joi, 13 decembrie 2007

Maeştrii focurilor de artificii

Plătiţi să dea foc



Spectacolele organizate cu diferite ocazii în mai toate localităţile judeţului, fie că sunt grandioase ori de mai mică amploare, nu mai sunt concepute astăzi fără un joc de artificii care să încheie, incendiar, evenimentul.

Cum jocurile de artificii nu pot fi organizate decât de specialişti licenţiaţi în domeniu, şi la Suceava au apărut firmele specializate.

La nivelul judeţului sunt trei firme autorizate de poliţie să organizeze spectacole de artificii.

Solicitări peste solicitări de Revelion

Cu doi dintre patronii firmelor abilitate să organizeze spectacole de artificii am reuşit să vorbim şi noi. În această perioadă sunt foarte greu de găsit. Cum sărbătorile de iarnă se apropie, iar cei care solicită focuri de artificii în această perioadă sunt numeroşi, cei care se ocupă de această afacere sunt într-o fugă continuă.

Colonelul în rezervă Florin Petraru, fost şef al Inspectoratului Judeţean de Protecţie Civilă, este licenţiat în domeniul pirotehnic încă din anul 1998.

A fost unul din primii români care şi-a înfiinţat o firmă pentru organizarea spectacolelor de artificii.

Primul joc de artificii l-a organizat în anul 1998, în comuna Moara. Cu mijloace precare la început, dar dezvoltându-se treptat în fiecare an, colonelul Petraru se poate lăuda cu spectacole de artificii grandioase.

Ţine să precizeze că un astfel de spectacol nu e deloc uşor de organizat, implică unele riscuri, şi de acea trebuie pregătit în detaliu. Spune că pentru Revelionul din acesta are deja încheiate 10 contracte, şi este posibil să mai semneze şi altele.

„În general solicitările vin de la organizatorii zilelor localităţilor, de la cei care organizează manifestări politice, şi, bineînţeles, cele mai multe, vin de la cei care organizează Revelioane”, spune Florin Petraru.

Cheia unui spectacol reuşit

Pentru a place publicului, un foc de artificii trebuie să îmbine două elemente deosebit de importante.

„Trebuie îmbinată cadenţa de tragere cu înălţimea la care se produc exploziile, în timp ce direcţia de azvârlire este şi ea foarte importantă. Pentru a putea admira în toată splendoarea un astfel de spectacol, spectatorii trebuie să fie la o distanţă considerabilă de locul în care se produc exploziile de artificii”, a explicat Petraru.

Pentru a organiza jocuri de artificii cât mai spectaculoase, organizatorii apelează la produse din China, Polonia, Ungaria ori Germania, unde se găsesc materialele pirotehnice de cea mai bună calitate.

Printre materialele folosite la jocurile de artificii se numără: bateriile, bombiţele de diferite calibre, jerbele şi vulcanii.

Focuri din trei direcţii

Când aduce vorba de cele mai reuşite focuri de artificii pe care le-a organizat, Florin Petraru aminteşte de recentul spectacol organizat în campania electorală pentru europarlamentare în faţa Casei de Cultură, eveniment la care s-a putut vedea un superb foc de artificii.

„Pentru prima dată în centul oraşului artificiile au fost lansate simultan din trei locaţii. De pe acoperişul Casei de Cultură, de la sol, din apropierea Casei, dar şi de la Cetate. Cred că toţi cei prezenţi la eveniment au fost încântaţi de spectacolul de lumini”, spune maestrul în artificii.

Când aduce vorba şi de alte evenimente foarte reuşite de care este foarte mândru, colonelul povesteşte despre spectacolul de artificii organizat la Broşteni, pe 1 ianuarie 2007, când 5.000 de participanţi au fost încântaţi de focul de lumini de pe cer, dar şi de un foc de artificii de la Cetatea de Scaun, organizat cu ocazia unui congres european al medicilor.

Artificii la nunţi şi botezuri

În ultima vreme, şi la Suceava, firmele care organizează jocuri de artificii au început să aibă un nou tip de clienţi.

„Avem foarte multe solicitări pentru organizarea de focuri de artificii la nunţi, onomastici, mese festive, botezuri şi alte manifestări asemănătoare”, spune Florin Petraru.

Problema este însă că nu toţi cei care îşi doresc un astfel de eveniment pot fi şi serviţi. Cine îşi organizează o astfel de petrecere la un restaurant din mijlocul oraşului, printre blocuri, nu are cum să aibă parte de un joc de lumini.

Un spectacol de artificii poate fi organizat numai în anumite condiţii. Punctul de la care se lansează focul trebuie să fie la minimum 50 de metri de locuinţele cu patru nivele, şi la 100 de metri de cele mai înalte. De asemenea, focurile de artificii trebuie organizate la cel puţin 500 de metri de păduri ori de benzinării.

De la 2.000 de lei la 9.000 de euro

În ceea ce priveşte tarifele, totul depinde de ce vrea clientul. În cazul unui spectacol de artificii de mică amploare, dar care totuşi să cuprindă suficiente elemente spectaculoase, specific pentru nunţi, botezuri sau astfel de evenimente, materialul pirotehnic necesar costă în jur de 1.500 de lei. Plus încă cel mult 500 de lei reprezentând onorariul firmei ce pregăteşte spectacolul, se ajunge la un preţ total de 2.000 de lei.

În cazul spectacolelor mari, destinate câtorva mii ori chiar zeci de mii de oameni, datele problemei se schimbă radical, preţul fiind de ordinul miilor de euro. Am aflat că unul din cele mai grandioase spectacole organizate în Suceava a costat 9.000 de euro.

Deşi sunt autorizate să desfăşoare activităţi pirotehnice, firmele nu pot organiza un joc de artificii fără o serie de aprobări.

De fiecare dată, trebuie obţinută autorizaţie de la administraţia locală din zona în care se organizează evenimentul, acord tehnic de la pompieri, dar şi aprobare de la Serviciului Arme, Explozivi şi Substanţe Toxice al Poliţiei Suceava. Doar atunci când se organizează jocuri de artificii cu obiecte pirotehnice din clasa a II-a, de obicei folosite pentru spectacolele mici, este suficientă doar o aprobare de la poliţie.

Specializat în zilele oraşelor

Dinu Juverdeanu are şi el o firmă autorizată să organizeze jocuri de artificii. A lucrat ca pirotehnist şi, după ce a ieşit la pensie, s-a gândit să-şi facă propria afacere.

Are firma de cinci ani de zile şi se poate lăuda cu organizarea de jocuri de artificii la zilele câtorva din localităţile importante ale judeţului Suceava.

A umplut cerul de lumini în ultimii ani la Zilele Câmpulungului, Rădăuţiului, Siretului şi Humorului.

Dacă Florin Petraru are angajaţi care îl ajută să organizeze evenimente în mai multe locuri, Dinu Juverdeanu lucrează singur, şi de aceea acoperă mai puţine evenimente.

Este totuşi mulţumit. „Organizez jocuri de artificii pentru a mă menţine în formă, şi bineînţeles, pentru latura financiară”, conchide acesta.

0 comentarii: