vineri, 8 februarie 2008

Steiciuc spune că PD-L se substituie baronilor locali

Steiciuc spune că PD-L se substituie baronilor locali


Vicepreşedintele PNL Suceava, Mihai Aurel Steiciuc, a declarat ieri, în cadrul unei conferinţe de presă că liderii PD-L Suceava nu îşi doresc schimbarea clasei politice, aşa cum declară, ba mai mult, încearcă să se substituie baronilor locali. Steiciuc a precizat că acest lucru este demonstrat prin acţiunile PD-L de a racola cât mai mulţi primari şi candidaţi de primar, indiferent de culoarea politică a acestora. „Prin ceea ce fac, ei repete istoria celor de la PSD din perioada de restrişte 2000-2004. PD-L vor să ia toţi primarii de la celelalte formaţiuni politice. Ei vor să conducă singuri, şi lucrul acesta este departe de orice ideologie. PDL nu are nici o ideologie, şi dovada este şi ultima acţiune a lor, când au adus la un loc, alături de ei, oamenii de la PSD şi de la alte partide de dreapta”, a declarat liderul PNL Suceava. Făcând referire la cei opt primari PNL care au anunţat că intenţionează să candideze la un nou mandat din partea PD-L, Mihai Steiciuc a precizat că aceştia sunt persoane care nu au dovedit calităţi de lider şi care au o „personalitate redusă”. În opinia lui Steiciuc, primarii în cauză au dat dovadă de imaturitate politică, în condiţiile în care s-au lăsat influenţaţi de promisiunile celor de la PD-L, printre care şi asigurarea unui viitor mandat de primar. „Nu poate nimeni să-i pună primari. Doar electoratul face acest lucru. Aceşti primari sunt oameni care nu au încredere în ei, cu personalitate redusă şi care nu s-au putut impune prin ei înşişi. Şi se pune problema dacă PDL va putea să-i impună”, susţine vicepreşedintele PNL Suceava.

Mihai Steiciuc a precizat că în afară de primarul din Şaru Dornei, ceilalţi primari care şi-au anunţat candidatura din partea PD-L nu au reuşit să demonstreze că pot realiza pe cont propriu proiecte de dezvoltare a localităţilor pe care le conduc. El susţine că primarii în cauză nu au fost altceva decât o „curea de transmisie” între banii daţi de administraţia liberală şi nevoile populaţiei. „Dar cureaua de transmisie nu reprezintă o persoană care a iniţiat sau a făcut ceva. Şi asta pentru că au fost ajutaţi şi rugaţi să facă proiecte, fără a cu iniţiative proprii”, a mai spus Steiciuc.

Zarojanu: „Mi s-a făcut milă de primarii care s-aui alăturat PD-L”

Preşedintele Organizaţiei Municipale Suceava a PNL, Angela Zarojanu, i-a compătimit pe primarii care au anunţat că vor să candideze din partea PD-L. Ea a spus că din imaginile prezentate de la conferinţa de presă în care primarii şi-au anunţat sprijinul pentru PD-L a putut să observe că aceştia „păreau că nu sunt atenţi la ceea ce se întâmplă în jurul lor, şi mai mult, aproape toţi aveau ochii plecaţi”. Zarojanu consideră că atragerea primarilor de partea PD-L s-a făcut prin acţiuni de manipulare din partea conducerii acestui partid. „Din discuţiile avute cu unul dintre aceşti primari mi s-a spus că a fost sunat de Gheorghe Flutur, care l-a întrebat dacă nu vine la PD-L pentru că toţi ceilalţi fac acest lucru. Iar eu condamn acest mod de a face politică”, a spus Angela Zarojanu. Ea i-a solicitat liderului PD-L Suceava, Gheorghe Flutur să vină în faţa electoratului cu programe şi proiecte concrete de dezvoltare a judeţului, aşa cum singur ar fi promis că va face, şi să renunţe la „pomeni” şi la racolarea primarilor. „Nu cunoaştem nici un program de dezvoltare prezentat de PDL. Ei nu fac altceva decât să-i îmbete cu apă rece pe toţi cei care sunt mai puţin ancoraţi în viaţa politică, şi sunt uşor manevrabili. Însă din păcate pentru ei, nu au reuşit să destabilizeze PNL. Mai mult, PNL este acum mai puternic ca niciodată”, a încheiat preşedintele PNL Suceava.

Şedinţă maraton a ministrului Adomniţei cu profesorii suceveni

Şedinţă maraton a ministrului Adomniţei cu profesorii suceveni


În cadrul unei dezbateri publice care a avut loc la Şcoala Creştină „Filadelfia”, într-o sală arhiplină, ministrul Educaţiei, Cristian Adomniţei, a prezentat vineri, la Suceava, proiectul de legi ale Educaţiei. Dascălii suceveni s-au arătat foarte interesaţi de subiect, iar cele mai des invocate probleme au vizat vîrsta la care să înceapă şcolarizarea, componenţa Consiliilor de Administraţie ale unităţilor şcolare, salarizarea, procedurile de licitaţii, de achiziţii şi finanţarea sistemului. Dezbaterile, uneori chiar foarte destinse şi presărate cu glumiţe atît din partea ministrului, cît şi a participanţilor, au durat 5 ore. Pe lîngă directori de şcoală şi inspectori, la acestea au participat, de la început şi pînă la sfîrşit, prefectul Orest Onofrei, subprefectul Alexandru Băişanu şi vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Stela Acatrinei. Ministrul Adomniţei a spus că întîlnirea de la Suceava a fost cea mai lungă şi mai activă din cele nouă pe care le-a avut pînă acum în ţară pe tema proiectului pachetului de legi ale educaţiei şi a remarcat că aici s-a pus un accent foarte mare pe învăţămîntul particular dar şi că nu a primit nicio întrebare de la vreun elev. La final, ministrul Educaţiei a cerut ca judeţul Suceava să rămînă la vîrf în ce priveşte numărul de olimpici şi performanţe şcolare dar şi la cheltuitul banilor. El şi-a arătat supărarea faţă de faptul că şcoala Sf. Andrei de la Gura Humorului şi cea de la Vicovu de Sus, deşi anul trecut au primit zeci de miliarde de lei vechi pentru construirea unor campusuri şcolare, nu au cheltuit nici un leu.

Conducerea PD-L Suceava a primit atribuţii clare

Conducerea PD-L Suceava a primit atribuţii clare


Biroul Permanent Judeţean al PD-L Suceava a stabilit în ultima sa şedinţă atribuţiile şi domeniile de activitate pe care le vor avea în grijă prim-vicepreşedinţii şi vicepreşedinţii acestei organizaţii. Astfel, secretariatul Cancelariei va fi condus de Viorel Seredenciuc, în timp ce pentru secretariatul pentru strategii şi relaţii politice a fost desemnat senatorul Constantin Gheorghe. În acelaşi timp, de resurse umane se va ocupa Daniel Cadariu, de politici sociale – Eugen Uricec, de politici economice – Dumitru Pardău. Celelalte secretariate sunt conduse după cum urmează: secretariatul pentru imagine, relaţii cu mass-media şi purtător de cuvânt – Romică Andreica şi Cristina Iordăchel, secretariatul pentru administraţie publică – Vasile Ilie, secretariatul pentru politici în justiţie şi siguranţa cetăţeanului – Radu Ursu, secretariatul pentru relaţii cu sindicatele, patronatele ONG şi grupuri de cetăţeni – Aurel Olărean şi Cristinel Macovei, secretariatul pentru politici în agricultură şi dezvoltare rurală – Vasile Andronache, secretariatul pentru politici în educaţie, cultură, culte şi sport – Petru Carcalete, secretariatul pentru minorităţi – Adrian Drăgan, secretariatul pentru politici în mediul de afaceri – Mircea Rusu şi Robert Croitoru, secretariatul pentru egalitate de şanse – Niculai Barbă. În acelaşi timp, conducerea PD-L Suceava a stabilit că lansarea candidaţilor acestui partid pentru primăriile din judeţ va avea loc în data de 16 februarie a.c., în sala mare a Casei de Cultură Suceava.

PSD aruncă în luptă 95 de candidaţi de primar

PSD aruncă în luptă 95 de candidaţi de primar


Atmosferă de sărbătoare la PSD Suceava. Social democraţii şi-au lansat ieri în mod oficial 94 din cei 114 candidaţi la funcţiile de primar la alegerile locale care vor avea loc în acest an în prezenţa secretarului general al PSD, Titus Corlăţean şi al vicepreşedintelui Cristian Diaconescu. Evenimentul a avut loc în sala Dom Polski care a fost arhiplină într-o atmosferă entuziastă dar sobră, fără balonaşe sau alte materiale electorale.

Candidat surpriză la Vatra Dornei

Printre localităţile importante unde PSD şi-a lansat candidaţii se numără Fălticeni, Rădăuţi, Vatra Dornei şi Gura Humorului. La Fălticeni va candida Sabin Ghilea, actualul viceprimar, la Rădăuţi, Mihai Frunză- primarul în exerciţiu, la Gura Humorului- Gheorghe Lazăr, preşedintele organizaţiei PSD din localitate, iar la Vatra Dornei- Ilie Boancheş, director la Dorna Lactate. Actualul primar de Vatra Dornei, Constantin Huţanu va candida într-o primă fază pentru un mandat de consilier local însă se pare că urmăreşte un fotoliu de parlamentar. Preşedintele organizaţiei judeţene a PSD, Gavril Mîrza, a declarat că Huţanu nu a mai dorit să candideze pentru un nou mandat de primar şi a lăsat să se înţeleagă că este interesat de Parlament. El a spus că ceilalţi 20 de candidaţi de primar vor fi cunoscuţi în maxim o săptămână când vor fi finalizate sondajele de opinie comandate în localităţile respective. Este şi cazul municipiului Suceava. Lansarea candidatului la cea mai importantă primărie din judeţ va avea loc la Bucureşti în cadrul Consiliului Naţional a PSD. De fapt va fi un Consiliu Naţional special unde vor fi lansaţi candidaţii la primăriile tuturor municipiilor reşedinţă de judeţ din ţară. Gavril Mîrza, a anunţat obiectivele la alegerile locale din acest an: cel puţin 70 de primării, 45% la votul politic pentru PSD şi preşedinţia Consiliului Judeţean. De amintit că Mîrza şi-a anunţat nu demult candidatura pentru un nou mandat la şefia Consiliului Judeţean în fruntea căruia se află din 1996.

Mîrza: „Valorile Sucevei sunt în PSD: omenia, înţelepciunea, calităţile de bun gospodar”

În discursul său preşedintele organizaţiei judeţene a PSD, Gavril Mîrza, a făcut o scurtă radiografie a guvernării de dreapta al cărei efect este scăderea a nivelului de trai, înmulţirea taxelor şi impozitelor, incapacitatea absorbţiei fondurilor europene. El a vorbit de voluntarismul prezidenţial de incompetenţa şi instabilitatea guvernamentală care dau o imagine ridicolă României. „Dacă am vrea să sintetizăm guvernarea şi conducerea politică a ţării în această perioadă portocalie o putem reduce la câteva sintagme superficiale: telepolitică, teleguvernare, telepresă, telebâlci”, a afirmat Mîrza. El a spus despre candidaţii de primari lansaţi în cursa electorală că sunt „elitele politice competente să conducă la ridicarea şi dezvoltarea nivelului edilitar-gospodăresc al localităţilor şi judeţului”. Mîrza i-a invitat pe adversarii de la alte partide să vină să ia înţelepciune politică de la PSD „pentru că poate o să plece plini de inspiraţie şi îşi vor schimba modul de a gândi”. „Valorile Sucevei sunt în PSD: omenia, înţelepciunea, calităţile de bun gospodar”, a spus Mîrza. El i-a avertizat pe candidaţii PSD că lupta politică va fi foarte dură însă le-a transmis să fie uniţi şi să facă o campanie civilizată. Le-a spus însă că dacă vor primi o palmă să dea înapoi două.

Preşedintele PSD Suceava crede că PD-L ar trebui să aibă ca siglă fluturele

Mîrza nu a scăpat prilejul să se lege puţin de PD-L Suceava şi de liderul său judeţean, Gheorghe Flutur. El a vorbit de presiunile pe care le face PD-L asupra aleşilor PSD şi crede că „această struţo-cămilă care se cheamă pedel” ar trebui să aibă ca siglă un fluture. „Promisiunile, jignirile, defăimările cu care operează aceştia sunt expresia clară a disperării cu care se agaţă de dorinţa aprigă de putere. Ce nu ştiu aceşti disperaţi de genul lui Flutur şi compania este un lucru cu care începe de fapt abecedarul politicii: succesul, reuşita şi deci ataşamentul electoratului îl dau întotdeauna continuitatea înfăptuirilor economice, sociale şi administrative şi nu principii de genul „lasă-mi scaunul că vin eu””, a spus Mîrza. El a precizat că tot ce s-a făcut în judeţ „chiar şi cu piedici enorme de la aceşti noi apostoli ai schimbării” sunt de fapt continuări ale iniţiativelor conducerii judeţene a PSD.

Corlăţean: „Ţinta reală a bătăliei electorale este de fapt o miză democratică”

Secretarul general al PSD, Titus Corlăţean, a declarat, la lansarea candidaţilor de primar PSD că ţinta pentru anul 2008 vizează „o miză democratică”, întrucât ţara este neguvernabilă, condusă în manieră absolutistă de o persoană care vrea puterea absolută. „Ţinta reală a bătăliei pe care o vom duce este de fapt o miză democratică. Ţara a ajuns să fie condusă de o manieră absolutistă de un singur om care îşi doreşte puterea absolută. Am mai trăit treaba asta înainte de 89. Instituţiile statului nu mai funcţionează sau sunt folosite de către acest cerc de putere în scopuri politice. Normele democratice, Constituţia au ajuns să fie literă moartă”, a afirmat secretarul general al PSD. Corlăţean a spus că până şi Curtea Constituţională a ajuns „în situaţia ruşinoasă” să dea decizii care se contrazic, referindu-se la cazul Norica Nicolai, arătând că în urma deciziei de joi a Curţii „România a devenit republică prezidenţială”.El a arătat că victoria PSD în alegerile locale şi parlamentare din acest an va trebui să determine o schimbare profundă în România. Titus Corlăţean a mai spus că în judeţul Suceava PSD va trebui să aplice „o corecţie” şi să elimine „confreria PDL”, adăugând că în ultimii trei ani membri ai PSD din acest judeţ au fost supuşi „ticăloşeniilor” prin dosarele politice „fabricate de politicieni de tip isteric”. „Sunt convins că vom câştiga alegerile în ciuda tuturor ticăloşeniilor care au fost îndreptate împotriva cestei organizaţii şi membrilor acesteia. Dosare politice, dosare care au fost fabricate de politicieni de tip isteric care acţionează aici la Suceava împotriva colegilor noştri şi a preşedintelui Mîrza, a domnului Stecyk. Sunt nişte mizerii ce nu ar trebui să existe într-un stat democratic”, a spus Corlăţean. El le-a social democraţilor suceveni să nu-şi piardă energiile în conflicte colaterale şi să strângă rândurile pentru bătăliile electorale care vor veni.

Diaconescu le-a cerut candidaţilor să promită doar ceea ce pot realiza

La rândul său, vicepreşedintele PSD, Cristian Diaconescu, a declarat că din cauza situaţiei din ţară, România începe să devină „aproape nefrecventabilă” nu numai de politicieni ci şi de oamenii de afaceri. El a apreciat că PSD trebuie să-şi afirme mai mult că este o mişcare de stânga, atât doctrinar cât şi instituţional şi să nu-şi renege trecutul de cel mai puternic partid, vorbind de contribuţiile aduse de preşedintele fondator, Ion Iliescu, de Adrian Năstase, care a condus cel mai performant guvern şi de actualul preşedinte, Mircea Geoană. „PSD a adus ceea ce această ţară avea nevoie”, a spus Diaconescu. El le-a cerut candidaţilor PSD să promită doar ceea ce pot realiza pentru a fi credibili şi le-a mai spus că este nevoie de „disciplină şi unitate”. Sper că veţi reuşi să faceţi două lucruri. În primul rând să înlăturaţi cea mai urâtă violenţă pe care poate să o suporte un om şi aceasta este sărăcia. Apoi cuvântul umilinţă să nu mai fie rostit în această sală”, a mai spus Diaconescu.

Mihai Frunză candidează la rugăminţile cetăţenilor din Rădăuţi

Printre cei care au luat cuvântul la tribună s-a numărat şi candidatul PSD la Primăria Rădăuţi, primarul în exerciţiu Mihai Frunză. El a dezvăluit faptul că iniţial nu avea de gând să mai candideze pentru încă un mandat însă perspectiva că municipiul Rădăuţi ar fi rămas pe mâini mafiote l-a determinat să se răzgândească. „Când am văzut cîte urâţenii sunt în jurul meu am zis să nu mai candidez dar faptul că cei care muncesc, care au rezultate bune sunt corecţi, cinstiţi sunt aşa terfeliţi m-am gândit ce se va întâmpla cu localitatea mea unde am fost primar 22 de ani dacă vin asemenea oameni la conducerea sa? Va fi un stil de conducere mafiot un stil de care rădăuţeanul nu are nevoie. La rugăminţile cetăţenilor din Rădăuţi am cedat acestei voinţe ale mele de a mă opri şi m-a ajutat Dumnezeu pentru a mă mai băga odată în focul acestei lupte nedrepte”,a declarat Frunză. El a spus că a fost târât degeaba prin procese de către adversarii săi politici crezând că va ceda psihic. Frunză a ţinut să spună că a făcut multe pentru Rădăuţi dar că oficial nu a primit nici un ban de la Guvern. „Neoficial am avut grijă să aduc bani de la Guvern dar i-am lăsat să se laude cei care sunt la guvernare că i-au adus ei. Rădăuţiul a demonstrat că se poate lucra acolo unde sunt oameni care conduc cu capul la treabă”, a mai spus Frunză.

Judetul Suceava, la Târgul International de Turism din Polonia

Judetul Suceava este invitat sa participe la editia din acest an a Târgului International de Turism, ce se va desfasura in perioada 14-16 februarie, în voievodatul Silezia, Polonia, transmite corespondentul AMOS News.

Presedintele Consiliului Judetean Suceava, Gavril Mîrza, a spus ca invitatia a fost lansata de autoritatile voievodatului Silezia, cu care judetul Suceava are încheiat un acord de parteneriat din anul 1997.

Partenerii din Polonia vor pune la dispozitia Sucevei un stand gratuit în cadrul acestui târg, în cadrul caruia va fi promovata oferta turistica a judetului.

„Este o noua oportunitate de a promova turismul din aceasta zona a tarii, si vom face tot posibilul ca oferta judetului Suceava sa fie cât mai completa”, a declarat presedintele Consiliului Judetean Suceava.

Potentialul turistic al Bucovinei, prezentat in Polonia

Potentialul turistic al judetului Suceava va fi prezentat, saptamana viitoare, la un targ organizat in Polonia. Bucovina va fi reprezentata la Targul de turism si recreere care se va desfasura in perioada 14-16 februarie, in voievodatul Silezia.


Presedintele Consiliului Judetean Suceava, Gavril Marza, a declarat joi ca delegatia suceveana va prezenta potentialul turistic al zonei intr-un stand care va fi pus gratuit la dispozitie de organizatori. Judetul Suceava si voievodatul Silezia au incheiat in 1997 un parteneriat de colaborare in diverse domenii.

Primarul din vremea lui Ceasca mai vrea o tura la Radauti


Corlatean si Diaconescu aterizeaza vineri la Suceava pentru lansarea candidatilor PSD la primariile din judet. Printre cei nominalizati se numara si Mihai Frunza, la Radauti, unde omul e primar in functie. Pentru cei care inca nu stiu, Radautiul e orasul unde m-am nascut.

Frunza seamana cu Ratoi de la Pascani, pentru ca si el a fost primar pe vremea lui Ceausescu. Doar ca la Revolutie comunistul bucovinean s-a retras olecuta de furia oamenilor, apoi a revenit pacalind radautenii cu trei strazi asfaltate ca-n palma, un semafor prin centru si-o piata nou-nouta.

Oare cum s-o simti tanarul Corlatean sau europeanul Diaconescu, doi oameni de altfel agreabili din PSD cand ii vor rosti numele lui Frunza la reuniunea de la Suceava?
Daca e vreun radautean stabilit in Iasi care intra pe acest blog il invit sa-si spuna parerea.

Politica la Radauti


Domnul Florin Ghetau ofera, pe blogul sau, o informatie care imi provoaca greturi majore si tulburari de comportament (ex: cuvinte obscene):eu_blog1.jpg Primarul din vremea lui Ceasca mai vrea o tura la Radauti. Bag eu p..a!
Nascut, copilarit si petrecut o buuna parte din adolescenta in orasul Radauti (candva minunat) am sperat din tot sufletul ca “dictatura Mihai Frunza” sa inceteze la alegerile din 2008, are o anumita varsta, nu are nimic la bilantul celor n+1 mandate deci ar fi cazul sa …dispara. Ti-ai gasit, omu’ e obsedat cu adevarat de functie, e obsedat de apelativul “dom’ primar”, pur si simplu doreste sa aduca orasul Radauti de la un posibil statut de Judet la un statut de comuna arondata orasului Marginea (fosta comuna dar dezvoltata mult datorita locuitorilor care au facut infuzie de capital castigat in strainatate).
Domnu Florin puncteaza realizarile comunistului Frunza: “trei strazi asfaltate ca-n palma, un semafor prin centru si-o piata nou-nouta” no comment deoarece a uitat: 2 vile (personale) in fostul orasel al copiilor, o biserica in satul natal, o cabana personala in acelasi sat natal, distrugerea hergheliei (mandria de alta data a orasului Radauti) prin sefii desemnati de domnia sa, diverse alte contracte de firme private, plus best of the best: a spart toate strazile si a uitat sa le mai asfalteze.
Am cautat, am si gasit, stirea despre candidatura domnului Frunza AICI. Citez din sefu de campanie, vesnic si el de altfel, domnu’ Gavril Marza: ?spre liniştea şi binele locuitorilor, dat fiind faptul că are de continuat proiecte importante ?ncepute ?n oraş? Haide bre fugi dracului cu cercu! Linistea si binele locuitorilor …auzi la el! Da normal ca linistea si binele locuitorilor, nu mai iese nici naiba pe strada intr-o zi de duminica unde sa iasa? Toate localurile mai accesibile au disparut pentru ca unii consilieri au avut nevoie de spatii moca de la primarie, gradina zoologica a devenit un fel de curte cu animale terminate de batranete…deci toata lumea pastreaza linistea…
Inca un citat: “Gavril M?rza a mai spus că Mihai Frunză ar fi vrut să se retragă din administraţie, dar structurile de conducere ale PSD de la nivel local şi judeţean, au considerat că este prea activ pentru a se renunţa la el” Activ unde? Da e adevarat, in 2007 a reusit sa renoveze vila de protocol in care locuieste, arata jalnic, si-a pus si bradulet in curte sa vada lumea ca e om gospodar… ce naiba… am sa revin cu povesti de la fata locului, foarte curand si poze cu realizarile domnului in cauza.
PS: sper sa se trezeasca radautenii la timp, sper sa doresc sa revin mai des in vizita acasa, acum prefer vizitele lunare de dorul parintilor. Apropo intre familia mea si cea a domnul uiFrunza exista un grad de rudenie! Tatal meu se mandreste ca “m-am dus la Frunzanu i-am cerut butelie si mi-a dat”!

Consiliul Judetean Suceava investeste in instalatii de muls vaci si oi


Consiliul Judetean Suceava si unitatile subordonate au prevazut in bugetul pe acest an dotari in valoare de 2.283.100 de lei, care au fost aprobate in ultima sedinta a deliberativului judetean.

Cele mai mari investitii in aceasta directie in suma de 681.000 de lei urmeaza sa fie facute la Grupul Scolar Bivolarie Vicovu de Sus, care se va dota cu combina de recoltat cereale, masina de balotat paioase, statie epurare, separator de grasimi, microbuz si autoturism. Directia de administrare a domeniului public si privat al judetului, aflata in subordinea Consiliului Judetean, va face dotari in suma de 46.000 de lei intr-o instalatie de muls ovine pentru care sunt prevazute 36.500 de lei, una de muls vaci - 3.500 de lei si intr-o moara cu ciocanele pentru care sunt alocate 6.000 de lei.
La Consiliul Judetean bugetul prevede dotari in valoare de 400.000 de lei in special in sistemul informatic. Potrivit suceava.online, pe langa acestea institutia judeteana va achizitiona in acest an o masina de spalat auto pentru care sunt alocate 30.000 de lei.
Printre dotarile celorlalte unitati din subordinea Consiliului Judetean remarcam acordeoane, orga si pianine electronice la Scoala populara de arte si meserii, tambal, pian electric, laptop si aspirator profesional la Ansamblul artistic “Ciprian Porumbescu”, busturi cu Alexandru cel Bun si I.G Sbiera la Centrul Militar Judetean, respectiv Bibioteca judeteana.

Asociaţia "Habitat pentru Umanitate" şi Primăria Rădăuţi vor construi case pentru rromi

Ca mai toate aşezările Moldovei, nici Rădăuţiul nu are cine ştie ce ofertă locativă pentru tineri. Fiecare se descurcă după puteri sau după cum îi este norocul, pentru că bani pentru construirea de locuinţe nu sînt. Pentru cîteva zeci de familii norocul a venit de la Asociaţia "Habitat pentru Umanitate", care, în urmă cu cîţiva ani, a deschis la Rădăuţi primul şantier din Moldova destinat tinerilor. Ce îşi propune asociaţia? Să ridice case cu ajutorul voluntarilor şi al viitorilor locatari. Habitat pentru Umanitate este mai mult decît un constructor non-profit, este o mişcare ce îşi propune să reconstruiască spiritul de comunitate şi de întrajutorare. Doreşte să fie o punte de legătură între cel ce are şi cel mai puţin binecuvîntat în viaţă, lăsînd la o parte orice fel de discriminare, diferenţele etnice, religioase, culturale, sociale sau economice. În toamnă, la Rădăuţi a reuşit să construiască 27 de case pentru familii nevoiaşe. Pe şantier au lucrat şi viitorii chiriaşi, dar şi voluntari din lumea bună, cum ar fi Cristian Gaţu, preşedintele Federaţiei Române de Handbal. Pentru acest an, asociaţia a încheiat un parteneriat cu Primăria şi va încerca să ajute cetăţenii de etnie rromă. Mai exact, va repara o clădire veche, în care cîndva a funcţionat Întreprinderea de Colectare a Alimentelor.

Habitat pentru Umanitate este o asociaţie cunoscută în întreaga lume pentru implicarea în viaţa comunităţilor. A lucrat în peste o sută de ţări, cu peste 3.000 de voluntari, printre care s-a numărat şi fostul preşedinte al Americii, Jimmy Carter

Primăria Suceava a plătit comisioane de risc pentru un credit nefolosit

Din cauza Consiliului Judeţean

Municipalitatea suceveană ar putea renunţa la finanţarea din proiectul "Suceava-Utilităţi şi mediu la standarde europene". Cu cei 10,8 milioane euro, Primăria intenţiona să facă lucrări în sistemul de termoficare, însă, din cauza unor nelămuriri între titularul creditului, respectiv Consiliul Judeţean, şi firma de consultanţă din cadrul proiectului, lucrările din reşedinţa de judeţ nu pot demara. Primarul Ion Lungu a reliefat că în cazul în care situaţia nu se va lămuri, va propune CL să voteze ieşirea din asocierea cu Consiliul Judeţean, implicit renunţarea la fondurile în cauză. "Dacă pînă la 1 aprilie nu vom intra în posesia proiectelor pentru demararea lucrărilor de reabilitare, voi propune Consiliului Local să ieşim din acest proiect", a spus dl Lungu, adăugînd că acest lucru se impune cu atît mai mult cu cît de la bugetul local au fost plătite, de pomană, comisioane de risc de 2,5 milioane de lei, iar în perioadă următoare urmează a fi achitate rata şi dobînda la un credit de care Primăria nu a beneficiat. "Vrem să mergem cu proiectul mai departe, dar nu putem să tolerăm la nesfîrşit acest blocaj", a conchis primarul Ion Lungu.

Schimbări privind taxa unică de salubritate

Ieri, primarul Ion Lungu a anunţat că va amenda hotărîrea de Consiliul Local de la sfîrşitul anului 2006, privind taxa unică de salubritate, pe fondul unor situaţi de dublă impunere. Este vorba despre operatori economici care au sediul în apartamentele în care locuieşte administratorul şi care plăteau de două ori pentru ridicarea gunoiului. "Există anumite speţe cu dublă impunere, de aceea este corect să amendăm respectivele poziţii şi să clarificăm calitatea de persoană impozabilă, acolo unde persoana fizică şi agentul economic au acelaşi sediu", a precizat edilul. Taxa de salubritate a fost stabilită la nivelul de 2,5 de lei/persoană/lună, iar în cazul agenţilor economici de 5 lei/salariat/lună. Cei care îşi vor onora obligaţia pînă pe 15 martie, vor beneficia de un bonus de 10 la sută.

Fotbal. Liga a III-a >> Cetatea negociază pentru Caragea şi Pandele


Sport



Conducătorii Cetăţii se află în aceste zile în tratative avansate cu omologii lor de la Politehnica Iaşi pentru aducerea jucătorilor Adrian Caragea şi Cristian Pandele la formaţia de pe „Areni”.

O primă rundă de discuţii a fost demarată la solicitarea antrenorului Marian Pană, fotbaliştii în cauză fiind printre remarcaţii băncii tehnice sucevene la ultimul amical disputat de Cetatea în compania formaţiei secunde din Copou. „Am purtat o convorbire preliminară cu preşedintele ieşenilor, Sorin Boca, acesta fiind dispus să-i cedeze pe Caragea şi Pandele sub formă de împrumut la Cetatea, în baza bunelor relaţii existente între cele două cluburi”, a precizat preşedintele „galben-albaştrilor”, Dumitru Moldovan.

Liderul clubului sucevean condiţionează însă perfectarea transferurilor de durata înţelegerii dintre cele două parţi. „Dacă vom ajunge la un punct comun, atât cu gruparea ieşeană, cât şi cu jucătorii, intenţionăm să încheiem cu aceştia un contract pentru cel puţin două sezoane, cu opţiune de cumpărare din partea clubului nostru. Sunt doi fotbalişti de perspectivă şi, având în vedere intenţiile noastre pentru următoarea perioadă, trebuie să avem stabilitate la nivelul contractelor în rândul fiecărui component al lotului”, a completat oficialul Cetăţii.

În vârstă de 21 de ani, Cristian Pandele a jucat în turul campionatului ca mijlocaş stânga în cadrul echipei secunde din Copou, în timp ce colegul său Adrian Caragea are 22 de ani şi evoluează în postura de atacant. Cei doi fotbalişti sunt „artizanii” singurei înfrângeri suferite de Cetatea în meciurile oficiale din actualul sezon, 1-2, în partida de Cupă cu Politehnica II Iaşi, ei semnând atunci cele două reuşite ale ieşenilor.

Fotbal >> Legea “Dragomir”, dezbătută de lumea sportului sucevean


Sport



legea Dragomir Legea anti-violenţă pe stadioane este mai drastică pentru organizatorii competiţiilor sportive decât pentru suporteri. Cel puţin la această concluzie au ajuns membrii Comisiei Judeţene pentru “Fair-Play”, reuniţi la invitaţia Direcţiei Judeţene pentru Sport Suceava pentru a dezbate legea „Dragomir”.

La aceiaşi masa a discuţiilor s-au aflat pentru aproximativ două ore oficiali ai cluburilor sportive din Suceava, ai Jandarmeriei, Poliţiei şi Poliţiei Comunitare, dar şi reprezentanţii suporterilor suceveni.

Opiniile organizatorilor de competiţii sportive au conchis în mare măsură, lipsa unor arene adecvate, fiind principala problemă care împiedică momentan punerea în aplicare a mai multor articole din lege.

Cel mai controversat punct de discuţie a fost cel al înlocuirii pazei asigurate pană în momentul de faţă de jandarmi, cu paza unor firme specializate. Costurile mari care vor trebui suportate de către organizatori pentru angajarea unor societăţi de pază şi protecţie i-a făcut pe oficialii cluburilor să regrete legea iniţiată de Dumitru Dragomir.

De cealaltă parte, principalii destinatari ai noii legi, suporterii, par să fie de acord cu noile măsuri de pe stadioane, atât timp cât nu li se încalcă dreptul la liberă exprimare. Ultraşii suceveni sunt de părere că interzicerea accesului suporterilor pe stadion cu anumite articole vestimentare, steaguri şi fulare este de natură să afecteze spectacolul din tribune, fără a avea efecte reale în combaterea violenţei. Suporterii şi-au exprimat susţinerea asigurării unui climat de siguranţă în desfăşurarea manifestaţilor sportive, însă solicită ca măsurile luate să fie bazate pe respectarea drepturilor şi libertăţilor persoanei.

Chiar dacă a recunoscut că suporterii suceveni nu le-au creat probleme majore, şeful Inspectoratului de Jandarmi al Judeţului Suceava, colonel Eugen Şalar, a precizat că instituţia pe care o conduce se bazează pe prevenirea actelor violente ce ar putea apare pe parcursul manifestaţiilor sportive.

Totuşi, cea mai sensibilă problemă a fost semnalată la partidele de fotbal din campionatul judeţean sucevean, preşedintele AJF-ului sucevean, Aurel Daicu, atrăgând atenţia asupra incidentelor ce pot apare la nivelul ligilor inferiore. “Dacă în marile oraşe, poliţia, jandarmii şi poliţia comunitară pot face front comun pentru prevenirea şi înlăturarea oricăror incidente, la nivelul mediului rural, instituţia pe care o conduc întâmpină probleme în menţinerea ordinii pe stadioane, având în vedere şi numărul mare de meciuri pe care îl organizăm la fiecare sfârşit de săptămână în cadrul Ligii a IV-a şi a V-a, precum şi în campionatele de juniori. În aceste condiţii ne putem numi organizatori doar din punct de vedere sportiv, protecţia şi siguranţa spectatorilor, a sportivilor şi oficialilor intrând în competenţa primăriilor locale, a asociaţiilor sportive din localităţile respective şi, bineînţeles, în atribuţia poliţiei rurale. La momentul actual, în interiorul arenelor, paza este asigurată de aşa-zişii oameni de ordine, în număr de şase şi numiţi de către Asociaţia Sportivă care găzduieşte competiţia. Totodată, la terenul de joc, este obligatoriu existenţa măcar a unui reprezentant al poliţiei, care semnează foaia de arbitraj înainte şi după terminarea partidei. Asociaţia Judeţeană de Fotbal încearcă prin adoptarea acestor măsuri, prezentate în presă sau în cadrul şedinţelor proprii, să evite încălcarea regulamentului, să elimine violenţa verbală sau fizică, atât împotriva arbitrilor cât şi împotriva jucătorilor echipei adverse”, a explicat Aurel Daicu.

Deşi la fiecare partidă desfăşurată sub egida AJF Suceava, alături de organizatori şi organele de poliţie se află şi un membru al corpului de observatori, Aurel Daicu recunoaşte neputinţa acestora în anumite cazuri. “Din păcate, la unele partide asistăm neputincioşi la manifestările nesportive. Avem probleme, mai ales pe terenurile care nu dispun de gard împrejmuitor iar spectatorii, unii dintre ei în stare euforică, se află în imediata apropiere a suprafeţei de joc, agresând verbal şi chiar fizic arbitrii sau jucătorii oaspeţi. Vom încerca să luăm legătura cu primarii localităţilor pentru a interzice comercializarea băuturilor alcoolice în vecinătatea arenelor sportive”, a încheiat bossul fotbalului judeţean.

Primarul Lungu va solicita amendarea hotărârii privind taxa de salubrizare


Administratie



Primarul Sucevei, Ion Lungu, a declarat joi, în cadrul unei conferinţe de presă că va propune un amendament la hotărârea de Consiliu Local vizând taxa specială de salubrizare, pentru a fi eliminate cazurile de dublă impunere. Edilul şef sucevean a precizat că modificarea se impune deoarece sunt situaţii în care pentru persoanele fizice, taxa este achitată şi de firmele comerciale înfiinţate în apartamentele de bloc în care locuiesc acestea.
În opinia primarul Lungu taxa de salubrizare este una corectă şi necesară. Acesta a precizat că, procentul de încasare a acesteia, anul trecut a fost de 61 la sută, cea ce însumează 3 milioane de lei (30 miliarde de lei vechi).

Un nou pas în preluarea de către Transgaz a conductelor de gaze naturale prin proiectul Suceava-Utilităţi


Administratie



marzaPreluarea de către Transgaz a conductelor de gaze naturale construite prin proiectul judeţean de utilităţi urmează să fie avizată de ANRG, a anunţat joi preşedintele CJ Suceava, Gavril Mîrza. Acesta a precizat că reprezentanţi ai administraţiei judeţene sucevene au purtat discuţii la nivelul Ministerului Economiei şi Finanţelor privind transferul conductelor de gaze naturale ale judeţului la Transgaz şi de stabilire a unui operator de gaze naturale în localităţile judeţului unde nu există un astfel de operator.

Deoarece, pentru preluarea conductelor, este necesar avizul Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale, Gavril Mîrza a precizat că reprezentanţi ai MEF şi Transgaz vor stabili condiţiile de preluare. Cât priveşte desemnarea operatorului de gaze naturale s-a stabilit că, în scurt timp Consiliul Judeţean va trebui să elaboreze un studiu de fezabilitate privind eficienţa operării, în baza căruia MEF va organiza licitaţia de desemnare a operatorului judeţean.

Şeful administraţiei judeţene a precizat că se doreşte ca preluarea operării reţelei de gaze naturale din judeţ să se facă în trei etape, în prima urmând să fie incluse localităţile care au reţea interioară la care trebuie făcut doar racordul, în etapa a doua, localităţile din apropierea conductelor de medie presiune fără instalaţii de distribuţie interioare, iar în etapa a treia celelalte localităţi.

Ministrul Economiei şi Finanţelor, Varujan Vosganian, a anunţat, la mijlocul lunii noiembrie 2007, la Suceava, că Transgaz va prelua reţeaua de gaze naturale construită până în prezent în judeţul Suceava prin proiectul „Suceava-Utilităţi şi mediu la standarde europene” şi va continua investiţiile prevăzute în acest proiect.

Prin proiect au fost construite până în prezent conducte cu o lungime totală de 101 km.

Potrivit preşedintelui CJ Suceava, sunt deja montate instalaţii interne în localităţile Pătrăuţi, Drăguşeni, Dărmăneşti, Dumbrăveni sau Milişăuţi, dar locuitorii nu pot beneficia de gaze naturale pentru că nu există operator desemnat de MEF, situaţia fiind asemănătoare şi în Câmpulung Moldovenesc unde centrala termică de cogenerare nu poate funcţiona cu gaze naturale deşi reţeaua este finalizată.

Pentru realizarea investiţiilor Consiliul Judeţean Suceava a obţinut un credit cu garanţii guvernamentale în valoare de 86,3 milioane de euro, finanţatorul fiind Deutche Bank A.G.

Ministrul Educaţiei, Cristian Adomniţei vine să repare oalele sparte de secretarul de stat Zvetlana Preoteasa


Invatamant



Adomnitei Cristian După ce în urmă cu o săptămână, la Suceava a venit secretarul de stat Zvetlana Preoteasa, misiunea vizitei fiind aceea de a participa la dezbatere publică privind Proiectul Pachetului de legi ale educaţiei, vineri soseşte ministrul Educaţiei, Cristian Adomniţei pentru a realiza ceea ce nu a fost în stare să facă subordonata sa, care i-a tratat în bătaie de joc pe profesorii suceveni, manifestând dispreţ.

Potrivit purtătorului de cuvânt al IŞJ Suceava, Laurenţa Hacman, a anunţat că vineri, 8 februarie, la Şcoala Creştină Filadelfia din Suceava, ora 10.00, va avea loc o nouă dezbatere publică privind Proiectul Pachetului de legi ale educaţiei, la care va participa, alături de managerii şcolari şi alţi parteneri educaţionali, ministrul Educaţiei, Cristian Adomniţei.

Prezentă doar pentru puţin timp în sală, la dezbaterea de pe data de 30 ianuarie, Zvetlana Preoteasa, aZvetlana Preoteasa.jpg precizat că toate propunerile venite din judeţe vor fi studiate pe îndelete, remarcând că cele prezentate de Petru Carcalete au fost „fluturate” şi „mie nu îmi place să fie fluturate”, şi că vor fi luate în considerare acelea care se regăsesc constant în mai multe judeţe.

Aceasta nu a dorit să stea de vorbă cu cei 200 de directori de şcoli veniţi din tot judeţul, pretextând că are de susţinut o conferinţă de presă la sediul PNL Suceava.

După acest episod, şeful IŞJ Suceava, Petru Carcalete a anunţat că, totuşi, până la mijlocul acestei luni IŞJ Suceava mai aşteaptă propuneri la proiectul legilor educaţiei din partea cadrelor didactice din judeţ, altele decât cele exprimate cu prilejul dezbaterilor din teritoriu. Acesta a adăugat că va face apoi o sinteză cu propunerile din teritoriu şi le va trimite MECT pe 16 februarie.

Petru Carcalete a mai spus că la dezbaterea de săptămâna trecută la care a participant secretarul de statcarcalete MECT Zvetlana Preoteasa aceasta nu a adus „nimic nou”: „În sală nu a făcut altceva decât să prezinte acest proiect de lege, iar în momentul discuţiilor a părăsit sala, spunând că are conferinţă de presă la PNL”. Inspectorul general al IJŞ a mai spus că, înaintea dezbaterilor de la Şcoala Filadelfia din Suceava, Zvetlana Preoteasa a fost invitată la sediul IŞJ, la ora 9, conform programului, dar a refuzat „motivând că nu am aşteptat-o la intrarea în judeţ”.

În judeţul Suceava s-au desfăşurat dezbateri privind noile proiecte de lege, pe zone, printre propunerile profesorilor suceveni fiind finanţarea unitară din surse guvernamentale, rămânerea clasei a IX-a la liceu, iar a clasei pregătitoare la învăţământul preprimar, organizarea admiterii în liceu doar pe baza unui examen la nivelul şcolii, fără repartizare computerizată.

12 elevi premiaţi la Concursul naţional „Istorie şi societate în dimensiune virtuală” sunt deja „studenţi”


Invatamant



Concursul Istorie si societate in dimensiune virtuala-premiere Un număr de 12 elevi de clasa a XII-a se pot considera deja studenţi la Universitatea „Ştefan cel Mare” Suceava după ce au fost premianţii la ediţia a V-a a Concursului naţional „Istorie şi societate în dimensiune virtuală”, de la Suceava, a cărui festivitate de premiere a avut loc joi, în Sala „Auditorium” a universităţii. Aceştia s-au clasat pe primele 6 locuri la fiecare din cele două secţiuni ale concursului, respectiv istorie şi socio-umane. Trei dintre aceştia sunt suceveni: Adrian Apetrei şi Andrei Diaconu, de la Colegiul Naţional de Informatică „Spiru Haret”, şi Iosef Harasemiuc, de la Colegiul Naţional „Ştefan cel Mare” Suceava.

La secţiunea socio-umane, premiul I a fost obţinut de Daniela Cotelea, din Iaşi, care în afară de premiul ministerului a mai primit un premiu de 500 lei din partea prefectului de Suceava, Orest Onofrei şi încă 400 lei din partea universităţii sucevene. Premiul II a fost câştigat de Adrian Apetrei, Suceava, iar premiul al III – Petre Fanaţiu, din Vâlcea, căruia juriul i-a apreciat ca „interesantă” lucrarea din domeniul psihologiei.

La secţiunea istorie, locul întâi a fost adjudecat de Radu Ciobanu, din Alba, cu o lucrare de istoria artei, elev care, de asemenea, a mai primit premii de la prefectul sucevean şi universitate. Pe locul II s-a situat Cozmin Stoica din Buzău, care a impresionat comisia cu o lucrare din istoria comunismului, iar pe locul III Mihai Şucan, din Arad, elev cu o situaţie specială, care a participat în concurs de la distanţă, prin video, nefiind deplasabil.

Concursul s-a desfăşurat la Colegiul de Informatică „Spiru Haret” Suceava, unde au participat 65 elevi din 35 de judeţe din ţară, ce au fost însoţii de 35 profesori. Cele două secţiuni menţionate au avut sub-secţiunile pagini web şi soft educaţional, fiecare elev prezentând lucrarea sub formă electronică.

Zilele Filmului Spaniol la Suceava


Timp Liber



Zilele Filmului Spaniol la Suceava Sala de Festivităţi a Muzeului de Ştiinţe ale Naturii din cadrul Complexului Muzeal “Bucovina”, în zilele de 12 şi 13 februarie va fi gazda “Zilelor Filmului Spaniol la Suceava”, manifestare în cadrul căreia se va realiza proiecţia a 5 filme de referinţă din creaţia marilor cineaşti spanioli ai anilor 1950, precum Jose Luiz Saenz, Julio Coll, Ignacio F. Iquino, Julio Salvador, Francisco Perez-Dolz. Acţiunea culturală este organizată de Departamentul de Relaţii Internaţionale şi Programe Comunitare din Cadrul Universităţii “Ştefan cel Mare" din Suceava, în colaborare cu Institutul Cervantes din Bucureşti şi Complexul Muzeal “Bucovina” Suceava.

La manifestarea dedicată cinematografiei spaniole de la Suceava, vor fi prezenţi oameni de cultură, artişti, personalităţi din mediul universitar românesc, alaturi de Joaquin Garrigos, Directorul Institutului Cervantes din Bucureşti.

Doritorii sunt aşteptaţi la Muzeulde Ştiinţe ale Naturii Suceava, intrarea fiind liberă, filmele urmînd a fi rulate după programul:

Marţi,12 februarie, ora 17:00

Los ojos dejan huellas

Regia : Jose Luis Saenz de Heredia / Spania, 1952, 100 min.

Marţi, 12 februarie, ora 19:00

Distrito quinto

Regia :Julio Coll / Spania, 1957, 94 min.

Miercuri, 13 februarie, ora 17:00

Brigada criminal

Regia :Ignacio F. Iquino / Spania, 1950, 80 min.

Miercuri, 13 februarie, ora 18 :30

Apartado de correos 1001

Regia : Julio Salvador / Spania, 1950, 90 min.

Miercuri, 13 februarie, ora 20 :00

A tiro limpio

Regia : Francisco Perez-Dolz / Spania, 1963, 86 min.

„Cetatea de Scaun a Sucevei – 620”


Timp Liber



Afis 620 de atestare Aniversarea a 620 de ani de la prima atestare documentară a Cetăţii de Scaun a Sucevei se deschide vineri, cu simpozionul şi expoziţia „Cetatea de Scaun a Sucevei – 620”, la care participă 14 specialişti de renume din ţară, manifestări organizate de Complexul Muzeal „Bucovina” Suceava. Printre cei prezenţi se va afla şi academicianul Răzvan Theodorescu, profesorii Mircea D. Matei, Ştefan Gorovei şi Gheorghe Sion, alături de alţi cercetători, profesori universitari şi muzeografi, care au efectuat cercetări la Cetatea de Scaun.

Vineri seară, de la ora 19:00, în Cetate, la lumina făcliilor, artişti ai folk-ului, precum Narcisa Suciu, Victor Socaciu şi Mariana Gheorghiu vor susţine un spectacol. Sâmbătă, pe esplanada Casei de cultură vor concerta Holograf, Zdob şi Zdup şi Loredana Groza, iar duminică, în sala mare a Casei de Cultură va avea loc un spectacol, de muzică populară.

Primarul Sucevei, Ion Lung îi invită pe suceveni duminică, la ora 17:00 la spectacolul de cascadorie ecvestrã, eveniment în premieră în România, ce va reprezenta un asediu al Cetăţii de Scaun, cu cel puţin 50 lovituri de tun, pregătit minuţios după un scenariu de renumitul cascador Valentin Vasilescu.

Ajutorul financiar pentru achiziţionarea unui calculator nou va fi acordat si în acest an


Guvern



Programul „EURO 200”, prin care se acordă un ajutor financiar pentrucalculatoare_1.jpg
achiziţionarea unui calculator nou, va continua şi în 2008, a anunţat primul-ministru Călin Popescu-Tăriceanu. Executivul a aprobat, o Hotărâre prin care se modifică normele metodologice pentru aplicarea Legii care reglementează „EURO 200”, astfel încât să se poată demara programul pentru anul şcolar 2008, se precizează într-un comunicat al Biroului de presă al Guvernului.

„Cei 200 de euro se acordă, ca şi până acum, familiilor care au studenţi sau elevi înscrişi la instituţii de învăţământ acreditate”, a declarat premierul Tăriceanu. Vor beneficia de acest ajutor financiar familiile care au un venit pe membru de familie mai mic de 150 de lei.

„Cererile pentru acest sprijin trebuie depuse până la data de 31 martie, urmând ca, ulterior, până la 1 mai Ministerului Educaţiei, Cercetării şi Tineretului să afişeze lista persoanelor eligibile”, a precizat şeful Executivului.

Noul act normativ actualizează şi configuraţia minimă care ar trebui aplicată calculatorului cumpărat, conform noilor evoluţii tehnic e în domeniu. Astfel, se recomandă o configurare de 2 GHz, 1GB RAM şi 160 GB hard disk. Familiile finanţează din resurse proprii achiziţionarea unor calculatoare mai performante.

De asemenea, Hotărârea prevede schimbarea culorii bonurilor valorice care vor fi acordate familiilor în anul 2008, pentru a elimina posibilitatea refolosirii bonurilor anulate din 2007. Bonurile valorice vor fi eliberate la finalul lunii mai, iar beneficiarii trebuie să achiziţioneze computerul de la un operator economic autorizat în cel mult 30 de zile de la primirea bonurilor.

Gheorghe Flutur îi cere viceprimarului de Câmpulung să se delimiteze de primarul municipiului


Politica



Flutur Gh Liderul judeţean al PD-L, senatorul Gheorghe Flutur i-a cerut joi, viceprimarului din Câmpulung Moldovenesc, Ovidiu Tudorici „să se detaşeze” de acţiunile pe linie administrativă pe care le face zilnic primarul liberal Constantin Gabriel Şerban. Senatorul sucevean a spus într-o conferinţă de presă că întreaga activitate a executivului local câmpulungean va fi „verificată” în perioada următoare de liderii judeţeni ai PD-L şi că se aşteaptă ca Ovidiu Tudorici să se „delimiteze” de acţiunile primarului liberal. „Şi aşa nu i-au dat nici o treabă viceprimarului. Vrem să vedem ce s-a făcut la Câmpulung pentru că până acum oraşul a fost administrat în mod catastrofal”, a mai spus Gheorghe Flutur. Acesta a anunţat însă că în ciuda delimitării cerute, Ovidiu Tudorici nu va fi candidatul PD-L la primărie.

În replică, primarul PNL de Câmpulung, Gabriel Şerban a spus că a rămas uimit că a aflat că senatorul Flutur ştie că există oraşul Câmpulung Moldovenesc în judeţul Suceava. „Poate ar fi cazul să-şi amintească domnul Flutur care erau priorităţile domniei sale în anii 2004, 2005 şi 2006 şi care erau oraşele preferate în perioada cât a fost ministru al agriculturii. Poate după ce face acest exerciţiu de memorie îşi revede declaraţiile despre Câmpulung şi executivul de aici”, a ţinut să sublinieze Gabriel Şerban.

Instanţa a decis ca PDL să funcţioneze în fostul spaţiu unde PD era chiriaş la PSD până la soluţionarea procesului


Politica



Cererea PDL Suceava de reintegrare în spaţiul fostului PD până la soluţionarea dosarului de perfectare a formelor de vânzare, a fost admisă joi de Judecătoria Suceava, pe cale de ordonanţă preşedinţială. Acest lucru a fost anunţat de PDL Suceava, printr-un comunicat de presă, unde se precizează că soluţia dată de instanţă reprezintă primul pas făcut de către justiţie pentru îndreptarea abuzurilor făcute la momentul vânzării întregului spaţiu către PSD, prin încălcarea legii. De asemenea, PDL susţine că PSD trebuie să înţeleagă pentru totdeauna că legile trebuie respectate, iar vremurile în care „legea” se realiza prin abuzuri au trecut sau sunt pe cale să apună.

Dontu Ovidiu Referindu-se la decizia instanţei, purtătorul de cuvânt al PSD Suceava, Ovidiu Donţu, a declarat, joi, că este surprins că un partid care practic nu există, nefiind înfiinţat legal, poate să aibă calitate procesuală activă. Acesta consideră că decizia este favorabilă PSD pentru că pe toată perioada cât vor sta în acest sediu, cei din PDL vor suporta contravaloarea beneficiului nerealizat de proprietar pe perioada cât acesta a fost lipsit de spaţiu.

PDL Suceava şi-a organizat un sediu într-un fost magazin de mochete din Suceava, dar a păstrat şi sediile în care au funcţionat organizaţiile PD şi PLD.

Luna trecută organizaţia municipală PSD Suceava a depus o plângere penală la Parchet împotriva PDL pentru ocuparea abuzivă a spaţiului în care a funcţionat organizaţia PD şi care aparţine PSD.

PSD Suceava a cumpărat, în urmă cu patru ani, spaţiul care fusese atribuit de Primărie organizaţiei şi în care funcţiona şi organizaţia PD, astfel încât PD a ajuns să fie chiriaş al PSD. Actul de vânzare-cumpărare a spaţiului în care funcţionează PSD a fost încheiat în baza unei hotărâri a CL Suceava din 21 aprilie 2003, iar PSD s-a intabulat pe acest spaţiu

PDL Suceava a acţionat în instanţă Consiliul Local Suceava solicitând instanţei să oblige acesta la vânzarea spaţiului în care a funcţionat organizaţia PD Suceava, dar care se află de patru ani în proprietatea PSD care l-a cumpărat.

Ploile şi încălzirea vremii, la un pas de a umfla cursurile de apă din zona de munte


Actualitate



zapoare Specialiştii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Bucovina” Suceava continuă acţiunea de monitorizare a formării zăpoarelor de gheata pe mai multe cursuri de apa, întrucât în zona de munte sloiurile de gheaţă de pe râuri nu s-au topit, o încălzire bruscă a vremii, împreună cu precipitaţiile sub formă de ploaie, pot crea probleme deosebite. Este vorba despre râul Moldova pe raza comunei Breaza, râul Moldoviţa pe raza comunelor Moldoviţa, Frumosu, Vatra Moldoviţei, râul Bistriţa pe raza comunelor Dorna Arini, Iacobeni, Cârlibaba, Ciocăneşti, râul Siret în zona staţiei de captare a apei din oraşul Siret, barajul Rogojesti, pârâul Putna pe raza comunei Pojorâta; pârâul Izvorul Giumalăului pe raza comunei Pojorâta şi pârâul Neagra pe raza comunei Şaru Dornei.

Şi Sistemul de Gospodărire a Apelor (SGA) Suceava este cu ochii pe sloiurile de gheaţă monitorizând evoluţia acestora. Conform programului de măsuri care vizează reducerea eventualelor efecte ale fenomenului de zăpor pe râul Bistriţa şi afluenţi, zonele critice, cu pericol de producere a inundaţiilor, se găsesc în nouă localităţi din zona de munte: Cârlibaba, Ciocăneşti, Iacobeni, Dorna Arini, Crucea, Broşteni, Poiana Stampei, Dorna Candrenilor şi municipiul Vatra Dornei. Cursurile de apă trebuiesc supravegheate şi de reprezentanţi ai primăriilor, care în cazul în care apar probleme privind producerea de inundaţii au obligaţia de a convoca urgent comitetele locale pentru situaţii de urgenţă şi de a anunţa şi comitetul judeţean, care poate declanşa starea de alertă.

Trebuie precizat că pe râul Dorna podurile de gheaţă au o grosime de până la 45 de centimetri, în zona cuprinsă de la izvoare până în localitatea Poiana Stampei, iar pe pârâul Dornişoara gheaţa compactă, cu o grosime de 40-45 centimetri, se întinde pe toată suprafaţa cursului de apă. Poduri de gheaţă, mai puţin groase şi pe alocuri întrerupte, se mai găsesc şi pe pârâurile Bancu şi Teşna de la Coşna, pe pârâul Negrişoara în zona Dorna Candreni, dar şi pe pârâurile Cârlibaba, şi Neagra în oraşul Broşteni.

Cât priveşte râul Bistriţa, aici se înregistrează multiple fenomene de gheaţă la mal, în timp ce podurile de gheaţă, prin care apa circulă totuşi, sunt de aproximativ 30 de centimetri.

Cercetaţi penal după ce au vândut bijuterii contrafăcute inscripţionate BVLGARI


Actualitate



bvlgari Un timişorean şi o suceveancă sunt cercetaţi penal după ce au vândut bijuterii contrafăcute inscripţionate BVLGARI, reprezentanţa de la Bucureşti solicitând daune de la cei doi, în valoare de 8.600 euro. Potrivit IPJ Suceava, M. IOAN, în vârstă de 38 ani, din municipiul Timişoara este cercetat penal pentru infracţiunea de „punere în circulaţie, fără drept a unui produs purtând o marcă identică sau similară”.

În luna iunie 2007, acesta în calitate de reprezentant legal al unei societăţi comerciale din Botoşani, a fost depistat în timp ce oferea spre comercializare la punctul de lucru din municipiul Suceava, mai multe tipuri de accesorii bijuterii inscripţionate cu marca „BVLGARI”, care în urma expertizării a rezultat că sunt contrafăcute.

Pentru aceeaşi faptă prevăzută în codul penal este cercetată şi B. MIHAELA, în vârstă de 33 ani din municipiul Suceava care, în calitate de reprezentant legal al unei firme din Suceava, a fost depistată în timp ce oferea spre comercializare la punctul de lucru din municipiul Suceava, bijuteriile contrafăcute.

Potrivit IPJ Suceava reprezentanţa legală a mărcii „BVLGARI” din Bucureşti ne comunică faptul că se constituie parte civilă în cauză cu suma de 5.000 euro şi respectiv 3600 euro.

PDL, „butoiul cu miere” pentru 11 primari suceveni din PNL, PSD, PC şi PRM


Politica



PDL 11 primari Unsprezece primari din judeţul Suceava din două oraşe şi nouă comune de la PNL, PSD, PRM şi PC sunt simpatizanţi declaraţi ai PDL şi vor candida din partea acestui partid la alegerile locale din acest an. În cadrul unei conferinţe de presă, preşedintele PDL Suceava, senatorul Gheorghe Flutur, a prezentat „noile achiziţii” ale partidului. La capitolul primari PNL trecuţi în tabăra PDL sunt cei ai oraşelor Broşteni, Salcea şi comunelor Ostra, Stulpicani, Pârteştii de Jos, Şaru Dornei, Mănăstirea Humorului şi Ciocăneşti, la capitolul primari PSD este vorba de cel din Dorna Candrenilor, de la PC este vorba de alesul comunei Drăgoieşti iar de la PRM şi-a anunţat „simpatia” pentru PDL primarul din comuna Râşca.

Viceprimarii PNL din Botoşana şi Mănăstirea Humorului au anunţat de asemenea, că susţin PDL, aceiaşi simpatie fiind declarată şi de consilierul judeţean PSD, Daniel Drăgoi.

„La unison” aceştia au spus că nu intenţionează să demisioneze din funcţii sau din partidele pe care le reprezintă pentru că altfel şi-ar pierde funcţiile.

PDL Sv staff Primarului Sucevei, liberalul Ion Lungu, care duminică a anunţat că intenţionează să candideze pentru un nou mandat de primar dar susţinut de PDL, i s-a alăturat fratele său Ilie Lungu, primar în oraşul Salcea.

În cadrul conferinţei de presă, Gheorghe Flutur a negat că asupra noilor veniţi în partid s-ar fi exercitat presiuni pentru a-i determina să opteze pentru PDL, şi a precizat că aleşii locali au aderat la proiectele PDL. Gheorghe Flutur a spus că PDL Suceava îşi propune să câştige majoritatea mandatelor de primar din judeţ. Acesta a afirmat că PSD trebuie să se obişnuiască să piardă, iar PNL plăteşte acum „taxa de aroganţă” pentru că s-a bazat pe „cârja” PSD.

Liberalii suceveni vor să dea de înţeles că trecerea primarilor la PDL, nu ar fi o mare pierdere. Astfel, vicepreşedintele PNL Suceava, Mihai Aurel Steiciuc, a declarat că primarii PNL care au anunţat că vor candida din partea PDL, cu excepţia celui de la Şaru Dornei, nu mai obţineau o nouă nominalizare din partea PNL pentru a candida pentru un nou mandat.

O reacţie asemănătoare a venit şi din partea PSD Suceava, şeful organizaţiei judeţene, Gavril Mîrza, afirmând că PSD are oameni valoroşi suficienţi. Referindu-se la cazul consilierului judeţean Daniel Drăgoi, preşedintele PSD Suceava a spus că este „o poziţie a cultului din care face parte”, iar în ceea ce-l priveşte pe primarul de Dorna Candreni s-a întrebat când anume acesta a fost serios, atunci când a venit în PSD sau când pleacă din partid.

Suceava, invadată de supermarketuri

Ieri, primarul Ion Lungu a anunţat că la mijlocul lunii aprilie, în municipiu va fi deschis supermarketul Carrefour, de pe strada Unirii, pe locaţia fostului Mobstrat. Acesta este cel de al patrulea supermarket inaugurat în Suceava în ultimii ani, după Metro, Kaufland şi Selgros. În lucru, pe platforma fostei IFA se află megacomplexul Iullius, cel mai de proporţii din reţeaua din ţară, iar pe Bulevardul 1 Decembrie 1918 se ridică un alt centru comercial de amploare, Galleria. "Aceste magazine creează locuri de muncă pentru locuitorii oraşului şi aduc bani la bugetul local, fonduri care se întorc, de fapt, înapoi la suceveni", a precizat primarul, adăugînd că toţi aceşti agenţi economici "au fost mulţumiţi de operativitate şi condiţiile urbanistice de acces". În plus, municipalitatea a fost contactată şi de alţi investitori care vor să construiască la Suceava. Este vorba, printre altele, despre o firmă germană ce intenţionează să amenajeze, în preajma municipiului, o fabrică de componente electronice. "Este un lucru bun că la Suceava avem un comerţ civilizat şi că oamenii îşi găsesc un loc de muncă", a mai spus Ion Lungu.