miercuri, 5 martie 2008

Invazia supermaketurilor


Industria suceveana e sublima, dar lipseste cu desavarsire. In locul fabricilor in care lucra mai bine de jumatate din populatia Sucevei, se ridica imense centre comerciale, mult mai multe decat ar fi visat vreodata locuitorii acestui oras cu aproape 120.000 de locuitori. La un calcul simplu, in maxim doi ani Suceava va avea nu mai putin de 12 mari centre comerciale, printre cele mai cunoscute fiind Metro, Kaufland, Selgros si Bazarul, deja prezente pe piata, in vreme ce alte nume mari, precum Iulius Mall, Galleria Mall, Carrefour, Baumax, Media Galaxy, Mr. Bricolage si-au anuntat deja planurile de a fi prezente la Suceava, in cadrul marilor complexe comerciale care urmeaza sa fie construite.
In aceste conditii, o mare parte din locurile de munca de pe piata suceveana vor fi asigurate de aceasta noua industrie – centrele comerciale, care vor transforma total municipiul resedinta de judet.

• Bazarul – modernizare de 3,1 milioane de euro

Primul mare centru comercial din Suceava este fara indoiala Bazarul, a carui perioada de glorie a fost dupa Revolutie, cand aici se gaseau mii de produse aduse de peste hotare cu gentile in spinare, prin autocare. Din randul bazaristilor s-au ridicat atunci noii bogatasi ai Sucevei, ale caror afaceri au prosperat ani de zile, mai ales ca de aici isi faceau cumparaturile nu doar cei din Moldova, ba chiar si cei din sudul tarii, adeseori fiind prezente acolo masini de Bucuresti si chiar din Valcea.
Renumele Bazarului a fost stirbit mult dupa ce tot mai multi mari agenti comerciali au luat cu asalt piata suceveana, incat hidosul complex comercial din lunca Sucevei, format din sute de tonete ruginite si lipite una de cealalta, este calcat de tot mai putini clienti.
Intr-o ultima incercare de a-i reda cit de cat faima de odinioara si de a nu lasa fara un loc de munca miile de persoane care traiesc de pe urma Bazarului, municipalitatea suceveana a pus la punct un proiect de modernizare a acestuia, in valoare de 3,1 milioane de euro.
Licitatia pentru desemnarea firmei de constructie care se va ocupa de modernizarea Bazarului va avea loc chiar luna aceasta, lucrarile urmand sa fie finalizate in 2011.

• Univers’all, primii veniti, primii plecati

Prima firma care a patruns pe piata suceveana a fost Univers’all. A fost si primul faliment, la sfarsitul anului trecut supermarketul inchizandu-si portile, iar cladirea a fost cumparata de Romstal.
A doua firma de renume care s-a orientat catre piata suceveana a fost a germanilor de la Metro Cash&Carry, care au deschis aici cel de-al 17 magazin din tara, in octombrie 2003.
Succesul pe care l-a avut magazinul de la Suceava i-a surprins pe toti, in scurt timp aici fiind inregistrate cele mai mari vanzari din tara.
Reusita celor de la Metro a atras atentia altor mari companii, care, in urma unor studii de piata, au decis ca e mai profitabil sa deschida magazine la Suceava, decat in alte mari orase din tara.

• Kaufland – Hypermarketul din buricul targului

Urmatoarea mare companie care s-a grabit sa prinda radacini pe piata suceveana a fost tot una germana – Kaufland, care s-a ridicat pe ruinele fostei fabrici de tricotaje “Zimbru”, pe strada Universitatii, foarte aproape de Universitatea „Stefan cel Mare” si de sediul administratiei locale.
Magazinul en-detail amenajat pe o suprafata de 18.500 metri patrati si cu o parcare de 316 locuri, pentru care au fost investite aproximativ 9 milioane de euro, a fost inaugurat anul trecut, in vara, iar conform unor statistici neoficiale, s-ar afla pe locul doi la vanzari, pe tara.
Deschiderea sa a dat batai de cap serioase comerciantilor din Piata Mica, care au pierdut o parte a clientelei lor, si care, pentru a supravietui, au incheiat cu Primaria Suceava un parteneriat de modernizare a spatiilor comerciale existente.

• Centrul comercial Zimbru

Mult timp, Bazarul si inghesuitele spatii compartimentate din centrul comercial Zimbru au fost principalele locuri in care sucevenii mergeau sa cumpere haine, cadouri, decoratiuni interioare sau obiecte de folosinta generala. Succesul acestora a palit in fata concurentei acerbe si a politicii preturilor mici practicate de marile firme care au patruns pe piata.

• Selgros - cel mai mare hypermarket de pana acum din Suceava

Cu doar doua saptamani in urma, in lunca Sucevei, pe ruta drumului european E85, inainte de podul spre Itcani, a fost inaugurat hypermarketul Selgros, de tip cash&carry, ca si Metro, doar ca mult mai mare si cu mai multe produse decat orice alt magazin din Suceava.
Hypermarketul a fost amenajat pe un teren de 7 hectare, numai magazinul in sine ocupand o suprafata de 14.000 de metri patrati, parcarea pentru clienti avand o capacitate de 500 de locuri.
Prin deschiderea celui de al 14-lea magazin Selgros, au fost create 350 de noi locuri de munca, investitia companiei germane ridicandu-se la 15 milioane de euro.

• Centrul comercial Bucovina – Altex Megastore

Situat intr-o zona ultracentrala si fiind cunoscut inca de multa lume drept „Magazinul Bucovina”, imobilul de pe Bd-ul Stefan cel Mare gazduieste acum magazinul Altex Megastore, dupa ce activele Cometex au fost preluate de grupul de vanzari en-detail care s-a extins in toata tara. Dupa ce Altex a vandut spatiul de la “Adam si Eva” cu aproape 4 milioane de euro, au si aparut speculatii pe piata imobiliara, referitoare la vanzarea Centrului comercial Bucovina catre alte companii de comert.

• Iulius Mall – investitie de 100 de milioane de euro

Cel mai ambitios proiect de dezvoltare a unui centru comercial la Suceava este cel pentru Iulius Mall, pe terenul situat vizavi de Bazar, la care investitia este estimata la 100 de milioane euro, intreaga constructie urmand a se desfasura pe o suprafata de aproximativ 125.000 mp. Pe cele 13 hectare de teren preluate de la FAMOS se intentioneaza construirea celui mai mare complex comercial Iulius Mall din tara, care sa fie dezvoltat pe baza conceptului SDE (Shopping Dining Entertainment).
Acesta va oferi clientilor, sub acelasi acoperis, magazine, un hypermarket, spatii de joaca pentru copii, cafenele, baruri, restaurante, locuri de parcare, cinematografe si alte spatii cu destinatii comerciale, dar si de petrecere a timpului liber.
„Proiectul se va desfasura etapizat, conform studiului de fezabilitate ce va fi finalizat in perioada imediat urmatoare. Mall Suceava este gandit ca un mall supraregional, proiectul adresandu-se nu doar intregii comunitati din municipiul Suceava, dar si vizitatorilor din orasele si judetele invecinate: in special Botosani, dar si Piatra Neamt, Falticeni, Radauti”, se arata intr-un comunicat trimis de Iulius Mall Iasi.

• Bucovina Shopping City

Pe terenurile fostului Mobstrat, pus la pamant cu buldozerele, se construieste deja un alt gigantic centru comercial, care se va intinde pe 55.000 de metri patrati.
Fondul britanic de investitii imobiliare „North Real Estate Opportunities Fund” intentioneaza sa realizeze la Suceava un complex comercial in valoare de 60 de milioane de euro.
Bucovina Shopping City va consta in principal din patru hypermarketuri, pe partea de “food” - produse alimentare, fiind Carrefour, pe sectorul de produse de bricolaj, de genul „do it
yourself” - Baumax, pe partea de comert cu produse electronice - Media Galaxy, iar pe partea de produse de mobilier – Mobexpert. De asemenea, va fi amenajata o galerie comerciala de 80 - 100 de magazine mai mici, de renume.
Pe langa amenajarea celor patru supermarketuri si a galeriei comerciale de 12.000 de metri patrati, Bucovina Shopping City va consta si in amenajarea a 1.400 de locuri de parcare pentru clienti, precum si intr-o serie de amenajari rutiere, menite sa faciliteze accesul catre complexul comercial. Investitia englezilor la Suceava va asigura aproximativ 2.000 de locuri de munca.

• Galleria Mall, la intrarea in municipiul Suceava

Luna aceasta este preconizata inceperea constructiei unui alt mare centru comercial, situat chiar la intrarea in municipiul Suceava, dinspre Falticeni. Noul complex comercial, realizat de doua mari companii internationale, GTC Real Estate Investments Romania si Aura Investments Ltd, pe terenurile din zona Metro, va fi construit pe trei nivele - subsol, parter si un etaj, care vor fi amenajate atat ca spatii comerciale, cat si ca centre de prezentare a unor produse, spatii de relaxare si distractie. Galleria Mall va avea o suprafata de 15.000 de metri patrati, investitia fiind estimata la 15 milioane de euro.

• Centrul comercial Akrom Akal

In locul fabricii de textile de pe strada Traian Vuia, turcii de la Akrom Akal vor amenaja un centru comercial de aproape 30.000 de metri patrati, cu peste 650 de locuri de parcare, alcatuit dintr-un hypermarket de 7.000 mp, un magazin Mr. Bricolage de 7300 mp, un magazin de electrocasnice de 2.300 mp, unul alimentar de 1.625 mp, precum si dintr-o galerie comerciala, amenajata pe o suprafata de 1.630 mp. Suprafata totala ocupata de noul centru comercial este de 5 hectare, iar pentru asigurarea accesului clientilor se intentioneaza amenajarea unui sens giratoriu.

• Centrul de afaceri – World Trade Center

Un mare semn de intrebare ramane proiectul prezentat de primarul Ion Lungu, de a permite amenajarea unui Centru de afaceri, intitulat initial World Trade Center, pe locul actualului stadion Areni.
Cladirea imaginata de primarul Sucevei ar avea 15 etaje si va include un hotel de patru stele, sali de sedinte amenajate si utilate modern, restaurante elegante, gata sa primeasca oaspeti cu rang inalt si oameni de afaceri interesati de zona Bucovinei, precum si un supermarket la parter.
La scurt timp dupa lansarea ideii, trei firme straine si-au exprimat deja intentia de a investi in acest proiect. Este vorba despre companiile Adama si Aura Investments Ltd., din Israel, si de Inverciones los Carpatos, din Spania. Dupa discutii de principiu cu conducerea Primariei Suceava, reprezentantii companiei Adama si-au declarat disponibilitatea de a investi chiar si 100 de milioane de euro in acest proiect. In acelasi timp, investitorii spanioli au mentionat ca sunt dispusi sa construiasca o cladire cu 24 de etaje, cu conditia ca primele patru etaje sa constituie un complex comercial pentru ca investitia sa poata fi amortizata mai usor.
Daca aceasta intentie se va concretiza, un nou stadion va trebui construit, pe terenurile din spatele magazinului Metro.

• Office Development va decide ce construieste pe terenurile ROMUPS

O posibila locatie pentru un nou centru comercial este cea a terenurilor din zona pasarelei Burdujeni, ale fostei intreprinderi ROMUPS, achizitionate in 2005, cu 2,4 milioane de euro, de SC IMOTUR SRL, a omului de afaceri Bogdan Lenta, care, la finele anului trecut, le-a vandut firmei SC Office Development SRL contra sumei de 9,3 milioane de euro.
Firma Office Development, care are ca obiect principal de activitate inchirierea si subinchirierea bunurilor imobiliare proprii sau inchiriate, nu a dezvalui inca planurile sale pentru valorificarea celor 9,5 hectare de teren achizitionate.


Locatiile actualelor si viitoarelor centre comerciale ale Sucevei

Metro – Bd. 1 Decembrie 1918
Galleria – Bd. 1 Decembrie 1918
Kaufland – str. Universitatii
Centrul comercial Zimbru - str. Universitatii
Selgros – str. Traian Vuia
Centrul comercial Akrom Akal - str. Traian Vuia
Iulius Mall – Calea Unirii
Bucovina Shopping City - Calea Unirii
Bazarul - Calea Unirii
Office Development (ROMUPS) - Calea Unirii
Complexul comercial Bucovina – Bd. Stefan cel Mare
Centrul de afaceri (World Trade Center) – Bd. Stefan cel Mare