marți, 4 martie 2008

Gheţuri dinamitate pe râul Bistriţa, în zona municipiului Vatra Dornei


Actualitate



Orest Onofrei prefectul de SV În zona Dornei s-au format mai multe zăpoare pe râul Bistriţa, pe o distanţă de 1 km, iar autorităţile anunţau duminică, faptul că se pregătesc să le dinamiteze. Astfel, echipa de pirotehnişti a ISU Suceava a început luni, dinamitarea unor gheţuri de pe râul Bistriţa în zona municipiului Vatra Dornei. Prefectul de Suceava, Orest Onofrei a precizat că acţiunea este anevoioasă pentru că se folosesc cantităţi mici de explozibili, întrucât în apropiere sunt blocuri de locuinţe.

Acesta a declarat că s-a decis dinamitarea gheţurilor din această zonă pentru a lărgi canalul de scurgere al râului şi se pregăteşte albia pentru situaţia în care se vor disloca gheţurile formate în amonte, în zona comunei Cârlibaba.

Acesta a mai spus că în comuna Dorna Arini, unde în noaptea de sâmbătă spre duminică, râul Bistriţa s-a revărsat şi au fost inundate cinci locuinţe şi 20 de gospodării, situaţia s-a normalizat, iar cursul râului este liber, gheaţa fiind îndepărtată .

În comuna Dorna Candrenilor sunt formate două zăpoare, în dreptul localităţilor Floreni şi la Podul Coşnei, care însă nu pun în pericol gospodării, iar apa curge prin fâneţe.

Prefectul de Suceava a menţionat că echipa pirotehnică a ISU Suceava s-a deplasat în zonă pentru a analiza situaţia şi eventual a dinamita aglomerările de gheaţă, determinând astfel curgerea normală a apei prin albie şi evitarea inundării altor gospodării din localităţile Vatra Dornei şi Coşna.

exploxie apa Orest Onofrei a menţionat că a fost anunţat şi ISU Neamţ pentru a monitoriza râul în aval de zonele unde se fac detonări.

În noaptea de sâmbătă spre duminică, treizeci de persoane au fost evacuate, cinci case şi 20 de anexe gospodăreşti au fost inundate în satul Gheorghiţeni, iar drumul naţional DN 17 B, care face legătura între localităţile Vatra Dornei şi Broşteni spre Neamţ a fost blocat timp de două ore cu sloiuri de gheaţă de pe râul Bistriţa, pe un kilometru, circulaţia fiind reluată pe un singur fir. Pentru că apele râului erau în creştere, exista riscul ca alte 40 de gospodării să fie inundate.