luni, 7 ianuarie 2008

Vacanţă prelungită pentru elevii etnici ruşi lipoveni


Invatamant



Monacu.Vasile.adj.ISJ Elevii etnici ruşi lipoveni din judeţul Suceava care sărbătoresc Crăciunul pe stil vechi au primit acceptul conducerii IŞJ Suceava de a lipsi de la şcoală primele două zile după vacanţa de iarnă, respectiv luni şi marţi. La fel şi cei din Republica Moldova şi Ucraina care studiază cu burse în şcoli sucevene şi păstrează acest obicei. Inspectorul şcolar general-adjunct al IŞJ Suceava, Suceava, Vasile Monacu, a precizat duminică, faptul că sunt câteva şcoli din judeţ unde există elevi din aceste etnii, astfel materia la disciplinele din 7 şi 8 ianuarie va fi recuperată într-o sâmbătă sau două.

Etnici ruşi lipoveni trăiesc în judeţul Suceava, în comunităţi din Climăuţi, comuna Muşeniţa, Lipoveni, comuna Mitocu Dragomirnei, Manolea, comuna Forăşti, dar şi în municipiile Suceava, Fălticeni, Rădăuţi şi în oraşul Gura Humorului.

Vasile Monacu a precizat că sunt unele şcoli în care majoritatea elevilor aparţin etniilor menţionate şi nu vor veni la cursuri, altele au doar 2-3 astfel de elevi. În judeţul Suceava studiază peste doua sute de elevi bursieri din Republica Moldova şi Ucraina, şi încă 15 care îşi plătesc cheltuielile pe cont propriu.

Adjunctul IŞJ Suceava a mai adăugat că restul elevilor vor relua cursurile, în judeţ nefiind probleme din cauza vremii.

0 comentarii: