joi, 13 decembrie 2007

MOLDOVA-POALE-N BRAU DE CRACIUN..


.blue mountain christmas cards
Blue Mountain cards
.MI-E DOR DE SARBATORILE DE PE VREMEA ADOLESCENTEI MELE.Ce sarbatori frumoase si ce mancaruri minunate erau in moldova...
Poale-n brau:


Poale'n brau sunt niste placinte moldovenesti cu branza atat de bune, incat se spune ca te lingi pe degete cand le mananci. Poale'n brau sunt placintele copilarie, daca ai rude prin Moldova, mergeau bine si dimineata si oricand. Mai ales ca se faceau aceste poale'n brau nu numai cu branza sarata sau dulce ci si cu umpluturi de fructe sau alte gemuri.
Ingrediente
Aluatul
500 g faina
2 linguri ulei sau 100 g untura 4 galbenusuri
100 g smantana
20 g drojdie
300 ml lapte
jumatate de lingurita de sare 100 g zahar
Umplutura
500 g branza de vaci sau branza sarata, de oaie, framantata
2-3 oua
2 linguri zahar cu vanilie sau 2 legaturi de marar tocat marunt
coaja de lamaie
50 g stafide
1 pahar lapte
putina sare
Mod de preparare
Pentru aluat, se dizolva drojdia in laptele caldut, se adauga cateva linguri de faina, se amesteca si se lasa compozitia sa creasca intr-un loc cald;
Se freaca galbenusurile cu zaharul si sarea pana se fac spuma si apoi se adauga drojdia si faina si se amesteca. Se framanta acest aluat aproximativ 20 de minute si apoi se adauga uleiul sau untura calduta;
Aluatul trebuie lasat o ora sa creasca dupa care se intinde o foaia de placinta, nu foarte subtire;
Se portioneaza in patrate mici si se fac mai multe placintele, suprapunand colturile opuse, dupa ce ai pus umplutura.
Umplutura
Branza de vaci sau sarata se amesteca cu vanilia, ouale, stafidele, coaja de lamaie, mararul tocat daca e cazul si laptele si se aseaza intre foile de placinta.
Se pun intr-o tava unsa si se dau la cuptor cca 30-45 minute.

Umplutura se face clasic din branza dulce sau sarata, dar dupa fantezie se pot umple si cu gemuri sau umpluturi de fructe.
Se servesc ca desert, calde, presarate cu zahar pudra, pe un platou
Coltunasi dulci cu branza de vaci:

Ingrediente

Faina 500 g oua 4 buc branza de vaci 500 g coaja rasa de lamaie 40 g zahar 175 g sare

Mod de preparare

Din faina, 2 oua, putina sare si putina apa se prepara o coca mai deasa, din care se intinde o foaie si se taie patrate cu latura de 5-7 cm. Branza de vaci se amesteca cu 75 g zahar, 2 oua si coaja de lamaie rasa, se repartizeaza, in mod egal, pe patratele de coca, se indoaie in forma de triunghi si se lipesc bine. Se fierb in apa cu sare, se scurg.
Dupa ce s-au fiert, se scot cu spumiera si se pun intr-o tava.
Se toarna deasupra smantana amestecata cu o lingurita de faina si bucati de unt.
Se dau la cuptor sa se rumeneasca.
Se servesc fierbinti
TOCHITURA MOLDOVENEASCA:
Ingrediente:
200 g ficat de porc
350 g slanina afumata
500 g pulpa porc
500 g carnati afumati
3-4 linguri untura (ulei)
4 cepe
10 catei usturoi
sare si piper dupa gust
Mod de preparare
Se pune untura in ceaun pentru topire (sau uleiul se incinge), se adauga slanina si pulpa de porc taiate bucatele si se lasa cateva minute pana ce slanina incepe a se topi;
Se adauga apa, vin, piper cat sa le cuprinda si se lasa in continuare la fiert. Dupa 30 min se aduaga si carnatii taiati bucatele si costita afumata;
Daca apa scade, se mai adauga si se lasa la fiert pana ce se evapora si ramane doar uleiul in ceaun,iar carnea ramane rumena;
La sfarsit se taie ceapa pestisori si usturoiul feliute si se adauga in ceaun, se mai lasa 10 min.
P.S.
Faci o mamaliga mai molcuta, asezi pe farfurie o portie mamaliga, carnea cu un pic de grasime de la prajit, doua oua ochiuri, iar deasupra presari din belsug branza de oi.Se mananca fierbinte, asortata cu salata de varza murata si un pahar de vin rosu rece.
sau
mamaliga de cartofi care se prepara foarte usor: se pun la fiert cam 500 g cartofi ca pentru piure. Cand au fiert, se paseaza in ceaun, se adauga sare, (se da focul mai mic) si se adauga faina de porumb de preferat grisata, in ploaie, se amesteca mereu pana se ia de pe melesteu (facalet,culeser). Se adauga o lingura de unt pentru fragezime.
In Bucovina peste tochitura se pune branza de oi sau burduf, alaturi mamaliga de cartofi si binenteles nu lipseste o cana mare de lapte acru.
POFTA BUNA!

0 comentarii: