marți, 12 februarie 2008

Fiica unui poliţist din Suceava s-a sinucis din motive necunoscute


Video



Singurul copil al unui poliţist din Suceava, o fată de 18 ani şi-a pus capăt zilelor, fără să lase în urmă vreun bilet de adio.

Nimeni nu are nicio explicaţie. Fata a fost găsită în comă de mama ei, iar medicii s-au luptat în zadar să o salveze. Mama fetei a chemat disperată salvarea. Medicii au încercat ore întregi să o ţină în viaţă, dar nu au putut face nimic pentru ea.

Colegii şi profesorii spun că fata avea probleme, ca toţi adolescenţii, dar că nu a dat niciodată de înţeles că va face un asemenea gest. În stare de şoc, părinţii şi prietenii o vor înmormânta miercuri.

Poveste fara sfarsit



A fost odata, ca niciodata, o tara frumoasa, pe numele ei Romania. A fost si nu stim daca mai este, pentru ca de atunci si pana acum, ne chinuim sa facem ca lucrurile sa mearga mai bine.
Eminescu spunea, la randul lui: „Vai de biet roman saracul, / Indarat tot da ca racul, / Nici ii merge, nici se-ndeamna, / Nici ii este toamna toamna, / Nici e vara vara lui / Si-i strain in tara lui”.

De cateva secole, mai precis dupa apunerea epocii triumfale a musatinilor, de la disparitia Marelui Stefan, ramanem o natiune care orbecaie in intunericul zorilor de maine, incapabili sa respectam o regula de baza a matematicii: unu si cu unu fac doi, pentru ca, in majoritatea cazurilor eforturile romanilor, indiferent de loc si pozitie, nu se conjuga si nu se insumeaza.

Am demonstrat o pricepere adusa aproape de perfectiune in a ne contracara actiunile, in a demola tot ceea ce au construit altii, in arata cu degetul greseli imaginare doar de dragul de a ingenunchea un adversar. Fara sa intelegem ca adversarul nu e cel de langa noi, cel de-o simtire si cu traire asemenea. Fara sa intelegem ca, in afara de noi, nimeni nu poate fi considerat apriori prietenul nostru si putini sunt cei din exteriorul nostru care ne vor binele.

E o lupta pentru supravietuire si pentru suprematie. Discursurile frumoase, bataia amicala pe umar, sunt false gesturi de apropiere si de certificare a unei pozitii strategice, preferentiala asupra intereselor natiunii noastre.

Cu siguranta nu am putea rezista fara apropierea de marile puteri ale lumii si de vecinii nostri, pe care nu i-am ales noi, ii avem aici, langa noi, cu obligatia de a reusi sa traim mai bine impreuna.
Dar, in acelasi timp, nici nu putem concepe ca parcursul spre un viitor mai bun poate fi facut in aceasta situatie cand unul este impotriva celuilalt si amandoi sunt impotriva tuturor. De unde atata ura? De unde aceasta polarizare sociala, economica si politica, prin care interesele de grup sunt puse cu emfaza in fata interesului national?

Povestea merge mai departe.

Cu aceleasi tipare, sau clisee, cu aceleasi erori si proaste obiceiuri, cu o ciclicitate din ce in ce mai rapida, blocandu-ne in acest sens orice sansa adevarata de a merge cu adevarat, mai departe, in directia buna.

Am vazut in aceste zile exemple clare, in sensul confirmarii acestei stari de fapt, pur si simplu romanesti. Am vazut cum cei care radicalizau, in urma cu trei ani, discursul politic impotriva numitului partid stat de la acea vreme, au preluat fara nici o remuscare modelul racolarii pe care ei insisi il infierau. De dragul distrugerii inamicului (fundamental gresit din punctul lor de vedere, al celor care refuza sa considere adversarii ca niste fiinte umane capabile de un proiect comun) se trec cu vederea practicile denumite odioase in trecutul recent.

De ce n-am putea oare deveni o natiune mai toleranta, mai reconcilianta? Si de ce nu am porni de aici, din apropierea lui Stefan cel Mare, un simbol al multiculturalismului si al bunei convietuiri intre toti cei care au ales sa traiasca aici?!

Poate pentru ca, deocamdata, nu a sosit clipa, poate pentru ca, din ratiuni electorale, primarul unui municipiu nu intelege sa-si invite singurul europarlamentar la manifestarile dedicate sarbatoririi a 620 de ani de atestare documentara a „cetatii”, dar la care particip cu drag, ca orice alt suceven.

Nu pot sa inchei, fara sa va invit sa cititi ultimele patru versuri ale Doinei lui Eminescu.

Dorel Bernard si-a reziliat contractul si va pleca la Cetatea Suceava




Presedintele executiv al formatiei Politehnica Iasi, Sorin Boca, a anuntat marti ca a reziliat pe cale amiabila contractul cu fundasul central Dorel Bernard, in varsta de 34 de ani, transmite corespondentul NewsIn.

"Bernard mai avea contract cu noi pana in vara, dar am cazut de comun acord sa reziliem intelegerea, in conditiile in care antrenorul Ionut Popa l-a pus pe lista de transferuri. Urmeaza sa-i achitam jucatorului o parte din banii pe care trebuia sa-i primeasca pana la finalul contractului", a declarat pentru NewsIn presedintele Sorin Boca.

Jucatorul va evolua in urmatoarea perioada la liderul seriei I din Liga a III-a, Cetatea Suceava, acolo unde au mai ajuns alti doi fotbalisti de la Poli II Iasi, sub forma de imprumut. "Am decis ca jucatorii Caragea si Pandele sa mearga sa joace la Cetatea Suceava, pana in vara, pentru ca acolo sunt alte obiective, au sansa sa creasca. Avem o colaborare foarte buna de cativa ani cu clubul sucevean si probabil vor mai pleca si alti jucatori de-ai nostri sa joace acolo in viitor, tot sub forma de imprumut", a precizat Boca.

Meciuri 11 februarie 2008

USLF

NT: Returul dublei manse amicale cu Statele Unite a strans 43,000 pe stadionul Nicolae Dobrin din Bucuresti, inchizand casele de bilete cu o zi inaintea partidei. Scorul final a fost de 1-1, echipa oaspete dominand prima repriza, iar echipa noastra, cea de-a doua. Golul nostru a fost marcat de Aureliu Dojan (Valencia), iar Statele unite a marcat prin Joel Firth. Cel mai bun jucator al meciului a fost Hudson Williams, iar cei mai buni jucatori ai nostri au fost Alin-Andrei Meschin (Sparta), Petrica Ghiban (LNS), Preda Bereanu (Zieloni), Alin Beuca (Bpg), Elian Mirita (Valencia) si Felix Braileanu (Alba Dream).

Federación Española de Footstar

U21: Pe Estadi Martin Fernandez din Barcelona s-au inghesuit 47,000 de spectatori pentru a asista la meciul Spania - Romania, in contul grupei a X-a de calificare la campionatul mondial. Scorul final a fost de 1-0 pentru reprezentativa noastra, omul meciului fiind Badea Fira (Pogromcy), iar golul fiind marcat de Emanoil Spulber (Valencia). Meciul a fost echilibrat, insa tanarul atacant a reusit un meci foarte bun. Se anunta a fi o viitoare vedeta a echipei nationale.

Totodata, acesta a fost unul dintre meciurile grele ale grupei, o alta reprezentativa puternica fiind si Statele Unite.

Federation - Switzerland

U18: Cea mai tanara reprezentativa nationala a strans 30,000 de fani care au umplut pana la refuz stadionul Municipal Pt. Neamt din Bucuresti pentru a urmari meciul de calificari in compania Elvetiei. Desi adversarii punea unele probleme pe foaia tactica, ai nostri au reusit o victorie la scor de forfeit (3-0). Golurile au fost inscrise de Bobby Cartus (Poli Nesimtirea Iasi), Gica Naidin (Alba Dream) si Cristy Frunzulita (FC Brunstad). Cei mai buni jucatori ai nostri au fost Gica Naidin (care a devenit si Omul Meciului), Bobby Cartus, Sergiu Veinea (ambii de la Poli Nesimtirea Iasi), Antin Van (FC Steaua), Demetrian Balint (Lazio), Seghei Codoban (MLM), Octavian Iancu (Mini-marka), Aristica Dudu (Bucovina Suceava).

Criza de parteneri

Poli va juca miine cu Cetatea Suceava, dar adversarul pentru meciul amical de simbata a devenit incert, FC Botosani, Dunarea Galati si Petrolul Ploiesti fiind posibilii adversari. Au picat transferurile jucatorilor Croitoru si Tucudean.

Dupa ce au primit liber la finele partidei amicale cu Poli II, disputata simbata, fotbalistii Politehnicii Iasi au revenit ieri dupa amiaza la antrenamente, in Copou.

In aceasta saptamina, gruparea din Copou are programate ultimele repetitii inaintea reluarii campionatului. "Miercuri, de la ora 13, 00, jucam cu Cetatea Suceava, in Copou, iar simbata programasem un test cu FC Botosani, pe care l-as fi dorit jucat pe terenul mare in nocturna, pentru ca baietii sa se acomodeze cu rigorile campionatului", a declarat antrenorul Ionut Popa, specificind ca si jocul cu Cetatea Suceava de miercuri ar putea fi jucat pe terenul mare, daca vor permite conditiile atmosferice.

Insa, in cursul dupa-amiezii amicalul cu FC Botosani a devenit incert. "Nu am putut sa luam legatura cu cei de la Botosani, pentru a fi siguri de prezenta lor. Mai avem ca variante Dunarea Galati sau Petrolul Ploiesti. Sper ca pina miercuri sa stim clar cu ce echipa jucam", a anuntat presedintele Politehnicii, Sorin Boca.

Altfel, antrenorul Ionut Popa a anuntat ca varianta achizitionarii stelistului Marius Croitoru a picat, intentia patronului Gigi Becali de a directiona jucatorul spre Buzau avind sanse tot mai mari de materializare.

De asemenea, clubul din Copou a renuntat si la legitimarea juniorului George Tucudean de la Atletico Arad, acesta fiind curtat si de alte grupari mai cu dare de mina, atit din tara, cit si de peste hotare.

Tehnicianul iesean va da un raspuns privind retinerea in lot a atacantului macedonean Gesoski in functie de randamentul pe care-l va avea jucatorul Pobedei Prilep in aceasta saptamina

Tranzactiile cu titluri Dumbrava Falticeni au dominat luni piata Rasdaq

Valoarea tranzactiilor incheiate luni pe piata Rasdaq a fost de 3,3 milioane lei (905.839 euro), in scadere cu 41% fata de ultima sedinta a saptamanii trecute, iar sedinta a fost dominata de transferul a 42% din actiunile companiei Dumbrava Falticeni (DUMV). Indicele Rasdaq-C a coborat cu 0,96%, la 3.912,85 puncte. La categoria de baza a Rasdaq au fost efectuate schimburi in valoare de 3,25 milioane lei. Cele mai lichide titluri de la categoria de baza au fost actiunile Dumbrava Falticeni (DUMV), care au avut un rulaj de 925.700 lei si s-au apreciat cu 25%, la 0,35 lei. Al doilea loc in topul lichiditatii a fost ocupat de actiunile Iproeb Bistrita (IPRU), care au avut schimburi de 482.057 lei si au stagnat la pretul de 6,50 lei. Pretul titlurilor Dafora Medias (DAFR) a stagnat la 0,35 lei si au avut un rulaj de 352.464 lei. Indicele RAQ-I, care prezinta evolutia a noua companii listate la prima categorie a Rasdaq, s-a apreciat cu 1,01 %, la 4.036,74 puncte. Valoarea totala a tranzactiilor la aceasta categorie a fost de 23.587 lei. Actiunile santierului naval Aker Braila (SNBB) s-au depreciat cu 0,9%, la 2,20 lei, si au avut o lichiditate de 9.470 lei. Pretul actiunilor ArcelorMittal Tubular Products Roman (PTRO) a coborat cu 2,11%, la 13,90 lei, in urma unor schimburi de 6.900 lei. Indicele RAQ-II, care arata evolutia celor 11 companii listate la categoria a II-a a pietei Rasdaq, a crescut cu 0,39% pana la 7.299,63 puncte. La aceasta categorie au fost realizate 50 de tranzactii in valoare de 25.576 lei, cu titlurile a sase dintre companiile listate. Actiunile Romcarbon Buzau (ROCE) s-au depreciat cu 2,65%, la 1,10 lei si au avut un rulaj de 6.696 lei. Pretul actiunilor Unisem Bucuresti (UNISEM) a urcat cu 1,12%, la 0,072 lei, in urma unor tranzactii in valoare de 6.291 lei.

Tiberiu Prodan este noul preşedinte al PNL Suceava

Tiberiu Prodan este noul preşedinte al PNL Suceava


Liberalii din judeţul Suceava au, începând de luni, o nouă structură de conducere. Aceasta după ce Biroul Permanent Central al PNL a decis destituirea primarului Ion Lungu din funcţia de preşedinte al Organizaţiei Judeţene a PNL Suceava şi numirea unei noi conduceri interimare. În aceste condiţii, noul preşedinte al liberalilor suceveni a fost desemnat senatorul Tiberiu Prodan, iar ca vicepreşedinţi interimari au fost numiţi Mihai Steiciuc, Marius Ursaciuc şi Nicolae Vranău. De asemenea, funcţia de secretar general coordonator va fi ocupată de deputatul Mihai Sandu Capră, iar cea de secretar general adjunct de către Brînduşel Nichitean. Pe lângă aceştia, din biroul interimar de conducere al PNL Suceava mai fac parte Iulian Angheluş, Adrian Artene, Aurel Burciu, Gheorghe Coroamă, Gheorghe Cosmulese, Bogdan Cristache, Dorel Guliciuc, Valică Gorea, Ion Moraru, Gabriel Şerban şi Angela Zarojanu. Trebuie spus că decizia de demitere a lui Ion Lungu de la preşedinţia PNL Suceava a fost luată după ce acesta a anunţat că la viitoarele alegeri locale va candida din partea PD-L.

În maxim 3 săptămâni liberalii îşi vor desemna candidaţii pentru primării

Noul preşedinte al PNL Suceava, Tiberiu Prodan, a declarat că în prima şedinţă a noului birou interimar va propune retragerea sprijinului politic pentru primarul Sucevei Ion Lungu, ales în această funcţie din partea liberalilor. De asemenea, Prodan a spus că aceeaşi sancţiune va fi propusă şi pentru primarul municipiului Fălticeni, Vasile Tofan, cel care a ocupat şi funcţia de vicepreşedinte al PNL Suceava. „Aceeaşi măsură o vom lua şi cu toţi cei care şi-au anunţat intenţia de a candida din partea altor partide, deşi au fost aleşi pe listele PNL. Şi mă refer aici în special la primarii PNL care zilele trecute au anunţat că vor candida din partea PD-L”, a declarat Tiberiu Prodan.

Pe de altă parte, preşedintele interimar al PNL Suceava a subliniat că în perioada imediat următoare atenţia liberalilor va fi îndreptată spre finalizarea acţiunii de stabilire a viitorilor candidaţi PNL pentru funcţiile de primar. „Vrem ca în maxim două, trei săptămâni să prezentăm candidaţii noştri pentru primăriile sucevene, iar pentru aceasta vom desemna responsabilii din punct de vedere politic pentru fiecare zonă a judeţului”, a declarat Prodan.

Despre Parintele Ioanichie Balan, in ROST



A aparut nr. 59-60 (ian. - febr.) al revistei ROST. Aceasta editie a publicatiei ii este dedicata regretatului Parinte Ioanichie Balan. Pe linga grupajul de articole despre Parintele Ioanichie, cred ca trebuie neaparat citite cel putin manifestul A treia forţă, scris la doua miini de Ovidiu Hurduzeu & Mircea Platon, si textele: Seminariile lui Smirnov şi diatribele lui Bichir , de Alexandru Racu; Practici culturale. Specificitatea Criterionului,
de Constantin Mihai; Prolog la Agonia Bisericii, de Sf. Nicolae Velimirovici; Idei şi fapte haiduceşti în mişcarea legionară, de Ilie Gulică; Credinţa Dilemei, de Gheorghe Fedorovici
si “4, 3, 2” sau cinismul luptei cu conştiinţa, de Adrian Cherhaţ.

Revista este disponibila deocamdata numai in varianta print si poate fi procurata de la chioscurile Rodipet, ca si:
- In Bucuresti – de la librariile “Vasiliada” (Bd. I. C. Bratianu 12) si “Sophia” (str. Bibescu Voda nr. 24, linga Facultatea de Teologie); la cele doua librarii gasiti si numere din urma, pentru completarea colectiei; la centrul de difuzare a presei Mivas de la Metrou - Unversitate,
- In Constanta – de la libraria “Brâncoveneasca” (Str. Stefan Mihaileanu nr. 21)
- In Suceava – de la libraria “Sf. Voievod Stefan cel Mare”.
- In Iasi - de la librariile Sedcom Libris;
- In Cluj - de la librariile Arhiepiscopiei Clujului si de la Libraria Noastra SRL;
- In Tecuci - de la Librariile Cristian;
- In Campia Turzii - de la Libraria Ensa.

Un sucevean a vândut ilegal 22,2 tone de legume

Un sucevean a vândut ilegal 22,2 tone de legume


Încercarea unui sucevean de a se îmbogăţi din vânzarea de legume „la negru” a fost zădărnicită de comisarii Gărzii Financiare Suceava, care au dispus confiscarea întregului venit obţinut de el în urma acestei activităţi. Este vorba despre Adrian Tabarcea, din municipiul Suceava, care a vândut în pieţele din Botoşani nu mai puţin de 22,2 de legume achiziţionate din Polonia. Comisarul şef al Gărzii Financiare Suceava, Ionuţ Vartic, a declarat că persoana în cauză a vândut respectiva marfă fără a avea dreptul să practice o asemenea activitate, în condiţiile în care nu era înregistrat ca producător agricol, iar vânzările nu au fost făcute cu documente legale. Vartic a explicat că la începutul lunii februarie a.c., Adrian Tabarcea a adus din Polonia cele 22,2 tone de legume, transportul fiind înregistrat la intrarea în România prin vama de la Petea, judeţul Satu Mare. „Garda Financiară a instituit birouri de control la toate punctele de trecere de frontieră de la graniţa de vest a României. Transportul a fost înregistrat în vama Petea, iar comisarii financiari de acolo ne-au informat despre venirea acestui transport în judeţul Suceava”, a declarat Ionuţ Vartic. El a precizat că în urma verificărilor efectuate de comisarii Gărzii Financiare Suceava, aceştia au constatat că suceveanul a comercializat legumele în pieţele din Botoşani, fără a fi autorizat să desfăşoare activităţi comerciale. În aceste condiţii, Garda Financiară Suceava a dispus contravaloarea mărfii comercializate, în suma de 16.200 de lei (162 milioane de lei vechi). De asemenea, Adrian Tabarcea a fost amendat de comisarii financiari cu suma de 1.500 de lei.

PSD-iştii calculează "producţia de racolaţi la hectar"

PSD-iştii calculează


Social democraţii suceveni au criticat luni într-o conferinţă de presă acţiunea PD-L de racolare a primarilor PSD catalogând-o drept „o mare mizerie”. Vicepreşedintele organizaţiei judeţene a partidului, Cornel Popovici, a declarat că PSD nu se va lăsa angrenat în acest joc de a racola primarii şi nu va copia modul PD-L de a face politică la nivel de judeţ. Popovici a precizat că primarii nominalizaţi ca fiind trecuţi la PD-L nu au confirmat această mişcare însă au confirmat presiunile la care sunt supuşi ei şi familiile lor. Viceliderul social democrat nu exclude posibilitatea ca unii mai slabi de înger să cedeze însă crede că vor fi cazuri izolate. El le-a transmis un mesaj clar democrat-liberalilor şi anume acela că „producţia de racolaţi la hectar” nu va avea efecte în plan politic pentru PSD.

„Nu pot ei racola câţi oameni valoroşi avem noi”

„Pentru cei din PD-L avem să le transmitem un mesaj clar. În nici un caz producţia de racolaţi la hectar nu va avea efect în plan politic deoarece avem suficienţi oameni valoroşi în toate localităţile. Mai mult cei nominalizaţi în presă ca fiind trecuţi la PD-L nu şi-au confirmat această trecere însă au confirmat presiunile, ameninţările fantastice la care sunt supuşi atât ei cât şi familiile lor. Chiar dacă este posibil să mai apară un caz izolat cei mai slabi de înger să cedeze avem destule resurse iar curăţenia de primăvară să ne-o facă alţii. Patru ani nu au fost buni au fost anchetaţi, controlaţi, blamaţi iar brusc sunt curaţi ca lacrima. În concluzie le transmitem că nu pot ei racola faţă de câţi oameni valoroşi avem noi în organizaţie”,a spus vicepreşedintele PSD Suceava. Cornel Popovici crede că imaginile de la lansarea oficială a candidaţilor PSD la funcţiile de primar, lansare care a avut loc la finele săptămânii trecute au produs frisoane serioase şi insomnii celor de la PD-L „iar ce visează noaptea disperaţi o fac public a doua zi”.

Social democraţii îl compătimesc pe Uricec

Preşedintele organizaţiei municipale Suceava a PSD, Virginel Iordache, a criticat la rând-i demersurile democrat-liberalilor suceveni. El i-a reamintit liderului acestora, senatorul Gheorghe Flutur, de reacţia pe care a avut-o în anii 2000 când tuna şi fulgera împotriva PSD pe care-l acuza că racolează primari de la alte partide. Iordache s-a legat în mod deosebit de vicepreşedintele PD-L Suceava, Eugen Constantin Urcec, care a anunţat că democrat-liberali vor scoate „cartea neagră a primarilor PSD”. „Se pare că criteriul de performanţă pe care l-a introdus Gheorghe Flutur conform căruia avansarea politică sau ocuparea unor funcţii politice se va face în funcţie de numărul atacurilor pe care membrii altor partide îl vor face la adresa PSD are ecouri adânci în sufletul domnului Uricec şi este un paradox pentru că pe de o parte domnul Uricec pentru a intra în graţiile domnului Flutur spune că vor face o carte neagră a primarilor PSD şi pe altă parte domnul Uricec însoţit de colegii domniei sale fac presiuni fantastice asupra primarilor PSD pentru a-i racola şi a-i duce la PD-L. Întreb simplu când spun cei din PD-L adevărul atunci când spun că primarii PSD nu au lucrat sau atunci când doresc să-i racoleze la PD-L?”, a spus Iordache. Amintim că preşedintele PD-L Suceava, Gheorghe Flutur a anunţat până acum că 23 de primari de la alte partide vor candida pentru PD-L la un nou mandat. Dintre aceştia 11 sunt de la PSD, 10 de la PNL şi cîte unul de la PRM şi PC.

Localităţile sucevene trebuie să fie împânzite de spaţii verzi



În maxim trei ani primăriile sucevene sunt obligate să aloce fonduri şi să amenajeze noi spaţii verzi, dar şi să le protejeze pe cele actuale. Potrivit prefectului de Suceava, Orest Onofrei, până în anul 2010, fiecare primărie din judeţ are obligaţia să asigure minim 20 de metri pătraţi pe locuitor, în caz contrar urmând să fie aplicate sancţiuni contravenţionale. Mai mult, Onofrei spune că, în urma modificării Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 195/2005 privind protecţia mediului, autorităţile locale trebuie ca până în anul 2013 să asigure cel puţin 26 de metri pătraţi de spaţii verzi pentru fiecare locuitor.
El a arătat că pentru nerespectarea acestor obligaţii sancţiunile vor fi cuprinse între 5.000 şi 10.000 de lei pentru persoanele fizice şi 30.000 şi 60.000 de lei pentru persoanele juridice.
Prefectul judeţului a explicat că, potrivit noilor prevederi legale, este interzisă schimbarea destinaţiei terenurilor amenajate ca spaţii verzi, reducerea suprafeţei acestora sau strămutarea lor, indiferent de regimul juridic al acestora. Prefectura va monitoriza toate situaţiile în care au fost eliberate autorizaţii de construire pe suprafeţele de teren cu destinaţie de spaţii verzi, precum şi respectarea noilor prevederi legale. „În cazul în care vor fi constatate abateri, una dintre măsuri va fi sesizarea Ministerul Mediului şi Dezvoltării Durabile”, a declarat prefectul de Suceava.

Doi elevi suceveni selecţionaţi în lotul olimpic al României




Judeţul Suceava are deja doi reprezentanţi în lotul olimpic al României. Ioana Sandu, elevă în clasa a XI-a la Colegiul Naţional „Ştefan cel Mare” a fost selecţionată în lotul olimpic lărgit al României şi va participa la olimpiada internaţională de chimie, iar Ovidiu Alexandru Cotleţ, elev în clasa a XI-a la Şcoala Creştină „Filadelfia” a fost selecţionat în lotul olimpic de fizică al României.
Calificarea celor doi în loturile naţionale vine în urma performanţelor obţinute de aceştia la olimpiadele naţionale de fizică şi chimie la care au participat în vacanţa intersemestrială. Elevii urmează să participe la două stagii de pregătire cu toţi olimpicii din ţară selecţionaţi în lot, după care vor susţine examene de baraj pentru selecţionarea în loturile restrânse ale României.
Ovidiu Alexandru Cotleţ este pregătit la fizică de profesorul Marilena Sibechi, iar Ioana Sandu este pregătită la chimie de profesorul Aurelia Strugariu.
Judeţul Suceava a fost reprezentat de 12 elevi la Olimpiada Naţională de Fizică. Sucevenii au ieşit din concurs cu o medalie de aur, una de argint şi şapte menţiuni.
Alţi 10 elevi suceveni au reprezentat Suceava la Olimpiada Naţională de Chimie. Şase dintre ei au obţinut premii şi menţiuni.

Guvernul plăteşte datoriile de miliarde de lei vechi ale şcolilor

Şcolile din judeţ în care s-au demarat lucrări de reabilitate şi modernizare pe parcursul anului trecut şi în care, din lipsă de fonduri, nu s-au achitat toate lucrările, au scăpat de datorii.
Printr-o Hotărâre de Guvern, 31 de instituţii de învăţământ din judeţul Suceava au scăpat de datoriile pe care le aveau acumulate la lucrările de execuţie. Inspectorul şcolar general Petru Carcalete a spus că este vorba despre aproximativ 5170 de mii de lei (peste 51 de miliarde de lei vechi). În acest fel, şcolile din judeţul Suceava care aveau acumulate datorii la lucrările executate au ajuns cu plata la zi.
În afara banilor alocaţi pentru acoperirea datoriilor din şcoli, Guvernul a mai alocat bani pentru demararea lucrărilor de construire a unei noi clădiri în care să funcţioneze Casa Corpului Didactic din Suceava. Petru Carcalete a spus că au fost alocate aproximativ 18 mii de lei pentru proiectul tehnic şi pentru o parte din lucrările de execuţie.
În ceea ce priveşte terenul pe care urmează să se ridice noul sediu CCD, Carcalete a spus că „există deja un teren, situat lângă IŞJ, şi aceasta ar fi o variantă, dar mai studiem şi un alt loc posibil”.
În prezent, Casa Corpului Didactic din Suceava funcţionează într-o clădire închiriată de la Colegiul Naţional „Ştefan cel Mare”. Clădirea se află într-o stare avansată de degradare, iar varianta reabilitării ei este exclusă.

Mîrza: „PD-L arată că nu are candidaţii proprii pentru funcţiile de primar”



Preşedintele Organizaţiei Judeţene a PSD Suceava, Gavril Mîrza, a declarat, în cadrul unei conferinţe de presă, că PD-L racolează candidaţii altor formaţiuni politice pentru funcţiile de primar deoarece acest partid nu are resurse proprii. Mîrza a arătat că până în momentul de faţă principala preocupare a conducerii PD-L a fost prezentarea drept candidaţi a unor primari racolaţi de la alte partide- PNL, PSD, PRM sau PC, fără a nominaliza nici un candidat propriu.
„Este curios că din două partide, PD şi PD-L, nu există o persoană care să fie bună pentru a fi desemnat să candideze pentru o funcţie de primar şi apelează la candidaţii altor primari. Dar poate că singurul bun din PD-L este Gheorghe Flutur”, a declarat preşedintele PSD Suceava.
De asemenea, Gavril Mîrza a precizat că suspectează existenţa unei înţelegeri între PD-L şi PRM, la nivelul judeţului Suceava. Şi asta pentru că, spune el, deşi PD-L a luat doi primari PRM, conducerea acestei formaţiuni politice nu a avut nici o reacţie din punct de vedere politic.
Făcând referire la ultimul „lot” de zece primari PSD pe care liderul PD-L Suceava, Gheorghe Flutur, i-a anunţat că vor candida din partea acestui partid, Gavril Mîrza, a precizat că până în momentul de faţă nici unul dintre aceştia nu au confirmat plecarea din rândul social democraţilor.
El a adăugat că pentru a-i convinge să candideze din partea PD-L Suceava, conducerea acestui partid apelează la şantaje şi presiuni asupra familiilor primarilor în cauză.

Candidaţii de primar cu şanse vor fi sprijiniţi de PD-L



Candidaţii de primar cel mai bine plasaţi în sondaje pot fi sprijiniţi de PD-L, indiferent din ce partid provin. Vicepreşedintele PD-L Cristina Iordăchel a declarat, în conferinţă de presă, că nu este vorba de racolări de candidaţi, ci doar de o ofertă de sprijin pe care partidul său o face unor persoane bine cotate de comunitatea din care provin. Iordăchel consideră denigrator termenul „racolare” şi a precizat că PD-L, fiind un partid de opoziţie, nu are la îndemână instrumente de presiune. „Suntem un partid deschis. Strategia noastră este să sprijinim cei mai buni candidaţi. Primarii care au venit alături de noi sunt bine situaţi în sondaje, comunităţile îi acceptă şi de asta am acceptat şi noi să-i sprijinim pentru a-şi continua proiectele şi a începe altele noi. Nu acceptăm primari care ar putea scrie file în Cartea neagră a administraţiei PSD. Rezolvarea problemelor economice şi sociale în comunităţi nu ţine neapărat de doctrine politice”, a declarat Cristina Iordăchel.
Întrebată de ar veni un candidat cu şanse de la un alt partid să candideze pentru PD-L, Iordăchel a răspuns: „probabil cred mai mult în susţinerea noastră”.

Profit de 4,8 milioane de lei pentru SC Drumuri şi Poduri SA Suceava




Societatea Consiliului Judeţean Suceava DRUMURI şi PODURI SA Suceava a încheiat anul 2007 cu un profit brut de aproximativ 4,8 milioane de lei (48 miliarde de lei vechi).
Anunţul a fost făcut de şeful administraţiei judeţene sucevene, Gavril Mîrza, care a precizat că jumătate din suma rămasă după plata impozitului pe profit şi a altor contribuţii pentru salariaţi va ajunge la bugetul Consiliului Judeţean, iar cealaltă jumătate va rămâne la SC Drumuri şi Poduri SA Suceava, pentru investiţii.
Mîrza a spus că sumele care vor reveni CJ Suceava vor fi folosite în pentru investiţii în domeniul infrastructurii.
La rândul său, directorul SC Drumuri şi Poduri SA Suceava, Eugen Girigan, a declarat că fondurile care vor rămâne societăţii pentru dezvoltare vor fi investite în special pentru achiziţionarea unor utilaje noi.
„Intenţionăm să înlocuim o parte din utilaje, atât cele pentru întreţinerea drumurilor pe timp de vară, cât şi pe timp de iarnă, astfel încât să avem o activitate mai eficientă. De asemenea, o investiţie importantă în vederea reducerii costurilor va fi şi cea în modernizarea staţiei de asfalt pe care o avem în municipiul Suceava”, a spus Girigan, care a mai adăugat că firma pe care o conduce a avut, în anul 2007, o cifră de afaceri totală de 510 miliarde de lei.
SC Drumuri şi Poduri SA Suceava se află pe locul şase în judeţul Suceava în ceea ce priveşte sumele plătite bugetului de stat, în cursul anului 2007.

Controale la farmacii şi distribuitorii de medicamente angros


Conform unui Ordin comun al Ministerului Sănătăţii Publice şi Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, începând de luni, 11 februarie şi până pe 15 februarie, se desfăşoară o acţiune de control şi la nivelul judeţului Suceava privind activitatea desfăşurată de distribuitorii de medicamente en-gros, de farmaciile de spital şi de farmaciile cu circuit deschis. Controlul va fi efectuat de echipe mixte formate din reprezentanţi ai Casei de Asigurări de sănătate Suceava şi Autorităţii de Sănătate Publică Suceava care vor verifica furnizorii menţionaţi conform tematicii de control aprobată prin Ordinul MSP/CNAS:

- Respectarea condiţiilor igienico-sanitare generale: păstrarea ordinei şi curăţeniei în anexele social-sanitare, aprovizionarea cu materiale de curăţenie şi materiale dezinfectante şi existenţa echipamentului de protecţie pentru personal.

- Respectarea Legii nr. 349/2002 pentru prevenirea şi combaterea efectelor consumului produselor din tutun

- Existenţa autorizaţiilor

- Prezenţa farmacistului la program

- Controlul cantitativ-valoric al gestiunii farmaciilor

- Verificarea respectării condiţiilor de autorizare pentru depozite şi farmacii

- Verificarea documentelor de provenienţă şi calitate, a ambalajului primar, secundar şi prospect la medicamentele deţinute în stoc

- Verificarea listei proprii de medicamente deţinute pentru distribuitorii en-gros şi a listei de beneficiari

- Verificarea trasabilităţii seriei de medicament de la producător până în farmacie

- Verificarea stocurilor de medicamente existente

- Verificarea facturilor de intrare şi ieşire la medicamentele deţinute

- Verificarea regulilor de bună practică de distribuţie

PD-L „cerne” primarii

Vicepreşedinte PD-L, Neculai Barbă, a declarat, în conferinţă de presă, că analiştii partidului evaluează toţi primarii suceveni, în vederea alcătuirii „Cărţii negre a administraţiei PSD”. Conform lui Barbă, până acum există documente incriminatoare pentru primarii din Zvoriştea, Mitoc, Dărmăneşti şi Hînţeşti. Liderul local al democrat-liberalilor a refuzat să răspundă dacă o eventuală migraţie a acestor primari la PD-L i-ar scăpa de apariţia în „Cartea neagră”.
Evaluarea primarilor se va face pe două planuri, unul din punct de vedere al unor posibile încălcări ale legii, iar altul în legătură cu susţinerea politică. Nu vor scăpa de „sită” nici primarii PD, rezultatul urmând a fi folosit în aprecierea conducerii PD-L dacă îi va mai susţine pentru un nou mandat. Deocamdată, Neculai Barbă a anunţat un singur primar, din cei 10 pe care îi are PD, care va fi sprijinit mai departe de PD-L: primarul de Şcheia, Vasile Andriciuc.

BAKKERIJ SUCEAVA


De bakkerijschool in Suceava, in het oosten van Roemenië, is nu officieel geopend.

Vijf jaar geleden heeft de bakker daar al voorbereidingen getroffen, samen met een specialist op bakkerijtechnisch gebied. Het was in de winter en ze hebben het er erg koud gehad. Tot overmaat van ramp krreg de installateur de griep.

Interessant, om te zien hoe daar die opening verricht wordt.

Suceava: "Vatican in aeternum", la Biblioteca "I.G. Sbiera"

Sala de Arte a Bibliotecii Bucovinei „I.G.Sbiera” va gazdui joi, 14 februarie, ora 18, în cadrul Programului "Conferintele Bibliotecii – Bucovina: Brandul României pentru Uniunea Europeana", lansarea ciclului de întâlniri lunare pe tema "Arta si civilizatie europeana", cu prof. univ.dr. Vasile M. Demciuc, de la Facultatea de Istorie si Geografie a Universitatii „Stefan cel Mare” din Suceava, transmite corespondentul AMOS News.

Prima întâlnire va oferi o conferinta si videoproiectii pe tema "Vatican in aeternum", prilejuit de împlinirea, la 11 februarie 2008, a 79 de ani de la semnarea Acordului de la Lateran care consfintea nasterea Statului Vatican. Profesorul Vasile M. Demciuc aduce în exclusivitate imagini inedite de la Vatican (unde efectueaza o cercetare stiintifica prestigioasa) si din Bazilica San Giovanni in Laterano.

Profesorul Vasile M. Demciuc va vorbi si despre recenta sa carte „Vatican - Istorie, credinta si arta”, vol.I (cu o prefata de acad. Razvan Theodorescu), aparuta la finele anului 2007 si care se bucura de o buna receptare la public.

Conferinta va fi moderata de scriitoarea Angela Furtuna, initiatoarea programului "Conferintele Bibliotecii", lansat de Ziua Europei din anul 2006.

La Suceava, continua campania de vaccinare antigripala

În cea de a douazecea saptamâna de supraveghere epidemiologica a infectiilor respiratorii acute, pe teritoriul judetului Suceava s-au înregistrat 1957 cazuri de Inflamatie Acuta a Cailor Respiratorii Superioare, 867 cazuri de pneumopatii acute si 7 cazuri clinic compatibile cu gripa, transmite corespondentul AMOS News.

Au fost izolate pâna în prezent zece tulpini de virus gripal A/H1N1. Patru tulpini au provenit de la copii din grupa de vârsta 5-14 ani si sase tulpini, de la pacienti adulti.

Pâna în prezent au fost vaccinate antigripal, pe teritoriul judetului Suceava, un numar de 70.720 persoane, ceea ce corespunde la 88,3% din dozele de vaccin repartizate judetului Suceava (80.100).

Campania de vaccinare a decurs pâna în prezent în cele mai bune conditii si nu au fost înregistrate reactii adverse post-vaccinale indezirabile.

Specialistii recomanda în continuare populatiei sa se vaccineze antigripal, adresându-se medicilor de familie daca fac parte din grupele la risc sau procurându-si vaccinul din farmacii.

Virginel Iordache îi cere ministrului Adomniţei demiterea secretarei de stat Zvetlana Preoteasa


Politica



Preşedintele organizaţiei municipale PSD Suceava, Virginel Iordache, fost inspector general adjunct al Inspectoratului Şcolar Judeţean a solicitat, luni, ministrului Educaţiei, Cristian Adomniţei, să o demită pe Zvetlana Preoteasa, secretar de stat în acest minister pe probleme de învăţământ preuniversitar. Motivul invocat de Virginel Iordache a fost acela că, la întâlnirea de acum o săptămână, aceasta a tratat cadrele didactice cu „total dispreţ”.

Iordache a arătat că secretarul de stat Zvetlana Preoteasa a acordat cadrelor didactice sucevene doar 45 de minute pentru a dezbate pachetul de legi ale educaţiei în timp ce ministrul Educaţiei, Cristian Adomniţei, a discutat cu cadrele didactice sucevene cinci ore pe marginea acestor propuneri.

Fostul inspector şcolar adjunct a apreciat că în Ministerul Educaţiei este „o mare dezordine”, iar Zvetlana Preoteasa nu are capacitatea de a dialoga, de a modera şi nici nu cunoaşte problemele din învăţământul preuniversitar.

Virginel Iordache a cerut demiterea secretarului de stat pentru că aceasta nu a avut „onoarea” să demisioneze din funcţie.

„Cristian Adomniţei ar trebui să rămână în istoria ministerului cel puţin cu un act de curaj”, a spus în final liderul PSD.

O firma suceveana a ramas datoare ISU "Bucovina"

Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta - ISU Suceava va cere firmei „Instcomp” sa achite factura pentru interventia de saptamana trecuta de la Scheia, cand pompierii au actionat timp de 8 ore pentru evacuarea apei de pe o portiune a drumului national 17, transmite corespondentul AMOS News.


Anuntul a fost facut de prefectul Orest Onofrei. El a declarat ca „Instcomp” Suceava a executat in zona lucrari de aductiune a apei potabile, fara a aduce terenul la starea initiala. Din aceasta cauza, joia trecuta, o portiune de 150 de metri de pe DN 17 s-a inundat, fiindca apa provenita din precipitatii nu se putea scurge. Si asta, pentru ca rigolele si un podet erau colmatate cu material aluvionar.


ISU a actionat cu trei autospeciale si doua motopompe pentru evacuarea apei de pe sosea. Prefectul Onofrei a declarat ca nu este normal ca Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta sa faca treaba altora si a adaugat ca in calitate de titular al proiectului realizat de „Instcomp” la Scheia, Primaria Suceava a fost notificata in legatura cu intentia ISU vizind recuperarea banilor de la respectiva firma, pentru interventia de joi.