joi, 13 decembrie 2007

Asocierea, solutie pentru accesarea fondurilor europene


Asocierea intre comunitatile mici, programele de dezvoltare regionala si proiectele comune reprezinta una dintre solutiile pentru obtinerea de fonduri europene nerambursabile necesare dezvoltarii locale, este concluzia unui seminar organizat, la Deva de Consiliul Judetean Hunedoara, in colaborare cu reprezentantii Departamentului Haute-Saone, din Franta.

"Este nevoie de crearea unei asocieri intre comunitatile mici, pentru ca suntem constienti de faptul ca doar proiectele care se adreseaza unui numar mare de locuitori pot avea sanse in accesarea de fonduri structurale europene", a declarat presedintele CJ Hunedoara, Mircea Molot.
Partea franceza a prezentat experienta acumulata in constituirea de asociatii ale comunitatilor locale si modul de accesare a fondurilor europene pentru realizarea unor proiecte comune. "Ideea de intercomunalitate a aparut in anul 1992. Acum avem 30 de astfel de asociatii. Dorim sa prezentam avantajele pe care le prezinta reunirea comunitatilor pentru a atrage fonduri europene", a afirmat vicepresedintele Consiliului General Haute-Saone.
Schimbul de experienta intre autoritatile locale din Hunedoara si Haute-Saone va continua, urmand ca proiectul sa continue anul viitor. Departamentul Haute-Saone face parte din Regiunea Franche Comte, situata in partea de nordest a Frantei, avand o populatie de 230.000 locuitori. Departamentul este apreciat ca fiind printre primele din Franta care au pus in practica un concept de intercomunalitate si o retea de agenti de dezvoltare locala.

0 comentarii: