duminică, 24 februarie 2008

Haosul şi jaful de la Termica, amendate de ANRSC


• după ce inspectorii ANRSC au descoprit o serie întreagă de nereguli în timpul controlului de acum două săptămâni, Termica Suceava a fost amendată cu 2.000 de lei • printre altele, inspectorii au descoperit că au fost înregistrate consumuri duble faţă de media lunii decembrie la unele asociaţii de proprietari, că SC Termica SA nu are întocmit bilanţul energetic, contractele de furnizare nu sunt conforme cu cele aprobate de ANRSC încă din 2004, procedura de stabilire şi facturare a consumatorilor nu a fost întocmită şi înaintată la ANRSC pentru aprobare, iar diagrama de reglaj nu era respectată în toate punctele termice • contactat telefonic, Constantin Plăcintă, directorul Termica, nu ştia nimic despre sancţiunea primită
Facturile uriaşe plătite de suceveni au atras atenţia responsabililor din cadrul Ministerului Internelor şi Reformei Administrative (MIRA). Astfel, în urmă cu două săptămâni o comisie din cadrul Autorităţii Naţionale de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilităţi Publice (ANRSC) a efectuat un cotrol la societatea de termoficare a municipiului Suceava. Pe parcursul controlului, inspectorii ANRSC au constatat o serie întreagă de neregului care cumulate au dus la majorarea nejustificat de mare a facturilor pe care sucevenii sunt nevoiţi să le plătească la întreţinere. După ce neregulile constatate la societatea de termoficare au fost analizate, secetarul de stat pentru comunităţile locale din cadrul MIRA, Marian Petrache, a anunţat că SC Termica SA Suceava a fost amendată cu 2.000 de lei. Ieri, într-o conferinţă de presă, Marian Petrache a anunţat că neregulile constatate şi sancţionate au fost in principiu legate de modul de facturare a consumului, de lipsa bilanţului energetic şi de temperatura apei calde livrate către consumatori, care era fie mai mare, fie mai mică decât prevede legea. Astfel, analizând prin sondaj nivelurile medii ale consumurilor de energie termică facturate asociaţiilor de proprietari, inspectorii ANRSC au descoperit că la blocul 101A consumul a fost dublu faţă de media facturată în luna decembrie. Dacă în decembrie 2007 consumul mediu înregistrat a fost de 0,0964 gigacalorii/metrul pătrat radiant, la blocul 101A, aparţinând de Asociaţia de proprietari nr. 32, consumul mediu a fost de 0,19719 gigacalorii/metrul pătrat radiant. Asta în condiţiile în care blocul 101A cuprinde 12 apartamente, din care şase sunt branşate la sistemul centralizat de alimentare cu energie termică, fără a fi montate repartitoare de căldură, iar restul de şase apartamente sunt debranşate, dintre care trei fără să aibă nicio sursă de încălzire. Un alt caz analizat de ANRSC este cel al Asociaţiei de proprietari nr. 14. Astfel, în raportul de activitate se precizează: „Asociaţia de proprietari bloc A3 din strada Mărăşeşti nr. 14 este formată dintr-un bloc cu trei scări şi un total de 50 de apartamente la care se înregistrază un consum mediu de 0,073 gigacalorii/metrul pătrat radiant (11,315 lei/metrul pătrat radiant), în condiţiile în care 100% din apartamentele branşate au montate sisteme de repartizare a costurilor de energie termică".
• contractele de furnizare a căldurii trebuiau refăcute din 2004
Inspectorii ANRSC au mai constatat şi că SC Termica SA nu a întocmit bilanţul energetic, stabilind ca în termen de 90 de zile de la primirea adresei să transmită ANRSC contractul încheiat cu o societate abilitată să întocmească bilanţuri energetice. De asemenea, până la 30 septembrie 2008, societatea de termoficare trebuie să transmită către ANRSC bilanţurile energetice întocmite în conformitate cu prevederile legale. În plus, societatea de termoficare a fost sancţionată şi cu o amendă de 2.000 de lei. O altă neregulă constatată a fost aceea privind contractele de furnizare a energiei termice încheiate cu utilizatorii care nu sunt conforme cu cele prevăzute prin Ordinul Preşedintelui ANRSC nr. 233/2004. SC Termica SA a fost obligată ca în termen de 90 de zile să transmită dovada încheierii contractelor de furnizare a serviciilor, în conformitate cu prevederile Anexei 1 la Contractul cadru de furnizare a energiei termice pentru utilizatorii de tip urban. De asemenea, conducerea Termica nu a transmis către ANRSC, spre aprobare, procedura de stabilire şi facturare a consumului de energie termică pentru consumatorii finali. Inspectorii ANRSC au mai descoperit şi faptul că diagrama de reglaj nu este respectată în toate punctele termice. De aceea, a fost stabilită ca măsură cu termen permanent, obligaţia operatorului de a se încarda în mod obligatoriu în parametri stabiliţi prin diagrama de reglaj afişată.
• au fost sanţionate şi alte cinci societăţi de termoficare din ţară
În urma seriei de controale demarată de ANRSC, ce a vizat producţia şi distribuţia energiei termice, au fost sancţionate alte cinci societăţi de termoficare din întreaga ţară. Este vorba de societăţile de termoficare din Bucureşti, Braşov, Iaşi, Craiova şi Alexandria. Societăţile de termoficare din Bucureşti, Braşov, Iaşi, şi Craiova au fost amendate cu câte 2.000 de lei. Societatea din Alexandria a primit atât amenda de 2.000 de lei, cât şi o alta de 10.000 de lei pentru că nu şi-a indeplinit obligaţia de a instala la fiecare asociaţie de proprietari contoare pentru energie termică. Pe lângă societăţile de termoficare, controlul MIRA a vizat şi o serie de reguli semnalate de un număr de 32 de cetăţeni. Aceştia reclamau plăţi nejustificate pentru căldură. Din cele 32 de sesizări, două s-au dovedit a fi intemeiate, proprietarii dezavantajaţi beneficiind de o recalculare a sumelor de plată şi de o despăgubire din partea firmei care a le-a instalat repartitoare.
In celelalte 30 de cazuri, in urma controlului s-a stabilit că energia termică facturată fusese in mod real consumată.
"Au fost cazuri in care sesizarea primită vorbea despre un pensionar care plăteşte şapte milioane jumătate pe lună pentru căldură. Atunci când am verificat, s-a demonstrat că respectiva persoană locuia de fapt intr-un apartament de patru camere, cu incă patru persoane şi chiar işi inlocuise caloriferele dublându-şi aproape suprafaţa termică a locuinţei", a declarat Marian Petrache, secretar de stat in cadrul MIRA.
Potrivit lui Petrache prima fază a controlului, care s-a incheiat la 15 februarie, a vizat doar cele 32 de sesizări, insă verificarea nu s-a incheiat. "Am dat drumul de o lună la o linie de telefon gratuită şi la o adresă de email pentru sesizări. De când am inceput controlul am primit incă alte peste 100 de sesizări, pe care le vom analiza in perioada următoare. Cert este că 98 la sută dintre românii care beneficiază de serviciile sistemului centralizat de incălzire se pare că sunt mulţumiţi", a mai afirmat Petrache.
Potrivit acestuia, controlul va continua şi in lunile următoare.

0 comentarii: