioritate numerică. Era 0-1 în favoarea oaspeţilor şi situaţia nu era disperată pentru echipa din Bădeuţi dar Dragoş Tătar (Bucovina Bădeuţi) şi-a pierdut „busola” şi a intrat criminal la unul din atacanţii Cetăţii şi bineînţeles că arbitrul Florin Bilouseac i-a acordat roşu direct şi astfel soarta meciului era scrisă.
Cu doi oameni în minus, gazdele au fost victime sigure şi au mai primit 3 goluri înscrise de Homneac (47), Florescu (51) şi Toader Şuiu (73).
Totuşi bădeuţenii au marcat golul de onoare prin Petrescu în minutul 68.
Au jucat formaţiile:
Bucovina: Dumitriu – D. Tătar, Roşu, Hunceac, Huşanu, Gh. Tătar, Fl. Siminiceanu, Podariu, Gavriliuc, Casoinic, Petrescu. Au mai intrat: Pânzaru, Anton şi David.
Cetatea II: Constantin – Ov. Ciobanu, Ignătescu, Turliuc, Martinescu, Dovalciuc, Crişu, Răzlog, Florescu,Apetri, Homneac. Au mai intrat: Şuiu şi Găzdaru.
În etapa a III-a, Cetatea II va avea un meci greu în compania echipei Flacăra Roşie Udeşti, partida urmând a se disputa la Fălticeni întrucât udeştenii au terenul suspendat după incidentele din prima etapă.

Fotbal. Liga a IV-a

Fotbal. Liga a IV-a

Sport


Flacăra Roşie Udeşti – Cetatea II, derbiul etapei

Duminică, 26 august, vor avea loc meciurile din cadrul etapei a III-a a Ligii a IV, partide care se vor desfăşura după următorul program:

CS Gura Humorului – Bucovina Bădeuţi
Arbitri: M. Şuhan – V. Andronic, Cr. Ştefanovici - Suceava
Observator: Niţă Pintea – Fălticeni

Florconstruct Pătrăuţi – Foresta Moldoviţa
Arbitri: D. Prodan (Gura Humorului ) – S. Bodnar, V. Nemeş – Vatra Dornei
Observator: Ştefan Martinescu – Rădăuţi

Bradul Putna – CS Juventus II Fălticeni
Arbitri: Vlad Ciobanu – Fl. Nechifor, D. Duduţă - Suceava
Observator: Mircea Onciul - Suceava

CSM Bucovina Rădăuţi – CSO Viiotorul Liteni
Arbitri: Gh. Ignătescu – D. Iacoban, L. Grămadă - Suceava
Observator: Gh. Ştefanovici – Suceava

CSM Dorna Vatra Dornei – Minerul Iacobeni-Ciocăneşti
Arbitri: S. Pintea – L. Grigoraş, A. Blanaru - Fălticeni
Observator: Anton Buruiană – Fălticeni

Avântul Todireşti – Rapid CFR Suceava
Arbitri: C-tin Doliuc (Siret) – Şt. Zaharie, Ad. Grecu - Rădăuţi
Observator: Vasile Bejenaru (Siret)

Zimbrul Siret – Unirea Boroaia
Arbitri: I. Marciuc –Ad. Ghiuţă, L. Nimigean - Suceava
Observator: D-tru Antoniu – Suceava

Flacăra Roşie Udeşti – Cetatea II Suceava
Arbitri: I. Moldovan – D. Ursache, I. Copp - Siret
Observator: Bogdan Agafiţei - Dolhasca

IŞJ la un pas de a rămâne fără întreaga conducere după ce a primit calificative de „nesatisfăcător” şi „satisfăcător”

IŞJ la un pas de a rămâne fără întreaga conducere după ce a primit calificative de „nesatisfăcător” şi „satisfăcător”

Invatamant


hrenciuc05.jpgÎntreaga conducere a Inspectoratului Şcolar Judeţean Suceava a contestatcarcalete_petru.jpg calificativele atribuite de MEdCT după evaluarea activităţii manageriale a acestora. Adjunctul IŞJ Suceava, Daniel Hrenciuc a spus marţi, că a fost informat printr-o simplă hârtie că în urma evaluării activităţii sale manageriale din ultima perioadă a obţinut 55, 90 puncte din totalul maxim de 100, în consecinţă primind calificativul „nesatisfăcător”. Acesta a depus contestaţie întrucât calificativ nu reflectă prestaţia sa, şi a solicitat să i se prezinte fişa de evaluare pentru a vedea punctajul obţinut la fiecare segment în parte. Daniel Hrenciuc este surprins de acest calificativ. Cât priveşte celălalt adjunct al IŞJ Suceava, Vasile Monacu, acesta a primit calificativul „satisfăcător”, însă a refuzat să facă vreun comentariu. „Este o problemă strict personală pe care nu o comentez” a spus Vasile Monacu. Inspectorulmonacu.jpg şcolar general Petru Carcalete, care în momentul de faţă se află în concediu medical, a obţinut doar 61,1 puncte la evaluare fiind foarte aproape de a fi demis pe motiv de incompetenţă, în condiţiile în care pentru calificativul de „satisfăcător” trebuia să obţină minim 70 de puncte. În cazul primirii calificativului „satisfăcător” sau „nesatisfăcător” pentru 4 ani de zile există interdicţia participării la concursuri pentru ocuparea unor funcţii de conducere sau obţinerea de gradaţii de merit, calificativul minim necesar fiind „bine”. Totodată contractul managerial încetează dacă, pe perioada mandatului, inspectorul a obţinut în urma evaluării efectuate de MEdCT calificativul „nesatisfăcător”.

Crimă terifiantă la Arbore

Cadavrul unui bărbat în vârstă de circa 60 de ani a fost găsit într-o baltă de sânge, la volanul unei Dacii oprite în mijlocul câmpului

• Medicii legişti spun că bărbatul cu pricina, rămas neidentificat, a fost omorât cu o cruzime ieşită din comun

• Câteva pete de sânge i-au dus pe judiciariştii de la Investigaţii Criminale la poarta unuia dintre posibilii autori

• Oamenii legii au trei suspecţi, în prezent dispăruţi de la domiciliu

Cadavrul unui bărbat necunoscut a fost găsit, într-o baltă de sânge, la volanul unui autoturism „Dacia”, oprit în mijlocul câmpului. Suspiciunile poliţiştilor chemaţi la faţa locului, cum că au de-a face cu o crimă, au fost confirmate de concluziile medicilor legişti. Aceştia din urmă au stabilit, în urma necropsiei, că moartea a fost una extrem de violentă.
Duminică seară, în jurul orei 21:00, un tânăr din comuna Arbore a văzut o Dacie albă oprită în câmp, în zona cunoscută drept „Cimitirul Pocăiţilor”. „Mă gândeam că e unul şi-şi păzeşte cartofii. Când mă duc mai aproape, văd mortu-n maşină... Era cu mâna pe volan şi cu capu plecat pe umăr. Doamne păzeşte, am fugit repede şi i-am zis unui vecin să sune la Poliţie. Era sânge peste tot...”, mărturiseşte însă speriat de ceea ce a văzut Dorel Râpă. Pentru că afară se lăsase deja întunericul, poliţiştii sosiţi la faţa locului au asigurat zona, urmând ca cercetările criminaliştilor să aibă loc a doua zi. În dimineaţa zilei de ieri, o echipă de judiciarişti ai Serviciului de Investigaţii Criminale, însoţiţi de un procuror criminalist din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava au ajuns la Arbore, oamenii legii începând cercetările în teren. În timp ce criminalistul lua probe de la faţa locului, judiciariştii s-au apucat să strângă informaţii printre săteni. Toţi dădeau din umeri şi spuneau că habar nu au ce s-a întâmplat şi cine este bărbatul plin de sânge din maşină. Cum în actele maşinii (Dacia 1310 SV-07-XBJ), figura un tânăr din comuna Valea Moldovei, anchetatorii s-au gândit că bărbatul de la volan (în vârstă de aproximativ 60 de ani) era o rudă de-a acestuia. Aceasta ipoteză însă a căzut, proprietarul maşinii spunându-le poliţiştilor care i-au bătut la poartă că Dacia cu pricina nu mai este a lui de mai multă vreme. Tânărul le-a mai spus oamenilor legii că maşina a fost vândută succesiv, fără a mai schimba actele, la mai multe persoane. Ieri seară, anchetatorii nu reuşiseră încă să identifice cadavrul. Medicii legişti care au făcut necropsia au stabilit că acesta prezenta leziuni produse prin violenţă pe mai tot corpul, însă moartea a survenit în urma a peste 10 lovituri de cuţit primite în zona gambelor. Legiştii au mărturisit că violenţa de care au dat dovadă autorii acestui omor este ieşită din comun.
La aproximativ 50 de metri de locul în care a fost găsit autoturismul Dacia, anchetatorii au dat de alte pete de sânge, precum şi o plasă care, cel mai probabil, a aparţinut victimei. Pe o distanţă de alte câteva sute de metri, poliţiştii au mai găsit pete de sânge, acestea oprindu-se în dreptul unei case din apropiere. În urma anchetei, judiciariştii au pus, în capul listei de suspecţi, trei indivizi, dintre care unul locuieşte chiar în casa în faţa căreia au fost găsite urmele de sânge, toţi trei fiind dispăruţi în prezent de la domiciliu. Anchetatorii încearcă acum să stabilească împrejurările în care a murit bărbatul rămas, deocamdată, neidentificat, existând mai multe ipoteze de lucru. Una dintre acestea este că bărbatul cu pricina ar fi fost taximetrist neautorizat, căruia criminalii i-au cerut să-i ducă acasă, la Arbore.

Protopopul Goraş îi consideră cretini pe ziarişti

După ce primarul din Iacobeni s-a plâns că pădurile administrate de Biserică sunt exploatate haotic, ceea ce a contribuit la revărsarea apelor în comună, una din feţele bisericeşti a trecut la atac

• Aurel Goraş, protopopul de Câmpulung Moldovenesc, a trecut la ameninţări la adresa primarului şi la jigniri la adresa ziariştilor, consideraţi cretini pentru că au îndrăznit să publice în ziar opiniile edilului

Inundarea unei părţi a comunei Iacobeni, fapt ce a dus la punerea în pericol a DN 17 şi a căii ferate care trece prin zonă, a declanşat un adevărat război printre posibilii vinovaţi de situaţia creată, fiecare găsindu-i responsabili pe alţii pentru că, din cauza obturării canalelor de scurgere, apele s-au revărsat de pe dealuri şi au inundat tot ce au întâlnit în cale. Deranjat că „Monitorul de Suceava” a publicat în paginile sale opiniile primarului din localitate, care a afirmat că şi exploatările haotice din pădurile care aparţin Bisericii au dus la inundarea unei părţi a comunei, Aurel Goraş, protopopul de Câmpulung Moldovenesc, a trecut la jigniri, calificându-l drept cretin pe ziaristul care a îndrăznit să publice articolul cu privire la opiniile primarului.

În comuna Iacobeni, toate problemele au început încă de sâmbătă noapte, când, pe fondul precipitaţiile abundente, apele pârâului Valea Fierului s-au umflat ameninţător. Drumul şi calea ferată din zonă au fost puse în mare pericol, iar mai târziu apa a invadat şi drumul comunal din localitate, afectând cu această ocazie reţeaua de alimentare cu apă din comună. Exasperat de situaţia în care s-a ajuns, Viorel Dranca, primarul din localitate, ne-a spus care sunt, în opinia sa, vinovaţii de cele întâmplate. I-a numit pe muncitorii de la Mochlos, care au lucrat neglijent la reparaţia drumului, scăpând materiale în canalul de scurgere şi blocând astfel accesul apei, dar şi pe cei care exploatează haotic pădurile din amonte. „Exploatarea pădurii se face în bătaie de joc. Nu îi acuz direct pe cei de la Arhiepiscopie, însă cei cu care au contracte de exploatare lucrează fără a respecta nici o normă a bunului simţ. După ploile de sâmbătă, pârâul s-a umflat şi a ieşit din matcă cu tot cu cioatele lăsate de izbelişte”, se plângea duminică, imediat după apariţia problemelor, edilul comunei. Deşi a fost luat la rost şi ameninţat că va fi acţionat în instanţă de reprezentanţii feţelor bisericeşti, edilul nu şi-a schimbat poziţia, subliniind ulterior doar că Ocolul Silvic la care a făcut referire aparţine de Protopopiatul Câmpulung Moldovenesc, nu direct de Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor.

• Ziariştii, cretini pentru că au îndrăznit să publice o opinie

Foarte deranjat de afirmaţiile primarului, Aurel Goraş, nu s-a mulţumit doar să îi ceară socoteală primarului, ci a trecut la insulte şi la adresa ziariştilor. Nervos că Monitorul de Suceava a relatat declaraţiile primarului Viorel Dranca, protopopul a trecut la jigniri. „Vreau să vă transmit că numai un cretin ar putea scrie ce aţi dat dumneavoastră în ziar. Cum să fie puhoaie de 10 metri înălţime, e o tâmpenie ce a-ţi scris”, ne-a transmis telefonic Aurel Goraş. Din păcate, faţa bisericească a făcut o confuzie. Nicăieri în ziar nu s-a scris că apele înalte de 10 metri s-au adunat pe drumul din comună, unde au apărut problemele reclamate de primar pe fondul exploatării incorecte a masei lemnoase. Puhoaiele de peste 10 metri, întinse pe 500 de metri, s-au format în apropierea DN 17, în zona în care există o subtraversare care asigura trecerea apei pe sub şosea şi calea ferată. Aici, în hăul de lângă drum, din cauza înfundării canalului, apa s-a adunat într-o cantitate foarte mare, ajungând la nivel cu şoseaua. Începând de sâmbătă seara pompierii au lucrat, şi o fac în continuare, pentru a scoate imensa cantitate de apă adunată acolo . În ceea ce priveşte adâncimea apei, estimările nu au fost făcute de noi, ci de pompierii care muncesc neîntrerupt de sâmbătă noapte la faţa locului. Prin urmare, protopopul s-a lansat în nişte afirmaţii gratuite, doar pentru a răzbuna faptul că am îndrăznit să publicăm declaraţiile primarului Dranca.

• Răspundere aruncată spre Direcţia Silvică

Referitor la acuzaţiile aduse de primar, înalta faţă bisericească spune că în raza de pădure administrată de Protopopiat se lucrează doar conform legii. „Exploatăm lemn doar conform prevederilor legale, suntem controlaţi periodic de inspectorii de la ITRSV, nu ne batem joc. Veniţi să vedeţi cum arată pădurea exploatată de noi şi cum arată cea lucrată de Ocolul Silvic din Iacobeni. Poate la ei este dezastru”, a declarat Aurel Goraş, care spune că este dispus să meargă până în pânzele albe, pentru a demonstra că în pădurea bisericii nu se fac exploatări neglijente. După discuţia avută cu faţa bisericească, am luat legătura şi cu inginerul Ion Holbură de la Ocolul Silvic Iacobeni. Acesta are o cu totul altă variantă. Spune că revărsarea apelor de sâmbătă seară nu are nici o legătură cu exploataţiile din pădure. „Totul pleacă de la blocarea canalului care asigura trecerea apei în imediata apropiere a DN 17. Aici s-a lucrat prost, canalul de scurgere a fost înfundat cu pietriş şi aşa s-a ajuns la revărsarea apelor în toate direcţiile”, a susţinut inginerul, care crede că şi primarul, care a aprobat modul de lucru al muncitorilor, are o vină pentru inundarea unei părţi a comunei.

• Pompierii lucrează de trei zile pentru a evacua apa

Toate problemele din comuna Iacobeni au început în cursul zilei de sâmbătă. După ploile abundente căzute într-un timp relativ scurt, debitul pârâului Valea Fierului a crescut brusc. Cum subtraversarea care asigură trecerea apei pe sub DN 17 şi cale ferată era înfundată cu aluviuni, puhoaiele nu au mai putut trece, adunându-se în apropierea drumului. Sâmbătă seara, puţin după 22.00, acumularea de apă se întinsese deja pe 500 de metri, având o adâncime de 10 metri. De aici a început calvarul pentru pompieri. La aproape trei zile de la adunarea apei, pompieri aduşi din tot judeţul continuă să muncească pentru a scoate apa adunată în apropierea drumului. Şi ieri, circulaţia pe DN 17, în zona Iacobeni, se desfăşura cu mare dificultate, pe o porţiune de drum de câteva sute de metri maşinile circulând pe un singur sens de mers. Duminică, apele aceluiaşi pârâu au invadat şi drumul comunal din localitate şi au afectat reţeaua de alimentare cu apă potabilă, lăsând pentru câteva ore bune sute de oameni fără apă potabilă. După spusele primarului, apa venită din amonte era plină de deşeuri din lemn, care, au umplut canalele de scurgere şi au deviat apa de la cursul ei normal. Firma grecească Mochlos, care lucrează la reabilitarea DN 17 în zona comunei Iacobeni, considerată de mulţi principala vinovată pentru problemele create, ar putea fi şi ea trasă la răspundere, subprefectul Ştefan Alexandru Băişanu aşteptând urgent concluziile specialiştilor care investighează cazul. Reprezentanţii firmei greceşti ar putea fi acuzaţi de faptul că au blocat în timpul lucrărilor subtraversarea care asigura trecerea apei, dar şi pentru că nu au intervenit pentru a remedia problema, toată responsabilitatea pentru evitarea inundării drumului şi a căii ferate căzând pe pompierii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Suceava.

Suspecţii crimei de la Arbore, liberi din lipsă de probe

În aşteptarea probelor ADN care să stabilească dacă petele de sânge pe hainele celor doi suspecţi erau ale victimei, Costel Dorel Băcilă (19 ani) şi Marcel Daniel Băcilă (21 de ani) sunt în libertate

Cei doi indivizi reţinuţi de poliţişti şi duşi, luni seară, în faţa procurorilor criminalişti din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava, fiind principalii suspecţi în cazul terifiantei crime de la Arbore, au ieşit fără cătuşe la mâini, după câteva ore de audieri. Deşi, iniţial, anchetatorii se pregăteau deja să-i ducă în faţa instanţelor de judecată, cu propunere de arestare preventivă, procurorii i-au lăsat să plece pe cei doi, aceştia nefiind puşi sub acuzare. În momentul în care au fost prinşi de poliţişti, într-un bar de pe raza oraşului Solca, Costel Dorel Băcilă (19 ani) şi Marcel Daniel Băcilă (21 de ani), verişori, aveau mai multe pete de sânge pe haine. Totodată, cei doi erau răniţi, unul la o mână, celălalt la umăr, leziuni cu care s-au ales, cred anchetatorii, în timpul luptei cu victima. În faţa procurorilor, însă, cei doi verişori au negat că ar avea vreo legătură cu crima, motivând că leziunile suferite şi sângele de pe hainele lor provin de la o altercaţie între ei, pe fondul consumului de alcool. În aşteptarea probelor ADN care să stabilească dacă sângele de pe hainele celor doi e sau nu al victimei, oamenii legii nu au avut altceva de făcut decât să le dea drumul celor doi suspecţi. „E posibil să nu fie cei doi autorii crimei”, ne-a declarat, ieri, unul dintre procurorii care se ocupă de caz. Anchetatorii se gândesc, totuşi, să-i ducă pe verişorii Băcilă la detectorul de minciuni al Poliţiei, unde să vadă dacă varianta acestora, cum că nu au nici o legătură cu crima, e adevărată sau nu.
Poliţiştii de la Investigaţii Criminale s-au reîntors, ieri, la Arbore, încercând să refacă traseul parcurs de victimă înainte de a fi omorâtă. Totodată, oamenii legii încearcă să adune probe suficiente pentru a da de urmele asasinilor care l-au omorât cu sânge rece pe Marcel Popescu, în vârstă de 67 de ani, un pensionar din municipiul Rădăuţi, care, deşi nu avea nici un fel de autorizaţie, făcea taximetrie. Cadavrul acestuia a fost găsit duminică seară, într-o baltă de sânge, la volanul unei Dacii oprite în mijlocul câmpului, pe raza comunei Arbore, în zona cunoscută drept „Cimitirul Pocăiţilor”. Medicii legişti au observat, în urma necropsiei, că pe corpul neînsufleţit al pensionarului sunt numeroase leziuni produse prin violenţă. Moartea sexagenarului, au concluzionat legiştii, a survenit în urma a peste 10 lovituri de cuţit primite în zona gambelor. Pe unul dintre drumurile care duce înspre locul în care a fost găsită maşina, oamenii legii au găsit mai multe pete de sânge, acestea oprindu-se în apropierea casei unuia dintre cei doi suspecţi. Anchetatorii continuă cercetările sub aspectul săvârşirii infracţiunii de omor calificat, faptă pedepsită de lege cu 25 de ani de închisoare şi interzicerea unor drepturi.

Conducerea Spitalului Judeţean, îngrijorată de scumpiri

Spitalul Judeţean Suceava ar putea rămâne fără fondurile necesare derulării activităţii dacă furnizorii vor mări preţurile la produse. Managerul unităţii sanitare, Costică Dăscăliuc, este îngrijorat de scumpirile anunţate pentru luna septembrie. Acesta spune că spitalul are nevoie de suplimentare de fonduri pentru a funcţiona în condiţii bune. „Se anunţă scumpiri de 10%-15% pentru septembrie. Scumpirea la alimente este pusă pe seama secetei, însă şi furnizorii de medicamente măresc ridică preţurile”, spune Dăscăliuc.
Conducerea Spitalului Judeţean Suceava s-a văzut nevoită recent să rezilieze contractele cu doi furnizori de medicamente din cauză că aceştia au majorat preţurile la produse peste valoarea maximă prevăzută în contracte.
Este vorba despre două firme din Bucureşti care livrau spitalului medicamente de strictă necesitate, precum calmante. În conformitate cu prevederile contractelor, cele două firme ar fi trebuit să nu majoreze preţurile până la finele anului bugetar 2007. Pentru a se preveni o criză de medicamente la cea mai mare unitate spitalicească din judeţ, s-a luat decizia de a se face achiziţii directe de la alte două firme, la preţuri acceptabile.

Raportările de la medici şi laboratoare, verificate de o comise CAS

Medicii şi laboratoarele îşi vor putea primi banii pentru serviciile efectuate în cadrul acestui program deoarece Ministerul Sănătăţii a pus la dispoziţie aplicaţiile informatice pentru raportarea datelor de la pacienţi

Medicii de familie şi laboratoarele din judeţ care participă la programul naţional de evaluare a stării de sănătate vor putea să îşi primească în curând banii pentru serviciile prestate. Anunţul a fost făcut ieri de către directorul general al Casei de Asigurări de Sănătate Suceava, doctor Cristina Iordăchel (foto), care a declarat că
medicii şi reprezentanţii laboratoarelor pot extrage de pe site-ul Ministerului Sănătăţii Publice sau pot obţine de la CAS borderourile şi aplicaţiile informatice pe care vor prezenta raportările.
Cristina Iordăchel a precizat că sunt bani pentru decontarea acestor servicii şi că totul depinde acum de cât de repede vor depune medicii şi laboratoarele raportările cu datele pacienţilor şi dacă acestea s-au efectuat corect.
În acest sens, la nivelul CAS Suceava a fost constituită o comisie care să verifice corectitudinea raportărilor şi să le valideze. Cristina Iordăchel a spus că în mare parte comisia este formată din cadre de la Biroul de Control al CAS Suceava.
„Comisia are sarcina de a face această verificare cât mai repede şi eficient în vederea efectuării decontărilor către medicii de familie şi furnizorii de servicii medicale paraclinice”, a subliniat directorul general al CAS Suceava.
Deşi există fondurile necesare, medicii de familie din judeţ şi laboratoarele care efectuează analizele gratuite în cadrul programului naţional de evaluare a stării de sănătate nu au putut până acum să îşi primească banii pentru servicii deoarece CAS nu deţinea programul informatic prin care să preia şi să verifice corectitudinea datelor furnizate de aceştia.
Responsabilii CAS Suceava spun că din cauza lipsei de adresabilitate, o mare parte din fondurile alocate de CNSA pentru trimestrul trei 2007 judeţului Suceava în vederea derulării programului riscă să rămână necheltuite şi să fie virate înapoi Casei Naţionale. În luna iulie medicii de familie din judeţ au consultat 6.000 de persoane (deşi în perioada menţionată peste 31.000 de persoane din judeţ au primit taloane şi ar fi trebuit să se prezinte la medic), iar la laboratoare s-au prezentat 4.939 de persoane. În total, la nivel de judeţ, ar trebui decontaţi pentru luna iulie medicilor şi laboratoarelor 280.814 lei, sub valoarea alocată de CNAS.

Avertisment pentru asistentul care „a tratat” o tânără ce a murit de amigdalită

Preşedinta OAMMR Suceava declară că într-adevăr asistentul şi-a depăşit atribuţiile, însă nu a săvârşit o fapte gravă prescriind tratamentul, şi asta pentru că pacienta avea fobie de spitale şi nu ar fi mers oricum la medic

Asistentul din Siminicea care a prescris tratament unei tinere cu infecţie la amigdale şi care ulterior a decedat a scăpat doar cu un avertisment. Sancţiunea a fost dată de Comisia de Etică, Disciplină şi Deontologie Profesională a Ordinului Asistenţilor şi Moaşelor din Suceava, care a decis că asta este pedeapsa ce i se cuvine asistentului Gheorghe Bulgariu pentru că şi-a depăşit atribuţiile.
Femeia, în vârstă de 35 de ani, a primit tratament şi a fost consultată de asistentul medical din comună, în ciuda faptului că legea nu permite ca asistenţii să pună diagnostice sau să prescrie tratament medicamentos, aceste lucruri fiind de competenţa medicilor.
Ordinului Asistenţilor şi Moaşelor din Suceava a demarat cercetări după ce soţul decedatei a depus plângere la această organizaţie profesională.
Soţul tinerei decedate, Ghiţun Florin, declara la câteva zile după deces că l-a solicitat pe asistentul respectiv să vină la domiciliu din cauză că soţia sa, Virginia, era răcită şi avea dureri în gât. Acesta îl acuza pe asistent de moartea soţiei şi că nu i-a trimis la spital.
Tânăra a ajuns în cele din urmă la Spitalul Judeţean Suceava, după ce tratamentul prescris de asistent nu a dat roade, însă medicii nu au putut să o salveze. În disperare de cauză, medicii suceveni au transferat-o pe Ghiţun Virginia la un spital din Iaşi, unde pacienta a decedat din cauza unei septicemii şi a complicaţiilor pulmonare.
Preşedinta OAMMR Suceava, Elena Cozmanciuc, ne-a declarat ieri că Gheorghe Bulgariu şi-a depăşit atribuţiile, dar că a fost vorba despre circumstanţe deosebite, pacienta respectivă nefiind asigurată la fondul de sănătate, neavând medic de familie şi nedorind să meargă la spital.
Mai mult, aceasta a declarat că soţul femeii şi-a retras plângerea de la OAMMR şi a precizat că soţia sa avea fobie de spitale şi nu voia să meargă oricum la doctor. „Sancţiunea nu înseamnă mare lucru, însă şi circumstanţele au fost speciale. Şi copilul femeii spunea că mamei sale îi era frică de medic şi nu voia să meargă la spital. Chiar dacă asistentul i-ar fi recomandat asta, nu ar fi făcut-o. Noi nu am considerat că este un caz grav şi că ar impune retragerea dreptului de liberă practică. Femeia avea mai multe boli cronice şi prezenta anemie severă şi fibrom uterin sângerând, deci nu a murit din cauza ampicilinei prescrise de asistent”, spune Elena Cozmanciuc.

Sapte scoli cu predare simultana din judet vor fi desfiintate

Sapte scoli cu predare simultana din judet vor fi desfiintate

22 August 2007

Sapte scoli cu predare simultana din judet vor fi desfiintate 400 de elevi din judetul Suceava vor fi obligati sa invete in alte scoli, din anul scolar viitor, dupa ce sapte institutii de invatamant sucevene vor fi desfiintate, a declarat, marti, adjunctul Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ), Daniel Hrenciuc.

Este vorba de elevi de gimnaziu care invata in clase cu predare simultana din localitatile Silistea, Vadu Negrilesei, Costana, Valeni, Holda, Moara Carp si Romanesti. Adjunctul ISJ Suceava a precizat ca acesti elevi vor continua cursurile la scoala cea mai apropiata de domiciliul lor, in care nu se face invatamant cu predare simultana. Masurile de desfiintare a invatamantului simultan au fost luat la nivelul intregii tari. In prezent, la nivel national, peste 15.000 de elevi invata in conditii de predare simultana, in peste 2.000 de unitati scolare.

Note de 10 la prima proba de bac

Note de 10 la prima proba de bac

22 August 2007

Note de 10 la prima proba de bac

Toti cei 267 de candidati din judetul Suceava prezenti la proba de Limba si literatura romana oral a actualei sesiuni a examenului de bacalaureat au promovat, iar opt dintre acestia au fost notati cu 10, transmite corespondentul ROMPRES. La prima proba a examenului de bacalaureat, de luni, au fost inscrisi initial 307 elevi, insa 40 au absentat. Bacalaureatul continua miercuri cu proba orala la limba si literatura moderna.

Marti, a fost a doua proba orala a sesiunii de toamna a bacalaureatului, la limba si literatura materna, sustinuta de absolventii de liceu apartinand minoritatilor nationale.

Toate gradinitele si scolile din Suceava vor fi reabilitate si igienizate

Toate gradinitele si scolile din Suceava vor fi reabilitate si igienizate


Scolile si gradinitele din municipiul Suceava vor primi 12,7 milioane de lei pentru reabilitare, modernizare si igienizare, a declarat primarul Ion Lungu. Din totalul sumei, 2,7 milioane de lei vor veni de la Guvern, iar zece milioane de lei din fondurile primariei.


Banii alocati de la Guvern vor fi repartizati la cinci gradinite (1,25 milioane lei), bazinul de inot de la scoala generala nr.3 (500.000 de lei), Colegiul National "Petru Rares" (300.000 de lei), Colegiul Tehnic "Petru Musat" (250.000 de lei), Colegiul National "Stefan cel Mare" (150.000 de lei), scoala generala nr 8 (150.000 de lei) si Colegiul National "Mihai Eminescu" (100.000 de lei). Potrivit primarului Lungu, banii alocati de la bugetul local vor fi folositi pentru lucrari de extindere si mansardare a unor gradinite, pentru igienizarea tuturor scolilor si gradinitelor din municipiu si pentru unele reabilitari acolo unde se impune.


Edilul sef a dat asigurari ca toti scolarii si prescolarii din Suceava vor incepe noul an scolar in unitati de invatamant curate si dotate corespunzator.

Autorităţile din Suceava şi Cernăuţi propun construcţia unui nou coridor rutier

Autorităţile judeţului Suceava şi ale regiunii Cernăuţi din Ucraina propun construcţia unui nou coridor rutier care să facă legătura între Ţările Baltice şi sudul Europei, şi care să tranziteze Ucraina şi nord estul României. Purtătorul de cuvânt al Consiliului Judeţean Suceava, Cătălin Nechifor (foto), a declarat că discuţiile privind acest subiect au avut loc la începutul acestei săptămâni la Cernăuţi, unde s-a convenit promovarea a patru proiecte de interconectare a celor două regiuni, în domenii precum transportul rutier, al gazelor naturale, energiei electrice şi telecomunicaţiilor. Nechifor a precizat că unul dintre proiecte ar viza construcţia unui drum ultra rapid care să lege nordul de sudul Europei, şi care să tranziteze şi Ucraina şi România. „Actualul proiect privind construcţia unui drum rapid, S 19, ce leagă Marea Baltică cu sudul Bulgariei, exclude Ucraina şi nord estul României. Din acest motiv considerăm că dacă ar exista un traseu care să treacă prin Bucovina istorică, acesta va fi mult mai scurt şi mai util, în condiţiile în care traficul în această zonă a crescut, în ultimii şapte ani, de cel puţin 3,3 ori”, a declarat Cătălin Nechifor. El a mai adăugat că un alt proiect discutat cu reprezentanţii regiunii Cernăuţi se referă la dezvoltarea sistemelor de telecomunicaţii, respectiv realizarea unei reţele de comunicaţii între cele două ţări prin fibră optică. Nechifor a mai precizat că alte două proiecte vizează interconectarea în domeniul gazelor naturale şi al energiei electrice. El a explicat că pentru toate aceste proiecte, judeţul Suceava şi regiunea Cernăuţi au posibilitatea să obţină o finanţare de 800.000 de euro, fonduri care ar putea fi accesate prin intermediul programului european TACIS. „Banii ar urma să fie folosiţi pentru realizarea studiilor de fezabilitate necesare pentru aceste proiecte. Iar preocuparea noastră este să obţinem cofinanţarea de 10% din această valoare, şi sperăm ca pentru aceasta să beneficiem şi de sprijinul autorităţilor centrale din cele două state”, a menţionat purtătorul de cuvânt al Consiliului Judeţean. Cătălin Nechifor a precizat că autorităţile din Suceava şi Cernăuţi vor informa Guvernele celor două ţări cu privire la intenţia de a promova aceste proiecte, dar şi agenţi economici care ar putea să colaboreze în derularea lor. Astfel, el a precizat că autorităţile din Suceava vor înainta scrisori către E.On Moldova şi E.On Gaz, în care vor fi prezentate proiectele, în special cele legate de energia electrică şi gaze naturale.
Nechifor a reamintit că în momentul de faţă judeţul Suceava şi regiunea Cernăuţi derulează şase proiecte transfrontaliere comune, în valoare de 1,5 milioane de euro. „Sperăm ca în perioada următoare să putem obţine şi fonduri prin intermediul programului TACIS, deoarece este o oportunitate pe care vrem să o fructificăm”, a mai spus purtătorul de cuvânt al CJ Suceava.

Soferii nu vor mai ocoli de maine podul din comuna suceveana Vama

Soferii nu vor mai ocoli de maine podul din comuna suceveana Vama

Circulatia pe podul din comuna suceveana Vama, de pe E576, care face legatura intre Moldova si Ardeal, va fi reluata de maine, a anuntat subprefectul judetului Suceava, Alexandru Baisanu.


Podul prabusit în albia paraului Moldovita la inundatiile de acum doua saptamani a fost refacut de SC CF-Grup Colas Iasi, aceeasi firma care l-a dat in folosinta în urma cu cateva luni.

Dupa ce podul a fost rupt de viitura, traficul a fost deviat zeci de kilometri pe doua rute ocolitoare, una prin Radauti-Sucevita-Campulung Moldovenesc, iar cealalta prin Frasin-Tarnita-Brosteni-Vatra Dornei. „Mai sunt de refacut trotuarele si totul va reintra în normal“, a precizat subprefectul Baisanu.

Reprezentantii SC CF-Grup Colas vor raspunde in justitie, dupa ce procurorii Parchetului de pe langa Judecatoria Campulung Moldovenesc s-au autosesizat cu privire la acest caz si au demarat cercetari.

Dosarul va fi trimis Politiei din Campulung Moldovenesc, pentru continuarea anchetei. Firma ieseana a demolat vechiul pod ridicat în perioada stapanirii austro-ungare, care nu mai prezenta siguranta, realizand altul provizoriu. Acesta a fost dat în folosinta acum cateva luni, dar s-a naruit la viitura din noaptea de 5 spre 6 august.

40 de apartamente noi pentru evacuatii din casele nationalizate

Guvernul României a alocat, săptămâna trecută, Primăriei Suceava, suma de 10 miliarde lei vechi în vederea ridicării a 40 de apartamente pentru chiriaşii evacuaţi din casele

naţionalizate.

Valoarea totală a lucrărilor de construire a blocului se ridică la 50 miliarde lei vechi, diferenţa urmând a veni ulterior, tot de la bugetul de stat. Deocamdată vor fi ţinute licitaţiile pentru proiectare şi execuţie, iar lucrările vor începe până la finele anului. Blocul este plasat în zona Metro, acolo unde se vor edifica încă 80 de apartamente ANL. Primăria va suporta contravaloarea introducerii utilităţilor.

„Apartamentele sunt destinate persoanelor nevoite să părăsească locuinţele ce vor fi restituite proprietarilor sau moştenitorilor acestora, conform legii”, a declarat primarul Sucevei, Ion Lungu.

PNL linistit

Parlamentari suceveni ai PSD nu vor vota moţiunea de cenzură ce urmează a fi depusă de propriul partid, a anunţat purtătorul de cuvânt al PNL Suceava, vicepreşedintele Mihai Steiciuc.

El a recunoscut că i s-a confirmat faptul că unii dintre demnitarii social-democraţi nu vor da curs demersului conducerii PSD, deoarece nu este în interesul naţiunii. Steiciuc consideră că actualul Guvern trebuie susţinut pentru că are „rezultate bune”.

„Unii dintre parlamentarii PSD ai Sucevei au recunoscut că nu vor vota moţiunea de cenzură, fiind convinşi, ca şi noi, că iniţiativa nu este în interesul nici unui partid ca să se ajungă la anticipate”, a declarat Steiciuc.

El a subliniat chiar aspectul „distructiv” al unei asemenea acţiuni, considerând că ar fi „distrusă şi unltima şansă pentru a legea votului uninominal, care poate determina reformarea clasei politice româneşti”.

Referindu-se la eforturile care se fac pentru acreditarea ideii că PSD sprijină Guvernul Tăriceanu, vicepreşedintele Mihai Steiciuc este de părere că executivul de la Bucureşti trebuie susţinut în continuare de toţi românii.

„Acest Guvern trebuie susţinut de noi toţi pentru că are rezultate bune, iar dacă vrem să-l trântim numai de-al dracului înseamnă că numai interesul naţional nu te interesează”, a comentat purtătorul de cuvânt al PNL Suceava, Mihai Steiciuc.

TSD si "Tinutul Bucovinei"

UO-TSD şi „Tinutul Bucovinei” Imprimare



Vicepreşedintele TSD naţional, Cătălin Nechifor, îl invită pe preşedintele Traian Băsescu să promoveze „Ţinutul Bucovina sau Ţara de Sus, dar ca pe un produs turistic şi nu ca pe unul cu conotaţii etnice”.

Invitaţia este asortată cu preoşuri vizavi de modul în care şeful statului s-a comportat în judeţele Covasna, determinând apariţia polemicilor cu tentă etnică. Nechifor speră că propunerea va fi onorată anul viitor, în momentul în care preşedintele Băsescu îşi va lua concediu.

Liderul tinerilor social-democraţi declarat că ceea ce s-a întâmplat în judeţul Covasna, după vizita preşedintelui, a redeschis „o rană veche”. „Considerăm că s-a deschis o nouă rană, una care părea că s-a înschis în spaţiul politic românesc, dar demersul nu este decât o ascundere a realităţilor crunte. De fapt, prin preşedintele României, încercăm să mascăm un fapt real şi neplăcut pentru domnia sa, cla 3 ani de mandat românii trăiesc tot mai rău”, a spus Nechifor.

El este convins că oamenii din anturajul şefului statului român urmăresc prin aducerea unui subiect pe tema conflictului etnic să mascheze „foametea şi sărăcia care stăpâneşte România”. Vicepreşedintele TSD naţional, Cătălin Nechifor, s-a folosit de prilejul oferit de invitaţia făcută preşedintelui Băsescu de a-l informa că „există judeţe unde se trăieşte mult mai greu decât în Harghita şi Covasna”.

Sală de sport de performanţă la Colegiul Naţional "Petru Rareş"

Sală de sport de performanţă la Colegiul Naţional "Petru Rareş"


Cei 1.200 de elevi ai Colegiului Naţional "Petru Rareş" vor beneficia în noul an şcolar de o sală de sport complet renovată.

Construită în urmă cu 27 de ani, clădirea va fi reabilitată graţie demersurilor făcute de şeful catedrei de sport, profesorul Mihai Airinei, către primarul Ion Lungu. Edilul-şef a dirijat, prin intermediul Consiliului Local, nu mai puţin de 3 miliarde lei vechi pentru reabilitarea sălii de sport a instituţiei de învăţămînt, care, potrivit unui clasament al Ministerului Educaţiei, ocupă locul 5 pe ţară în ceea ce priveşte performanţa la nivel olimpic naţional şi internaţional. "Ţin să mulţumesc dlui primar Lungu, care a fost deosebit de receptiv la doleanţele liceului. Este un gest extraordinar pe care l-a făcut. Liceul are nevoie de o sală de sport modernă", ne-a spus profesorul Airinei.

Executanţii lucrărilor de reabilitare a reţelei de apă din Cîmpulung Moldovenesc riscă o amendă de un miliard

Executanţii lucrărilor de reabilitare a reţelei de apă din Cîmpulung Moldovenesc riscă o amendă de un miliard


Situaţia dramatică în care se află străzile din municipiul Cîmpulung Moldovenesc a intrat din nou în atenţia autorităţilor guvernamentale şi judeţene.

Edilii cîmpulungeni s-au săturat de întîrzierile la lucrările de rebilitarea a reţelei de apă, desfăşurate prin programul SAMTID, iar la ultima şedinţă, consilieri au stabilit că nu există altă soluţie decît sesizarea tuturor factorilor superiori implicaţi şi responsabili în derularea lucrărilor. Aceste sesizări vor fi urmate, dacă va fi cazul, de sancţionarea constructorilor şi chemarea în faţa instanţei pentru daunele enorme provocate localităţii. Potrivit reprezentanţilor Primăriei, documentaţia completă prin care se sesizează şi se demonstrează că lucrările se execută defectuos şi aduc prejudicii municipiului, că întîrzie nepermis derularea altor programe şi generează probleme severe de trafic, a fost întocmită şi trimisă deja. În plus, acestea au fost expediate Consiliului Judeţean Suceava, Prefecturii, Direcţiei Antifraudă din ministerul de resort, precum şi reprezentanţilor celor direct implicaţi în derularea lucrărilor, AJACS, EPTISA şi Strabag AG România. Lucrările au fost adjudecate prin licitaţie de celebra firmă Strabag, dar au fost subcontractate unor executanţi care par să nu le vrea niciodată terminate. De pildă, termenul de finalizare a lucrărilor de pe varianta de trafic greu a DN 17 a expirat pe 15 august, a fost prelungit pînă pe 27 august, dar la stadiul în care se află lucrările este practic imposibil să fie respectat. Din acest motiv, varianta nu poate fi reparată şi disconfortul celor care tranzitează municipiul a ajuns la cote maxime. Într-o situaţie asemănătoare este şi DN 17, în plin centrul municipiului, unde lucrările ar trebui încheiate pe 20 septembrie. Tot din cauza unor lucrări la reţeaua de apă, făurite de acelaşi executant, strada a rămas "cojită" pe jumătate şi asfaltată doar parţial, iar executantul reparaţiilor de drum nu are ce să facă. Şi alte străzi din localitate, ce ar puteau fi reparate de Primărie între timp, aşteaptă ca lucrătorii de la reabilitarea reţelei de apă să astupe cîte un şanţ uitat. Toate încercările edililor locali de a impulsiona firma executantă s-au lovit de o atitudine ciudată, motivată de faptul că nu există un contract cu autorităţi cîmpulungene, ci cu un minister, deci cîmpulungenii nu au dreptul să ceară socoteală pentru nimic. În cel mai scurt timp documentele care sesizează starea lucrărilor vor ajunge şi la Corpul de control al primului ministru, la cel al ministrului de resort şi la conducerea multinaţionalei Strabag. Dacă nici aceste demersuri, amiabile şi civilizate, nu-şi vor găsi ecoul, executanţii lucrărilor vor fi somaţi a doua oară, iar ulterior amendaţi. Sancţiunile ar putea ajunge la un miliard de lei vechi. Primarul Gabriel Constantin Şerban a evitat să se pronunţe deocamdată asupra acestei eventualităţi şi ne-a confirmat doar că "în ce ne priveşte luăm doar măsurile legale, conform concluziilor la care a ajuns în această privinţă deliberativul local".

Crimă cumplită la Arbore

Crimă cumplită la Arbore


Luni după-amiază, un bărbat în jur de 60 de ani, a fost găsit mort într-un autoturism Dacia, lîngă o tarla din apropierea localităţii Arbore.

Crimă cumplită la Arbore
Bărbatul, care se afla pe locul şoferului, zăcea într-o baltă de sînge şi avea picioarele găurite în zona gambelor, cu cel puţin 10 lovituri de cuţit. Una dintre ele i-a perforat artera femurală, fapt care i-a adus şi moartea. Localnicii au spus poliţiştilor că au văzut maşina şi cu o seară înainte, dar au crezut că este cineva care-şi păzeşte cartofii din cîmp. Pentru că asupra mortului nu s-a găsit nici un act, poliţişti nu i-au putut stabili identitatea. S-au găsit pete de sînge în mai multe locuri, pe drum. Unele şi la o distanţă de 200 de metri, în dreptul "Uliţei ţiganilor", cum numesc localnicii un drum din vecinătate. Poliţiştii şi procurorii au emis mai multe ipoteze şi continuă cercetările.

Şcolile neautorizate sanitar, la raport!

Şcolile neautorizate sanitar, la raport!


Ieri, subprefectul Ştefan Alexandru Băişanu a cerut Autorităţii de Sănătate Publică şi Inspectoratului Şcolar Judeţean să verifice toate unităţile de învăţămînt din judeţ şi să stabilească cu exactitate cîte dintre acestea vor putea face faţă rigorilor legii pentru viitorul an şcolar.

D-sa este interesat de numărul instituţiilor şcolare neautorizate sanitar anul trecut şi de numărul şcolilor care au obţinut între timp aprobare pentru debutul noului an. "Vrem să ştim dacă există grădiniţe, şcoli sau licee care nu vor primi autorizaţie de funcţionare şi care sînt principalele neajunsuri pentru care acestea nu pot fi autorizate", a spus dl Băişanu, solicitînd Inspectoratului Şcolar Judeţean şi un plan de rezolvare al acestor probleme. "Mai este puţin şi începe şcoala şi nu vreau să ne trezim că avem un număr foarte mare de unităţi şcolare care nu au autorizaţie de funcţionare, la fel ca în ceilalţi ani", a mai adăugat subprefectul.

ISJ Suceava, la un pas de a rămîne fără conducere

ISJ Suceava, la un pas de a rămîne fără conducere


Ieri, adjunctul Inspectoratului Şcolar Judeţean, Daniel Hrenciuc, a precizat că a fost informat printr-o hîrtie că în urma evaluării activităţii sale manageriale din ultima perioadă a obţinut 55,90 puncte din totalul de 100, primind calificativul "nesatisfăcător". D-sa a depus contestaţie, întrucît calificativul nu reflectă prestaţia sa şi a solicitat să i se prezinte fişa de evaluare pentru a vedea punctajul obţinut la fiecare segment în parte. Daniel Hrenciuc este surprins de acest calificativ, în condiţiile în care în urma evaluării activităţii sale din perioada 27 aprilie-31 august 2006, a primit calificativul "foarte bine", iar raportul reprezentantului Ministerului Educaţiei în teritoriu, la examenul de titularizare din acest an, i-a fost favorabil. Totodată, în urma autoevaluării pe care şi-a făcut-o la cererea ministerului, la sfîrşitul lunii iunie, i-au ieşit 96 de puncte. Cît îl priveşte pe celălalt adjunct al ISJ, Vasile Monacu, acesta a primit calificativul "satisfăcător": "Este o problemă strict personală, pe care nu o comentez", a spus Vasile Monacu. Inspectorul şcolar general Petru Carcalete, care în momentul de faţă se află în concediu medical, a obţinut doar 61,1 puncte la evaluare, fiind foarte aproape de a fi demis pe motiv de incompetenţă, în condiţiile în care pentru calificativul "satisfăcător" trebuia să obţină minim 70 de puncte. În cazul primirii calificativului "satisfăcător" sau "nesatisfăcător", există interdicţia (pentru 4 ani) participării la concursuri pentru ocuparea unor funcţii de conducere sau obţinerea de gradaţii de merit, calificativul minim necesar fiind "bine". Totodată contractul managerial încetează dacă, pe perioada mandatului, inspectorul a obţinut în urma evaluării efectuate de MEdCT calificativul "nesatisfăcător".

Hribii, delicatese de sezon

Hribii, delicatese de sezon


Ieri, în piaţa mică din cartierul George Enescu au apărut hribii.

Hribii, delicatese de sezon

Marfa a atras atenţia sucevencelor, care s-au îngrămădit să cumpere ciupercile, în ciuda preţului cam piperat, de 10 lei/kg. "Mă mir că avem hribi, pentru că a fost secetă", ne-a spus Ilenuţa Carvas, aflată la cumpărături în piaţă.


Învăţămîntul profesional şi tehnic, în criză

Învăţămîntul profesional şi tehnic, în criză



Ieri, la sediul Inspectoratului Judeţean Şcolar a fost dezbătut Planul local de acţiune pentru dezvoltarea învăţămîntului profesional şi tehnic din judeţ. Potrivit subprefectului Ştefan Alexandru Băişanu, preşedintele Comitetului local de dezvoltare a parteneriatului social, discuţiile s-au axat pe profilul sucevean profesional şi pe necesarul de cadre specializate, în funcţie de specificul fiecărei zone a judeţului. "Nu vom investi sub nici o formă în şcoli de balet, dacă nu vom avea oameni care să lucreze în industria alimentară, industria lemnului sau în construcţii", a spus subprefectul, adăugînd că în Suceava, există o mare lipsă de specialişti, pentru că majoritate a muncitorilor au plecat în afară. Planul porneşte de la analiza unei documentaţii destul de consistente, care cuprinde situaţia demografică a judeţului, populaţia totală pe medii de beneficiari, contribuţia judeţului la valoarea adăugată, starea IMM-urilor, investiţiile interne şi străine, piaţa muncii, rata şomajului, fluctuaţiile şcolare de-a lungul anului şi necesarul pe perioada următoare din punct de vedere al învăţămîntului tehnic.

O nouă ediţie a Concursului Naţional de Poezie "Nicolae Labiş"

O nouă ediţie a Concursului Naţional de Poezie "Nicolae Labiş"

Cea de-a 39-a ediţie a Concursului Naţional de Poezie "Nicolae Labiş" va fi organizată, in acest an, la Mălini, in perioada 5-7 octombrie, candidaţii urmând să trimită poeziile până la data de 7 septembrie.
Potrivit organizatorilor, sunt acceptate in concurs numai lucrări in limba română, nepublicate şi nepremiate la alte concursuri literare şi pot participa doar autori care nu au depăşit vârsta de 30 de ani, nu sunt membri ai Uniunii Scriitorilor, nu au debutat editorial şi nu au obţinut Marele Premiu la ediţiile precedente ale concursului.
Referentul de specialitate Carmen Veronica Steiciuc din cadrul Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Suceava a precizat că lucrările se pot fi trimise pe adresa centrului până la 7 septembrie. Fiecare participant are dreptul de a se inscrie in concurs cu minimum cinci poezii şi maximum zece, potrivit regulamentului care precizează că lucrările nu se returnează, acestea urmând să intre in patrimoniul concursului „Nicolae Labiş". Laureaţii vor fi publicaţi in "Caiete mălinene", volum editat de Centrul Culturii Tradiţionale Suceava.

Spitalul Municipal Rădăuţi a decontat nejustificat servicii medicale de peste 170.000 de lei

Spitalul Municipal Rădăuţi a decontat nejustificat servicii medicale de peste 170.000 de lei

• spitalul Municipal Rădăuţi va trebui să restituie Casei de Asigurări de Sănătate(CAS) Suceava peste 170.000 de lei, după ce, in urma unui control, s-a constatat că spitalul a decontat nejustificat peste 2.500 de internări in regim de spitalizare de zi din cele peste 11.000 de astfel de internări

Potrivit CAS Suceava, controlul efectuat la Spitalul Municipal Rădăuţi a vizat activitatea desfăşurată in anul 2006 şi in primele cinci luni ale anului 2007, fiind verificate serviciile medicale spitaliceşti efectuate in regim de spitalizare de zi inscrise in 11.082 fişe de spitalizare, in corelaţie cu serviciile medicale raportate ca fiind efectuate şi decontate de CAS Suceava.
In urma controlului au fost nevalidate 2.374 de cazuri de spitalizare de zi. Dintre acestea, 641 de cazuri au fost nevalidate la secţia Chirurgie pentru că au fost cazuri de fracturi sau contuzii vechi, deja tratate, fără complicaţii acute la data internării, reprezentând de fapt consultaţii de control periodice cu un diagnostic cunoscut, care se acordă in ambulatoriu de specialitate pentru urmărirea evoluţiei pacientului, iar in aceste situaţii pacienţii nu au beneficiat de nici un tip de ingrijiri medicale in cursul acestei spitalizări.
Totodată au mai fost găsite fişe de spitalizare de zi duble, deschise in aceeaşi lună pentru acelaşi pacient cu acelaşi diagnostic şi parafate de medici diferiţi, in care este consemnată aceeaşi radiografie cu interpretarea aceluiaş medic radiolog.
Alte 335 de cazuri nevalidate au fost raportate in regim de spitalizare de zi la secţia de Ortopedie, din care mai mult de jumătate sunt cazuri cu diagnostice de contuzii şi fracturi vechi, deja tratate, fără complicaţii acute la data internării, reprezentând de fapt consultaţii de control periodice cu un diagnostic cunoscut. De asemenea, s-a constatat că in aceste cazuri, deşi este secţie de ortopedie, medicul curant care parafează fişele este medic chirurg;
Controlul a mai evidenţiat un număr de 85 de cazuri raportate in regim de spitalizare de zi la secţia de Medicină Internă şi 66 de cazuri la secţia Neurologie, care apar la aceeaşi dată sau cu o zi inainte de data internării de zi cu consultaţii şi servicii raportate ca fiind efectuate in ambulatoriu de specialitate, fără ca in cadrul internării ulterioare să se mai acorde servicii medicale.
Au mai fost identificate 379 de cazuri raportate in regim de spitalizare de zi la secţia Obstetrică Ginecologie, reprezentând consultaţii specifice specialităţii care pot fi efectuate in regim ambulatoriu, dar fără acordarea in cadrul internării de alte servicii medicale, alte 199 de cazuri la secţia de Boli Infecţioase reprezentând servicii medicale minime, cum ar fi efectuarea unei injecţii intra musculare, care nu justificau internarea, iar pentru fiecare serviciu de acest tip s-a efectuat câte o internare separată.
CAS Suceava a atenţionat conducerea Spitalului Rădăuţi să respecte normele privind inregistrarea şi raportarea statistică a pacienţilor care primesc servicii medicale in regim de spitalizare continuă şi spitalizare de zi şi să restituie suma de 132.486,54 lei, considerată necuvenită.
La această sumă au fost calculate majorări pentru incasarea nejustificată din F.N.U.A.S.S. in sumă de 40.228,37 lei, astfel incât suma totală pe care Spitalul Municipal Rădăuţi trebuie să o restituie CAS Suceava este de 172.714,91 lei.
"Probabil din dorinţa de a obţine cât mai multe fonduri, Spitalul Rădăuţi a prestat servicii medicale de tip ambulator, neacordând o ingrijire medicală adecvată serviciilor spitaliceşti şi la parametri stabiliţi prin contract. Este ingrijorător faptul că un număr insemnat de pacienţi, deşi internaţi cu diagnostic de urgenţă, cum ar fi hipertensiune arterială, nu au beneficiat de nici un tratament in cursul spitalizării. Vom informa Autoritatea de Sănătate Publică Suceava şi Casa Naţională de Asigurări de Sănătate asupra deficienţelor constatate şi asupra sancţiunilor administrate", a declarat luni, preşedintele director general al CAS Suceava, Cristina Iordăchel.
function openWin_printare(link, handler, width, height) { window.open(link, handler, 'scrollbars=yes, width='+width+', height='+height+', ScreenX=100, ScreenY=50, left=200,top=5'); }

Orfanii şi bătrânii din căminele Direcţiei Sociale Suceava înghit cele mai "scumpe" fructe şi legume din judeţ

Orfanii şi bătrânii din căminele Direcţiei Sociale Suceava înghit cele mai "scumpe" fructe şi legume din judeţ
• jumătate dintre preţurile din contractul pentru legume şi fructe sunt mult mai mari faţă de oferta magazinelor din Suceava • de exemplu, din august morcovul este cumpărat la 80 de mii de lei vechi kilogramul, nectarinele cu 45 de mii, frunzele de pătrunjel cu 100 de mii kilogramul • la Selgros, kilogramul de pătrunjel, cu TVA, este 22 mii de lei vechi, iar morcovul 19 mii de lei
Orfanii din centrele de plasament, persoanele cu dizabilităţi şi bătrânii din căminele din cadrul Direcţiei Sociale şi Protecţia Copilului a judeţului Suceava mănâncă cele mai scumpe fructe şi legume din judeţ. Licitaţia a avut loc, din informaţiile noastre, tot prin Terminalul Suceava al Bursei Române de Mărfuri, în ideea de a se semna contractul cu firma care face cea mai bună ofertă, în sensul preţurilor celor mai avantajoase pentru Direcţia Socială. Comparând preţurile din contractul de achiziţie nr. 11934/c din data de 31 mai 2007 pentru legume şi fructe de sezon cu cele practicate de supermarket-urile Metro, Kaufland şi Selgros, constatăm că la circa jumătate dintre produse sumele plătite de Direcţia Socială sunt duble faţă de cele ale fructelor şi legumelor din magazine.
Preţurile din contractul încheiat în data de 31.05.2007 sunt:
varză verde.....................................2,0 RON/kg:
ardei gras.......................................10,0 RON/kg:
castraveţi........................................4,5 RON/kg:
fasole păstăi...................................4,0 RON/kg:
fasole uscată...................................3,5 RON/kg:
conopidă........................................5,0 RON/kg
roşii................................................5,0 RON/kg:
vinete..............................................5,0 RON/kg:
gogoşari.........................................10,0 RON/kg:
cartofi noi........................................2,8 RON/kg:
ceapa uscată...................................3,0 RON/kg:
ceapă verde....................................4,0 RON/kg:
dovlecel..........................................4,0 RON/kg:
morcov...........................................3,5 RON/kg:
pătrunjel..........................................6,0 RON/kg:
păstârnac.........................................6,0 RON/kg:
ridichi..............................................3,0 RON/kg:
ţelină...............................................6,0 RON/kg:
sfeclă roşie......................................2,5 RON/kg:
usturoi...........................................10,0 RON/kg:
spanac............................................5,0 RON/kg:
salată verde...................................5,0 RON/kg:
pătrunjel frunze..............................10,0 RON/kg:
lobodă............................................5,0 RON/kg:
mărar.............................................10,0 RON/kg:
leuştean..........................................10,0 RON/kg:
cireşe............................................5,0 RON/kg:
căpşuni.........................................6,0 RON/kg:
caise...............................................8,0 RON/kg:
piersici............................................8,0 RON/kg:
nectarine.........................................10,0 RON/kg:
pere................................................5,0 RON/kg:
mere...............................................4,0 RON/kg:
prune..............................................4,0 RON/kg
struguri...........................................10,0 RON/kg:
pepene verde...................................2,5 RON/kg:
pepene galben ...............................4,0 RON/kg:
Preţurile la articolele subliniate au fost sau urmează să fie negociate, în funcţie de perioadă.
Conform reprezentanţilor Direcţiei Sociale, produsele sunt livrate la sediul fiecărui centru de plasament şi preţul include transportul şi manipularea, iar preţurile "sunt negociate săptămânal având în vedere că sunt fructe şi legume de sezon". Aşa s-a ajuns ca preţurile valabile începând cu data de 20 august 2007 să fie următoarele:
varză verde.....................................1,7 RON/kg:
ardei gras........................................3,5 RON/kg:
castraveţi........................................1,8 RON/kg:
fasole uscată...................................3,5 RON/kg:
roşii................................................2,6 RON/kg:
vinete..............................................2,5 RON/kg:
cartofi noi........................................1,5 RON/kg:
ceapa uscată...................................2,5 RON/kg:
dovlecel..........................................2,0 RON/kg:
morcov...........................................8,0 RON/kg:
pătrunjel..........................................6,0 RON/kg:
păstârnac.........................................6,0 RON/kg:
ţelina...............................................6,0 RON/kg:
sfeclă roşie......................................2,5 RON/kg:
usturoi...........................................10,0 RON/kg:
pătrunjel frunze..............................10,0 RON/kg:
mărar.............................................10,0 RON/kg:
leuştean..........................................10,0 RON/kg:
caise...............................................4,5 RON/kg:
piersici............................................4,0 RON/kg:
nectarine.........................................4,5 RON/kg:
pere................................................4,0 RON/kg:
mere...............................................4,0 RON/kg:
prune..............................................3,0 RON/kg:
struguri............................................7,0 RON/kg:
pepene verde...................................1,5 RON/kg:

Din oferta Metro valabilă în perioada negocierii contractului reiese că la acest supermarket cartofii erau 1,42 RON/kg, varza albă 1,65 RON/kg -1,77 RON/ kg, roşiile româneşti 3,56 RON/kg, pepenele roşu 1,30 RON/kg, varza roşie 2,01 RON/kg, morcovul 2,01 RON/kg, ardei gras 2,96 RON/kg. La Selgros nectarinele erau 2,84 RON/kg, ardeiul gras 3,08 RON/kg şi varza roşie 2,01 RON/kg.
Ieri, varza verde costa 1,65 RON/kg, roşiile 2,84 RON/kg, vinetele 2,85 RON/kg, ceapa uscată 1,53 RON/kg, dovleceii 2,13 RON/kg, morcovul 1,95 RON/kg, pătrunjelul verde 2,24 RON/kg, ţelina 3,91 RON/kg, usturoiul 6,89 RON/kg, pere 3,43 RON/kg, mere 3,67 RON/kg, struguri albi 3,43 RON/kg şi pepenele roşu 0,94 RON/kg. Precizăm că preţurile din magazine sunt cele cu TVA inclus şi tot sunt mai reduse faţă de cele la care cumpără Direcţia Socială. De asemenea, sunt produse precum morcovul, usturoiul, nectarinele, pepenele verde sau piersicile, la care preţurile sunt mai mari şi faţă de piaţa ţărănească.
Nu este prima dată când sunt dubii în legătură cu cine este în realitate avantajat din achiziţia de legume şi fructe la Direcţia Socială. În urmă cu 2 ani au fost aceleaşi suspiciuni vizavi de preţurile şi corectitudinea licitaţiilor şi atunci Consiliul Judeţean, forul tutelar al Direcţiei Sociale, a decis ca achiziţiile să se facă prin Bursa Română de Mărfuri. Se pare însă că nu există nicio metodă prin care ceea ce are legătură cu banii la această instituţie să ajungă să fie mai presus de orice bănuială. Firmele finilor, fiilor, cumetrilor şi altor asemenea sunt în continuare partenerii de contracte preferaţi.

Festival folcloric la Botoşana

Festival folcloric la Botoşana
• parada portului popular bucovinean a fost deschisă de călăreţi şi o căruţă a gospodarului • aproximativ 15 formaţii artistice din mai multe localităţi sucevene şi-au dat intâlnire la cea de a V-a ediţie a festivalului folcloric • organizatorii au ţinut să pună in valoare dansurile tradiţionale cu trei generaţii de dansatori, modalitatea de a demonstra că tradiţiile folclorice ale zonei vor fi duse mai departe

Sărbătoare in comuna suceveană Botoşana. Sute de localnici, dar şi săteni din comunele invecinate au fost prezenţi la cea de-a V-a ediţie a Festivalului folcloric , manifestare organizată de Primăria şi Consiliul Local din Botoşana. Evenimentul cultural a fost sprijinit financiar atât din fonduri bugetare cât şi de sponsori. Oameni au ales să-şi pună straie de sărbătoare iar unii au scos din şifoniere pentru această zi de sărbătoare costume populare specifice localităţilor de unde provin. Cu toţii au venit in centrul comunei iar apoi au mers pe toloaca "Irimie" , unde s-au bucurat de un spectacol folcloric deosebit. Ziua de duminică a fost şi un prilej de intâlnire a fiilor satului plecaţi in străinătate şi care au venit in luna august in vacanţă acasă. Festivalul s-a incheiat cu un impresionant foc de artificii.

• Sătenii au umblat la lada cu zestre pentru a se găti în cinstea oaspeţilor

Organizatorilor le place să spună că "festivalul acesta nu este nici al primarului, nici al vreunui alt organizator, ci al oamenilor din Botoşana, căci ei şi tradiţiile lor minunate sunt adevăratele vedete ale manifestării".
Festivalul a fost precedat de o paradă a formaţiilor artistice participante, care s-au intâlnit in centrul satului. Această paradă a portului popular, a călăreţilor şi a spectacolului folcloric i-a determinat pe mulţi localnici să scoată din „lada de zestre" a bunicilor adevăratele costumele populare. Unii săteni şi-au scos la poartă cergile şi aşternuturile ţesute din lână colorată, specifice localităţii. Din parada portului popular nu a lipsit nici căruţa gospodarilor, in care câţiva localnici cu tulnice anunţau inceperea manifestării.
Trei generaţii cu urcat pe scenă pentru a demonstra publicului că tradiţia nu poate fi dată uitării.
Profitând de faptul că ploaia s-a oprit, sute de oameni, cu mic, cu mare s-au adunat la sărbătoarea comunei şi nu au ezitat să se prindă-n hore.
Aproximativ 15 formaţii artistice din mai multe localităţi sucevene intre care Humoreni, Caşvana, Straja, Arbore, Botoşana, Soloneţ, Pojorâta, Bălăceana, Mănăstirea Humorului, Gura Humorului, Pârteşti de Jos, Vorona- judeţul Botoşani şi-au dat intâlnire la cea de a V-a ediţie a festivalului folcloric . Organizatorii au ţinut să pună in valoare dansurile tradiţionale cu dansatori de trei generaţii, modalitate de a demonstra că tradiţiile folclorice ale zonei vor fi duse mai departe.
Fiecare formaţie participantă a incântat privirile celor prezenţi, deoarece costumele populare diferă substanţial de la o localitate la alta.
Micuţii care au urcat pe scenă au fost cei mai apreciaţi de public, in prima parte a evenimentului cultural. S-a putut remarca munca pe care o depun cadrele didactice pentru păstrarea folclorului românesc şi a tradiţiilor. In faţa publicului au evoluat formaţii care au membri cu vârste de 6 ani şi până la aproximativ 50 de ani. Merită amintită evoluţia formaţilor folclorice din Botoşana, Arbore, Straja şi Humoreni.

"Dor Bucovinean" a cuprins şi un moment oficial, in care au fost acordate diplome de fidelitate familiilor din Botoşana cu o convieţuire neintreruptă mai mare de 50 de ani. Totodată, unui ofiţer de poliţie originar din această localitate I-a fost atribuită diploma de Cetăţean de onoare pentru sprijinul acordat in valorificarea şi păstrarea tradiţiilor folclorice. Comisarul Ioan Nichitoi de la Serviciul Economico-Financiar al IPJ Suceava a fost una dintre persoanele care au sprijinit şi s-au implicat, la fel ca şi anul trecut, in organizarea acestui festival.

• Străinii, impresionaţi de tradiţia din Bucovina

Dumitru Nichitoi, in vârstă de 61 de ani, din Botoşana, işi aduce aminte de vremurile din tinereţe, când vede atâţia tineri imbrăcaţi in costume populare. "Îmi amintesc că atunci când aveam vreo 20 de ani mergeam la baluri imbrăcaţi in straie populare. După o vreme a venit o perioadă când parcă dispăruseră costumele populare iar tinerilor le era ruşine să spună că sunt de la sate. Acum văd că se reinvie tradiţia şi trebuie să ne bucurăm. Felicitări organizatorilor", a spus Dumitru Nichitoi.
O altă localnică susţine că astfel de manifestări sunt binevenite. "E bine să ne punem in valoare tradiţiile. Să imbrăcăm costumele populare, nu numai haine aduse de copiii noştri din Germania sau Italia", afirmă femeia.
Nu numai tinerii originari din Botoşana care lucrează in Occident s-au bucurat de acest festival, ci şi prietenii lor din străinătate. Jesica Valente, in vârstă de 22 de ani, din Franţa a venit la Botoşana deoarece prietenul ei este din această localitate. A rămas impresionată de aceste locuri şi de oamenii de aici. "Mi-a plăcut enorm cum se dansează şi cum sunt imbrăcaţi cei de la formaţii. E ceva deosebit şi nu m-am putut abţine să nu dansez şi eu. Nu e chiar atât de greu. Nu avem aşa ceva in Franţa. Aici lumea vorbeşte deschis şi cred că o să revin şi la anul. Mi-a plăcut mâncarea, inclusiv sarmalele", ne-a spus franţuzoaica.

• Primăria promite că festivalul va dăinui peste ani

"Incercăm, in fiecare an, să organizăm un festival prin care să exprimăm tradiţia satului. Incercăm să aducem aici, de la an la an, pe lângă formaţii artistice din judeţ, şi interpreţi de onoare, iar anul acesta consider că am reuşit prin invitaţia adresată formaţiei atât de apreciate de toţi românii şi nu numai, de la Chişinău, precum şi a interpreţilor de folclor de excepţie cum ar fi Sofia Vicoveanca, Laura Lavric, Mariana Anghel şi alte nume consacrate ale folclorului românesc. Festivalul este o bucurie pentru toată suflarea din comună şi o reuniune a fiilor satului. Urmărim lansarea folclorului la sate şi prezentarea lui intr-o formă autentică", ne-a spus primarul comunei, Nichita Boca.

• Lăutarii de la Chişinău au susţinut un inegalabil concert

Partea a doua a festivalului a fost rezervată invitaţilor speciali. Concertul extraordinar susţinut de cunoscuta formaţie Lăutarii din Chişinău, condusă de maestrul Nicolae Botgros, a pătruns in inimile tuturor bucovinenilor, care au primit ca pe un dar recitalul marilor artişti. Inegalabilul concert susţinut de aşii folclorului românesc din Republica Moldova a lăsat fără cuvinte orice sătean.
Spectacolul a continuat cu recitaluri susţinute de nume consacrate ale folclorului românesc, intre care Sofia Vicoveanca şi Laura Lavric, Ionuţ Vieru, Mariana Anghel. Numele "grele" ale folclorului prezente la Botoşana au in palmares mulţi ani de interpretare pe scenele româneşti.
Laura Lavric spunea celor prezenţi că, deşi s-a mutat la Iaşi, o parte din suflet o are în Bucovina. "Revin de fiecare dată cu drag pe aceste meleaguri unde m-am născut. Chiar dacă nu o fac foarte des, voi veni ori de câte ori voi fi invitată. La Botoşana nu-mi aduc aminte să mai fi cântat vreodată, dar oamenii de aici sunt extraordinari", a mai spus Laura Lavric.
Ea l-a invitat chiar şi pe fostul ministru al Agriculturii, senatorul de Suceava Gheorghe Flutur, impreună cu soţia sa, să cânte alături de ea cântecul "Trandafir de la Moldova". A răspuns invitaţiei de a fi prezentă la festivalul local de la Botoşana, pentru că, spune ea, „oamenii din Bucovina sunt altfel, mai buni, mai blânzi, transmit ceva din sufletul lor curat, şi primesc, in acelaşi timp, cu bucurie muzica populară, iar asta se vede din aplauze".
Un moment deosebit din spectacol a fost şi evoluţia interpreţilor suceveni Marius Zgâianu, Ionuţ Vieru şi Călin Brătianu, care au cântat câteva piese din folclorul bucovinean, după care a fost rândul unor interpreţi ai formaţiei Lăutarii să-şi arate măiestria. Un recital de excepţie a susţinut in finalul spectacolului şi cunoscuta interpretă din Ardeal, Mariana Anghel.

Invitaţi speciali şi din alte zone

Prezent la festival, primarul municipiului Botoşani, Cătălin Flutur, care este şi vărul preşedintelui executiv al PLD, senatorul Gheorghe Flutur, a declarat că revine cu drag in această localitate de oameni gospodari, dat fiind faptul că aici s-a născut tatăl său şi are incă multe rude în aceste locuri. "Apreciez tradiţia şi folclorul, care reprezintă adevărate comori. Acest festival este şi o lecţie pentru cei plecaţi pe alte meleaguri. Se incearcă astfel să li se aducă aminte de unde au plecat", a spus Cătălin Flutur.
Festivalul l-a incântat prin originalitatea costumelor populare şi a tradiţiilor păstrate de-a lungul generaţiilor.
Senatorul de Suceava Gheorghe Flutur nu a ezitat să se prindă in hore alături de localnici. Impreună cu soţia şi alţi membri ai formaţiilor folclorice, parlamentarul sucevean a ţinut să arate că este un iubitor al folclorului şi dansului bucovinean. In horele incinse pe scenă s-au prins şi alte persoane cărora dansul şi muzica populară le sunt aproape de inimă. Chiar şi români din Cernăuţi au venit să se distreze la această mare sărbătoare a comunei Botoşana.
Senatorul Gheorghe Flutur a vrut să fie prezent la Botoşana pentru că aici se simte acasă. Originar din comună, parlamentarul ne-a declarat că prin amploarea acestei a cincea ediţii s-ar putea spune că "Botoşana a depăşit Prislopul. Mă bucur că sunt alături de concetăţenii mei. Puteţi vedea tot mai mulţi tineri imbrăcaţi in costume populare. Anul acesta am ridicat şi o scenă alături de cea destinată formaţiilor, unde oamenii să danseze", a spus Flutur.
Nu au lipsit grătarele cu mititei şi berea, care a fost la mare căutare.
In jurul orei 20.00, cei prezenţi la festival au putut asista la un joc al călăreţilor in jurul a două focuri de tabără. Festivalul s-a incheiat cu un impresionant foc de artificii.

Constanta si Suceava, in topul accesarii fondurilor SAPARD

Constanta si Suceava, in topul accesarii fondurilor SAPARD

21 August 2007

Constanta si Suceava, in topul accesarii fondurilor SAPARD Cele mai multe proiecte SAPARD, 283, au fost realizate in judetul Constanta. In functie de valoarea proiectelor, cele mai multe fonduri europene au ajuns in judetul Suceava, a informat marti Agentia pentru Dezvoltarea Rurala si Pescuit (APDRP).

Solicitarile de fonduri europene SAPARD au inregistrat diferente foarte mari de la o regiune la alta si de la un judet la altul, fiind influentate direct de nivelul dezvoltarii economice al regiunii sau judetului dar si de interesul agentilor economici pentru accesarea acestor fonduri nerambursabile.

Marian Pana- indecis in priviinta brazilienilor

22 august 2007
Marian Pana- indecis in priviinta brazilienilor
Tehnicianul sucevenilor s-a declarat nehotarat in priviinta pastrarii celor doi jucatori brazilieni sositi saptamana trecuta pe Areni. "Deocamdata ii monitorizez atent la antrenamente. Este prematur insa sa ma decid asupra mentinerii lor in cadrul lotului. Daca se vor dovedi la nivelul jucatorilor de care dispun in acest moment pe posturile respective, cei doi vor ramane la Cetatea", ne-a declarat in exclusivitate Marian Pana. Dimas Braz Rimi si Tomaz Donizete sunt in acest moment liberi de contract, fotbalistii fiind adusi la Suceava prin intermediul unei firme de impresariat.

Satelitul Cetăţii Suceava, la a doua victorie consecutivă

În ce-a de-a doua etapă din Liga a IV-a la juniori, patru dintre echipele angrenate în competiţie au reuşit şi cea de-a doua victorie, acumulând maxim de puncte. Cum era de aşteptat, satelitul Cetăţii Suceava ce evoluează la Arbore a impus clar pe terenul Bucovinei Bădeuţi, scor 7 – 0, instalându-se pe primul loc al clasamentului, dar la egalitate de puncte cu următoarele trei clasate. O altă echipă suceveană, Rapid CFR a trecut cu 2 – 0 pe teren propriu, de Zimbrul Siret, în timp ce juniorii Avântului Todireşti au câştigat la Iacobeni cu 3 – 0. La Fălticeni, tinerii fotbalişti ai echipei Juventus II au urmat exemplul colegilor de la seniori şi au obţinut o nouă victorie, scor 6 – 2 în dauna Zimbrului din Siret. După un egal în prima etapă, Gura Humorului a reuşit prima victorie, scor 7 – 1, în confruntarea cu Florconstruct Pătrăuţi.

CS Gura Humorului - Florconstruct Pătrăuţi 7 – 1
Foresta Moldoviţa – AS Bradul Putna 0 – 1
CS Juventus II Fălticeni - CSM Bucovina Rădăuţi 6 – 2
CSO Viitorul Liteni - CSM Dorna Vatra Dornei 3 – 3
Minerul Iacobeni-Ciocăneşti - Avântul Todireşti 0 – 3
Rapid CFR Suceava - Zimbrul Siret 2 – 0
Unirea Boroaia - Flacăra Roşie Udeşti 3 – 1
Bucovina Bădeuţi - AFC Cetatea II Suceava-Arbore 0 – 7

1. AFC Cetatea II Suceava-Arbore 2 2 0 0 17 – 1 6
2. Rapid CFR Suceava 2 2 0 0 9 – 0 6
3. Avântul Todireşti 2 2 0 0 10 – 2 6
4. CS Juventus II Fălticeni 2 2 0 0 8 – 3 6
5. CS Gura Humorului 2 1 1 0 10 – 4 4
6. Bradul Putna 2 1 1 0 4 – 3 4
7. Zimbrul Siret 2 1 0 1 11 – 2 3
8. CSM Bucovina Rădăuţi 2 1 0 1 4 – 6 3
9. Florconstruct Pătrăuţi 2 1 0 1 3 – 7 3
10. Unirea Boroaia 2 1 0 1 4 – 11 3
11. CSM Dorna Vatra Dornei 2 0 1 1 4 – 5 1
12. CSO Viitorul Liteni 2 0 1 1 5 – 10 1
13. Foresta Moldoviţa 2 0 0 2 0 – 3 0
14. Flacăra Roşie Udeşti 2 0 0 2 1 – 10 0
15. Bucovina Bădeuţi 2 0 0 2 0 – 9 0
16. Minerul Iacobeni-Ciocăneşti 2 0 0 2 0 – 14 0

Note de 10 la prima proba de bac

Note de 10 la prima proba de bac

22 August 2007

Note de 10 la prima proba de bac

Toti cei 267 de candidati din judetul Suceava prezenti la proba de Limba si literatura romana oral a actualei sesiuni a examenului de bacalaureat au promovat, iar opt dintre acestia au fost notati cu 10, transmite corespondentul ROMPRES. La prima proba a examenului de bacalaureat, de luni, au fost inscrisi initial 307 elevi, insa 40 au absentat. Bacalaureatul continua miercuri cu proba orala la limba si literatura moderna.

Marti, a fost a doua proba orala a sesiunii de toamna a bacalaureatului, la limba si literatura materna, sustinuta de absolventii de liceu apartinand minoritatilor nationale.

A început Cupa României la nivelul Ligii a V-a

Cu toate că sezonul Ligii a V-a de fotbal din judeţ începe la finalul acestei săptămâni, duminică cele 32 de echipe, din cele două serii au făcut un prim meci oficial în cadrul fazei I din Cupei României. Din păcate au existat şi câteva meciuri câştigate la masa verde, motivele principale fiind neprezentarea sau nerespectarea standardelor terenului de joc. Astfel, Avântul Frasin a câştigat cu 3 – 0 prin neprezentarea formaţiei FC Pojorâta, la fel întâmplându-se şi în meciul dintre Moldova Drăguşeni şi Pleşul Bogdăneşti, gazdele câştigând cu acelaşi scor. Flacăra Vicovu de Jos a pierdut pe teren propriu în faţa echipei Polul Nord Falcău, din cauza terenului care era la ora meciului era impracticabil, în timp ce Avântul Volovăţ s-a impus cu 3 – 0 în deplasare, după ce adversarii din Milişăuţi s-au retras din competiţie, din câte se pare din cauza plecării majorităţii jucătorilor, la muncă, în străinătate. Într-un singur meci, mai exact în disputa dintre Progresul Frătăuţii Vechi şi Nord Bucovina Frătăuţii Noi a fost nevoie de prelungiri, gazdele impunându-se la limită, 4 – 3. Iată mai jos şi rezultatele complete din acest prim tur:

1. Progresul Frătăuţii Vechi – Nord Bucovina Frătăuţii Noi 4 – 3
2. FC Progresul Milişăuţi – Avântul Volovăţ 0 – 3
3. Unirea Horodnic – Victoria Solca 6 – 1
4 . Eusadi Negostina – Locomotiva Dorneşti 2 – 10
5. Flacăra Vicovu de Jos – Polul Nord Falcău 0 – 3
6. Constructorul Dărmăneşti – Bucovina Calafindeşti 4 – 5
7. Progresul Salcea – Locomotiva Zvoriştea 3 – 4
8. Moldova Drăguşeni – Pleşul Bogdăneşti 3 – 0
9. Steaua Dumbrăveni – Recolta Fântânele 3 – 2
10. „Ştiinţa Mitoc” Mitocul Dragomirnei – Viitorul Adâncata 3 – 9
11. Voinţa Liteni Moara – Şomuzul Preuteşti 3 – 4
12. Voinţa Stroieşti – Releul Mihoveni 3 – 2
13. CSM Rarăul II Câmpulung – Bistriţa Broşteni 2 – 1
14. Inter Capu Câmpului – Victoria Vivip Păltinoasa 2 – 0
15. CS Bradul Vama – Foresta Frumosu 8 – 1
16. Avântul Frasin – FC Pojorâta 3 – 0