miercuri, 19 martie 2008

Reclamaţiile partidelor în precampanie, la Autoritatea Electorală Permanentă

Prefectură



Prefectul judeţului Suceava, Orest Onofrei, a sugerat partidelor politice ca reclamaţiile din perioada pre-campanie să fie făcute direct la Autoritatea Electorală Permanentă, şi nu la Prefectură.

Onofrei a arătat că instituţia pe care o conduce nu are posibilitatea de a soluţiona sesizările unor formaţiuni politice cu privire la distribuirea de materiale considerate electorale înainte de perioada legală a campaniei.

„Am primit sesizări potrivit cărora un anumit partid ar fi încălcat legea electorală, prin distribuirea de materiale în afara perioadei legale. Însă Prefectura nu poate soluţiona aceste sesizări”, a subliniat prefectul de Suceava.

Onofrei a spus că în momentul de faţă, există un vid legislativ în privinţa stabilirii instituţiilor sau organismelor care pot soluţiona astfel de sesizări, pentru acţiuni întreprinse în perioada pre-campanie. El a mai spus că în mod normal, astfel de sesizări trebuie să fie analizate de birourile de circumscripţie judeţene, însă acestea nu au fost încă constituite, motiv pentru care reclamaţiile ar trebui trimise la Autoritatea Electorală Permanentă.

Nu în ultimul rând, Orest Onofrei a făcut un apel la formaţiunile politice sucevene să nu implice Prefectura în dispute de ordin politic.

Afirmaţiile prefectului au fost făcute după ce PSD Suceava a sesizat Prefectura că reprezentanţi ai PD-L au distribuit peste 500 de materiale electorale în Vatra Dornei, în condiţiile în care pe respectivele pliante se preciza că au fost tipărite doar 200 de exemplare.

Tot PSD a reclamat că PD-L a distribuit pliante electorale şi în Câmpulung Moldovenesc, care însă nu aveau informaţii privind numărul de exemplare tipărite.