joi, 13 septembrie 2007

Detectivii, pe urmele soţilor infideli

• Marea majoritate a celor care apelează la un detectiv particular din Suceava bănuiesc că partenerul lor de viaţă are o aventură

• Pentru a se convinge de acest lucru, soţii încornoraţi apelează la detectivi pentru a face rost de probe incontestabile

• La detectivi apelează doar cei înstăriţi, iar o investigaţie simplă costă câteva sute de euro

Zile la rând nu fac decât un singur lucru. Se urcă în maşină, stau la pândă ore întregi şi îi urmăresc pe cei care au o aventură. Dacă au făcut o poză sau au o înregistrare compromiţătoare cu cei pe care îi urmăresc pot pleca liniştiţi acasă. Şi-au îndeplinit misiunea.
Firmele de detectivi particulari au apărut oficial în Suceava abia din 2005, dar afacerea prinde contur cu greu, numărul clienţilor fiind ceva mai mare abia în ultima perioadă. Deocamdată, cei mai mulţi dintre cei care apelează la serviciile unui detectiv particular sunt soţii care vor să afle dacă partenerul de viaţă îi înşeală.

• Ştiu că sunt înşelaţi, dar vor o dovadă incontestabilă

Persoanele care angajează un detectiv particular bănuiesc că jumătatea alături de care trăiesc are o aventură. Unii dintre ei sunt convinşi de acest lucru, însă vor o dovadă incontestabilă: fotografii, imagini sau înregistrări. „Aceste cazuri sunt de regulă cele mai simple, investigaţia durând doar câteva zile. De obicei, cine mă solicită la un caz de infidelitate este aproape sigur că partenerul îl înşeală. Am avut şi cazuri în care clientul mi-a indicat chiar şi locul în care soţul sau soţia se întâlneşte cu amanta sau amantul”, spune detectivul particular Dinu Mazureac, reprezentant, pe judeţul Suceava, al unei firme de detectivi particulari din capitală.
Cei mai mulţi dintre sucevenii care apelează la detectivi pentru a se lămuri dacă sunt sau nu înşelaţi de partenerii de viaţă au vârste cuprinse între 30 şi 45 de ani, şi provin din rândul oamenilor cu venituri peste medie. Detectivul povesteşte că în cei doi ani de când se ocupă de această meserie nu a avut nici un caz în care bănuielile celui care a apelat la el să nu se confirme. Spune că nu numai bărbaţii apelează la detectivi pentru a afla ce face în timpul liber partenera, şi doamnele solicitându-l în aceeaşi măsură. „Se întâmplă uneori să întâmpinăm probleme, de exemplu cel urmărit sesizează că cineva este pe urmele sale. Atunci singura soluţie este ca persoana şi maşina care realizează urmărirea să fie schimbate”, explică detectivul.
Şi Florin Toderaşcu, directorul executiv al uneia dintre societăţile de detectivi particulari deschise anul trecut la Suceava, se bazează cam tot pe acest tip de clienţi. „Cele mai multe cazuri la care lucrăm vizează verificarea fidelităţii partenerului de viaţă. Este vorba de investigaţii simple, de scurtă durată, care de obicei nu sunt foarte costisitoare”, a explicat detectivul.

• Probleme cu clienţii potenţiali agresivi

Detectivii particulari din Suceava spun că nu acceptă orice client. De exemplu, dacă detectivul află că potenţialul client înşelat are un comportament sau antecedente din care să rezultă că ar putea trece la acte de violenţă asupra soţiei sau amantului, este refuzat. „Oricum, detectivii care lucrează în mod legal îi pun pe toţi clienţii să semneze un contract în care sunt stipulate clar obligaţiile şi îndatoririle ambelor părţi. Nici unul dintre noi nu ne dorim să fim luaţi la rost de poliţişti pentru că unul dintre clienţii noştri a făcut cine ştie ce nenorocire”, a explicat Dinu Mazureac.
Pentru a-l „dibui” pe cel care îşi înşeală partenerul, detectivii se folosesc de aparate foto, microfoane şi camere video. Recunosc faptul că nu au dotările de ultimă oră din domeniu, însă spun că au investit totuşi ceva bani în aparatură. Ne-au povestit despre camerele de luat de vederi care se montează în barele de protecţie ale maşinilor, de microfonul direcţional, care înregistrează o convorbire ce se derulează la câteva sute de metri distanţă, sau de camerele de luat vederi speciale, de forma nasturelui de la cămaşă. „Unele dintre dotări le avem, altele nu. Oricum nu vă putem spune exact cu ce mijloace lucrăm”, ne-au spus detectivii cu care am vorbit.

• Câteva sute de euro bune, cea mai simplă investigaţie

Fără îndoială, nu oricine poate apela la serviciile unui detectiv particular. Deşi, spun ei, practică tarife mult sub cele din zonele mai dezvoltate din punct de vedere economic din ţară, detectivii din Suceava nu pot fi angajaţi chiar de oricine.
Unii îşi taxează clienţii la oră. Percep între 30 şi 60 de lei pentru fiecare 60 de minute de investigaţie, tariful fiind diferit funcţie de perioada de investigaţie solicitată de client. Un alt detectiv particular taxează clientul la ziua de investigaţie. Tariful pleacă de la 100 de euro şi poate ajunge şi până la 1.000 de euro, totul depinzând de numărul de oameni angrenaţi în urmărire, de aparatura necesară, dar şi de costurile unor eventuale deplasări.
La o altă firmă de detectivi, în cazul investigaţiilor simple (cele care vizează loialitatea partenerului de viaţă), 8 ore de investigaţii au tariful fix de 50 de euro, în timp ce 24 de ore de filaj non-stop costă 150 de euro. Cum şi cel mai simplu caz presupune cel puţin 4 zile de investigaţii, suma ce trebuie vărsată la detectiv este destul de mare.

• Supravegherea odraslelor rebele, un tip de investigaţie care se dezvoltă

Deşi nu au foarte multe cazuri, detectivii înregistrează în ultima vreme o creştere a numărului de solicitări de investigaţii din partea părinţilor care vor să-şi supravegheze copiii. „Aflând că unul dintre copii are note proaste la şcoală şi începe să lipsească de la cursuri, unii părinţi îşi pun semne de întrebare. Cum lucrează şi nu au timpul necesar să-şi supravegheze îndeaproape copiii, apelează la noi. După câteva zile de filaj le putem spune destul de cert dacă au motive de îngrijorare sau nu”, ne-a povestit Vasile Vargan, unul dintre acţionarii unei alte societăţi de detectivi particulari din Suceava. Spune că în aceste cazuri bănuielile părinţilor sunt de obicei confirmate, copiii lor intrând într-un anturaj periculos, din care sunt greu de scos.
În afara acestor cazuri, sporadic, detectivii mai au şi alte misiuni: să caute adulţi sau copii dispăruţi de la domiciliu (acest tip de investigaţii sunt de obicei lungi şi deosebit de costisitoare), să afle unde sunt diferite bunuri furate, sau să verifice, la cererea unor patroni, conduita din afara serviciului a unor angajaţi „Am avut un caz în care o societate de distribuţie din municipiul Suceava îl bănuia pe unul dintre distribuitori că lucrează pe sub mână şi pentru altă firmă”, îşi aduce aminte detectivul Dinu Mazureac.
De un caz mai aparte a avut parte şi firma detectivului Vasile Vargan. „Unui bărbat din Suceava un rău voitor îi spărgea periodic cauciucurile de la maşină. Omul a apelat la noi, am supravegheat maşina în fiecare noapte, şi în câteva zile am pus mâna pe autor, predându-l Poliţiei”, povesteşte detectivul. Aceste cazuri, au ţinut să sublinieze cei care lucrează în domeniu, sunt izolate, marea parte a muncii detectivilor din Suceava vizând cazurile de infidelitate.


Avem 18 detectivi particulari

Detectivii cu acte din Suceava au început să-şi desfăşoară activitatea în 2005, odată cu apariţia cadrului legal pentru această meserie. Abia de anul trecut însă activitatea acestora a devenit organizată, doar în câteva luni în municipiul Suceava înfiinţându-se trei societăţi comerciale cu activităţi specifice detectivilor particulari. În momentul de faţă, în evidenţele Inspectoratului de Poliţie Judeţean Suceava sunt înregistraţi 18 detectivi particulari. Numai unul dintre ei lucrează pe cont propriu, având un cabinet individual.

0 comentarii: