duminică, 24 februarie 2008

Medicii veterinari aleg şi ei străinătatea



La fel ca şi colegii lor care tratează oameni, medicii veterinari din judeţul Suceava încep să se orienteze spre alte ţări din Europa şi din lume, unde au şansa să-şi exercite meseria cu o leafă de câteva ori mai mare.

Mai ales după integrarea în Uniunea Europeană, având ocazia să circule prin mai multe ţări, unii medici veterinari şi-au făcut relaţii de prietenie cu medicii din alte state, care îi cheamă acum la muncă la cabinetele lor.

Un medic veterinar la două comune

După cum a arătat doctorul Petrea Dulgheru, şeful Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Suceava, la cele 98 circumscripţii sanitar-veterinare din judeţul Suceava lucrează în jur de 110 medici.

„Avem opt medici care au plecat în ultima perioadă, în timp ce alţi 13 sunt pe punctul de a pleca”, ne-a declarat Dulgheru. Cei care deja au părăsit ţara sau urmează să o părăsească pentru a lucra tot ca medici veterinari au ales ca destinaţii SUA, Anglia, Noua Zeelandă, Austria, Germania sau Israel.

„Medicii noştri veterinari încep să se reorienteze. Mulţi sunt foarte pricepuţi, au fost prin multe ţări, au văzut cum se lucrează şi se câştigă acolo şi au un gând serios de plecare. La noi în judeţ, populaţia rurală a îmbătrânit, efectivele de animale din curţile oamenilor sunt în scădere, iar medicii, mai ales cei din localităţile mici, se descurcă cu mare greutate”, explică motivele acestei tendinţe Petrea Dulgheru.

Dacă deocamdată numărul celor care au plecat nu este foarte mare, pentru viitorul apropiat, se preconizează intrarea în criză de medici. Deja există în judeţ câţiva medici de liberă practică ce acoperă câte două comune, în timp ce un post de medic veterinar, scos la concurs recent de un mare magazin din Suceava, nu a fost ocupat de nimeni.

Salariul unui debutant, 500 de lei

Şeful Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Suceava spune că un medic veterinar debutant pleacă în noua carieră cu un salariu de doar 500 de lei, în timp ce după acumularea tuturor gradelor de vechime abia se ajunge la o leafă de 1830 de lei.

„Într-adevăr, să ai un salariu de 500 de lei şi să fii repartizat într-o comună mai mult sau mai puţin izolată, nu este o ofertă tocmai bună pentru un tânăr. Deocamdată efectivele de medici nu au scăzut dramatic, însă având în vedere tendinţa şi ceea ce vine din urmă, în curând multe comune ar putea rămâne fără medici”, spune Dulgheru.

Unul dintre doctorii care şi-a manifestat intenţia de a pleca peste hotare este Ionuţ Ţornea, de la circumscripţia Poiana Stampei, care s-ar putea „transfera” în Noua Zeelandă. Contactat telefonic, acesta nu a dorit să vorbească foarte mult despre acest aspect, confirmând doar că se gândeşte serios la această posibilitate.

0 comentarii: