joi, 13 septembrie 2007

Bărbat cu handicap, muşcat de un jder turbat

• Aurel Cosmovici a fost internat în Spitalul din Fălticeni, unde medicii îl tratează împotriva rabiei

Caz incredibil la Bogdăneşti. Un cetăţean din localitate a fost atacat şi muşcat în propria gospodărie de un jder turbat. Incidentul s-a petrecut luni noapte, la orele 21.00. Alarmat de zgomotele care se auzeau în curte, Aurel Cosmovici a ieşit din casă, iar din cauza întunericului a călcat animalul, care i-a sărit la gât şi l-a muşcat. Din cauză că bărbatul are mâinile amputate nu s-a putut apăra şi nici nu a reuşit să îndepărteze animalul. În cele din urmă, victima a intrat ţipând în casă, iar jderul a sărit singur de la gâtul său, după ce în casă s-a aprins lumina.
Conform celor declarate de către şeful Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Suceava, doctor Petrea Dulgheru, cadavrul animalului a fost adus la laboratorul veterinar, iar în urma efectuării analizelor s-a stabilit că jderul era bolnav de rabie.
Victima a fost adusă de medicul veterinar la dispensarul din localitate, pentru ca miercuri dimineaţă bărbatul să fie internat la Spitalul Municipal Fălticeni, unde se află sub tratament antirabic.
Petrea Dulgheru a declarat că viaţa bărbatului a fost pusă în pericol şi că se impunea de urgenţă vaccinarea antirabică a acestuia, boala putând să se instaleze în scurt timp din cauză că muşcătura a fost aproape de cap, iar microbul turbării atacă sistemul nervos central.
Veterinarii au impus carantină pe o rază de 30 de kilometri în jurul focarului de rabie şi au dispus vaccinarea animalelor din gospodăriile oamenilor.
Şeful DSVSA Suceava a explicat că acest nou caz de rabie este foarte grav şi că vânătorii trebuie să ia măsuri pentru rărirea populaţiei de carnasiere din păduri, acestea reprezentând o sursă de rabie.
„Judeţul Suceava este unul puternic rabigen şi de aceea va trebui să luăm măsuri ferme pentru reducerea numărului de vulpi din păduri, pentru că altfel există riscul să scăpăm situaţia de sub control. Oamenii trebuie să ştie că turbarea e o boală mortală la toate speciile. Cazul acesta este grav, pentru că un jder a turbat a ajuns în gospodăria unui cetăţean, la aproape 2 kilometri de pădure. În urma cu 30 de ani, când debutam în profesie, m-am confruntat cu un caz similar, al unui cioban din judeţul Iaşi. Acesta a murit de rabie la două săptămâni după ce a fost muşcat de o vulpe turbată. În asemenea cazuri oamenii trebuie să se prezinte de urgenţă la medic şi să anunţe veterinarul din localitate, pentru a se efectua analize de laborator”, a explicat Petrea Dulgheru.
Şeful DSVSA Suceava a propus ca, prin Hotărâre de Guvern, vânătorii să fie compensaţi pentru fiecare cap de vulpe împuşcată, astfel încât populaţiile de vulpi să fie reduse, pentru prevenirea răspândirii rabiei.

0 comentarii: